12 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

  1. Πληροφορίες Παραγγελίας
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Εκτύπωση

    Παραγγελίες θα γίνονται δεκτές μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου.

    Οι πατάτες διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες: βιολογικές: 2,5-3 τόνοι, χωρίς φυτοφάρμακα: 3,5-4 τόνοι. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Με ποιο τρόπο κάνουμε παραγγελία:

    Με φόρμας παραγγελιών στη διεύθυνση: http://www.dareth.gr
    Πληροφορίες και παραγγελίες τηλεφωνικά στο 6987172643 καθημερινά 10.00-14.00 και 19.00- 21.00
    Με email στη διεύθυνση: info@dareth.gr
    Στο κατάστημα Σουβλίτσα (στην παλιά πόλη, Κορωναίου και Κοραή γωνία)
    Στο ποδηλατάδικο του Ν.Γαλάνη (στον Αγ. Γεώργιο Καλλιθέας, Αλβέρτου Σβάιτσερ 17)
    Καφενείο του Τάσου (Ηρώων Πολυτεχνείου 14, Πλατεία Νομαρχίας)
    Στο κατάστημα ο Πειρασμός της Γεύσης (Πρεβελάκη 13)
    Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου (Καστρινογιαννάκη 12, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου)

    Οι παραγγελίες θα ισχύουν κατόπιν επιβεβαίωσής μας μέσω sms ή e-mail στα στοιχεία που έχετε αφήσει, όπου θα αναφέρεται η ώρα προσέλευσης σας στο χώρο της διανομής.

    Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η επιβεβαίωση με την ώρα προσέλευσης σας ή θέλετε να αλλάξετε ή ακυρώσετε την παραγγελία σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο του δικτύου ή μέσω e-mail το αργότερο μέχρι την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013.

    Για την μεταφορά των προϊόντων που παραγγείλατε καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας σακούλες ή καρότσι.

    Εάν υπάρχουν φάρμακα τα οποία δεν έχουν λήξει και δεν τα χρησιμοποιείτε, μπορείτε να τα φέρετε μαζί σας στη διανομή προκειμένου να δοθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου.

    2η Διανομή – Κυριακή 7 Ιουλίου
    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Εκτύπωση

    Παραγγελία

    Τα προϊόντα θα διανεμηθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου, από τις 09:00 μέχρι τις 13:00,
    στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Δευτέρας, στο Ρέμα Συνατσάκη, στην Καλλιθέα.

    Παραγγελίες θα γίνονται δεκτές μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου
    Ονοματεπώνυμο
    Τηλέφωνο
    Κινητό
    Email
    (Σημειώστε τον αριθμό συσκευασιών που θέλετε να παραγγείλετε, με αριθμό)
    Πατάτες Βιολογικές Ρεθύμνου (Δίχτυ 10Kg) – 8€
    Πατάτες Βιολογικές Ρεθύμνου – Τιμή κιλού: 0,80€
    Πατάτες Ρεθύμνου αψέκαστες (Δίχτυ 10Kg) – 6,50€
    Πατάτες Ρεθύμνου αψέκαστες – Τιμή κιλού: 0,65€
    Μέλι Λασιθίου (Βάζο 1Kg) – 9€
    Μέλι Λασιθίου – Τιμή κιλού: 9€
    Λάδι Βιολογικό Ρεθύμνου (Τενεκές 5Lt) – 18€
    Λάδι Βιολογικό Ρεθύμνου – Τιμή λίτρου: 3,60€
    Χυμός Πορτοκάλι Βιολογικός Χανίων 1Lt (συσκ.12 τμχ) – 22,20€
    Χυμός Πορτοκάλι Βιολογικός Χανίων – Τιμή λίτρου: 1,85€ (Ημ.Λήξης: Ιούνιος 2014)
    Χυμός Ανάμεικτος Βιολογικός Χανίων 1 Lt (συσκ. 12 τμχ) – 22,20€
    Χυμός Ανάμεικτος Βιολογικός Χανίων – Τιμή λίτρου: 1,85€ (Ημ.Λήξης: Ιούνιος 2014)
    Χυμός Πορτοκάλι Βιολογικός Χανίων 250ml (συσκ. 27 τμχ) – 18,90€
    Χυμός Πορτοκάλι Βιολογικός Χανίων – Τιμή Τεμαχίου: 0,70€ (Ημ.Λήξης: Ιούνιος 2014)
    Χυμός Ανάμεικτος Βιολογικός Χανίων 250ml (συσκ. 27 τμχ) – 18,90€
    Χυμός Ανάμεικτος Βιολογικός Χανίων – Τιμή Τεμαχίου 0,70€ (Ημ.Λήξης: Ιούνιος 2014)
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Δράμας (συσκ. 5Kg) – 3,15€
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Δράμας – Τιμή Κιλού: 0,63€
    Αλεύρι ολικής άλεσης Δράμας (συσκ. 5Kg) – 3,40€
    Αλεύρι ολικής άλεσης Δράμας – Τιμή κιλού: 0,68€
    Ρύζι νυχάκι Χαλάστρας (συσκ. 6,250Kg) – 5€
    Ρύζι νυχάκι Χαλάστρας – Τιμή Κιλού: 0,80€
    Ρύζι Καρολίνα Μεσσηνίας (συσκ. 5,5Kg) – 5€

    Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες

    http://www.dareth.gr/

  2. Η ΕΡΑ Ηρακλείου διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Ελεύθερη – Ανοιχτή ΕΡΤ”.στις 19.30, στα γραφεία της ΕΡΑ Ηρακλείου, στην οδό Μάχης Κρήτης 161 . Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας “Καληνύχτα και Καλή Τύχη”.

    ακουστε live εδω : http://tunein.com/radio/ERA-Heraklion-975-s25483/

    • Hράκλειο : Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη ΕΡΤ Κυριακή 16/6-ώρα:19:00 στο 14/06/2013 στις 13:54

    Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη ΕΡΤ Κυριακή 16/6-ώρα:19:00 έξω αποο την ΕΡΑ Ηρακλείου (τέρμα μαχης κρητης) καλει ΕΚΗ & ΑΔΕΔΥ

  3. Η ΕΡΤ εκπέμπει κανονικά σε Χανιά και Ηράκλειο! – αναμένεται και στο Λασίθι ενναλακτικά δειτε μεδω διαδικτυόυ εδώ : http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/monitor-ert-online.html

    • Xανιά : Το τελευταίο ποίημα του Γιώργου Φαλελάκη στο 14/06/2013 στις 09:10

    Ήταν το 1ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ και στον Γιώργο είχαμε προτείνει να διαβάσει τα ποιήματά του στα κενά ανάμεσα στα συγκροτήματα .

    Με μεγάλη χαρά δέχτηκε την πρόσκληση μας. Έξαλλου θα ήταν παρών στο φεστιβάλ με το περίπτερο του κέντρου ψυχικής υγείας

    Κάπως έτσι, σε ένα ραντεβού για κατασκευή πανό, βρεθήκαμε στην ταράτσα του παλιού στεκιού παρέα με τον Γιώργο να μας διαβάζει τα ποιήματα του προβάροντας τα για την μεγάλη μέρα του διήμερου. Μια στιγμή η όποια έχει αποθανατιστεί απ τον Μιχάλη Καλαιτζάκη και εκτέθηκε πέρσι σε μια αναδρομική έκθεση των φεστιβάλ

    Τότε ήταν που του πρότεινα να διαβάσει πέρα από τα δικά του και ποιήματα άλλων ποιητών, απλώς, έπειτα από δική του απαίτηση, την επιλογή θα έπρεπε να την κάνω εγώ

    Έτσι μες το γενικό χαμό της προετοιμασίας του φεστιβάλ θα έπρεπε να ψάχνω και ποιήματα για τον Γιώργο. Από την άλλη τι πιο ωραίο και σημαντικό να ακουστούν ποιήματα του Αναγνωστάκη, του Τίτου Πατρίκιου, του Ρίτσου από κάποιον που μπορούσε να τα απαγγείλει με τον δικό του βροντερό τρόπο

    Οι συνενοήσεις έγιναν σε μεσημεριανά τηλεφωνήματα όπου ο Φαλελάκης με παίρνε για να μου διαβάσει αυτά που του είχα προτείνει. Κάποια στιγμή του πρότεινα και τον τρελό λαγό του Μίλτου Σαχτούρη. Το αγάπησε αμέσως αυτό το ποίημα και το λέγε πιο όμορφα από όλα τα άλλα ενώ κάποια στιγμή γυρνά και μου λέει “εγώ είμαι ο τρελός λαγός, Πάνο, λες και το γράψε για μένα, να ξέρεις ότι μες στο ψυχιατρείο για πολλά χρόνια έβλεπα στα όνειρα μου τον εαυτό μου ως λαγό να τρέχει προσπαθώντας να ξεφύγει απ τους φράχτες.”

    Ο Τρελός Λαγός – Mίλτος Σαχτούρης

    Γύριζε στους δρόμους ο τρελός λαγός
    γύριζε στους δρόμους
    ξέφευγε απ” τα σύρματα ο τρελός λαγός
    έπεφτε στις λάσπες

    Φέγγαν τα χαράματα ο τρελός λαγός
    άνοιγε η νύχτα
    στάζαν αίμα οι καρδιές ο τρελός λαγός
    έφεγγε ο κόσμος

    Bούρκωναν τα μάτια του ο τρελός λαγός
    πρήσκονταν η γλώσσα
    βόγγαε μαύρο έντομο ο τρελός λαγός
    θάνατος στο στόμα

    Ο Γιώργος τα πήγε περίφημα στις απαγγελίες των ποιημάτων δίνοντας στο φεστιβάλ μια νότα ποίησης και κράτησε από μόνος του για τελευταίο ποίημα τον τρελό λαγό και το απήγγειλε με μοναδικό και τόσο δικό του τρόπο και του έλαχε να ήταν το τελευταίο ποίημα που απήγγειλε αφού τρεις μέρες μετά έφυγε από κοντά μας

    Πάνος Σακλάρας

  4. “Με έκπληξη διαβάζουμε για τις δήθεν δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης (παράταξη Αρναουτάκη) και του Δήμου Ρεθύμνης (παράταξη Μαρινάκη) για εξοικονόμηση ενέργειας και για το Περιβάλλον.

    Πρόκειται για πολιτική απάτη μεγάλου μεγέθους και για οργιώδη πολιτική φαντασίωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο και την Κρήτη, που μοναδικό σκοπό έχουν να ξεπλύνουν τις διαχρονικές ευθύνες τους και των κομμάτων που τους στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για το περιβαλλοντικό χάλι του τόπου. Το μόνο που έχουν να επιδείξουν για το περιβάλλον είναι ίσως κάποια αμφιβόλου σημασίας βραβεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία κατά καιρούς συμμετέχουν, για να έχουν να λένε ότι κάνουν κάτι για το περιβάλλον.

    Η πραγματικότητα στο περιβάλλον του Ρεθύμνου και της Κρήτης λέει άλλα όπως:

    1. Δεκαετίες τώρα δεν υπάρχει σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης, παρά τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων λόγω τουρισμού.
    2. Η ενέργεια έχει αφεθεί στα χέρια των διαπλεκόμενων με την διοίκηση εταιρειών ΑΠΕ, χωρίς κανένα χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
    3. Οι έννοιες «ανακύκλωση», «διαχωρισμός στην πηγή», «κομποστοποίηση», «ενημέρωση», είναι παντελώς άγνωστες στην τοπική αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό η οποιαδήποτε λύση για το απορρίμματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και θα οδηγηθούμε στην καύση.
    4. Ο Δήμος Ρεθύμνου διαχρονικά ενώ παράγει τα περισσότερα σκουπίδια στο νομό, «έχει βγάλει την ουρά του απέξω» και δεν παίρνει τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά βολεύεται με τον ΧΥΤΑ Αμαρίου που έχει ήδη κορεστεί και απειλεί την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου.
    5. Ο Δήμος Ρεθύμνου «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» για τις μεγάλες fast track επενδύσεις ΑΠΕ. Έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά και καμιά συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κατοίκους των περιοχών.
    6. Ο Δήμος Ρεθύμνου απέτυχε να αξιοποιήσει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αντικατάσταση των ρυπογόνων δημοτικών οχημάτων που θα μείωνε αμέσως τους ρύπους και θα εξοικονομούσε χρήματα στο Δημοτικό Ταμείο.
    7. Το χοντρό παράδειγμα της εγκατάλειψης του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου ο οποίος πρόσφατα γλύτωσε παρά τρίχα την πυρκαγιά, με εγκαταλειμμένη παιδική χαρά, που αντί να γίνει πόλος έλξης αναψυχής και άθλησης ντόπιων και τουριστών και να επεκταθεί στο γειτονικό οικόπεδο, η δημοτική αρχή ετοιμάζει στην επιφάνεια του πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων νέα επίγεια κτήρια.
    8. Την διαχρονική «εξαφάνιση» ελεύθερων χώρων στην πόλη που έγιναν μπετόν, χωρίς σχέδιο για σχολεία και δημόσιες λειτουργίες.
    9. Η υπερβολική ένταξη περιοχών για να κτιστούν στην πρόσφατη αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης που έπρεπε να μείνουν εκτός δόμησης.
    10. Και άλλα πολλά…

    Το όψιμο και επικοινωνιακό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής του Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας, μάλλον έχει να κάνει με τις επερχόμενες δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και το άγχος της πανωλεθρίας που πρόκειται να εισπράξουν από τους πολίτες του Ρεθύμνου και της Κρήτης οι παρατάξεις του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ και της τρικομματικής κυβέρνησης.

    Η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» είχε και έχει στους στόχους της την προστασία του περιβάλλοντος, όχι στα λόγια αλλά με την έμπρακτη στήριξη των κινημάτων που αγωνίζονται για το περιβάλλον και καλεί του πολίτες του Ρεθύμνου να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες στα χέρια τους και να απαιτήσουν από την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία το δικαίωμα τους για μια υγιεινή ζωή. Αρκετά εμπιστεύτηκαν τους εναπομείναντες πολιτικάντηδες των κομμάτων της διαπλοκής και του μνημονίου.

    Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου

  5. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία είναι επικίνδυνη ! Μπροστά μας είναι ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών των συντάξεων αλλά και η δραματική μείωση των παροχών υγείας και πρόνοιας !
    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ληστεία που έκαναν στα ασφαλιστικά ταμεία οι κυβερνήσεις διαχρονικά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων αλλά και η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται από την ανασφάλιστη εργασία αλλά και την τεράστια ανεργία δημιουργούν ορατό κίνδυνο κατάρρευσης της κοινωνικής ασφάλισης !
    Να σημάνει παντού συναγερμός !

    Η Κοινωνική Ασφάλιση κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες! Δεν την παζαρεύουμε !

    Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 30/5 αφού συζητήσαμε την κατάσταση αποφασίσαμε κοινό βηματισμό στη δράση μας με πρώτο σταθμό την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 Ιούνη 11 στα Λιοντάρια που θα καταλήξει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

    Τα κοινά μας αιτήματα είναι:

    Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις.

    Διασφάλιση από την κυβέρνηση της καταβολής τους.

    Να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις στους νέους δικαιούχους.

    Αποκατάσταση όσων χάσαμε.

    Να δοθούν φάρμακα και εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους χωρίς προαπαιτούμενα.

    Κάτω τα χαράτσια και οι κατασχέσεις των κατοικιων

    Σωματείο Συνταξιουχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλειου, η Ένωση Ιδιωτικων Υπαλλήλων Ηρακλείου και ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.

  6. Ένας εργάτης 31 ετών έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που καθάριζε την στέγη του βενζινάδικου όπου εργαζόταν. Μεταφέρθηκε ευτυχώς σε καλή κατάσταση απο την Αγία Πελαγία που βρίσκεται το βενζινάδικο στο Βενιζέλειο και μετά απο χειρουργική επέμβαση είναι καλά στην υγεία του. Είναι το 15ο εργατικό ατύχημα που συμβαίνει στο Ηράκλειο απο την αρχή του 2013.

  7. Διαμετακομιστικός Σταθμός στο νότο (της Κρήτης); Όχι ευχαριστώ!

    Το 2009, ένα «όχι ευχαριστώ!» συνόδευσε τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και φορέων στο νότο του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου και ανάγκασε τον Γ.Γ Λιμένων κ. Βλάχο να αποσύρει το σχεδιασμό του Διαμετακομιστικού Σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς. Τέσσερα χρόνια αργότερα κάποιοι νομίζουν, είτε ότι μπορούν να περιφρονήσουν τις αποφάσεις των κοινωνιών είτε ότι έχουν καταφέρει να τις εξαθλιώσουν επαρκώς ώστε να αποδεχθούν μοιρολατρικά το ξεπούλημα της ζωής και του τόπου τους.

    Η ιστορία του σχεδιασμού του Διαμετακομιστικού Σταθμού πάει πίσω στο Νοέμβρη του 2005, όταν ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κεφαλογιάννης, αποφασίζει ότι ο κόλπος αποτελεί ιδανικό τόπο εγκατάστασης διαμετακομιστικού σταθμού, κινέζικων καταρχήν συμφερόντων. Προσκαλεί τον πρόεδρο της China Shipping Group, ο οποίος ευχαριστώντας τον για τη φιλοξενία, επιβεβαιώνει ότι «η ίδρυση ενός διαμετακομιστικού κέντρου στην περιοχή της Μεσογείου, αποτελεί σημείο της ημερήσιας διάταξης για την εταιρία μας».

    Έκτοτε ο τέως υπουργός, νυν βουλευτής και Γ.Γ της ΝΔ –αν και αναρμόδιος πια– είναι το κύριο κυβερνητικό στέλεχος που κινεί την «επένδυση» στην περιοχή. Χρησιμοποιεί τη γνωστή επιχειρηματολογία περί αναπτυξιακού έργου, θέσεων εργασίας, πλούτου που θα συρρεύσει και νέας προοπτικής για τον τόπο. Δύο μελέτες, που το ΥΕΝ έχει χρηματοδοτήσει, αντιτίθενται σε αυτή. Σημειωτέον ότι έχουν ήδη ξοδευτεί πάνω από 500.000 ευρώ για μελέτες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η σημαντικότερη όλων, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά ούτε και Μελέτη Σκοπιμότητας.

    Η πρώτη, χρονικά, μελέτη (ΕΜΠ), η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2007, στα συμπεράσματά της αναφέρει καθαρά:

    «Ένα έργο αυτής της κλίμακας, όσο οικονομικώς πρόσφορο και αν είναι, θα έχει αναγκαστικώς και αναποφεύκτως περιβαλλοντικές επιπτώσεις» και «ο συγκεκριμένος λιμένας διαμετακομιδής εμπορευματοκιβωτίων […] είναι αναγκαστικώς μεγάλων διαστάσεων για να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τα σύγχρονα σκάφη. Η κατασκευή του θα αλλάξει τον τρόπο ζωής, την οικονομία, τον χαρακτήρα κ.ά. της περιοχής. Επιπτώσεις αρνητικές από την κατασκευή και λειτουργία του ασφαλώς θα υπάρξουν». Προτείνει, ο όποιος σχεδιασμός «να συνοδεύεται από πλήρεις, τεκμηριωμένες και εξειδικευμένες μελέτες κοινωνικο-οικονομικής αποδοτικότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα εκτιμήσουν τις επιπτώσεις του έργου και τον πιθανό βαθμό αλλοιώσεως του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, θα αποδεικνύουν ότι η δράση αντιμετωπίζει τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου και θα προτείνουν όρους αντιμετωπίσεώς τους. Απαραίτητη κρίνεται και η εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα εξετάζει το έργο και σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

    Οι μελέτες δεν έγιναν ποτέ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε, το 2008, την εκπόνηση «Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Έργου Ανάπτυξης Λιμενικών Εγκαταστάσεων στο Τυμπάκι Νομού Ηρακλείου Κρήτης» από τη μελετητική εταιρεία ENVECO. Η μελέτη διπλασίασε το διαμετακομιστικό σταθμό, από 800 στρ. για τη διακίνηση 1.000.000 TEU’s ετησίως στη μελέτη του ΕΜΠ, σε σταθμό ΣΕΜΠΟ για διακίνηση 2.000.000 TEU’s, περιλαμβάνοντας εξωτερικά λιμενικά έργα για προσήνεμο μόλο συνολικού μήκους 2,8 χλμ. και υπήνεμο μόλο μήκους 1,13 χλμ. Η χερσαία έκταση επεκτάθηκε με επιχωματώσεις στα 1.284 στρ.

    Αφού γιγαντώθηκε ο σχεδιασμός, πήρε και την καταρχήν θετική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ (μόνο ο διαμετακομιστικός σταθμός και όχι τα συνοδευτικά σε αυτόν λιμενικά έργα). Έγκριση της οποίας αξίωσαν την ακύρωση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του Ηρακλείου τον Αύγουστο του 2008. Δεν υπήρξε ωστόσο απάντηση δεδομένου ότι το έργο απορρίφθηκε από τις τοπικές κοινωνίες και αποσύρθηκε από το σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας.

    Σήμερα που, για κάποιους ανεξήγητους λόγους –εκτός θεσμικών διαδικασιών– το έργο επανέρχεται, οι ενστάσεις και τα επιχειρήματα ενάντια στο διαμετακομιστικό σταθμό αντλούνται πάντα από το περιεχόμενο των δύο μελετών και αφορούν:

    Στην αυθαίρετη χωροθέτηση του έργου, το οποίο δεν προκύπτει από χωροταξικό ή πολεοδομικό σχεδιασμό, ούτε από άλλο σχεδιασμό εθνικού επιπέδου, ούτε από μελέτη σκοπιμότητας που να διερευνά και να αποδεικνύει ωφέλεια είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Η χωροθέτηση βασίστηκε απλά σε υπολογισμούς για τις αυξημένες ανάγκες του διεθνούς εμπορίου και το ενδιαφέρον επενδυτών που θεωρήθηκε δεδομένο. Χωρίς ποτέ να εξηγηθεί γιατί οι υφιστάμενες υποδομές του Ηρακλείου ή και του Πειραιά δεν επαρκούν.

    Στην καταστροφική και αντιαναπτυξιακή για την περιοχή προοπτική. Σχεδιάζεται η βιομηχανοποίηση μιας περιοχής της οποίας η απασχόληση, σε ποσοστό 86%, συγκεντρώνεται στη γεωργία και στον τουρισμό. Και ενώ και οι δύο μελέτες παραδέχονται ότι θα υπάρξουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις γεωργικές και τουριστικές δραστηριότητες, αλλά και ότι η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων δεν αναμένεται να συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η απώλεια εισοδήματος και παραγωγικών δραστηριοτήτων αντισταθμίζεται με τη δημιουργία 1.342 θέσεων εργασίας. Το 60% των οποίων αφορά σε χειριστές μηχανημάτων και εργάτες, το 1,8% σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό συντήρησης, το 13% σε τελωνειακούς, λιμενικούς και αστυνομικούς και το 25% σε υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες θα παραχωρηθεί η διαχείριση και λειτουργία του σταθμού.

    Στην περιβαλλοντική του επικινδυνότητα. Οι εμπνευστές του αφού ακολούθησαν τη λογική της αυθαίρετης αλλά δεδομένης χωροθέτησης, συνέχισαν στο ίδιο πνεύμα και με την περιβαλλοντική του «αξιολόγηση». Υποτιμώντας το εύρος των επιπτώσεων κατασκευής, παρέπεμπαν σε μελλοντικές περιβαλλοντικές μελέτες την όποια αναφορά σε επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές και τα προστατευόμενα είδη που συναντώνται στην ίδια με το έργο περιοχή.

    Προοπτική που συνδέεται

    με βιώσιμη ανάπτυξη

    Καλοδεχούμενη παραμένει η αφορμή που δίνεται για συζήτηση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και αφορά στην αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσαράς και γενικότερα του νότου της Κρήτης. Για να συμβεί όμως αυτό, κάθε αναπτυξιακός σχεδιασμός θα πρέπει να προηγείται και όχι να έπεται των ορέξεων των επενδυτών. Πολύ δε περισσότερο, δεν είναι θεμιτή η υπέρβαση θεσμοθετημένων σχεδιασμών προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις με μοναδικά κριτήρια αυτά του κέρδους.

    Βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσσαρά που θα προκύψει από:

    – Την προστασία και αναβάθμιση του αγροτικού χώρου, την υποστήριξη της διαφοροποίησης και της δραστικής ενίσχυσης της παραγωγής, τυποποίησης και πιστοποίησης ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντικά φιλικές μορφές παραγωγής

    – Την προστασία και ανάδειξη του σημαντικού για τη Μεσσαρά στρατηγικού της πλεονεκτήματος που συνδέεται με το φυσικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο

    – Την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού της υπαίθρου αλλά και του τουρισμού των παράκτιων περιοχών με σαφή κατεύθυνση τη σύνδεση και τη συμβατότητά τους με την προστασία και ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

    Με την παραπάνω αναπτυξιακή κατεύθυνση συνδέεται και ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας, όπως αναφέρεται στο Περιφερειακό Πλαίσιο, με χαρακτήρα επιβατικό – εμπορικό, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας της Κρήτης. Μια «πύλη του νότου» –και όχι «σταθμός της Ανατολής»–, που μετά από μελέτη σκοπιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα εξυπηρετούσε το σκοπό αυτό αν λειτουργούσε ως υποδομή εξυπηρέτησης της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και της επιβατικής τουριστικής κίνησης του νότιου άξονα.

    ΣΥΛΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    μέλος της Κίνησης Πολιτών Μεσσαράς

    για το περιβάλλον

    Πηγή : http://oikotrives.wordpress.com/2013/06/02/messara-port/

  8. Συγκινητικές στιγμές ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε στην παραλία του Κεδρόδασους την Κυριακή 2 Ιουνίου. Ένα πανέμορφο δελφίνι βρέθηκε παγιδευμένο ανάμεσα στα βράχια, με πληγές στα πτερύγια και στο σώμα.
    Αρχικά έγιναν αρκετές προσπάθειες ώστε το δελφίνι να ξαναβρεί το δρόμο του στη θάλασσα αλλά μάταια καθώς αυτό έβγαινε συνέχεια στα ρηχά. Το μεταφέραμε με πετσέτες στην παραλία όπου συνειδητοποιήσαμε ότι μόνοι μας δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά. Τότε οι παραθεριστές άρχισαν να τηλεφωνούν στο Λιμενικό Χανίων αλλά και σε διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και στη WWF, αναζητώντας βοήθεια. Δυστυχώς το Λιμενικό δεν προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει το πληγωμένο δελφίνι χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι «δήθεν δεν έβγαινε το πρόγραμμα»!

    Αντίθετα, οι φιλοζωικές οργανώσεις μας έδωσαν σαφείς οδηγίες για το πώς να φερθούμε στο δελφίνι, πώς να το διατηρήσουμε δροσερό με πετσέτες και γενικότερα κινητοποιήθηκαν άμεσα. Συγκεκριμένα, η WWF ήρθε σε επικοινωνία με τον δημοτικό σύμβουλο Κισάμου κ. Κουκουράκη, ο οποίος κατάφερε να έρθει στο Κεδρόδασος μια ομάδα 4 ατόμων με φουσκωτό. Ύστερα από 2 ώρες περίπου αναμονή και ενώ το δελφίνι είχε αρχίσει ήδη να εξαντλείται, έφτασε τελικά το φουσκωτό.
    Όλοι μαζί βάλαμε το δελφίνι και πάλι στη θάλασσα ενώ το φουσκωτό το ακολούθησε για λίγο ακόμα στα βαθιά. Βλέπαμε το δελφίνι να απομακρύνεται και όλοι ευχόμασταν να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να βρει το δρόμο του στα ανοιχτά. Όπως ενημερωθήκαμε αργότερα το δελφίνι τελικά βρήκε τον προσανατολισμό του στην ανοιχτή θάλασσα.
    Παρά το γεγονός ότι πολλές στιγμές απογοητευθήκαμε και πιστέψαμε ότι η προσπάθεια διάσωσης του τραυματισμένου δελφινιού ήταν μάταιη και παρά την αδιαφορία του Λιμενικού Χανίων, η περιπέτεια του δελφινιού είχε αίσιο τέλος χάρη στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων μας.

    http://www.tokaravani.gr/2013/06/diasosi-delfiniou-sto-kedrodasos/

  9. Κάλεσμα για συμπαράσταση στη δίκη για τη διαδήλωση στο Βαθύ που θα γίνει την Πέμπτη 6/6 στα δικαστήρια Νεάπολης
    http://merambellonews.blogspot.gr/2013/06/66.html

  10. Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθές , περίπου στις 08.30 το πρωί, στις εγκαταστάσεις κατασκευαστικής εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άνδρας εργαζόμενος, περίπου 55 ετών, υπέστη εγκαύματα όταν ήρθε σε επαφή με καυτή άσφαλτο. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου διεκόμισε τον άνδρα στο ΠΑΓΝΗ.

    Ο άνδρας έχει υποστεί εγκαύματα στο θώρακα, τα χέρια και το πρόσωπο. Έχει ήδη διασωληνωθεί και εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων νοσοκομείου της Αθήνας.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.