Ηράκλειο : Κάθε γειτονιά και ένας ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ πυρήνας

Κάθε γειτονιά
και ένας ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ πυρήνας

– ή αλλιώς εμείς είμαστε αυτοί και αυτές που ψάχνετε!

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, οι απόπειρες εμφάνισης φασιστικής ομαδούλας στην πόλη δεν μας προκαλούν έκπληξη – όποια ανύπαρκτη υπογραφή και αν σκαρφιστούν. Όπως και οι δήθεν δηλώσεις τους ότι αποτελούν κάποιου είδους «πολιτικά ανεξάρτητο» κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, δεν πείθουν και καμία.

Ανά καιρούς έχουν προσπαθήσει διάφοροι να μας καθησυχάσουν ότι με τη δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ήρθε και το τέλος της ιστορίας με τους φασίστες στην χώρα, γεγονός που δεν φαίνεται και να πολυστέκει.

Όμως εμείς, που τα φασιστάκια τα ξέρουμε από παλιά, ξέρουμε τι καπνό φουμάρουν στ’ αλήθεια.

Με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τον παρακρατικό τους ρόλο, με πογκρόμ σε μετανάστες, λιντσάρισμα σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, εκφράζοντας τις ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις τους στους κύκλους τους (αλλά κυρίως διαδικτυακά), επιτιθέμενοι σε όποια κοινωνική ομάδα χρειάζεται να υποτιμηθεί και να βρεθεί στην αφάνεια σύμφωνα πάντα με τις εκάστοτε κρατικές πολιτικές.

Χέρι-χέρι με το κράτος δηλαδή, σε καιρούς κρίσης, επιδιώκουν να πατήσουν πάνω σε μικροαστικά αντανακλαστικά και εθνικά ιδεώδη, ώστε να κατευθύνουν την υποβόσκουσα κοινωνική οργή προς όφελος τους.

Και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από την υποτίμηση συγκεκριμένων (ανάλογα την περίοδο) κομματιών της εργατικής τάξης για συμφέρον του ντόπιου κεφαλαίου ενώ παράλληλα η αντιδραστική/αντικινηματική τους ατζέντα επιδιώκει να αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό εχθρό, δηλαδή το κράτος και τα αφεντικά.

Στα πλαίσια αυτά, η νέα προσπάθεια για απόκτηση μιας υποτυπώδους πολιτικής ατζέντας βρίσκει τους φασίστες να υποδύονται τους αντισυστημικούς για άλλη μια φορά.

Κάποιοι από αυτούς πάνε να το παίξουν πιο έξυπνοι, υιοθετώντας ένα πιο δρομίσιο στυλάκι και αρκούμενοι κυρίως σε θεαματικά post από τα social media, ψάχνουν να βρουν κοινό ανάμεσα σε κόσμο που δυσφορεί με την πραγματικότητα που ζούμε. Αναπαράγουν μια αντικυβερνητικού τύπου αφήγηση με πρόσχημα ό,τι παίζει στην επικαιρότητα, από την απόπειρα συγκάλυψης του κρατικού/ καπιταλιστικού εγκλήματος στα Τέμπη μέχρι τις νέες ταυτότητες.

Ενώ ξεχωριστού τύπου θέση κρατούν πάντα για αντικινηματικά σχολιάκια – λες και μια «αντι-αντίφα» δήλωση θα τους δώσει την αξία που έχουμε κερδίσει οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες στον δρόμο.

Αυτή την περίοδο, στις αναφορές τους καταλαμβάνει αρκετό χώρο ο ομο-τρανσοφοβικός και μισογύνικος οχετός με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του ν/σ για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της ανάπτυξης του φεμινιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα παραπάνω με φόντο τις νέες συμφωνίες Ελλάδας-Αιγύπτου για μεταναστευτικές ροές στο νησί. Παράλληλα το ελληνικό κράτος εξοπλίζεται και συμμετέχει άμεσα στις πολεμικές συρράξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή (Ουκρανία, Παλαιστίνη) και στον βωμό αυτής της συμμετοχής απαιτεί εθνική συσπείρωση στο εσωτερικό.

Και επειδή την περίοδο αυτή, η αφήγηση εναντίωσης σε έναν μεγάλο εξωτερικό εχθρό (πχ Τουρκία) δεν εξυπηρετεί της υπόλοιπες διακρατικές συμφωνίες, στοχεύουν στην συσπείρωση του εθνικού κορμού απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό» – σε όσες δεν πειθαρχούν στα πρότυπα του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», σε όσα άτομα δεν ευθυγραμμίζονται με το «κανονικό» και παραγωγικό προφίλ που μας επιβάλλουν και στον κόσμο του αγώνα.

Το αντιφασιστικό κίνημα της πόλης έχει δώσει πληθώρα απαντήσεων στο παρελθόν σε αυτές τις απόπειρες των φασιστών να βγουν στο δρόμο.

Οι τοίχοι και οι γειτονιές του Ηρακλείου έχουν μόνο αντίφα συνθήματα και γκραφίτι, συγκεντρώσεις δεν κάνουν, στέκια δεν έχουν και αν πουθενά εμφανιστούν, όχι μόνο μια αλλά πολλές παρέες κυκλοφορούν και τους ψάχνουν.

Όλοι και όλες εμείς – που ακόμη κάνουμε σκατοδουλειές, δεν έχουμε να πληρώσουμε το νοίκι, δεν ψηνόμαστε με τον στρατό, μισούμε τους μπάτσους, δεν πειθαρχούμε σε πατεράδες και αδελφούς, δεν πειθόμαστε με εθνικές αφηγήσεις – μια απάντηση θα συνεχίσουμε να δίνουμε στα φασιστικά σκουπίδια: Εδώ είναι Ηράκλειο – Φασίστες δεν χωράνε!

Αντιφασίστες-τριες
Ηράκλειο Κρήτης
Μάρτης 2024

Άρθρα αναγνωστών μέσω Email