Ηράκλειο : Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες -Παρεμβαση για τα pushbacks

Παρεμβαση για τα pushbacks
Ηράκλειο 27/8/22
Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την αντι-μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης με τα γνωστά σε όλους/ες μας πια -όσο κι αν το αρνείται ο υπουργός- pushbacks. Η καταπάτηση κάθε νόμου του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας γίνεται πράξη συστηματικά, σχεδόν καθημερινά, από το ελληνικό λιμενικό στο Αιγαίο και τους συνοριοφύλακες στον Έβρο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη χώρα μας για τις απεχθείς αυτές κινήσεις. Ακόμη κι ο επικεφαλής της Frontex αναγκάστηκε σε παραίτηση αφότου ξεκίνησαν έρευνες για εμπλοκή της υπηρεσίας σε επαναπροωθήσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη.
Το τελευταίο τραγικό περιστατικό ήταν ο θάνατος ενός παιδιού 5 ετών από δάγκωμα σκορπιού σε νησίδα του Έβρου. Μία δολοφονία, όχι απλό θάνατο, για την οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Ακούσαμε οργισμένοι/ες τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στα τηλεοπτικά παράθυρα να σιγοτραγουδούν το “τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά”, καθώς ξεστόμιζαν όλων των λογιών τις δικαιολογίες και τάχα μου αποσαφηνίσεις, όπως το ότι το ελληνικό κτηματολόγιο δεν έχει δεχθεί ενστάσεις για την νησίδα (λες και Έλληνας ή Τούρκος ιδιώτης έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση επί των συνόρων!).
Όμως ο θάνατος της 5χρονης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το τουρκικό λιμενικό πριν λίγες μέρες βρήκε τρεις νεκρούς πρόσφυγες που ήταν δεμένοι με χειροπέδες εξου και ο πνιγμός τους. Οι υπόλοιποι του ναυαγίου περισυλέχθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από μασκοφόρους στη Λέσβο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στέλνουν κάθε βδομάδα ΣΟΣ για ναυαγούς που κρύβονται από τις αρχές για να γλιτώσουν την επαναπροώθηση. Πρόσφυγες καταθέτουν πως επαναπροωθήθηκαν βίαια πέντε, έξι και δέκα φορές μέχρι να καταφέρουν να κάνουν αίτηση ασύλου επί ελληνικού εδάφους, όπως άλλωστε δικαιούνται. Εγκυμονούσες έχουν αποβάλλει στην προσπάθειά τους να φτάσουνε στα σύνορα της Ευρώπης καλά κρυμμένες για να αποφύγουν τα pushbacks.
Ακόμα κι αν γλιτώσουν το pushback, οι συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου είναι τραγικές για τους πρόσφυγες με τεράστια ελλείμματα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε καθαρές τουαλέτες, σε θέρμανση το χειμώνα. Αλλά και οι λιγοστές δομές της ενδοχώρας είτε είναι αφημένες στη μοίρα τους, είτε κλείνουν με τρόπο βίαιο, χωρίς κανένα περαιτέρω πλάνο για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, όπως είδαμε πριν λίγες μέρες στον Ελαιώνα. Προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας για την ενσωμάτωση των προσφυγών στην ελληνική κοινωνία, που είχαν έστω κάποιο θετικό αποτύπωμα, η κυβέρνηση τους βάζει ταφόπλακα αφού το γνωστό Σαμαρικό γνωμικό “θα σας κάνουμε το βίο αβίωτο για να μην έρχεστε” είναι πια η επίσημη πολιτική γραμμή.
Πάνω από 1000 οι επαναπροωθησεις μέσα σε ένα χρόνο και 27.500 οι βίαια εκτοπισμένοι σε δύο χρόνια και όποιος/α τολμά να αναρωτηθεί μεγαλοφώνως για αυτές, τρώει από διαδικτυακή επίθεση και δολοφονία χαρακτήρα μέχρι δια ζώσης απειλές, όπως η Ολλανδή δημοσιογράφος και ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος που τελευταία στιγμή αρνήθηκε να βραβεύσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εννοείται πως τα ελληνικά ΜΜΕ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, χορτασμένα από τη λίστα Πέτσα, αγνοούν επιδεικτικά τις δημοσιοποιήσεις με αποδείξεις τέτοιων γεγονότων, οι δε πιο θρασείς δημοσιογραφίσκοι επιβραβεύουν την παράνομη τακτική των pushbacks ξερογλείφοντας τον Μητσοτάκη και οδηγώντας την ελληνική κοινωνία πιο βαθιά στον κανιβαλισμό και την αποκτήνωση. Όσο για τον αριθμό των δικαστηρίων, αυτός αυξάνεται συνεχώς, τόσο για όσους/ες έχουν τολμήσει να περιθάλψουν πρόσφυγα, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, με δικογραφίες copy paste μόνο και μόνο επειδή διέσχισαν τα σύνορα αναζητώντας Ζωή μακριά από κινδύνους… Η σκιά της Αντιγόνης στέκεται και βλέπει τους Κρέοντες αυτού του τόπου να θριαμβεύουν και τα αλαλάζοντα πλήθη να τους χειροκροτούν … Ως πότε;
Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ανοιχτά σχολειά για όλους τους πρόσφυγες, παροχή ασύλου και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στέγη και όχι άλλες κρατικές σκοτεινές δολοφονίες στα σύνορα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
πηγή:https://www.facebook.com/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-889100617811242