Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι το πανελλήνιο συνέδριο των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, φοιτητές και γενικά σε όποιους ενδιαφέρονται για το open source ανεξαρτήτως του γνωστικού τους υποβάθρου. Συμμετέχουν κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, όπως η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Linux (HELLUG), ομάδες προγραμματιστών και συντελεστών έργων όπως Mozilla, Fedora, OpenSuse, KDE, κλπ. Το περιεχόμενο είναι ευρέως ενδιαφέροντος, από τεχνικά ζητήματα και workshops, μέχρι μεταφράσεις, νομικά θέματα, θέματα πολιτικής σχετικά με το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό κ.α. Η συμμετοχή δεν έχει κόστος εγγραφής.
Το FOSSCOMM απαριθμεί συνήθως μερικές εκατοντάδες συμμετέχοντες, με την μεγαλύτερη προσέλευση μέχρι σήμερα να έχει καταγραφεί στη διοργάνωση της Πάτρας το 2011, με περίπου 450 συμμετοχές. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008 κι έως σήμερα έχει διοργανωθεί σε 6 διαφορετικές πόλεις. Η διοργάνωση γίνεται από εθελοντές και η χρηματοδότησή του βασίζεται σε χορηγίες και δωρεές.
Παραδοσιακά το συνέδριο γίνεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ το προηγούμενο οργανώθηκε στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο τέλος κάθε FOSSCOMM γίνεται ανοιχτό κάλεσμα για την επόμενη διοργάνωση και μια επιτροπή από εθελοντές παλαιότερων συνεδρίων επιλέγει ανάμεσα σε όσες προτάσεις κατατεθούν.
πηγή: https://fosscomm2018.gr/
Το FOSSCOMM είναι ένα συνέδριο που οργανώνεται από τις ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού και σε αυτό θα βρείτε παρουσιάσεις, workshops, ανοιχτές συζητήσεις και άλλα events που κυμαίνονται από τεχνικά μέχρι νομικά και πολιτικά θέματα που αφορούν το ΕΛ/ΛΑΚ και απευθύνονται από εντελώς αρχάριους μέχρι πολύ προχωρημένους.
Παρουσία δίνουν άνθρωποι από κοινότητες μα και εκπρόσωποι εταιρειών του χώρου ως ακόμα και από την Google, αφού συν τ’ άλλα στους βασικούς σκοπούς του συνεδρίου συγκαταλέγονται η γνωριμία μεταξύ των κοινοτήτων, των συλλόγων και των ερευνητικών και αναπτυξιακών ομάδων που ασχολούνται με το Ελεύθερο Λογισμικό (τόσο στην χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο), η παρουσίαση των τεχνολογικών εξελίξεων στον χώρο, η παρουσίαση καινοτόμων ιδεών, η συλλογή προτάσεων για την προώθηση και την προβολή του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και η αποκόμιση γνώσεων μέσω των παρουσιάσεων και των workshops.
Παραδοσιακά διεξάγεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε διαφορετική περιοχή κάθε χρονιά -έχει διοργανωθεί ως τώρα σε 6 διαφορετικές πόλεις (Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Λαμία, Πειραιά)- με την διοργάνωσης της Πάτρας, το 2011, να θεωρείται η πιο πετυχημένη και με τις περισσότερες συμμετοχές και προσέλευση (συμμετείχε και το os.arena). Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τα συνέδρια αυτά στήνονται από το μηδέν με εθελοντική, συμμετοχή.
Φέτος συμπληρώνει δέκα (10) χρόνια ζωής και θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Ηράκλειο. Η διοργάνωση διεξάγεται από κοινού από τις εξής ομάδες:
- τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΡΑ.ΣΤΑ.ΠΑΝ.Κ.), μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα που στεγάζεται σ’ ένα κτίριο του πανεπιστημίου.
- τον σύλλογο μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αριθμεί 44 τακτικά μέλη από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.
- το LABάκι, ένα hackerspace που αποτελεί έναν τόπο συνάντησης για όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους σε κάθε έκφανση τεχνολογίας κι όχι μόνο, να συνεργαστούν πάνω σε αυτές και να δημιουργήσουν.
Αυτό, το 11ο FOSSCOMM, θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Οκτωβρίου 2018 και ήδη η οργανωτική ομάδα έχει κάνει ανοικτό κάλεσμα για τη συμμετοχή εθελοντών στην προετοιμασία του συνεδρίου και έχει ανοίξει και τις υποβολές προτάσεων για ομιλίες και εργαστήρια.
Αν θέλετε την γνώμη μου, πιστεύω πως το συγκεκριμένο FOSSCOMM θα ανεβάσει ψηλά τον πήχη και αυτό το λέω έχοντας κάποια άποψη για την διοργάνωσή της.Ως os.arena θα την στηρίξουμε και θα την προωθήσουμε καθ’ όλη την διάρκεια.
πηγή: https://osarena.net/fosscomm-2018-ton-oktovri-irakleio/