Ελεύθεροι οι 2 συλληφθέντες με πλημμελήματα σήμερα στο Αποπηγάδι

Συνεχής Ενημέρωση: Ενταση σήμερα στο χωριό Σπίνα στα Χανιά με αφορμή τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι από την εταιρεία «Αιολική Μουσούρων».Κάτοικοι μαζί με πολίτες  που εναντιώνονται στην κατασκευή του αιολικου πάρκου διότι καταπατώνται οι περιουσίες τους και καταστρέφεται μια ολοκληρη περιοχή ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον για να κερδίσουν οι πολυεθνικές , εμπόδισαν τα μηχανήματα της εταιρείας να προχωρήσουν σε διάνοιξη του δρόμου για να αρχίσουν οι εργασίες, με αποτέλεσμα τα  ΜΑΤ  που βρέθηκαν στην περιοχή να απωθήσουν τον κόσμο και  συλλάβουν τελικώς 2 άτομα .Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Α.Τ Χανίων και σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση  η εταιρεία αναμένεται να τους  κάνει μηνύσεις καθώς και σε κατοίκους της περιοχής που γνωριζαν τα ονοματά τους.Αυτή την στιγμή κόσμος συγκεντρωνεται έξω απο το Α.Τ Χανίων να δηλώσει την αλληλεγγύη του και την αμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων!Οι 2  συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι με πλημμελήματα σήμερα το βράδυ.

2 σχόλια

    • χανια στο 11/04/2010 στις 13:41

    Δεν έχει τελειωμό το “αλαλούμ”“ που επικρατεί στο θέμα της κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο Αποπηγάδι. Η σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το μεσημέρι στη Νομαρχία παρουσία όλων των φορέων αναβλήθηκε καθώς η παρουσία κατοίκων δεν βρήκε σύμφωνη την Εισαγγελία που ζητούσε να παραβρεθούν μόνο εκπρόσωποί τους.
    Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι Καντάνου και Βουκολιών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μηνυτήριες αναφορές σε βάρος κρατικών υπηρεσιών καθώς σύμφωνα με έγγραφα των τελευταίων διαπιστώνεται ότι έγιναν λάθη στην ανάρτηση των πινάκων χαρακτηρισμού των εκτάσεων στο Αποπηγάδι ως δημόσιες.
    ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ -ΝΟΜΑΡΧΙΑ
    Το “μπαλάκι” στη Νομαρχία αναφορικά με την άδεια εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου ρίχνει με έγγραφο της η Περιφέρεια Κρήτης. Σε ερώτηση των δημάρχων αναφορικά με τη νομιμότητα της άδειας που διαθέτει η εταιρεία η Περιφέρεια απαντάει στους Δημάρχους ότι για το συγκεκριμένο θέμα ευθύνη έχει το τμήμα περιβάλλοντος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Χανίων που το εξέδωσε και όχι η Περιφέρεια. Το συγκεκριμένο έγγραφο τέθηκε υπ’ όψιν των Νομαρχιακών Υπηρεσιών χθες και οι τελευταίες εξέφρασαν την έκπληξή τους και αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα.
    Η ΣΥΣΚΕΨΗ
    Στη σύσκεψη επρόκειτο να μετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης, ο εισαγγελέας, ο νομάρχης, οι βουλευτές, ο αστυνομικός διευθυντής, εκπρόσωποι της εταιρείας και των κατοίκων προκειμένου να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι, πριν η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο μετά τα επεισόδια της Πέμπτης. Στον χώρο βρέθηκαν και κάτοικοι της περιοχής, που αντιτάσσονται στη δημιουργία του Αιολικού Πάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας διεμήνυσε στους κατοίκους, ότι στη συνάντηση μπορούν να παραβρεθούν εκπρόσωποί τους και όχι όλοι προκειμένου να αποτραπεί ένταση με τους ανθρώπους της εταιρείας. Οι κάτοικοι ανέφεραν πως ήλθαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Αυτοί που αποχώρησαν σταδιακά μετά από αυτό καθώς ούτε ο γ.γ. της Περιφέρειας είχε έλθει ούτε ο εισαγγελέας, ήταν οι βουλευτές κ. Δαμιανάκης και Σκουλάκης, ο νομάρχης και οι υπόλοιποι φορείς. Οι αποχωρήσεις προκάλεσαν την έντονη δυσφορία των κατοίκων.
    “Είναι δυνατόν να ερχόμαστε σε σύσκεψη για την οποία υπήρχε συμφωνία να μετέχουμε και να μην μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε; Αυτό είναι που λένε διαβούλευση; Διαβούλευση είναι να ερχόμαστε και να μένει ο κόσμος απέξω; Διαβούλευση σημαίνει πως μόλις νιώσουμε την άχνα και την ανάσα του κόσμου να σηκωθούμε να φύγουμε; Αυτό είναι ντροπή. Αποχώρησαν γιατί δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε τον κόσμο ούτε κάποιον από εμάς”, ανέφερε ο κ. Κωστής Καριωτάκης, κάτοικος Σπίνας, υπογραμμίζοντας πως γίνεται μια προσπάθεια τρομοκράτησης και αποκλεισμού των κατοίκων.
    Ο κ. Καριωτάκης επεσήμανε πως ο Γραμματέας της Περιφέρειας είχε δεσμευτεί ένα μήνα πριν στην Κάντανο ότι στη σύσκεψη που θα γίνει για το ζήτημα, αφού πρώτα ελέγξει όλη την υπόθεση και τις τυχόν παρανομίες θα συμμετέχουν οι κάτοικοι. “Εμείς από το χωριό μας δεν φεύγουμε. Καθήσαμε εκεί και θέλουμε να ορίσουμε τον τόπο μας. Κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει πλούτος στον τόπο μας και θέλησαν να τον πάρουν με το έτσι θέλω. Εμείς δεν φεύγουμε από τον τόπο μας είτε το θέλει η Πολιτεία είτε η Εταιρεία” τόνισε μεταξύ άλλων.

    • χανια στο 10/04/2010 στις 13:24

    Ενταση στο Αποπηγάδι για το Αιολικό Πάρκο
    09.04.2010

    Νέος γύρος αναταραχής, μηνύσεων και συλλήψεων χθες το μεσημέρι στο Αποπηγάδι. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, εντοπίζονται λάθη σε έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών σε σχέση με την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα:
    Χθες, υπάλληλοι της εταιρείας με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών ξεκίνησαν από νωρίς εργασίες στο χώρο. Μέλη της πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Π. Ρουμάτων, Σέμπρωνα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή ζητώντας το σταμάτημα των εργασιών. Ορισμένοι εξ αυτών μπήκαν και μπροστά στα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις, που κατέφτασαν στην περιοχή, δύο άτομα τα οποία και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων. Νωρίτερα και πριν φτάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις είχε προκληθεί ένταση ανάμεσα στους κατοίκους και ανθρώπους της εταιρείας.
    Στoυς δύο συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους Ν. Τζάρα και Δ. Φουράκη “για παράνομη βία”. Και οι δύο δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την κατηγορία και ότι βρίσκονταν εκεί γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα της περιοχής τους και ενας εκ των δύο έχει και περιουσία στο βουνό. Κατόπιν συνεννόησης με τον εισαγγελέα αποφασίσθηκε να αφεθούν ελεύθεροι και να οριστεί δικάσιμος.
    Σημειώνεται, πως οι εργασίες είχαν σταματήσει από τον εισαγγελέα Χανίων προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και αν όλες οι ενέργειες είναι σύννομες. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο εισαγγελέας τελικά έκρινε ότι δεν έχει αρμοδιότητα και η εταιρεία ξεκίνησε και πάλι χθες τις εργασίες στη συγκεκριμένη περιοχή.
    ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
    Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, για το αν η όλη διαδικασία είναι σύννομη και αν έγιναν όλα τα προβλεπόμενα.
    Σύμφωνα με τα έγγραφα της Διεύθυνσης Δασών της 16ης και της 23ης Μαρτίου, που κοινοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει παραδοχή, ότι στην ανάρτηση των πράξεων χαρακτηρισμού έγιναν κάποια λάθη. Αναρτήθηκαν δηλαδή στον Δήμο Μουσούρων, ενώ περιλαμβάνουν και τμήματα των Δήμων Βουκολιών και Καντάνου, ενώ άλλη πράξη χαρακτηρισμού, που αναρτήθηκε στον Δήμο Καντάνου, αφορά και τμήματα του Δήμου Βουκολιών. Η Υπηρεσία ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το τμήμα Νομικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών να απαντήσει αν η παράλειψη της δημοσίευσης αποτελεί λόγο για άρση της τελεσιδικίας και του δικαιώματος εξέτασης αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.