Λασίθι : Παρέμβαση στο κατάστημα της Lidl στον Άγιο Νικόλαο

Από το φούρνο του Τσαλίκη έκλεψε ένας πεινασμένος ένα καρβέλι απ’ το κοφίνι και μάρτυρα πάνε τον τρελό στη δίκη.

Και τον ρωτούν ποιος είν’ ο κλέφτης και αυτός το φούρναρη τους δείχνει.

Κώστας Χατζής

Την προηγούμενη εβδομάδα, η πολυεθνική εταιρεία Lidl έκανε μήνυση σε μια ηλικιωμένη που προηγουμένως είχε απαλλοτριώσει προϊόντα. Ο υπεύθυνος καταστήματος ήταν ανένδοτος μιας και εκτελούσε εντολές. Για να αποσυρθεί η μήνυση, έπρεπε να μεσολαβήσει η κατακραυγή του περιστατικού στα social media.

Είναι ειρωνεία σε κάθε κατάστημα να υπάρχει καλάθι για άπορους και την ίδια στιγμή να ξεφτιλίζουν την γυναίκα αυτή για τα πράγματα που πήρε.Είναι εξοργιστική η στάση του υπεύθυνου, που εκτελώντας εντολές, ύψωσε ψηλά το λάβαρο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας λέγοντας για την προσωποκράτηση της ηλικιωμένης ότι ΄΄οι εντολές που έχει είναι πολύ αυστηρές για αυτή την περίπτωση΄΄. Έτσι κι αλλιώς η εκμετάλλευση και καταστολή ανθρώπου από άνθρωπο, στις ‘πολιτισμένες’ κοινωνίες, συντελείται από εντολείς και εντολοδόχους. Να θυμίσουμε ότι εντολές εκτελούσαν και οι υπάλληλοι στα κρεματόρια.

Οι νόμοι της αγοράς θριάμβευσαν και επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο στο κατάστημα των Lidl στο Ίλιον, Αττικής. Η προσφορά και η ζήτηση προϋποθέτουν την αγοραστική δύναμη. Αυτή μετριέται με βάση το αντίτιμο του κάθε πράγματος και της κάθε υπηρεσίας. Συνεπώς αυτό ισχύει ακόμα και για ένα κομμάτι ψωμί. Από την εποχή του Γιάννη Αγιάννη αλλά και πιο πριν, αλλά και τώρα, και είναι ευθύνη όλων μας για πόσο θα συνεχίζει ακόμα. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι κρατούμενοι στις φυλακές, πλέον, είναι έγκλειστοι επειδή χρωστάνε στο κράτος και τις τράπεζες, την ίδια στιγμή που τα οικονομικά εγκλήματα του ‘Λευκού Κολάρου’ εξαθλιώνουν ολόκληρους πληθυσμούς καθημερινά. Εκεί πάνω στην πείνα και την ανέχεια πληροφορούμαστε από πολιτικούς και δημοσιογράφους ότι οι δήμιοι μας είναι εθνικοί ευεργέτες, φιλάνθρωποι, ευγενείς χορηγοί με εταιρικό προφίλ που διαθέτει κοινωνική ευαισθησία. Από αυτή την αντίφαση συμπεραινουμέ οτι ο στόχος δεν ήταν ποτέ στην τσέπη μας, αφού το χρήμα είναι απλά ένα εργαλείο που όποτε θέλουν το ‘κόβουν’, το ‘υποτιμούν’, το ‘πληθωρίζουν’, το ‘διχοτομούν’ κτλ. Εν ολίγοις δεν στο δίνουν και στο παίρνουν μόνο αλλά ορίζουν την αξία και την ισοτιμία του με άλλα εργαλεία και έπειτα με αγαθά που έχουν βαφτιστεί προϊόντα. Ο στόχος είναι στο μυαλό. Είναι στους χώρους που μας επιτρέπει η οικονομική μας επιφάνεια να κινηθούμε και ακόμα περισσότερο στους χρόνους που έχουμε για να ζήσουμε και να φανταστούμε τη ζωή αλλιώς.

Σε μια κοινωνία καθωσπρεπισμού, ατομικισμού, τυφλής υπακοής στους νόμους και την εξουσία αλλά και κανιβαλιστική μεταξύ των πληβείων επιλέγουμε να πάρουμε το μέρος των εκμεταλλευόμενων και τον δρόμο της ανυπακοής. Γινόμαστε η φωνή και τα δόντια αυτών, που δεν τους έχουν αφήσει δυνάμεις να αντιδράσουν. Προτάσσουμε την απελευθέρωση των αγαθών από την εμπορευματική τους αξία. Ο καθένας και η καθεμία από εκεί που βρίσκεται και με όποιους τρόπους μπορεί να μπαίνει εμπόδιο στην αέναη ροή του κεφαλαίου. Να καταργεί στην πράξη την υπεραξία που γεννιέται σε κάθε αγοραπωλησία, δηλαδή σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Να διεκδικεί οι χρόνοι και οι χώροι να είναι χωρις αντίτιμο. Μέχρι την συλλογική αμφισβήτησή της ‘καπιταλιστικής νομοτέλειας’. Αυτής της παρασιτικής φύσης που επιβιώνει μέσω της διαμεσολάβησης, της συσσώρευσης, της ιδιοκτησίας, των θεσμών και φυσικά την ισχύ των όπλων.

Για αυτούς τους λόγους το βράδυ της Κυριακής (20/2) επισκεφτήκαμε το κατάστημα της Lidl στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, αδειάζοντας έναν πυροσβεστήρα με χρώμα στην πρόσοψη-είσοδο. Η εργασιακή εβδομάδα στην ήσυχη γειτονιά της μικρής πόλης ξεκίνησε με μια παραφωνία για πελάτες, εργαζόμενους, γείτονες και την αστραφτερή βιτρίνα του σούπερ-μάρκετ. Καταθέτουμε τη μικρή μας συνεισφορά στις πράξεις αντίστασης των τελευταίων ημερών. Που αμφισβητουν την καταστολη και την δυστοποια του ζουμε, δημιουργοντας τις μεταξυ μας σχεσεις, ωστε να θεσουμε τις βασεις για την ολικη ανατροπη του υπαρχοντος και καλούμε με τη σειρά μας σε συνέχιση και άνθιση και σε άλλους τόπους και με άλλους τρόπους.

Χιλιάδες σούπερ μάρκετς γεμάτα πράγματα γιατί δεν τα βουτάμε για τα (και στα) γεράματα.

Αναρχικές/οι

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1617200/