Ρέθυμνο :Ενημέρωση απο το Αντιφασιστικό τουρνουά «Χαϊμαλίνα» 2018

Και τώρα που συνερχόμαστε σιγά σιγά από το αξέχαστο Π-Σ-Κ να γράψουμε δυο λόγια για την «Χαϊμαλίνα»…

Για μια ακόμη φορά, χιλιάδες κόσμου από όλη την Κρήτη (κι όχι μόνο) αγκάλιασαν το αντιφασιστικό φεστιβάλ Χαϊμαλίνα στην καρδιά του Ψηλορείτη, στα Ανώγεια που έλαβε μέρος και φέτος στις 10, 11 & 12 Αυγούστου.

Tο Φεστιβάλ διοργανώνεται από τους Ανωγειανέους και πήρε το όνομα του από το ποίημα «Γράμμα σε μια Αφρικάνα», του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (ή Νιδιώτη) το 1978. Σκοπός του είναι μέσα από τα δρώμενα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο (προβολές ταινιών, εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας, γκράφιτι, παιχνίδια και μουσική) να διαχέονται οι αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προσφοράς, της ειρήνης και του σεβασμού μεταξύ μας σε ολόκληρη την κοινωνία.

Εμείς, ως Τηγανίτης Α.Σ.Η., ανταποκριθήκαμε και φέτος στο κάλεσμα των παιδιών από τα Ανώγεια και συμμετείχαμε στο παγκρήτιο αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου μαζί με A.Σ. Λίβας, Α.Α.Σ. Ασπάλαθος και την ποδοσφαιρική ομάδα της «Χαϊμαλίνας» που αποτελείται από πρόσφυγες και κατοίκους του χωριού.

Το γήπεδο του Δημοτικού σταδίου Ανωγείων γέμισε από εκατοντάδες κόσμου από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής…

…τα πανό από όλες τις ομάδες κρεμάστηκαν δίπλα δίπλα στα κάγκελα της κερκίδας…

…και το «Αυτόνομο τσικάλι» ήταν εκεί…

…στήθηκαν οι πάγκοι των ομάδων…

…τα καπνογόνα άναψαν…

…και το πρωταθληματάκι των δύο ημιτελικών και του ενός τελικού ξεκίνησε.

Μπορούσε κανείς να διακρίνει τις ομάδες μόνο από τις φανέλες που φορούσαν. Διότι αν κοιτούσε λίγο πιο προσεκτικά στον αγωνιστικό χώρο θα πρόσεχε ότι κάθε ομάδα αποτελούταν ουσιαστικά και… από παίκτες των υπολοίπων ομάδων που συμμετείχαν!

 

Την ευκαιρία να αγωνιστούν με τις αγαπημένες τους ομάδες, είχαν και κάποιες/κάποιοι που έτρεξαν να καβατζώσουν από τους πάγκους κι από μια φανέλα της ομάδας τους!

Σε ένα τουρνουά που το αποτέλεσμα των αγώνων δεν είχε καμία σημασία («γκολ να μπαίνουν κι όλα καλά«), η κλήρωση έφερε αντιμέτωπους στο πρώτο ματς την Χαϊμαλίνα με τον Λίβα (τελικό αποτέλεσμα 1:1, με την Χαϊμαλίνα να παίρνει την πρόκριση στα πέναλτι)…

Στο δεύτερο ματς έπαιξαν Ασπάλαθος και Τηγανίτης (τελικό σκορ 1:2)…

…και στον τελικό αγωνίστηκαν Χαϊμαλίνα – Τηγανίτης (τελικό αποτέλεσμα 1:3).

 

Έτσι, ακριβώς 74 χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των Ανωγείων από τους Ναζί, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο γήπεδο του Αετού Ανωγείων και φώτισαν με τις φωνές, το ασταμάτητο τραγούδι και τα καπνογόνα τους επάνω σε κάθε σκιά του φασισμού και του ρατσισμού.

Εις το επανιδείν!

πηγή: https://tiganitis2015.wordpress.com/2018/08/14