Ηράκλειο : Φυλές του πάρκου Γεωργιάδη – Δελτίο Τύπου

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την προηγούμενη Πέμπτη 2 υπάλληλοι του δήμου με τη συνοδεία 2 δημοτικών αστυνόμων πήγαν στο αναψυκτήριο του πάρκου Γεωργιάδη, έκοψαν με τροχό τα 2 λουκέτα που έκλειναν τις πόρτες του κτιρίου και αποσύνδεσαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν και έχουν περάσει αρκετές μέρες, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς δημοτικής αρχής, παρά μόνο δηλώσεις του προϊστάμενου της δημοτικής αστυνομίας σε δημοσιογράφους. Αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Κος Παττακός από εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας, μετατρέπεται σε εκπρόσωπο του δήμου Ηρακλείου και στεκόμαστε στην ουσία:
Το αναψυκτήριο του πάρκου Γεωργιάδη έχει από τις αρχές του χρόνου λειτουργήσει σαν κέντρο αγώνα υπεράσπισης του πάρκου. Τους 9 αυτούς μήνες διεκδίκησης του αυτονόητου, του να μην “αναβαθμιστεί” δηλαδή το πάρκο Γεωργιάδη όπως οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου της πόλης, έχουν διοργανωθεί δεκάδες εκδηλώσεις που απέτρεψαν τη μετατροπή του σε εργοτάξιο και το κράτησαν ζωντανό και προσβάσιμο από όλους και όλες (φεστιβάλ, συναυλίες, προβολές ταινιών και θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, συλλογικές κουζίνες, λαϊκές αγορές, συζητήσεις, εργαστήρια, ανοιχτά μαθήματα, πάρτι κλπ).
Οι εκδηλώσεις αυτές προέκυψαν είτε από πρωτοβουλίες ατόμων και ομάδες εργασίας μέσα από τις ανοιχτές συνελεύσεις των Φυλών του Πάρκου, είτε από άλλες αυτο-οργανωμένες συλλογικότητες ή αυτο-διαχειριζόμενους χώρους της πόλης και προσέλκυσαν όλο αυτό το διάστημα πολλές εκατοντάδες κόσμου κάθε ηλικίας. Στις περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις, το αναψυκτήριο του πάρκου Γεωργιάδη έπαιξε πολύ καίριο ρόλο, καθώς παρείχε στους διοργανωτές και στους επισκέπτες μια στοιχειώδη υποδομή (μπαρ, ψυγείο, τουαλέτες κλπ), ενώ η λειτουργία του ήταν πάντα στη βάση της ελεύθερης οικονομικής συνεισφοράς, με στόχο να καλυφθούν τα έξοδα των ίδιων των εκδηλώσεων και του αγώνα γενικότερα.
Να σημειωθεί εδώ ότι το αναψυκτήριο εκκενώθηκε στο τέλος του 2017 και μετά από εντολή της δημοτικής αρχής, με την προοπτική να ξεκινήσουν τα έργα στο πάρκο στην αρχή της χρονιάς. Μετά από πρωτοβουλία των Φυλών του Πάρκου και μπόλικη εθελοντική δουλειά, το αναψυκτήριο ξαναλειτούργησε ως αναπόσπαστο κομμάτι του πάρκου, άρρηκτα πλέον συνδεμένο με τον αγώνα υπεράσπισης του.
Με λίγα λόγια, όλο αυτό το διάστημα οι ομάδες και τα άτομα που ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση του μοναδικού πραγματικά ελεύθερου πράσινου χώρου της πόλης, κατάφεραν να χαρίσουν στην πόλη αυτό που θα της στερούσε το αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό έργο που σχεδίαζε ο δήμος: ένα πάρκο γεμάτο ζωή.
Αν λοιπόν η δημοτική αρχή ευελπιστεί ότι με την κίνηση της αυτή, τη διακοπή δηλαδή της ηλεκτροδότησης του αναψυκτηρίου, όλος αυτός ο κόσμος που έχει κατά καιρούς δραστηριοποιηθεί στο πάρκο θα εγκαταλείψει τον αγώνα υπεράσπισης του, είναι το λιγότερο αφελής…
Θα φροντίσουμε -όπως ακριβώς κάναμε όλους αυτούς τους μήνες- ώστε τόσο το αναψυκτήριο, ηλεκτροδοτημένο ή μη, όσο και το ίδιο το πάρκο, να παραμείνουν ζωντανά σύμβολα αγώνα ενάντια στον παραλογισμό τους, τουλάχιστον μέχρι να αποσυρθεί επίσημα η κατάπτυστη μελέτη “αναβάθμισης”.
Καλή μας συνέχεια!

Φυλές του πάρκου Γεωργιάδη

Πηγή : https://www.facebook.com/notes/%