Χανιά: Ημέρα εκτέλεσης Σάκο & Βαντσέτι, 1927 – Παρεμβάσεις στη Γαύδο

Με αφορμή το κάλεσμα για τη Διεθνή Εβδομάδα Αλληλεγγύης με τα έγκλειστα αναρχικά συντρόφια, ανταποκριθήκαμε με πολιτικές δρασεις στο νησί της Γαύδου (23 έως 30 Αυγούστου, με αφετηρία την ημέρα εκτέλεσης των αναρχικών Σάνκο & Βαντσέτι το 1927). Δεν επαναπαυόμαστε πίσω από τη χαλαρότητα των διακοπών, όσο αναρχικοί κι αναρχικές σ’ όλο τον κόσμο βρίσκονται έγκλειστοι/ες στα κελιά των δημοκρατιών. Σπάμε την απομόνωση, ενεργοποιώντας εστίες δράσεων μέσα από πρωτοβουλίες συντρόφων/ισσών ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη.

Αποφασίσαμε να εκδηλώσουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων στη Γαύδο:

1. Την Παρασκευή 21 Αυγούστου έγινε βαψιματική σε τοίχους του νησιού με περιεχόμενο που αφορούσε αναρχικούς/ές κρατούμενους/ες ανά τον κόσμο αλλά και την καταστολή που υπέστη η κατάληψη Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη. Γεμίσαμε συνθήματα και το Δημαρχείο στο Καστρί ως θεσμικό σημείο αναφοράς.

2. Λόγω του ιστορικού του νησιού που ήταν τόπος εξορίας, αποφασίσαμε να παρέμβουμε με γραπτά συνθήματα στους τοίχους του οικήματος όπου στεγάζονταν οι εξόριστοι. Οι ενοικιαστές του χώρου, εκμεταλλευόμενοι την ιστορία του, τον μετέτρεψαν σε μαγαζί εδώ κι 6 χρόνια, με το όνομα “Το Σπίτι των Εξορίστων”, κερδοφορώντας πάνω στην ιστορία και τον πόνο των εξορίστων στο νησί, ενοικιάζοντας δωμάτια και καβάτζες για σκηνές, και πουλώντας αλκοόλ και φαγητό. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, εμφανίστηκαν οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, λέγοντας πως “ο χώρος είναι ιδιωτικός” κι ότι δεν είχαμε το δικαίωμα να είμαστε εκεί, ότι “υπάρχει συμβόλαιο με τους εξορίστους” για τη χρήση του χώρου, ενώ απειλούσαν πως θα καλούσαν τους μπάτσους. Το εξωφρενικά υποκριτικό από πλευράς τους, ήταν ότι “έσωσαν” τον τόπο μνήμης με την εμπορευματική χρήση κι εκμετάλλευσή του. Ύστερα από σθεναρές απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά μας, αποχωρήσαμε συντεταγμένα. Οι ιστορικοί τόποι εξορίστων και κρατουμένων, ακόμη και πέραν του ιδεολογικού μας φάσματος, δε στηρίζονται με την εμπορευματοποίηση και την κερδοσκοπία, όσο κι αν αυτό το προκάλυμμα πωλείται στο εναλλακτικό κοινό. Σ’ έναν κόσμο φυλακών, είμαστε όλοι/ες εξόριστοι/ες.

3.Την επομένη, Σάββατο 22 Αυγούστου, έγινε παρέμβαση από αρκετούς/ές συντρόφους/ισσες στο λιμάνι του νησιού, την ώρα αναχώρησης του πλοίου, με πανό που έγραφε, ” Όσο ο εγκλεισμός δεν έχει όρια, τόσο η αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα”, και συνθήματα, Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά, Ούτε ποινικοί ούτε πολιτικοί, μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή, Λευτεριά-λευτεριά σε όσους/ες/α είναι στα κελιά, Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών, Οι άνθρωποι/τίποτα δεν είναι κρέας για σφαγή, κάτω τα κράτη κι οι στρατοί, Με τις μετανάστριες είμαστε μαζί, μπουρλότο και φωτιά σε κάθε φυλακή, Ούτε στη Γαύδο ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε όλα τα νησιά, Αντισπισιστική συνείδηση, άρνηση και βία, κάτω η λεβεντιά κι η πατριαρχία, Να πεθάνει η Ελλάδα, να ζήσουμε εμείς, στο διάολο η οικογένεια, στο διάολο κι η πατρίς, 10 100 1000άδες καταλήψεις, ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης. Οι συγκεντρωμένοι\ες αποχώρησαν χωρίς πρόβλημα.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αναρχικοί/ές κατασκηνώτ(ρι)ες Γαύδου

πηγή:https://athens.indymedia.org/post/1606753/