Ηράκλειο 11/3/24: Σήμερα το πρωί αποκλείστηκε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης από φοιτητά ως πρώτη απάντηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έπειτα από δύο μήνες διαρκών κινητοποιήσεων επιλέξαμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα εμπλουτίζοντάς τις πρακτικές μας. Δεν θεωρούμε την συνέχεια των κινητοποιήσεων μια μάταιη υπόθεση μιας και όπως έχει αποδειχθεί, ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι να μην σταματήσουμε τον αγώνα. (Το 2006- 7 ο αγώνας συνεχίστηκε και μετά την ψήφιση το νομοσχεδιο αποσύρθηκε).
Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η ιδιωτικοποίηση των ήδη υπάρχοντων εντείνει τις ταξικές ανισότητες και ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή τη παιδείας σε προϊόν προς πώληση. Οι ταξικές διακρίσεις δεν είναι κάτι καινούργιο στο Πανεπιστήμιο. Ιδιώτες στην σίτιση, τις μεταφορές, την στέγαση, επί πληρωμή μεταπτυχιακά και αγγλόφωνα τμήματα, μετατρέπουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε εστία επιχειρηματικότητας. Όλο αυτό δημιουργεί και ενισχύει ένα πρότυπο φοιτητών αποστειρωμένων από την υπόλοιπη κοινωνία με μόνο στόχο τους την πανεπιστημιακή και επαγγελματική τους καριέρα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ειδικά όντας στην περιφέρεια του Ηρακλείου αποκομμένο από το κέντρο της πόλης αποτελεί στοιχείο απομόνωσης της φοιτητικής κοινότητας.Έτσι γίνεται πιο εύκολος ο έλεγχος των φοιτητών ωστε να μην πολιτικοποιούνται και να συμβιβάζονται στη συνέχεια της καθημερινότητας τους και στη μη αντίδραση. Παράλληλα, η σταδιακή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων συμβάλλει στον ίδιο σκοπό παρουσιάζοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως την μόνη φαινομενικά εφικτή λύση. Όσο η εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων ευδοκιμεί, τόσο χάνεται ο καθολικός χαρακτήρας της παιδείας. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η υπάρχουσα δομή των πανεπιστημίων μας βρίσκει σύμφωνα. Αντιτασσόμαστε στην κρατική διαχείριση των πανεπιστημίων μας, αντιπροτάσσοντας την αυτο-οργάνωση και την συλλογική διαχείριση.
Αυτό που γίνεται σήμερα θεωρούμε ήταν απαραίτητο ώστε να δώσει μια νέα σπίθα στον αγώνα που γίνεται και ταυτόχρονα ήταν και το μέσο για την παρεμπόδιση της εκλογής των εξωτερικών μελών του νέου Πρυτανικού Συμβουλίου. Έτσι, ταυτόχρονα εμποδίστηκε η ομαλή διεξαγωγή αυτής της εκλογικής διαδικασίας αλλά και υπήρξε νέα αντίδραση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Τίποτα δεν μένει αναπάντητο.
Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι για λίγους και εκλεκτούς.
-Αναρχικά/Αντιεξουσιαστά φοιτητά
Άρθρα αναγνωστών μέσω Email