ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στις 24/11 πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Αγγλία από μαθητές και φοιτητές όπου συμμετείχαν πάνω από 50.000 άτομα. Η πορεία καλέστηκε σαν απάντηση για τα νέα εκπαιδευτικά μέτρα που εξήγγειλε η αγγλική κυβέρνηση. Μέχρι τώρα για κάποιον που θα ήθελε να φοιτήσει σε ένα αγγλικό πανεπιστήμιο τα δίδακτρα ανά έτος θα ήταν περίπου 3.000 λίρες. Με τις καινούργιες μεταρρυθμίσεις μειώνονται οι κρατικές δαπάνες για τη διδασκαλία κατά 80% και τα δίδακτρα τριπλασιάζονται αγγίζοντας τις 9.000 λίρες. Οι φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο του Σάσεξ στο Μπράιτον και το πανεπιστήμιο του Λίντς κίνηση αρκετά ριζοσπαστική για τα δεδομένα της Αγγλίας, αφού στα αγγλικά πανεπιστήμια ο θεσμός του ασύλου,όπως τον γνωρίζουμε στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Αλλά δεν είναι μόνο η Αγγλία, που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε αναβρασμό. Στην Πορτογαλία ,υποψήφιο θύμα του ΔΝΤ, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες με την συμμετοχή 3 από τα 10 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας . Στην Ιταλία, φοιτητές έκαναν έφοδο στο κτίριο της Γερουσίας, τη ημέρα που διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση. Η πορεία κατάφερε να σπάσει το φράγµα ασφαλείας και να μπει στον προθάλαμο του κτιρίου. Οι μπάτσοι κατάφεραν σχεδόν την τελευταία στιγμή να κλείσουν την ξύλινη πόρτα που οδηγεί στην αίθουσα της Γερουσίας. . Επιπλέον η Ιρλανδία έχει μπει σε ένα κύκλο κινητοποιήσεων καθώς εισήλθε με τη σειρά της στο ΔΝΤ. Πορείες, απεργίες, συγκρούσεις, καταλήψεις διαδραματίζονται αυτή την στιγμή όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Ο καπιταλισμός είναι ένα τέρας που μόλις ενηλικιώθηκε και πεινάει ακόμα περισσότερο. Το κεφάλαιο στην προσπάθεια του να επωφεληθεί από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε, βάζει σε λειτουργία το μηχανισμό του και επιτίθεται με σκληρά αντικοινωνικά μέτρα, ισοπεδώνωντας όχι μόνο τους μόνιμα αποκλεισμένους και καταπιεσμένους αλλά ακόμη και κοινωνικά κομμάτια που ήταν “ευνοούμενα” μέχρι σήμερα. Η εξουσία αναβαθμίζει και εντείνει τη καταστολή, για να μπορούν οι τραπεζίτες να γεμίζουν τις τσέπες τους (και τις κοιλιές τους) ανενόχλητοι. Σε μερικά χρόνια θα έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν υπό το καθεστώς της οικονομικής εξαθλίωσης, Ένας “χαμηλής έντασης” πόλεμος μαίνεται ,ένας πόλεμος που έχουν κηρύξει τα αφεντικά ενάντια στην κοινωνία και στη πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου βρίσκεται η νεολαία.

Τα αφεντικά μας θέλουν χωρισμένους για να μπορούν να μας κυβερνούν καλύτερα. Τι έχουμε όμως στην πραγματικότητα να χωρίσουμε; Τι έχουν να χωρίσουν οι μαθητές που βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους στο Ηράκλειο και τα Χανιά, με τους μαθητές και τους φοιτητές σε Αγγλία και Ιταλία που καταλαμβάνουν πανεπιστήμια και επιτίθενται σε κτίρια και μπάτσους; Τι μας χωρίζει με τους ανθρώπους σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Γαλλία που διαδηλώνουν και γεμίζουν τους δρόμους στις πρωτεύουσες με τα πανό και την οργή τους, Απολύτως τίποτα.

Αντίθετα, με τα αφεντικά και το κράτος έχουμε να χωρίσουμε τα πάντα. Γιατί η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι δικό τους επίτευγμα. Επειδή η κοινωνία του κέρδους είναι δικιά τους δημιουργία.
Χαιρετίζουμε λοιπόν όλους τους ανθρώπους που αντιστέκονται, όπου αυτοί κι αν βρίσκονται. Η αλληλεγγύη, η αντίσταση και η αξιοπρέπεια δε γνωρίζουν σύνορα. Να ενωθούμε με όλους αυτούς τους αγωνιστές, σε κάθε γωνιά του κόσμου, που αρνούνται να έχουν το μέλλον που τους καθορίζουν οι τράπεζες και τα κοινοβούλια και διεξάγουν ένα σκληρό και δύσκολο αγώνα ενάντια σε ένα βάρβαρο σύστημα. Η εξουσία δεν έχει καμιά θέση ανάμεσα μας. Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ – ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ 18 – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

*κείμενο αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους φοιτητές της Αγγλίας

πηγή : http://evagelismos.squat.gr/