8 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της "εξουδετέρωσης" των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο -Κάλεσμα στα Σφακιά 27/4 στο 23/04/2014 στις 23:57

    Μετά από επιστημονικές συναντήσεις ενημέρωσης και μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, καθώς και μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Αρκαδίου στις 23.03.2014 κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής στις 11.04.2014 κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρέστη στη Βουλή και συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και τον Υφυπουργό Εξωτερικών στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης για το εν λόγω κρίσιμο θέμα.

    Παρόλα αυτά, δυστυχώς η υποτακτική Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί επιδεικτικά. Ως εκ τούτου η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να κλιμακώσει τις δράσεις της. Προγραμματίζει συγκέντρωση και εν πλω διαμαρτυρία από το παλιό λιμάνι της Χώρας Σφακίων την Κυριακή του Θωμά 27.04.2014 και ώρα 12:00, και ζητά:
    Ø Από όλη την κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης να είναι παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην παραπάνω συγκέντρωση
    Ø Από τους συμπολίτες μας που διαθέτουν βάρκα ή φουσκωτό και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς, να το μεταφέρουν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και να συμμετάσχουν δυναμικά στην εν πλω διαμαρτυρία
    Ø Από τους συλλόγους επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, τους συλλόγους φουσκωτών σκαφών, τους ναυτικούς και ιστιοπλοϊκούς ομίλους όλης της Κρήτης να στηρίξουν ενεργά το εγχείρημα αυτό συμμετέχοντας στην εν πλω διαμαρτυρία.

    Από το λιμάνι των Σφακίων αλλά και από το λιμάνι της Γαύδου, αφού δοθούν σχετικές οδηγίες, θα πραγματοποιηθεί μαζική αναχώρηση φουσκωτών, αλιευτικών, ιστιοπλοϊκών και λοιπών σκαφών, δημιουργώντας εν πλω μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης από την Μεσόγειο των πλοίων που μεταφέρουν τα χημικά, γνωστοποιώντας για άλλη μια φορά σε όλους την απόφασή μας να παρέμβουμε στον τόπο του σχεδιαζόμενου ‘’πειράματος της Μεσογείου’’ και να προσπαθήσουμε με κάθε μη βίαιο τρόπο να το αποτρέψουμε.

    Στην εν πλω διαμαρτυρία σχεδιάζεται να συμμετάσχει και τοπικό πλοίο μεγάλης χωρητικότητας σε επιβάτες.

    Επίσης θα συμμετάσχει και το γνωστό σκάφος ‘’Άγιος Νικόλαος’’ της Πρωτοβουλίας ‘’Ένα Καράβι για τη Γάζα’’, ένα από τα δύο Ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο

    του 2008, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές.
    Μετά τα παραπάνω, ζητούμε τη δημόσια στήριξη όλων των φορέων και την ενεργό συμμετοχή τοπικής κοινωνίας και φορέων σε αυτή τη συγκέντρωση και την εν πλω διαμαρτυρία, προσδίδοντας βαρύτητα και κοινωνική ευρύτητα σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο εγχείρημα.

    ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ

    • Ρέθυμνο: Καλεσμα σε Λαϊκη Συνελευση 30/4 στο 18/04/2014 στις 15:50

    Ρέθυμνο: Καλεσμα σε Λαϊκη Συνελευση

    Θέμα: Συντονισμός δράσεων για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών του πολέμου στη Μεσόγειο

    Τετάρτη 30 Απρίλη, 8:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

    Στις 27 Απρίλη ξεκινάει η φρικτή οικολογική καταστροφή, η οποία μεθοδεύεται από το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο λαός της Κρήτης έχει βροντοφωνάξει την αντίθεσή του σε αυτή τη μεθόδευση με κινητοποιήσεις σε όλο το νησί, που κορυφώθηκαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρκάδι. Με δεδομένη την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα που δυναμικά εξέφρασε ο λαός της Κρήτης, καλούμε σε μαζική, ανοιχτή, λαϊκή συνέλευση με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Το ζήτημα είναι εξαιρετικά φλέγον και οφείλουμε όλοι να τεθούμε προ των ευθυνών μας.

    Απειλείται άμεσα η ζωή όλων των λαών της Μεσογείου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα.

    ΚΑΝΕΝΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΣΩΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Πολίτες ενάντια στα χημικά του πολέμου

    • Χανιά : Πανό διαμαρτυρίας στο λιμάνι για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο,απο τους μαθητές του 1ου Λυκείου Χανίων στο 12/04/2014 στις 00:48

    Το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα ενάντια στην τοξική απειλή, αναρτώντας πανό που “αγκάλιαζε” τη θάλασσα μπροστά από τον ενετικό φάρο του λιμανιού και ανέγραφε τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου

    “Αλίμονο, αν προδώσουμε τη θάλασσα, γιατί έχει αυτή τον τρόπο να μας καταπίνει” έστειλαν χθες οι μαθητές του 1ου Λυκείου Χανίων με αφορμή την επικείμενη ρίψη χημικών στη λεκάνη της Μεσογείου και των κινδύνων που ενέχει το εγχείρημα.

    Την ώρα που το θέμα συζητούνταν στη Βουλή με την παρουσία Κρητικών Φορέων -και απόντος πάλι του κ. Ευαγγ. Βενιζέλου- η μαθητική κοινότητα του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων -σε συνεργασία με τους καθηγητές- πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη δράση ευαισθητοποίησης που περιελάμβανε ανάρτηση πανό μπροστά από τον ενετικό φάρο του λιμανιού, με μήνυμα εμπνευσμένο από την ελληνική ποίηση καθώς και ενημέρωση με σχετικό φειγ βολάν, το οποίο το μοίραζαν στον κόσμο.

    Στο κείμενό τους οι μαθητές ανέγραφαν στίχους του Γιάννη Ρίτσου για τη θάλασσα όπως “Θάλασσα, θάλασσα καθώς εσύ, έτσι και εμείς δεν θα υποκύψουμε στη νύχτα και στον ύπνο”, του Διονυσίου Σολωμού:

    “Τα σπλάχνα κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν”, αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη “Να λες: εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω της γη. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω”.

    «Συστρατευόμαστε στην κοινή προσπάθεια που κάνει κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης του τόπου μας για τη θάλασσα και το περιβάλλον, επειδή υπάρχει έντονος προβληματισμός για μία ενδεχόμενη ρίψη χημικών στη λεκάνη της Μεσογείου. Θέλουμε τη θάλασσά μας καθαρή και το νησί μας μακριά από κάθε είδους ρύπανση για να προστατεύσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τον θαλάσσιο πλούτο μας. Τα παιδιά επέλεξαν ένα ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου για να στείλουν το μήνυμά τους και να εκφράσουν την ανησυχία τους, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

    Χαιρόμαστε, γιατί έχουμε τόσο ευαισθητοποιημένους μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις ενημέρωσης. Επιλέξαμε για τη δράση το ενετικό λιμάνι διότι το θεωρούμε “φάρο” του πολιτισμού μας στέλνοντας το μήνυμα “θα προστατεύσουμε τη θάλασσά μας”» ανέφερε ο εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Χανίων Γιώργος Παπουτσάκης.

    «Αλίμονό μας, αν προδώσουμε τη θάλασσά μας. Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε προς κάθε κατεύθυνση για τα χημικά της Συρίας, που θέλουν να τα εξουδετερώσουν εν πλω στη Μεσόγειο. Αν γίνει κάποιο ατύχημα, αυτό θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές. Πώς θα ζήσουμε χωρίς τη θάλασσά μας;», ανέφερε η Μαρία, μαθήτρια του 1ου Λυκείου.

    «Είναι μία πρωτοβουλία όλων των μαθητών και των καθηγητών μας, παρατηρώντας την αδιαφορία των ιθυνόντων, αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι δράση. Οι γείτονές μας, οι Αλβανοί αποφάσισαν να μη γίνει η καταστροφή των χημικών στην περιοχή τους. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ούτε στη δική μας περιοχή» ανέφερε ο Γιώργος, μαθητής του 1ου Λυκείου Χανίων.

    «Επιλέξαμε έναν στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, γιατί μέσα από τους στίχους του περνά συναισθήματα. Χρειαζόμαστε στίχους με συναισθήματα, γιατί αυτοί μας εκφράζουν στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ο συγκεκριμένος στίχος εκφράζει το σύνολο. Εμείς στέλνουμε μήνυμα προς όλους ότι θα προστατεύσουμε το κοινό καλό, δεν θα μείνουμε στα λόγια και όλοι μαζί θα κινητοποιηθούμε με πράξεις», επεσήμανε ο Ανέστης, μαθητής του 1ου Λυκείου Χανίων.

    • Kάτοικοι του Ρεθύμνου : Κάλεσμα για ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στο Εργατικό Κέντρο Δευτέρα 14 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο 10/04/2014 στις 15:33

    Κάλεσμα για ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στο Εργατικό Κέντρο Δευτέρα 14 Απρίλη στις 7 μ.μ.

    Θέμα: Διοργάνωση παγκρήτιας πορείας στις αμερικανικές βάσεις της Σούδας ενάντια στη σχεδιαζόμενη ρίψη των χημικών της Συρίας ΒΔ της Κρήτης

    Εμείς οι κάτοικοι του Ρεθύμνου θεωρούμε απαράδεκτη, προκλητική και προσβλητική τη στάση της κυβέρνησης δια στόματος του αντιπροέδρου της Ευ. Βενιζέλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί προβοκάτορες όλους όσους αντιστέκονται στη μόλυνση της Μεσογείου που επιχειρείται δυτικά της Κρήτης και επιζήμιους για τον τουρισμό. Δηλαδή έπρεπε να κάνουμε τα στραβά μάτια, να πίνουμε και να λουζόμαστε με τα χημικά, κι εμείς και οι τουρίστες, για να παίζουν κάποιοι τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια και να κερδίζουν χρήματα.

    Ο Βενιζέλος αγνοεί επιδεικτικά τους χιλιάδες ανθρώπους που αντιδρώντας στη ρίψη των χημικών έχουν συμμετάσχει στις παγκρήτιες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στο Αρκάδι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη σύμπραξη με τους εταίρους του.

    Επιλέγουμε η διαμαρτυρία μας να γίνει ενάντια στις αμερικανικές βάσεις θεωρώντας ότι:

    – Αποτελούν κομβικό σταθμό για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή.

    – Συνιστούν εστία μόλυνσης του αέρα και της θάλασσας της Μεσογείου.

    – Η πολιτική που έχει ως αναγκαίο παρακλάδι της την ύπαρξη των βάσεων είναι αυτή που δημιουργεί τις συγκρούσεις για την κυριαρχία στην περιοχή· είναι αυτή που παράγει και πουλά χημικά όπλα κερδίζοντας δισεκατομμύρια, και τα πετάει ή τα εξολοθρεύει στις πλάτες μας.

    ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!
    ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

  1. Ομοφοβικό περιστατικό σε σχολείο του Ρεθύμνου. Ο Γιάννης, μαθητής λυκείου έστειλε πριν από λίγο μήνυμα στην ομάδα μας (Φύλο & Φτερό) που περιέγραφε την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από συμμαθητή του. Ο συμμαθητής του εδώ και δυο βδομάδες τον κορόιδευε για την έκφραση του κοινωνικού του φύλου και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

    Ο Γιάννης αποφάσισε πως θέλει να αλλάξει την σχέση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους και έτσι και έτσι τον πλησίασε για να ”λύσουν τις διαφορές” τους, όπως ανέφερε. Η προσπάθεια του αυτή κατέληξε σε αδιέξοδο, διότι ο ομοφοβικός μαθητής συνέχισε να τον χλευάζει(!) Μετά από λίγο ο συμμαθητής του τον πλησίασε και τον χτύπησε, ενώ τον απείλησε πως θα τον σκοτώσει. Ο Γιάννης υπέστη τόσο σωματική όσο και λεκτική βία από τον συμμαθητή του, χωρίς εκείνος να σηκώσει το χέρι του κατ επιλογή ν του όπως μας περιγράφει.

    Ο Γιάννης σήμερα δεν χτυπήθηκε από τον συμμαθητή του αλλά από την ομοφαβία που βρίσκεται και εντός των σχολείων εντός των πανεπιστημίων, των παιδικών σταθμών, των λυκείων και των γυμνασίων.

    Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που διανύουμε στα παιδικά, εφηβικά και νεανικά μας χρόνια, στα χρόνια δηλαδή που διαπλάθονται οι προσωπικότητες μας, φαίνεται πως δεν διδασκόμαστε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα τόσο έξω όσο και μέσα μας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να μας ευαισθητοποιούν και να μας θυμίζουν πως πρέπει να βρισκόμαστε απέναντι σε όλες τις μορφές βίας που χτυπούν την διαφορετικότητα!!!

    Φύλο & Φτερό

    Αντισεξιστική-αντιομοφοβική ομάδα Ρεθύμνου

    Αναδημοσίευση από : fulokaifteroreth.blogspot.gr

  2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Αρκάδι, κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, οπου συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας από όλη την Κρήτη καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων, Εκκλησίας, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων, επιστημονικών συλλόγων, Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτικών δυνάμεων-κομμάτων, συλλογικοτήτων, και κινημάτων, αποτελεί μια μαζική απάντηση σε όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα όταν πρόκειται για αποφάσεις τέτοιας σοβαρότητας που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου. Παράλληλα δηλώνει την ευαισθησία του λαού της Μεγαλονήσου μας, αλλά και την ευθύνη – χρέος όλων μας να αφυπνίζουμε συνειδήσεις.

    Οι κίνδυνοι της ανυπολόγιστης καταστροφής, ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος από το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, μας κατευθύνουν, ώστε να κάνουμε την δική μας σύγκρουση. Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη, μια πράξη συνεκτική, με νόημα, ηθική και επείγουσα.

    Απαιτούμε

    · η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών.

    · από την Ελληνική Κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ε.Ε. να πάρει επιτέλους θέση στον δημόσιο διάλογο. Δεν ζητούμε ούτε αντισταθμιστικά οφέλη ούτε να κατευνάσει τους φόβους μας.

    · να εγκαταλείψει το δόγμα της πυγμής και του φόβου, τη σιωπή, τον δεσποτισμό, απέναντι στους πολίτες και να εγκαταλείψει μαζί με εκείνους, στις αποφάσεις των οποίων συναίνεσε, τα καταστροφικά σχέδια σε βάρος μας.

    · Από τα όργανα της Ε.Ε. του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, να αλλάξουν τις πολεμοχαρείς πολιτικές τους, κατευθύνοντας τες προς την ανθρώπινη εξέλιξη.

    Καλούμε ως προσωρινή συντονιστική επιτροπή Χανίων, τη Τρίτη 1/4/14 και ωρα 8.00μμ. σε ανοιχτή συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων ( πίσω αίθουσα ), , όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην συγκέντρωση στο Αρκάδι, καθώς και άλλους που δεν δήλωσαν ακόμα συμμετοχή , να εργαστούμε ο καθένας στο πεδίο του, και στη συνέχεια να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις, σε συμμαχίες, ώστε τελικά να παράγουμε ένα μεγάλο κίνημα το οποίο θα καταστήσει την Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

  3. Σχετικά με τις προσαγωγές και τη βίαιη λήψη DNA στις 14/3
    Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2013, 23 από τους 29 κατηγορούμενους στην υπόθεση του Καρατζά – κάτοικοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης – κλήθηκαν βάσει ανακριτικής διάταξης να προσέλθουν για λήψη γενετικού υλικού, προκειμένου να συγκριθεί το DNA τους με αυτό που βρέθηκε στην υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου.

    Η νέα αυτή κλήση αγωνιζόμενων για γενετικό υλικό, πέρα από το γεγονός ότι επιδιώκει να συμβάλει στην εξέλιξη της τράπεζας γενετικού υλικού που έχει ήδη δημιουργηθεί στην περιοχή, αποβλέπει, επιπλέον – χρησιμοποιώντας ως μέσο τη σύνδεση των δύο δικογραφιών – στην καλύτερη θεμελίωση της ρητορικής της κυριαρχίας περί της ύπαρξης και δράσης εγκληματικής οργάνωσης στη Χαλκιδική, με δεδομένο – όπως αναφέρεται στην ανακριτική διάταξη – ότι «σε αμφότερες τις δικογραφίες υφίστανται κοινοί κατηγορούμενοι και πράξεις που βάλουν στη ματαίωση ή αναστολή οποιασδήποτε μεταλλευτικής δραστηριότητας».

    Οι περισσότεροι από τους 23 κληθέντες, τη Δευτέρα 10/3 και την Τρίτη 11/3, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της ανακρίτριας να υποβληθούν σε ανάλυση DNA, καθώς και αίτημα αναστολής για να σταματήσει η διαδικασία μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής τους. Μάλιστα, την Τρίτη, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν υπάκουσαν στη σύσταση της ανακρίτριας να δώσουν DNA για να μην κατηγορηθούν για «απείθεια» και αποχώρησαν.

    Την Τετάρτη 12/3 η ανακρίτρια απάντησε αρνητικά στο αίτημα αναστολής και ορίστηκε νέα προθεσμία για την παράδοση δείγματος γενετικού υλικού, για την Παρασκευή 14/3.
    Προκειμένου να καταδείξουν την αντίθεσή τους στη λήψη γενετικού υλικού, 2 από τους 23 επέλεξαν να μην παρουσιαστούν καθόλου στην εν λόγω διαδικασία (βλ. σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13/3 και τα σχετικά κείμενα των δύο συντρόφων και της επιτροπής αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού).

    Τελικά, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 το μεσημέρι, οι δύο σύντροφοι προσήχθησαν στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε βίαιη λήψη του γενετικού τους υλικού στη ΓΑΔΘ.

    Επιτροπή αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

    Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

    website: solidaritynogold.espivblogs.net

    twitter: solidarnogold

    facebook: solidaritynogold

  4. Ανακοίνωση Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών

    Στις 20/03/2014 φοιτητής του τμήματος Κοινωνιολογίας, γνωστός για τη συστράτευσή του με φασιστικές συμμορίες της πόλης, απείλησε με μαχαίρι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο χώρο των εστιών όπου διαμένουν και οι δύο. Στη συνέχεια, επιτέθηκε και χτύπησε τον φύλακα του Πανεπιστημίου. Αφορμή για την εγκληματική του ενέργεια ήταν η επίθεση που είχε δεχτεί από αγνώστους. Τα περιστατικά στις 20/03/2014 ήταν το αποκορύφωμα απειλών και τραμπουκισμών από φασίστες που είχαν προηγηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου, ενόψει των αντιφασιστικών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στις 19/03, περιστατικά τα οποία και αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην πόλη του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια.

    Η επίθεση που δέχτηκε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ένοπλες απειλές προς τη συμφοιτήτριά μας. Για τις πράξεις του δεν χωρούν δικαιολογίες.

    Είναι προφανές ότι οι φασιστικές πρακτικές καμία θέση δεν έχουν στο Πανεπιστήμιο, το οποίο οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού και να υποστηρίζει τη συνεχή προαγωγή των δημοκρατικών θεσμών και πρακτικών. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν θα ανεχθούμε την εγκληματική του δράση, ούτε θα περιμένουμε να πραγματοποιήσει τις απειλές του.

    Κατανοούμε απόλυτα πως οι πράξεις αυτές αντιμετωπίζονται και οφείλουν να αντιμετωπιστούν απ’ όλους μας με κάθε τρόπο. Αντιλαμβανόμαστε, παρ’ όλα αυτά, ως τακτικό λάθος ενέργειες που δυναμικά προβάλλουν τους φορείς φασιστικών ιδεών στα μάτια της κοινωνίας ως θύματα.

    Εμείς ως Σύλλογος Μεταπτυχιακών,

    Απαιτούμε:

    Την άμεση απομάκρυνσή του από το χώρο των εστιών . Η εστία είναι χώρος κατοικίας και όχι πεδίο μάχης ή «κέντρο επιχειρήσεων». Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούν όχι μόνο οι ένοικοι των εστιών αλλά και το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
    Την διαγραφή του από το Σύλλογο Φοιτητών της Κοινωνιολογίας. Άτομα με φασιστικές και ρατσιστικές ιδέες δεν μπορούν να συμμετέχουν στους φοιτητικούς συλλόγους, που αντιπροσωπεύουν τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των φοιτητών.

    Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όποιο τρόπο μας ζητηθεί, στη συμφοιτήτριά μας, στους υπόλοιπους συναδέλφους-σσες που έγιναν μάρτυρες του σκηνικού της βίας καθώς και στον φύλακα που δέχτηκε την επίθεση.

    Καλούμε τους συλλόγους φοιτητών, διοικητικών και καθηγητών να ευθυγραμμιστούν με τα παραπάνω αιτήματά μας.Καλούμε σε δράση για αυτοπροστασία τώρα, πριν να είναι αργά. Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, το δικαίωμα στο διαφορετικό, την ελευθερία της σκέψης και του λόγου.

    Από το Δ.Σ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.