Σε μία ακόμα πρόχειρή λύση προχώρησε ο Δήμος Χανίων και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς, όσον αφορά την φιλοξενία των 69 προσφύγων που εντοπίστηκαν ανοιχτά των Κυθήρων και μεταφέρθηκαν την Τρίτη το πρωί στο Καστέλι. Οι πρόσφυγες περίμεναν για ώρες στο λιμάνι του Καστελίου, καθώς ο Δήμος Καστελίου, Χανίων και η Περιφέρεια για άλλη μία φορά έμοιαζαν να έχουν αιφνιδιαστεί με την άφιξη καραβιάς, αδυνατώντας να βρουν χώρο για να τους μεταφέρουν ώστε να γίνουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και υποδοχής.
Και αυτό παρόλο που ήδη από το περασμένο φθινόπωρο είχε γίνει εμφανές από τις αφίξεις πλοιαρίων με πρόσφυγες ότι το πέρασμα από την Κρήτη είναι ενεργό. Τελικά οι πρόσφυγες –ανάμεσα τους 16 παιδιά και 11 γυναίκες- οδηγήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ως «κατάλληλος», ακόμα και αν δεν διαθέτει ύδρευση και ηλεκτρική διασύνδεση. Είναι το γνωστό σε όλους εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία προσφύγων και στην καραβιά που είχε φτάσει τον Απρίλιο του 2015 στην Γαύδο παρά τις τεράστιες φθορές που έχει υποστεί λόγω της εγκατάλειψής του και λόγω βανδαλισμών και κλοπών.
Τρία χρόνια μετά, το κτίριο-ερείπιο ήταν η μοναδική λύση που κατάφερε να βρει ο Δήμος Χανίων για να φιλοξενήσει ταλαιπωρημένες οικογένειες και ανθρώπους που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες και θαλασσοδερνόταν για πάνω από 5 ημέρες προκειμένου να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος. Σημαντικά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν όσον αφορά την ασφάλεια του κτιρίου. Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες αρχές τις αφίξεις προσφύγων, είναι το γεγονός ότι είχε εξεταστεί σαν ενδεχόμενο ακόμα και το να μεταφερθούν στις πρώην δικαστικές φυλακές στα Χανιά, χώρος που φυσικά κρίθηκε ακατάλληλος. Εδώ και χρόνια πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για να βρεθεί κατάλληλος χώρος.
Όσον αφορά τις περαιτέρω διαδικασίες που αφορούν τις τύχες αυτών των ανθρώπων, να τονίσουμε ότι το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο ξεκίνησε να λειτουργεί από το περασμένο καλοκαίρι και ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες η δυνατότητα να καταθέσουν αίτημα ασύλου εκεί και να γίνει εκεί ο εντοπισμός της ευαλωτότητας τους. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΚΥΤ (τα λεγόμενα Hot Spots) στα νησιά του Αιγαίου όπως έγινε σε προηγούμενες καραβιές που έφτασαν στην Κρήτη, καθώς τα ΚΥΤ αυτή τη στιγμή είναι υπερπλήρης λόγο των αυξημένων αφίξεων από τις ακτές της Τουρκίας και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες των αφίξεων εκεί.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Hot Spot της Λέσβου, το οποίο έχει χωρητικότητα 3.000 ατόμων, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6.978 άτομα, ενώ σε εκείνο της Κω –όπου πιθανότατα αναμένεται να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που έφτασαν στα Χανιά- ζουν 885 πρόσφυγες ενώ η χωρητικότητα ανέρχεται σε 816.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες δεν θα εκδιωχθούν από τα Χανιά και δεν θα υπάρξει ξανά καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και παράκαμψη του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο όπως είχε συμβεί με δεκάδες πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην Κρήτη το περασμένο φθινόπωρο.
Απαιτούμε για μια ακόμα φορά να εξευρεθεί κατάλληλος μόνιμος χώρος για την αξιοπρεπή προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων!
Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων
πηγή:https://el-gr.facebook.com/stekichania/posts/1647781581995374