Ρέθυμνο : Ενημέρωση απο την πορεία της 6/12

solidarity-Nikos RomanosΠορεία 6 Δεκέμβρη στο Ρέθυμνο

Η πορεία ξεκίνησε απο το κατειλημμένο δημαρχείο του Ρεθύμνου στις 7 το απόγευμα. Είχε περίπου 500 άτομα και κατευθήνθηκε απο κεντρικούς δρόμους προς την παλιά πόλη όπου καταστράφηκαν κάμερες απο μαγαζιά, τράπεζες και το μαγαζί του Αρτέμη Σώρρα όπου και δημιουργήθηκε μικρή συμπλοκή με φυσουνιές από τα ΜΑΤ. Δύο διμοιρίες ακολούθησαν την πορεία απο απόσταση . Συνέλευση ακολούθησε στο δημαρχείο, όπου πάρθηκε η απόφαση για συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Κυριακή και εκ νέου συνέλευση για την πορεία της κατάληψης και των περαιτέρω δράσεων.

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1536176/

************

rethymno 6-12-14Στο κάλεσμα της κατάληψης του δημαρχείου για την πορεία μνήμης για τον Αλ Γρηγορόπουλο και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό, ανταποκρίθηκαν πάνω από 600 άτομα.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο κατειλημμένο δημαρχείο που εδώ και τρεις μέρες αποτελεί κέντρο αγώνα και αντιπληροφόρησης για τον Ν. Ρωμανό και αυτό ενοχλεί τους πάντες στην πόλη καθώς ο δήμαρχος Μαρινάκης έχει στείλει μηνύματα στους καταληψίες τις προηγούμενες ημέρες πως «το δημαρχείο θα λειτουργεί κανονικά την Δευτέρα το πρωί».

Στο πλαίσιο αυτό από το πρώτο βράδυ της κατάληψης έχουν αμολήσει μια πραγματική στρατιά από ασφαλίτες που παρακολουθούν τους πάντες και προσπαθούν να κάνουν προσαγωγές στο δρόμο ενώ έφεραν διμοιρίες ΥΜΕΤ από το Ηράκλειο και έντυσαν όλους τους διαθέσιμους αστυνομικούς των ΟΠΚΕ, δημιουργώντας 3 με 4 διμοιρίες.

Την Πέμπτη 05/12 έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους οι διμοιρίες που ακολούθησαν μια μικρή πορεία / μοιραστική που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως και στην παλιά πόλη, ενώ δεκάδες ασφαλίτες εναλλάσσονται στην παρακολούθηση του δημαρχείου και των καταληψιών όλο το 24ώρο.

Σήμερα στα πλαίσια της πορείας από νωρίς ξεκίνησε να συγκεντρώνεται κόσμος μαζί με μικροφωνική που λειτουργεί καθημερινά έξω από το δημαρχείο και ο αέρας δονούνταν από τα αντιμπατσικά συνθήματα. Στις 19:00 η πορεία ξεκίνησε ενώ έμεινε και αρκετά άτομα περιφρούρηση στην περίπτωση που θα προσπαθούσαν να σπάσουν την κατάληψη.

Κατευθύνθηκε από τους κεντρικούς δρόμους ενώ από τα πολλά και δυνατά συνθήματα δονούνταν όλη η πόλη. Ουσιαστικά υπήρχαν 2 μπλοκ με μεγάλη συμμετοχή αυτό της κατάληψης δημαρχείου και ακολουθούσε το μπλοκ της κατάληψης ΤΕΙ. Στο τέλος βρισκόταν μπλοκ λίγων δεκάδων Συριζαίων και μετά από αυτό 2 διμοιρίες που ακολουθούσαν από απόσταση.

Όταν η πορεία έφτασε στο σημείο για να στρίψει να μπει στην παλιά πόλη εμφανίστηκε ακόμα 1 διμοιρία που προπορευόταν της πορείας και την καθοδηγούσαν μέσω ασυρμάτου.

Μέσα στην παλιά πόλη και περνώντας από την κεντρική οδό Αρκαδίου σπάστηκαν πολλές κάμερες που υπήρχαν στον δρόμο, πετάχτηκαν μπαλόνια με μπογιές σε τράπεζες και ΑΤΜ – κάποια καταστράφηκαν κιόλας. Μετά συνέχισε η πορεία μέσα στα στενά της παλιάς πόλης για να κατευθυνθεί στο αστυνομικό τμήμα. Σε κάποια σημεία εμφανιζόταν η προπορευόμενη διμοιρία, αλλά όλη η πορεία φώναζε συνθήματα εναντίον τους και αυτοί υποχωρούσαν μέχρι που έφτασαν μπροστά από το τμήμα που σχημάτισαν γραμμή για να το προστατεύσουν. Η πορεία σταμάτησε απέναντι από το τμήμα και πολλά αντιμπατσικά συνθήματα φωνάχτηκαν.

Ακολούθως στράφηκε προς τα δικαστήρια που μπάτσοι είχαν αποκλείσει το δρόμο προς αυτά. Εκεί έγινε μια στάση και φωνάχτηκαν πολλά συνθήματα και έκανε τα ΜΑΤ να τρέχουν για να τα «προστατέψουν» καθώς είχαν σπαστεί στην πορεία της Τρίτης 03/12.

Μετά την στάση η πορεία έστριψε σε πλάγιο στενό που έβγαζε μπροστά από τα γραφεία της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στον Αρτέμη Σώρρα και περιλαμβάνει πολλούς κρυφούς και φανερούς χρυσαυγίτες.

10849734_456899381115349_5248671103641222424_nΣπάστηκαν οι τζαμαρίες των γραφείων των φασιστών και πετάχτηκαν μπογιές μέσα. Οι διμοιρίες που ακολουθούσαν απάντησε πετώντας δακρυγόνα μέσα στον κόσμο που είχε σταματήσει ενώ κατέβαιναν από κάθετο στενό και άλλοι μπάτσοι. Αμέσως η περιφρούρηση λειτούργησε άψογα και σχημάτισε αλυσίδες μέχρι να φτάσει η πορεία πίσω στο δημαρχείο προστατεύοντας τον κόσμο.

Σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή ακολουθούσαν από κοντά οι διμοιρίες και πολλοί ασφαλίτες που παραμένουν ακόμα γύρω από το δημαρχείο, ενώ μέσα βρίσκονται πολλοί αλληλέγγυοι. Συνολικά η πορεία κράτησε περίπου 2,5 ώρες.

Δεν έχουμε πληροφορηθεί για προσαγωγές ή συλλήψεις μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο.

Η κατάληψη στο δημαρχείο θα συνεχιστεί.

Πηγή : http://mpalothia.wordpress.com