Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου δίνωντας το πράσινο φώς για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη

” Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου δίνωντας το πράσινο φώς για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων των ευρύτερων περιοχών. Ο πράσινος καπιταλισμός δεν είναι άλλος, από αυτό το ίδιο σάπιο σύστημα που τόσο πολύ γνωρίσαμε και τόσο πολύ μισούμε. Η οικολογικές ευαισθησίες των αφεντικών σταματάνε μαζί με τα περιθώρια κέρδους τους και το να ελπίζει κανείς σε αυτές δεν έχει καμία διαφορά από το να πιστεύει στις καλές προθέσεις του δήμιου ενώ ακονίζει το τσεκούρι πάνω απ’ το κεφάλι του. Ο αγώνας ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά , ο αγώνας ενάντια στους μεγαλονταβατζήδες της φύσης, είναι αγώνας για την γη και την ελευθερία . Δέν πρόκειται να αφήσουμε το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης να καταστραφεί , να ερημοποιοηθεί και να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας μονο και μόνο για το κέρδος ,την εδραίωση & την ανάπτυξη του πράσινου καπιταλισμού.Θα μας βρουν μπροστά τους …!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Anarchists Against Environmental Destruction in Crete

…………………………..

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να δώσει και το «πράσινο φως» στους Γάλλους για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη παρά τις αντιδράσεις Το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν όπως όλα δείχνουν, επενδύσεις ενέργειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη καθώς η ΡΑΕ πήρε εντολή να ξεμπλοκάρει όλες τις διαδικασίες που εδώ και μερικά χρόνια έχουν “κολλήσει“ τον σχεδιασμό της ΔΕΗ και ιδιωτικών κολοσσών! Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η εξέταση των σχεδίων για την υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο στην οποία συγκλίνουν εκτός από τη ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ, ο όμιλος Κοπελούζου, αλλά και η γαλλική EDF. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να δώσει και το “πράσινο φως“ στους Γάλλους για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη παρά τις αντιδράσεις (στο Αποπηγάδι Χανίων είχαμε και επεισόδια πρόσφατα). Σε μια πρώτη φάση η απεμπλοκή από τη ΡΑΕ θα αφορά σε εκκρεμότητες της περιόδου 2006-2007 ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ μετά σειρά θα πάρουν έργα της περιόδου 2008-2010, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Τέτοιο είναι το σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και τη δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο νησί, ισχύος 1.100 MW (έργο συνολικού κόστους 2-2,5 δισ. ευρώ) που έχει κατατεθεί από το 2009.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει το αίτημα της γαλλικής EDF για τη διασύνδ
εση των Δωδεκανήσων και την επίσης αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού ισχύος 300 MW, έργο αξίας άνω των 600 εκ. ευρώ. Σε αυτή την ομάδα εντάσσεται και το αίτημα για διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης με δημιουργία μεγάλου αριθμού αιολικών πάρκων, έργο αξίας 2-2,5 δισ. ευρώ, που κατέθεσε προ ενός μηνός στη ΡΑΕ η ΤΕΡΝΑ. Τα προηγούμενα χρόνια η ΡΑΕ αξιολογούσε θετικά ένα έργο, αλλά μετά, βάσει του τότε νόμου, έστελνε την αίτηση στην οικεία Περιφέρεια για να πάρει την περίφημη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ). Και μπορεί το έργο να περίμενε εκεί τέσσερα και πέντε χρόνια. Στο νόμο των ΑΠΕ του Ιουνίου, άλλαξε το καθεστώς και η περιβαλλοντική αξιολόγηση ενός έργου γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης Άδειας Παραγωγής. Τώρα, με το που παίρνει ένα έργο Άδεια Παραγωγής μπορεί ο επενδυτής να αιτηθεί ταυτόχρονα για Όρους Σύνδεσης στον ΔΕΣΜΗΕ, Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και Έγκριση Επέμβασης σε Δημόσια Δασική Έκταση. Εξίσου ώριμα προς έγκριση και χορήγηση άδειας παραγωγής είναι και μια σειρά από μεγάλα υβριδικά έργα (αιολικά πάρκα μαζί με υδροηλεκτρικά), τέσσερα της γαλλικής Εdf στην Κρήτη, ισχύος 120 ΜW και κόστους άνω των 300 εκατ. ευρώ, και ένα της Ελλάκτωρ στη Λέσβο, ισχύος 25 ΜW και κόστους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Και για τα δύο έργα έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία χρόνια από την υποβολή των αιτήσεων.

Τα υβριδικά χρησιμοποιούν σαν μπαταρία το υδροηλεκτρικό έργο, αποθηκεύουν εκεί την περισσευούμενη ενέργεια και όταν δεν φυσάει τη χρησιμοποιούν για να παράξουν ενέργεια (τέτοιο έργο υπάρχει στην Ικαρία). Έχουν δηλαδή εγγυημένη λειτουργία και αρκετά υψηλό κόστος.

Τα έργα αυτά η ΡΑΕ επιχειρεί να τα «καθαρίσει» αδειοδοτικά, εν αναμονή της προσεχούς ολοκλήρωσης του νέου πλαισίου Fast track από το Ιnvest Ιn Greece, βάσει του οποίου η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα προχωρά κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα του πότε κατατέθηκε η αίτηση. Αυτές αριθμούν γύρω στις 20 και ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 10 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, εκμεταλλευόμενη τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ, που αφενός μεταθέτει την υποχρέωση περιβαλλοντικής αξιολόγησης σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης άδειας παραγωγής, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα πολλές διαδικασίες να
γίνονται ταυτόχρονα, η ΡΑΕ θέλει να μειώσει τους χρόνους αδειοδότησης σε μόλις μερικούς μήνες από δύο και τρία xρόνια,παλιότερα.

Πλέον Πρόκειται για διαδικασίες που συγκλίνουν πάνω- κάτω εντός ενός 4μήνου. Τα έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων έχουν εκπονηθεί προκειμένου να μεταφέρουν στο κεντρικό σύστημα την παραγόμενη αιολική ενέργεια των πάρκων του συγκεκριμένου επενδυτή, όχι τρίτων. Να θυμίσουμε πως το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης έχει υποδειχθεί και από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο πλαίσιο της νέας μελέτης για την ανάπτυξη του συστήματος (ΜΑΣΜ), η οποία αφορά την περίοδο 2010- 2014. Οι αντιδράσεις Η “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.“ στο Αποπηγάδι των Χανίων έχει ξεσηκώσει τον κόσμο στη δυτική Κρήτη με αφορμή την δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος τουλάχιστον 200 MW από πέντε θυγατρικές της Γαλλικής EDF (η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας) στην περιοχή. Το ρεύμα όλων των αναγκών του νησιού μας είναι μεταξύ 700 MW, οι εταιρείες μόνο στο Αποπηγάδι έχουν αιτηθεί να υλοποιήσουν έργα που θα καλύπτουν θεωρητικά το 1/3 των ενεργειακών απαιτήσεων της Κρήτης.

Στο Αποπηγάδι σχεδιάζονται αιολικά-υβριδικά πάρκα ισχύος 200 MW, εκατοντάδων ανεμογεννητριών ισχύος τουλάχιστον 1 MW, με 8 ανεξάρτητες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού έκαστη για υβριδικούς (που λειτουργούν συμπληρωματικά όταν δε φυσάει αέρας) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έργα αυτά προβλέπεται να υλοποιηθούν ύστερα από έγκριση στη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), 6 διαφορετικών αιτήσεων που κατέθεσαν 5 θυγατρικές της Πολυεθνικής EDF. Η EDF με τη δημιουργία πολλών διαφορετικών θυγατρικών εταιρειών ιδίων συμφερόντων, που διαφέρουν μόνο στο όνομα, κάνει έτσι κατάτμηση του συνολικού έργου των 200 MW σε μικρότερης ισχύος υποέργα, που είναι ευκολότερα στην αδειοδότηση τους όσον αφορά περιβαλλοντικούς όρους.

Η εταιρεία Αιολική Μουσούρων Α.Ε. και οι υπόλοιπες θυγατρικές της EDF βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τις αντιδράσεις που προέκυψαν στα σχέδια τους για «αιολικά πάρκα» και υβριδικά στο Αποπηγάδι και στην απέναντι κορυφή “Πλακάκια“. Εκεί, κατάφεραν να πάρουν τη γη και να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

πηγή : Αthens indymedia & ΑΠΕ

Aναδημοσίευση απο :   Anarchists against environmental destruction in Crete