Λόγω της ρευστής κατάστασης με το δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου και για πρακτικούς κυρίως λόγους, αποφασίσαμε να αναβάλουμε τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μας.
*Η συζήτηση το Σάββατο 4 Ιουλίου, παρόλα αυτά, θα διεξαχθεί κανονικά*
Η μη αναβολή της συζήτησης το Σάββατο 4 Ιουλίου είναι μία συνειδητή επιλογή. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι, τόσο στη τωρινή συγκυρία όσο και στα τελευταία χρόνια της εντατικοποιημένης απορρύθμισης των ζωών μας, τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης έχουν αποτελέσει ένα Δίχτυ Κοινωνικής Ασφάλειας. Το μόνο σε τέτοια ευρεία κλίμακα. Και αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να ιδιοποιηθεί καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, κανένας επίσημος θεσμικός φορέας. Το ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε δεν έχει να κάνει με το ότι περιμένουμε να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν πριν. Δεν έχουμε κάπου να επιστρέψουμε. Και αυτό είναι μία συνειδητή επιλογή. Σε οποιαδήποτε κατάσταση πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας γνωρίζουμε ότι σήμερα έχουμε τις κοινωνικές σχέσεις και την εμπειρία να διατηρούμε έναν ενεργητικό ρόλο στις εξελίξεις.
Ευχαριστούμε όλους όσοι κινητοποιήθηκαν και με τόση προθυμία προσφέρθηκαν να συμμετέχουν.
ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: «Η Υγεία Αλλιώς: Από την Απορρύθμιση στην Αυτορρύθμιση»
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ: Σάββατο 4 Ιουλίου, στις 20:00, στο πάρκο Γεωργιάδη
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ:
– Αυτόνομη Δομή Υγείας Εξαρχείων
– ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων
– Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
– Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
– Κατερίνα Μάτσα*
– Marina Sitrin**
– George Caffentzis***
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου | Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης
——
* Η Κατερίνα Μάτσα γεννήθηκε στην Εύβοια, σπούδασε ιατρική και στη συνέχεια ψυχιατρική στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Eίναι Επίτιμη Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΨΝΑ, Επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας καθώς και Υπεύθυνη έκδοσης του ιστορικού, ψυχιατρικού περιοδικού «Τετράδια Ψυχιατρικής». Επίσης, είναι διευθύντρια και πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού έργου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. Το 18 ΑΝΩ, είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης που στηρίζεται στην ψυχοθεραπεία, την τέχνη και την συμμετοχή του απεξαρτημένου στο κοινωνικό γίγνεσθαι και εγκαθιδρύει τη συλλογικότητα της θεραπευτικής ομάδας ως θεμέλιο της θεραπευτικής διαδικασίας.
Έχει εκδώσει 5 βιβλία σχετικά με τη ψυχιατρική, τις εξαρτήσεις και τη ψυχοθεραπεία. (2013) Ταπείνωση και ντροπή, Άγρα, (2012) Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη, Άγρα, (2008) Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση, Άγρα, (2006) Η περίπτωση Ευρυδίκη, Άγρα, (2001) Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές. Το αίνιγμα της τοξικομανίας, Άγρα. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πολλούς συλλογικούς τόμους με θέματα ψυχιατρικής υγείας και εξαρτήσεων. Συνταξιούχος πλέον η Κατερίνα Μάτσα όχι μόνο δεν έχει αποκοπεί από το 18 ΑΝΩ, αλλά δουλεύει εθελοντικά και στο Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί στα Πατήσια. «Αυτές οι συλλογικότητες», λέει, «όπου καταργείται η εμπορευματοποίηση της ιατρικής πράξης, δεν έχουν ανάγκη από κομματική ομπρέλα, ασπίδα τους είναι ο κινηματικός χαρακτήρας τους. Για να προστατευτούν, χρειάζεται να διασυνδεθούν μεταξύ τους και ως κίνημα, όχι ως κόμμα, να βάλουν φραγμούς στο σύστημα. Φυσικά, εξαιρώ τα κοινωνικά ιατρεία που στήνονται με ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται έτσι μονάδες που υλοποιούν προγράμματα για να πάρουν χρήματα. Στα κινηματικά κοινωνικά ιατρεία η προσφορά είναι δωρεάν».
** Η Marina Sitrin είναι συγγραφέας, δικηγόρος, δασκάλα, υπεύθυνη διοργανώσεων και οραματίστρια. Έχει επιμεληθεί το “Οριζοντιότητα: Φωνές λαϊκής εξουσίας στην Αργεντινή” , είναι συγγραφέας του “Καθημερινές επαναστάσεις: Οριζοντιότητα & Αυτονομία στην Αργεντινή» , και μαζί με τον Dario Azzellini είναι συγγραφείς του “Δεν μπορούν να ΜΑΣ εκπροσωπήσουν! Ανακαλύπτοντας εκ νέου την Δημοκρατία από την Ελλάδα στο κίνημα των καταλήψεων” και του “Η γλώσσα του κινήματος των καταλήψεων: Η κρυφή συνάντηση με την Ιστορία και το Παρόν”. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί ανάμεσα σε άλλα και στα The International Journal of Comparative Sociology, Znet, Yes! Magazine, Tidal, The Nation, Dissent!, Upping the Anti, Journal of Aesthetics and Protest, alternet.org, και Prensa Latina. Έχει πτυχίο νομικών σπουδών στα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών από την Νομική Σχολή του City University της Νέας Υόρκης, καθώς και Διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Παγκοσμιοποίησης από το Stony Brook University. Η Μαρίνα πιστεύει στην δύναμη της φαντασίας και ότι σχεδόν τα πάντα είναι δυνατά (http://marinasitrin.com).
*** Ο George Caffentzis είναι πολιτικός φιλόσοφος. Ίδρυσε την Midnight Notes Collective και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία στην Αφρική (Committee for Academic Freedom in Africa). Γεννήθηκε στις Η.Π.Α, παιδί μεταναστών από τη Λακωνία, μέλος της νεοϋρκέζικης αντικουλτούρας στις αρχές της δεκαετίας του ’60, φοιτητής της φιλοσοφίας της επιστήμης στο τέλος της, μέλος του αντιπολεμικού και του φοιτητικού κινήματος των δεκαετιών του ’60 και του ’70, κομμάτι του αντιπυρηνικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ’70, καθηγητής πανεπιστημίου από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο ίδιος ο Caffentzis είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι οι ιδέες που εκφράζει δεν είναι αποκλειστικά ατομικό προϊόν. Τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας, η επέλαση της ρομποτικής και των υπολογιστών, η εμφάνιση της πληροφορίας ως έννοιας και ως αντίληψης για τα πράγματα, η επέκταση της καπιταλιστικής αξιοποίησης σε νέα πεδία, η γέννηση ενός νέου προλεταριάτου, η άμισθη εργασία. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν οι ιδέες περί «τέλους της εργασίας» και «αποϋλοποιημένου καπιταλισμού». Αρκετά κείμενα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά: (α’ έκδοση 1998/ β’ έκδοση 2011) Γιατί οι Μηχανές δεν Μπορούν να Δημιουργήσουν Αξία», Αντισχολείο, Λέσχη Κατασκόπων του 21ου Αιώνα, (2003) Τέλος της Εργασίας ή η αναγέννηση της σκλαβιάς; Μια κριτική στον Rifkin και τον Negri, Εργάτες του Αρνητικού, (2012) Η εργασία, η ενέργεια, η κρίση και το τέλος του κόσμου, Αρχείο 71. Στο internet: Υποσχετικές επιστολές, Το Κίνημα της Κατάργησης του Χρέους των Φοιτητικών Δανείων στις Η.Π.Α., Το Μέλλον των «Κοινών»: Νεοφιλελεύθερο Plan B ή Πρωταρχική Αποσυσσώρευση του Κεφαλαίο, Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του μεγάλου διαχωρισμού: μια ευκαιρία για τη χωματερή της επαγγελίας.