Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της πανελλαδικής εφημερίδας δρόμου Άπατρις, φύλλο 33 Από αυτό το φύλλο αυξάνουμε το τιράζ στα 18.000 αντίτυπα με σκοπό η Άπατρις να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του ελλαδικού χώρου. Ανασφαλείς, ανελεύθεροι, διαχειρίσιμοι Zeitgeist (τσάιτγκαϊστ), σύνθετη λέξη, γερμανι- κή, αποτελούμενη από την λέξη Zeit (χρόνος/ εποχή) και Geist (πνεύμα). Εκφράζει το πνεύμα της εκάστοτε εποχής/ιστορικής περιόδου. Ας αναλογιστούμε λοιπόν ποιο είναι το πνεύμα της εποχής μας. Θα μπο- ρούσαμε να ισχυριστούμε ότι, π.χ. κατά τον 2ο παγκόσμιο και τον ψυχρό πό- λεμο που επακολούθησε, αυτό ήταν η φρίκη και ο φόβος. Κατά τη δεκαετία του ’90 μέχρι την αλλαγή της χιλιετίας ήταν η καταναλωτική παράκρουση και η ψευδαίσθηση του καπιταλιστικού ονείρου. Σήμερα, το κυρίαρχο αίσθημα που περιβάλλει τον όμορφο μικρό μπλε πλανήτη μας, συνοδευόμενο από τα τοξικά νέφη των μητροπόλεων, είναι η ανασφάλεια. Ανασφάλεια παντού και σε όλα τα επίπεδα, διαταξική και διαφυλετική. Ο ανατολίτης αναρωτιέται αν θα του έρθει καμιά νατοϊκή βόμβα στο κεφάλι, ο Αφρικανός αν θα έχει να φάει αύριο, ο Ιάπωνας αν το φαγητό του είναι ραδιενεργό, ο νοτιοευρωπαίος αν και πότε θα πάρει σύνταξη ή αν θα βρει δουλειά, ο βορειοευρωπαίος τι γίνεται τώρα που όλοι οι παραπάνω θέλουν να έχουν τα ίδια προνόμια με αυτόν ή αν θα τον πάρει μαζί του κάποιος τζιχαντιστής σε κάποιο μετρό, τραίνο,αεροδρόμιο ή συναυλιάδικο. Στο προηγούμενο φύλλο ισχυριστήκαμε πως «Τρομοκρατία είναι το παρόν που συνηθίζουμε». Δύο μήνες μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα και συμπληρώνουμε πως: Όσο περισσότερο ανασφαλείς είμαστε, τόσο πιο ανελεύθεροι και διαχειρίσιμοι γινόμαστε. Η χειραφέτηση προϋποθέτει αυτοπεποίθηση και τόλμη.
Περιεχόμενα:
- Μα ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι αγρότες;
- Οι μαύρες στολές της αστυνομίας
- Τότε και τώρα πρόσφυγες, τότε και τώρα ξένοι
- Αγώνας ενάντια στον κατασπαραγμό της γης και των ζώων από την καπιταλιστική μηχανή
- Αγροτική παραγωγή και διατροφικός έλεγχος Α.Ε
- Μεσόγειος Θάνατος: Μετανάστευση και προσφυγική κρίση
- Τουρκία: Επισκόπηση σε μια χώρα που βιώνει τον πόλεμο από μέσα
- Ενάντια στην ολοκληρωτική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης
- ΛΥΣΣΑ crew: Αυτοοργανωμένος αντιεμπορευματικός κινηματογράφος
Editorial
Η τελευταία επίθεση στις Βρυξέλλες είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα που δένεται στα πόδια μας στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Ήδη κάποιοι δηλώνουν ότι αυτή ήταν η 11η Σεπτέμβρη της Ευρώπης. Οι δράστες δεν ήταν ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες εξ ανατολών, αλλά Βέλγοι πολίτες, μοσχαναθρεμμένοι με τα δυτικά πρότυπα και ιδεώδη.
Φυσικά στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται καθώς η “αντιτρομοκρατική” συσπείρωση στο όνομα της αντιμετώπισης ενός εντός των τειχών αδίστακτου αντιπάλου, θα επιχειρήσει σίγουρα να καταπνίξει και τις όποιες αντιστάσεις υπάρχουν μέχρι σήμερα ενάντια στο δυστοπικό μέλλον που οι ίδιοι έχουν εξυφάνει.
Την ίδια στιγμή που τζιχαντιστές και ακροδεξιοί τρίβουν τα χέρια τους από χαρά (καθώς ο ένας είναι συμπλήρωμα του άλλου), η στρατηγική των φραχτών εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Το ακροατήριο είναι προθυμότερο από ποτέ να ακούσει εύκολες λύσεις, πιστεύοντας ότι αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένων είναι δυνατόν να περιοριστούν με κάγκελα και φράχτες. Όσο αυξάνεται η δυσκολία διέλευσης, τόσο περισσότερους νεκρούς θα μετράμε και τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει το κασέ για την μετακίνησή τους στο κέντρο της Ευρώπης.
Η οπισθοχώρηση του ISIS μετά από το μπαράζ βομβαρδισμών από αέρος των άσπονδων συμμάχων εναντίων του, αλλά και η σταθερή επέκταση των Κούρδων μαχητών στους θύλακες που μέχρι τώρα έλεγχε, δείχνει ότι έχει ανοίξει μία καινούρια σελίδα στο μέτωπο της Συρίας.
Με την έστω και κατ’ επίφαση απόσυρση της Ρωσίας, αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι ένα φανερό παζάρι για το μοίρασμα της Συρίας σε σφαίρες επιρροής. Το φιλοτζιχαντιστικό καθεστώς του Ερντογάν υποστήριζε εξαρχής τους τουρκομάνικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Την ίδια στιγμή θα κάνει ότι μπορεί ώστε να εμποδίσει την de facto αναγνώριση Κουρδικού ομοσπονδιακού κράτους στα σύνορα με τους κουρδικούς πληθυσμούς της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ όμως έχουν κάνει ήδη σαφές ότι τους Κούρδους τους θεωρούν απαραίτητους σύμμαχους στον πόλεμο ενάντια στο ISIS, και εξάλλου θα επιδιώξουν να αποδυναμώσουν τον επικίνδυνο πόλο του Ερντογάν που ο νεοοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του έχει σαφείς επεκτατικές βλέψεις. Στις 16 Γενάρη του 2016 ανακοινώθηκε η άρση των οικονομικών κυρώσεων για το Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει με την Δύση προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι το Ιράν ήταν ένα από τα κράτη που στήριζαν φανερά το καθεστώς του Άσαντ στην Συρία. Οι άλλοι παίχτες αυτού του γεωπολιτικού παιχνιδιού όπως είναι η Σαουδική Αραβία και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου βρίσκονται σε μία δυσμενή οικονομική συγκυρία. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε οικονομικό έλλειμμα 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Σαουδαραβικό κράτος λόγω της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Πρωτοφανές είναι επίσης ότι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν την πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου για τον Θησαυροφύλακα της Μέσης Ανατολής. Μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία έχει εμπλακεί στον άλλο εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο κράτος της Υεμένης, στα νότια σύνορα της χώρας από το Μάρτη του 2015. Η υποστήριξή της στον εκπεσόντα πρόεδρο Hadi ενάντια στο Σιιτικό μέτωπο των ανταρτών Houthi (επιρροής Ιράν) το οποίο ελέγχει την μισή Υεμένη, είναι ο απόηχος της αραβικής άνοιξης, με την Υεμένη να είναι χωρισμένη πια στα τέσσερα. Το ένα τέταρτο ελέγχεται από την Αλ Κάϊντα/Ansar al-Sharia και το ISIS.
Είναι προφανές ότι έχουμε ένα μοίρασμα του χάρτη ξανά, εκατό χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική συμφωνία του Sykes-Picot (Νοε. 1916) η οποία δημιούργησε τα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ και οδήγησε στην διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Αυτή η περιοχή θα μας απασχολήσει πολύ έντονα το επόμενο διάστημα καθώς η μοιρασιά δεν πρόκειται να γίνει αναίμακτα και ασφαλώς οι πρόσφυγες και οι ξεριζωμένοι πρόκειται να αυξηθούν.
Στον Ελλαδικό χώρο τώρα το μείγμα είναι εκρηκτικό με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι. Η αξιολόγηση των “θεσμών” εκκρεμεί και η οπορτουνιστική κυβέρνηση του Σύριζα κάνει παζάρι στα κεφάλια των μεταναστών με τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέτωπο των αγροτών όπως ήταν αναμενόμενο κατέρρευσε παταγωδώς καθώς τσιφλικάδες και κολίγοι βρεθήκαν από την ίδια πλευρά του μπλόκου για να διαπραγματευτούν με τον Σύριζα, ενώ παράλληλα οι ακροδεξιοί προσπαθούσαν να παίξουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι.
Στις 22 Μάρτη στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Ρόδο εκλέχτηκε ξανά η παράταξη του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,3% και επικεφαλής τον Παναγόπουλο.
Οι κρατικοδίαιτοι κηφήνες του ξεπουλημένου συνδικαλισμού φαίνεται ότι καλά κρατούν τα ηνία της θεσμικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Ο αγώνας για την ασφάλιση ακούγεται ως ένα ανέκδοτο για τα εκατομμύρια των ανέργων που πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ καν να βγουν στην σύνταξη. Όταν λοιπόν η τάξη μας συμπιέζεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του φόβου και της εξαθλίωσης, η μόνη απάντηση είναι μπουρλότο και φωτιά. Όταν όλα έχουν απονοηματοδοτηθεί, σάβανα και κουφάρια του ένδοξου παρελθόντος, εμείς πρέπει να τα γκρεμίσουμε για να χτίσουμε εκ θεμελίων ένα καλύτερο μέλλον.
Συντακτική Ομάδα Ηρακλείου