Xανιά: Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων διοργανώνει το 37ο Παζάρι Ανταλλαγών 7/7/13-ώρα : 18:00

99Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων διοργανώνει το 37ο Παζάρι Ανταλλαγών

την Κυριακή 7 Ιουλίου από τις 6.00μμ ως τις 9.00μμ

στο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων (οδός Κοραή 1)

Κατά τη διάρκεια του παζαριού θα γίνεται : συλλογή ρούχων, τροφίμων και φαρμάκων τα οποία δίνονται σε ομάδες και συλλογικότητες που τα διανέμουν σε όσους τα έχουν ανάγκη + έκθεση κατασκευών

Πώς λειτουργεί το δίκτυο

Δύο είναι οι τρόποι που γίνονται οι συναλλαγές μέσα στο δίκτυο. Η άμεση ανταλλαγή προϊόντων/υπηρεσιών μεταξύ δύο μελών και η συναλλαγή με Μονάδες.

Η Μονάδα είναι το εναλλακτικό νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές και ισούται ενδεικτικά με 1 ευρώ, έτσι ώστε να μπορούμε ευκολότερα να κοστολογούμε τα προϊόντα μας. Ο καθένας κοστολογεί το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει κατά βούληση, ανάλογα με το πόσο κόπο, χρόνο ή χρήματα διέθεσε για να το παράγει-κατασκευάσει, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προϊόν (πχ σε 2η χρήση), την τιμή του στην αγορά του ευρώ, την τιμή στην οποία το αγόρασε κ.ά. Πάντα όμως σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Οι τιμές πρέπει να είναι χαμηλές και έννοιες όπως η εκμετάλλευση ή η συσσώρευση χρημάτων δεν έχουν θέση στο δίκτυο. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να πλουτίσει μέσα στο δίκτυο. Όλοι θέλουμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μας προσφέροντας αντίστοιχα αυτό που μπορούμε στους άλλους.

Το κάθε μέλος έχει έναν λογαριασμό ο οποίος ξεκινάει από το μηδέν (0 Μονάδες). Μπορεί να αρχίσει κατευθείαν τις συναλλαγές του, προσφέροντας προϊόντα ή υπηρεσίες (οπότε αυξάνεται ο λογαριασμός του στο +), ή αγοράζοντας (οπότε θα έχει αρνητικό υπόλοιπο μονάδων -). Δεν χρειάζεται, λοιπόν, την στιγμή που παίρνει κάποιος ένα προϊόν/υπηρεσία, να έχει να προσφέρει κάτι και ο ίδιος .Τα όρια των μονάδων μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί είναι +250Μ και  -150Μ. Και το συνολικό άθροισμα των μονάδων μέσα στο δίκτυο θα πρέπει να είναι 0 (αφού τη στιγμή που κάποιος προσθέτει  π.χ. 100 Μονάδες στο λογαριασμό του, αφαιρούνται  κάποιον άλλο).

Τα προϊόντα που προσφέρονται μπορεί κανείς να τα βρίσκει στα παζάρια που γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων. Κάθε μέλος μπορεί να φέρνει στο παζάρι ό,τι έχει να προσφέρει και να συναλλάσσεται είτε με άμεση ανταλλαγή, είτε με το σύστημα των μονάδων (συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο). Επίσης τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες μπορεί κανείς να τα βρίσκει αλλά και να τα αναρτά στην ιστοσελίδα του δικτύου, diktyoantallagonxanion.net στη στήλη προσφορά/ζήτηση.

Μέσω της ιστοσελίδας επικοινωνεί με το μέλος με το οποίο θέλει να κάνει τη συναλλαγή (υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, e-mail κλπ) και μέσω της ιστοσελίδας επίσης πραγματοποιεί τη μεταφορά των μονάδων.

Για να μπορεί κανείς να κάνει συναλλαγές μέσα στο δίκτυο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του και να έχει λάβει την ”κάρτα μέλους” από το γραφείο του ΔΑΧ ή από την γραμματεία στο Παζάρι, όπου θα υπάρχει το όνομά του, η φωτογραφία του και ο κωδικός μέλους (ID).

Για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των μελών (εγγραφές – κάρτες, απορίες – ενημέρωση, εκκρεμότητες μονάδων, μέλη χωρίς ίντερνετ)  υπάρχει το γραφείο του ΔΑΧ που βρίσκεται στη διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 37 στο “κέντρο διάδοσης της νοηματικής γλώσσας”. Το γραφείο λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη 10-1 το πρωί και 7-9 το απόγευμα. Επίσης, για απορίες σχετικά με τη λειτουργία της ιστοσελίδας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα διαχείρισης διαδικτύου του ΔΑΧ στο email diktyoxanion@gmail.com.

Πηγή : http://diktyoantallagonxanion.net/home