14 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

  1. «Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα» με βάση τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία – Το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι

    Το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Μάρκος Τούντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ, μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο κ. Τούντας ανέφερε ότι επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις, υπογράμμισε όμως ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται τοπικά, αλλά απλώνεται σε όλη τη χώρα.

    «Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ και υπογράμμισε τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων.

    Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ιδρύματος, περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, που υπηρετούν στα τμήματα της ΕΥΠΕΑ στην Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργο Κυριακόπουλο, για να ελέγξουν το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων θα πρέπει ο κάθε ένας να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.

    Αλλά και οι έλεγχοι που έπρεπε να πραγματοποιούνται από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, έχουν ατονήσει εντυπωσιακά. Από 107.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν: από 48.583 το 2009, περιορίστηκαν σε 18.086 το 2012.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.

    Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εκτιμούν ότι τόσο το μέγεθος της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και οι απώλειες από εισφορές, δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια σε πραγματικούς αριθμούς.

    Ζητώντας λύση στα προβλήματα της υποστελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών του Ιδρύματος, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική στάση εργασίας τη Μεγάλη Δευτέρα, από 7.30 έως τις 10.30 το πρωί.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβλήματα σαν αυτά που ανέκυψαν στη Μανωλάδα δεν οφείλονται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και σε προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας. Σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, που ψηφίστηκε πέρυσι το Μάρτιο, ο εργοδότης που «απασχολεί εκ προθέσεως παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων η απασχόληση συνοδεύεται με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας, τιμωρείται, ανεξάρτητα από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 μηνών ή 6 μηνών, εάν οι απασχολούμενοι είναι ανήλικοι».

    Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε παρέμενε μέχρι σήμερα ανεφάρμοστος αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

    Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-88/18-4-2013 και προβλέπει τη συνεργασία οικονομικής αστυνομίας με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, φαινόμενα σαν αυτό της Μανωλάδας θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    • Η ζωή στις «Μανωλάδες της Κρήτης» στο 26/04/2013 στις 18:54

    Η ζωή στις «Μανωλάδες της Κρήτης»
    Καθώς η Ελληνική οικονομία μπαίνει στον 5ο χρόνο ύφεσης και οι Έλληνες υποφέρουν από περικοπές μισθών, βαριά φορολογία και την υψηλότερη ανεργία στηνΕυρωζώνη, η ζωή για όλους και ακόμα πιο πολύ για τους μετανάστες γίνεται όλο και πιο σκληρή εν μέσω ρατσιστικών επιθέσεων και πτώση του βιοτικού επιπέδου.

    Περίπου 550,000 εργαζόμενοι από τα 4 εκ. του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στην γεωργία και το 95% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ελλάδα ανήκει σε μικροκαλλιεργητές.

    Κάθε χρόνο χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες προσλαμβάνονται στα χωράφια και τα θερμοκήπια της Ελλάδας η παραγωγή των οποίων αντιστοιχεί στο 3%του ΑΕΠ.
    Τα μισά από τα θερμοκήπια της χώρας – η έκταση των οποίων είναι 51.360τμ – βρίσκονται στην Κρήτη και τα περισσότερα – κάπου 17.000 τμ – είναι συγκεντρωμένα στην Ιεράπετρα, μια μικρή πόλη 27,000 κατοίκων στα ΝΑ του νομού Λασιθίου.
    Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 ξένοι εργάτες απασχολούνται κάθε χρόνο σε γεωργικες εργασίες στο νομό Λασιθίου. Συχνά δεν έχουν χαρτιά και ζούνε σε πρωτόγονες συνθήκες.

    slide_293248_2363574_free
    Ο Σαλίμ είναι 25 χρονών. Ήρθε παράνομα από το Πακιστάν στην Ελλάδα το 2009, αφού πλήρωσε 2000 δολάρια σε Τούρκους λαθρεμπόρους.
    Έφτασε στην Ιεράπετρα πριν 2 χρόνια για να δουλέψει στα θερμοκήπια. Όταν ξεκίνησε,κέρδιζε περίπου 17 ευρώ την ημέρα αλλά πλέον δυσκολεύεται να επιβιώσει. Το αφεντικό του δεν τον έχει πληρώσει εδώ και 4μήνες.

    Μένει σε ένα παλιό σπίτι μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του. Η μυρωδιά από μούχλα και χαλασμένο φαγητό είναι έντονη. Δεν υπάρχει τουαλέτα στο σπίτι και οι 3 άντρες χρησιμοποιούν ως πρόχειρη τουαλέτα ένα ερειπωμένο κτίσμα.
    Κάθε μήνα πληρώνουν 100 ευρώ ενοίκιο για να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες.
    Ο Σαλίμ μας δείχνει έναν από τους συγκάτοικους του – ένα αδύνατο νεαρό άνδρα με το βλέμμα καρφωμένο στο πάτωμα.
    «Το αφεντικό του υποσχέθηκε να τον πληρώσει 15 ευρώ την ημέρα για να δουλεύει στα θερμοκήπια. Δούλεψε ένα χρόνο και ακόμα δεν τον έχει πληρώσει. Όταν πήγαμε σπίτι του να ζητήσουμε τα λεφτά, φώναζε και απείλησε να φωνάξει την Αστυνομία.»
    Τα θερμοκήπια χρειάζονται φτηνό εργατικό δυναμικό για να λειτουργήσουν. Οι συνθήκες είναι σκληρές και οι θερμοκρασίες μέσα αγγίζουν τους 40-45 βαθμούς. Το νόμιμο μεροκάματο είναι 33 ευρώ αλλά οι αλλοδαποί εργάτες ποτέ δεν πληρώνονται πάνω από 15 ευρώ. Συχνά δεν πληρώνονται καθόλου. Ο εργοδότης αρνείται να δώσει μισθούς και απειλεί να φωνάξει την αστυνομία.
    Τα αφεντικά θέλουν εργάτες χωρίς χαρτιά, λέει ο Σαλίμ. Όταν τελειώσει η δουλεία φωνάζουν την αστυνομία. Πρέπει να κρατάς το στόμα σου κλειστό αν θέλεις να επιβιώσεις.

    Ακόμα και σε εποχές κρίσης, οι νεαροί Έλληνες προτιμούν να περιμένουν να βρουν εργασία σε κάτι που να ανταποκρίνεται στα προσόντα και στις σπουδές τους-ή ακόμα και να μεταναστεύσουν-παρά να δεχτούν κάποια κακοπληρωμένη δουλειά και χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα. Οι γεωργοί στηρίζονται στους χαμηλόμισθους ξένους εργάτες για να δουλέψουν τα χωράφια τους.
    Η οικονομική κρίση έχει κάνει την κατάσταση χειρότερη. Καθώς οι τιμές των λιπασμάτων και των καυσίμων τριπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων είναι πολύ υψηλό, οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι για να επιβιώσουν πρέπει να κόψουν μισθούς.
    Οι τιμές έχουν ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον δύσκολα επιβιώνουμε, λέει ο Μανώλης, παραγωγός στην κεντρική λαϊκή αγορά της Ιεράπετρας.

    «Οι συνθήκες της δουλειάς στα θερμοκήπια είναι σκληρές και δεν βρίσκεις Έλληνα να δουλέψει εκεί για 20 ευρώ. Εγώ δουλεύω με ξένους και δεν έχω προβλήματα-αυτοί που έχουν προβλήματα είναι αυτοί που τους τρώνε τα λεφτά και δεν πληρώνουν».

    «Οι ξένοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», λέει η Κατερίνα μια γυναίκα γύρω στα 50 και ιδιοκτήτρια ταβέρνας στο κέντρο της Ιεράπετρας. Αν και η ίδια είναι εδώ και 20χρόνια παντρεμένη με ξένο υπήκοο, ακόμα νιώθει τον ρατσισμό των ντόπιων καθώς όπως ισχυρίζεται όποιος μπλέκει με ξένους είναι δακτυλοδεικτούμενος στην Ιεράπετρα.
    Οι δύο κοινότητες – αλλοδαποί και ντόπιοι – παραμένουν αυστηρά χωρισμένες. Οι αλλοδαποί εργάτες – κυρίως από την Νότια Ασία – ζουν κρυμμένοι σε χαμόσπιτα και παράγκες έξω από την Ιεράπετρα και έρχονται με το φως στης ημέρας στην πόλη ελπίζοντας να βρουν κάποια δουλειά.

    slide_293248_2363650_free
    Για την Κατερίνα, οι συνθήκες που εργάζονται ισοδυναμούν με σκλαβιά.
    «Όλοι γνωρίζουν τι γίνεται αλλά κανείς δεν μιλάει. Οι πακιστανοί εδώ ζουν χειρότερα και από τα ζώα», λέει. «Τους κυνηγάνε και τους βρίζουν. Τους κατηγορούν για τα πάντα, από το ότι βιάζουν γριές μέχρι το ότι τρώνε τους σκύλους. Είναι εύκολος στόχος, ένα κάποιος ντόπιος θέλει να διασκεδάσει πάει και δέρνει πακιστανούς».

    Μόλις πριν 2 μήνες, στη Βάινα, ένα μικρό χωρίο βόρεια της Ιεράπετρας, μια συμμορία δέκα ανδρών επιτέθηκε με ξύλα και σιδερολοστούς σε τρεις Πακιστανούς εργάτες.Οι δράστες ανήκαν σύμφωνα με την αστυνομία στο νέο-ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που είχε κερδίσει 18 έδρες στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου. Το περιστατικό αυτό ήταν συνέχεια μιας σειράς από ρατσιστικές επιθέσεις που είχαν συγκλονίσει την κοινωνία του Λασιθίου τους τελευταίους μήνες.

    «Οι ξένοι αποκλείονται από ότι έχει σχέση με την τοπική κοινότητα είτε μένουν εδώ χρόνια με χαρτιά είτε παράνομα» λέει η Αλεξία μια δασκάλα που ζει στην Ιεράπετρα εδώ και 5 χρόνια. «Πριν τρία χρόνια ξεκινήσαμε ένα στέκι μεταναστών όπου διδάσκαμε ελληνικά και οργανώναμε δραστηριότητες. Παρά τη μεγάλη συμμετοχή των αλλοδαπών, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε γιατί η τοπική κοινωνία ήταν πολύ εχθρική απέναντι στο εγχείρημα».
    Η Ελλάδα δεν έχει δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου. Υπάρχει μια πολυνομία–εδικά σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς και οι προϋποθέσεις για τις άδειες είναι τόσο πολύπλοκες και ασαφείς που ακόμα και εμείς οι δικηγόροι δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε λέει ο Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, δικηγόρος στο Ηράκλειο που ασχολείται με το δίκαιο αλλοδαπών. «Οι υπηρεσίες έχουν ένα υφέρποντα ρατσισμό από το πώς θα συμπεριφερθούν στον αλλοδαπό μέχρι το πόσο θα τον εξυπηρετήσουν».
    Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις 45,089 αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν στην τριετία 2009-2012, μόνο 1545 έγιναν δεκτές. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν συχνά καταδικάσει την Ελλάδα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αλλοδαπούς μετανάστες και τους πρόσφυγες.
    «Σίγουρα παρατηρείται αύξηση ρατσισμού και επιθέσεων στην Ελλάδα αλλά εδώ στην Κρήτη η ρατσιστική βία είναι περιθωριακό φαινόμενο», υποστηρίζει η Εμμανουέλα Τσατσάκη, κοινωνικός λειτουργός του Δήμου του Ηρακλείου.
    «Σε επίπεδο δημοτικής αρχής κάνουμε πολλές προσπάθειες να συμπεριλάβουμε τους αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα στα κοινά-όπως για παράδειγμα μέσω του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών ή με την παροχή υπηρεσιών σε όσους έχουν ανάγκη, ασχέτως της καταγωγής τους».
    Η κ. Τσατσάκη επιμένει πως μπορεί η οικονομική κρίση να έκανε τον κόσμο καχύποπτο απέναντι στους ξένους αλλά η αλληλεγγύη είναι ακόμα ισχυρή. «Σίγουρα θα ακούσεις ανθρώπους να λένε ότι όταν ο Δήμος μοιράζει τρόφιμα στους φτωχούς, αυτά θα πρέπει να διανέμονται μόνο σε Έλληνες, αλλά αν πας στις γειτονιές θα δεις ότι ο ένας βοηθάει τον άλλο».

    slide_293248_2363615_free
    Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στα Ανώγεια – ένα ορεινό χωριό 36 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, όπου το 2000 το Κέντρο υποδοχής Ασυνόδευτων Ανήλικων προσφύγων άνοιξε τις πόρτες του,χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.

    Από τότε, σχεδόν 300 ανήλικοι πρόσφυγες – κυρίως από το Αφγανιστάν αλλά τελευταία και από το Πακιστάν, Συρία και αφρικανικές χώρες – έχουν περάσει από το Κέντρο όπου μαθαίνουν ελληνικά, πάνε σχολείο και τους παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
    Η ιστορία του Αχμέτ είναι χαρακτηριστική χιλιάδων ανηλίκων, όταν – οκτώ χρόνια πριν – στην ηλικία των 14 ετών, εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Η οικογένεια του δανείστηκε απο τοκογλύφους 3000 δολάρια τα οποία πλήρωσε σε ντόπιους λαθρεμπόρους για να περάσει ο Αχμέτ μέσω Ιραν στην Τουρκία με τα πόδια. Όταν έφτασαν στην Τουρκία, οι λαθρέμποροι τον έβαλαν σε μια φουσκωτή πλαστική βάρκα και μαζί με άλλους πέντε πρόσφυγες ξεκίνησαν για τη Χίο.

    Ύστερα από τρεις μέρες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου χωρίς τροφή και νερό, τους συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές. Μετά από μια σύντομη παραμονή στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος με διαταγή να εγκαταλείψει την χώρα σε ένα μήνα. Ο Αχμέτ ήρθε στην Αθήνα όπου επί οκτώ μήνες κοιμόταν στο Πεδίο του Άρεως και έτρωγε στα συσσίτια της Εκκλησίας.
    Με τη βοήθεια του Ελληνικού Τμήματος της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, έκανε αίτηση ασύλου και στάλθηκε στο Κέντρο Ανηλίκων στα Ανώγεια.
    «Όταν πρωτοήρθα εδώ, δεν έβγαινα από το δωμάτιο μου. Καθόμουν όλη μέρα μέσα και κοιτούσα το ταβάνι», θυμάται ο Αχμέτ, 23 ετών σήμερα. Τελικά με τη βοήθεια του ψυχολόγου του Κέντρου, ξαναβρήκε την όρεξη για ζωή.
    «Εδώ έχω φίλους και η ζωή μου δεν είναι άσχημη αν και υπάρχουν και εδώ άνθρωποι που δεν θέλουν να βλέπουν ξένους να προοδεύουν» λέει και διηγείται πως μια παρέα ντόπιων από το χωριό του έσκισε τα λάστιχα στο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που μόλις είχε αγοράσει.
    Το παλιό του αφεντικό σε ένα ντόπιο τυροκομείο, ακόμα του χρωστάει μισθού 8000 ευρώ για τα 4 χρόνια που εργάστηκε εκεί.
    Παρόλα αυτά ο Αχμέτ δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Το όνειρο του είναι να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Όμως κάθε επαφή με τα κορίτσια του χωριού απαγορεύεται αυστηρά, καθώς οι ντόπιοι δεν επιτρέπουν στους ξένους να πλησιάζουν τα κορίτσια. Ο Αχμέτ ακόμα περιμένει την απάντηση της πολιτείας για την αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου.
    Ο Γιάννης, ένας24χρονος Αφγανός που θέλει να τον φωνάζουν με το ελληνικό του όνομα, έφτασε στα Ανώγεια πριν 7 χρόνια. Πλήρωσε λαθρέμπορους στο Ιράν για να τον κρύψουν στο χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου που θα διέσχιζε την Τουρκία. Από κει τον στοίβαξαν μαζί με δέκα ακόμα άτομα και τρία ανήλικα παιδιά, σε ένα παλιό ψαροκάικο με προορισμό την Μυτιλήνη. Όπως και ο Αχμέτ, κατέληξε τελικά να κοιμάται στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα και να τρώει από τα συσσίτια. Τελικά με τη μεσολάβηση του ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ήρθε στο κέντρο των Ανωγείων.
    Υποστηρίζει ότι η ζωή στα Ανώγεια είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Κρήτης. «Ο δήμαρχος μας προσέχει και οι κάτοικοι ακολουθούν το παράδειγμα του».
    «Τα παιδιά είναι ενταγμένα στην τοπική κοινωνία», λέει η Μαρίνα Σταυρακάκη, προϊσταμένη της μονάδας των Ανωγείων. « Μαθαίνουν ελληνικά, κάποια παρακολουθούν το τοπικό λύκειο και άλλα μαθαίνουν τέχνες. Δουλεύουνκαι δεν ενοχλούν κανέναν. Όμως το κράτος αρνείται να τους παράσχει άσυλο». Από τα 280 παιδιά που έχουν μείνει στο Κέντρο από την αρχή της λειτουργίας του, μόνο σε πέντε έχει χορηγηθεί άσυλο.
    Σήμερα ο Μοχάμεντ είναι 22 ετών. Ύστερα από ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια, έφτασε από την Συρία στην Τουρκία και από κει στην Ελλάδα. Αφού έμεινε δυο μήνες σε κέντρο κράτησης έφτασε στα Ανώγεια. .
    «Εδώ έχω φίλους, καλό αφεντικό και ο κόσμος με αγαπάει και με προσέχει. Δεν θέλω να γυρίσω στη Συρία, εδώ είναι το σπίτι μου» λέει.
    Αλλά ο Μοχάμεντ δεν μπορεί να κάνει σχέδια για το μέλλον. Χωρία χαρτιά κινδυνεύει να απελαθεί οποιαδήποτε στιγμή.
    «Τα παιδιά έρχονται εδώ ταλαιπωρημένα και με πολλές τραυματικές εμπειρίες. Συχνά έχουν κατάθλιψη και πολλά συναισθηματικά προβλήματα εξαιτίας όσων έχουν περάσει-πόλεμος, ορφάνια,εκμετάλλευση» λέει η κ. Σταυρακάκη. «Τα βοηθάμε να χτίσουν μια νέα ζωή, αλλά χωρίς χαρτιά τι επιλογές έχουν;»

    Ρεπορτάζ : Φραγκίσκα Μεγαλούδη

    Φωτογραφίες : Στέλιος Παπαρδέλας

    Πηγή : http://tvxs.gr

    Φωτορεπορτάζ : http://www.huffingtonpost.co.uk

    • Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΞΑΓΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΜΟΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ στο 26/04/2013 στις 16:05

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΞΑΓΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΜΟΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

    http://www.eksegersi.gr/3%CE%B7-%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%A3%CE%A0%CE%A6

    http://www.eksegersi.gr/4%CE%B7-%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%A3%CE%A0%CE%A6

    Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ – Κυκλοφορεί κάθε Σάββατο

  2. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που σε συμπαιγνία με τους μεγαλεμπόρους επιχειρεί τη μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα. Είναι ολοφάνερο πως η συγκεκριμένη προσπάθεια εξυπηρετεί την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων και της μεγαλοεργοδοσίας. Στόχος είναι η αποδυνάμωση του ταξικού χαρακτήρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και η υπονόμευση της ιστορικής μνήμης των αγώνων της εργατικής τάξης.

    Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή.

    Είναι απεργία!

    Κατοχυρώθηκε ως αργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να την μετατρέπει σε μεταφερόμενη κινητή αργία. Είναι αδικαιολόγητη η μεταφορά της.

    Καλούμε τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αποφάσεις να προασπιστούν τις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και τον ταξικό χαρακτήρα της πρωτομαγιάς, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία την 1η Μάη.

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

    Η 1η ΤΟΥ ΜΑΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΕΡΓΙΑ!

    • Ανακοίνωση ΠΦΠΟ & ΠΣΕΖΣ για τη σφαγή των αμνών στο 22/04/2013 στις 09:01

    Ανακοίνωση

    19 Απριλίου 2013

    Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας: Το άγιον Πάσχα

    «εἰ δὲ ἐγνώκειτε τί ἐστιν· ἔλεος θέλω καὶ οὐ θυσίαν, οὐκ ἂν κατεδικάσατε τοὺς ἀναιτίους.»

    Kατά Ματθαίον 12:7

    Σε λίγες μέρες οι περισσότεροι από εμάς θα κάτσουμε στο γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής για να απολαύσουμε τον σουβλισμένο οβελία. Ελάχιστοι, όμως, θα σκεφτούν πως και γιατί φτάσαμε να καταναλώνουμε το συγκεκριμένο ζώο τη συγκεκριμένη ημέρα, διαιωνίζοντας έτσι αβασάνιστα μία αιματηρή και άχρηστη παράδοση. Μία παράδοση που προϋποθέτει επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

    Πρώτο θανάσιμο αμάρτημα: Ένα αιματηρό και παρεξηγημένο θρησκευτικό έθιμο

    Η λέξη Πάσχα, αραμαϊκά Pasha και εβραϊκά Paseh, σημαίνει πέρασμα. To εβραϊκό Πάσχα σημαίνει το πέρασμα των Εβραίων από την Eρυθρά Θάλασσα στη Γη της Επαγγελίας (Έξοδος), δηλαδή την απελευθέρωση των Εβραίων από τα δεσμά της Αιγύπτου. Μεταγενέστερα, υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς για να γιορτάσει το Χριστιανικό Πάσχα, δηλαδή το πέρασμα του Υιού του Υahve, του Μessiah, από τον θάνατο στην αιώνια ζωή. Και όπως στο Εβραϊκό Πάσχα θυσιάζονταν οι αμνοί το αίμα των οποίων έβαφαν τις θύρες τους οι Εβραίοι, έτσι και στο χριστιανικό Πάσχα θυσιάζονται τα δύστυχα αυτά ζώα συμβολίζοντας τη θυσία του κατά Ιωάννη αποκαλούμενου Αμνού του Θεού (1:29), δηλαδή του Χριστού, που με την πράξη αυτή της αγάπης του θέλησε να μας σώσει από τον θάνατο και την αμαρτία.

    Ο Χριστός, όμως, ήταν άνθρωπος ή θεάνθρωπος και όχι αμνός. Ο Ιωάννης, προφανώς, χρησιμοποιώντας αυτή τη μεταφορά, ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι ο Χριστός θα θυσιαζόταν σαν αμνός για να αίρει τις αμαρτίες μας και να μας χαρίσει την αιώνια ζωή. Θυσιάστηκε, όμως, ο ίδιος. Δεν θυσίασε κανένα ζώο στη θέση του, ενώ αντιθέτως έλεγε ότι θέλει έλεος και αγάπη και όχι θυσίες. Είναι πολλές οι αναφορές στις γραφές που μαρτυρούν ότι ο Χριστός δίδασκε η πίστη μας προς το Θεό να εκδηλώνεται με πράξεις αγάπης και όχι με θυσίες. Ο Θεός ζήτησε αγάπη και όχι θυσίες: «…εἰ δὲ ἐγνώκειτε τί ἐστιν, ἔλεον θέλω καὶ οὐ θυσίαν…» (Κ.Δ. Ματθαίος Κεφ. 9.13 & 12.7), «…διότι ἐὰν θύσωσιν θυσίαν καὶ φάγωσιν κρέα κύριος οὐ προσδέξεται αὐτά νῦν μνησθήσεται τὰς ἀδικίας αὐτῶν…» (Ωσηέ 8:13), «Δεν πρέπουν σε χριστιανούς θυσίες μετά τη Θυσία του Χριστού» (Απόστολος Παύλος προς Εβραίους).

    Πώς τότε συνδέθηκε η θυσία των αμνών με την Ανάσταση του Κυρίου;

    Δεύτερο θανάσιμο αμάρτημα: Γενοκτονία αμνοεριφίων

    Εκατοντάδες χιλιάδες αμνοερίφια σφάζονται κάθε χρόνο τη Λαμπρή αυτή ημέρα του Πάσχα. Ο αριθμός τους ενδέχεται να φτάνει έως και τα δύο εκατομμύρια σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    Τρίτο θανάσιμο αμάρτημα: Το οδυνηρό ταξίδι προς τον θάνατο

    Πολλά από τα αρνιά προς σφαγή στοιβάζονται κατά εκατοντάδες σε φορτηγά για να ταξιδέψουν από τον ένα τόπο στον άλλο μέσα σε συνθήκες ασφυκτικού συνωστισμού, χωρίς νερό και φαγητό επί ώρες. Αυτό τους προκαλεί στρες και πανικό, ενώ πολλά από αυτά πεθαίνουν πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Τα υπόλοιπα οδηγούνται με κλωτσιές και σπρωξιές στον τόπο του θανάτου τους.

    Τέταρτο θανάσιμο αμάρτημα: Η σφαγή των αθώων

    Τα αρνιά, ως ζώα πράα και ήρεμα, δεν διαθέτουν κανένα φυσικό μηχανισμό για να μπορέσουν να αμυνθούν έναντι όλης αυτής της βαναυσότητας που υφίστανται. Δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα, να πετάξουν ή ακόμα να δαγκώσουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν εκείνη την τραγική στιγμή που απολύουν τη ζωή τους, είναι να βελάσουν με όση δύναμη τους μένει…

    Περιμένουν στη μακριά ουρά τρομοκρατισμένα και πανικοβλημένα, οσμίζοντας την οσμή του θανάτου. Η κορτιζόλη (χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό) εκτοξεύεται στα ύψη. Ένα-ένα κρεμιέται με δεμένα τα πίσω του πόδια, ενώ το κοφτερό μαχαίρι ξεσκίζει τη σάρκα τους. Το αίμα αναβλύζει και τα ζώα τινάζονται με σπασμούς μέχρι να χυθεί η σταγόνα εκείνη που θα τα παραδώσει στον θάνατο. Ο σφαγέας τα κατεβάζει από το τσιγκέλι και αρχίζει το γδάρσιμο, το ξεντέριασμα και το ξερίζωμα των εσωτερικών τους οργάνων.

    Πέμπτο θανάσιμο αμάρτημα: Χωρίς αναισθητικό

    Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν να γίνει η σφαγή των ζώων τους εκτός οργανωμένων σφαγείων για να γλιτώσουν το κόστος. Έτσι, τα περισσότερα αρνιά σφάζονται έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι ο αρμόδιος υφυπουργός αποφάσισε την εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, εφόσον δεν λειτουργεί σφαγείο στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Πανελλήνια ‘Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, η σφαγή των αμνοεριφίων σε υπαίθριους χώρους αποτελεί παράβαση των κείμενων διατάξεων περί υγειονομικού Κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγίων ζώων και περί προστασίας ζώων και περιβάλλοντος, αλλά και του Π.Δ. 327/1996 (ΦΕΚ 221 Α΄) που αναφέρεται ΡΗΤΑ σε αναισθητοποίηση πριν την σφαγή.

    Για την παράνομη σφαγή ζώων σε υπαίθριους χώρους και της εμπορίας των σφαγίων ζώων, υπενθύμισε στο αρμόδιο Υπουργείο μας και η διεθνής φιλοζωική οργάνωση Compassion in World Farming, αναφέροντας ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση, δεδομένου ότι θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, τον σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση».

    Έκτο θανάσιμο αμάρτημα: Τα κακοποιημένα κορμιά σε πλήρη θέαση

    Στις αγορές, οι κρεοπώλες μοστράρουν τα άψυχα και κακοπαθημένα κορμιά των αμνών και τα εντόσθιά τους, γνωρίζοντας ότι αυτό το θέαμα δεν προκαλεί καμία αισθητική ή ηθική δυσαρέσκεια, αφού άλλωστε το αγοραστικό κοινό είναι εθισμένο σε τέτοιου είδους θεάματα. Ακόμα και στη μικρή οθόνη «παρελαύνουν» τα κρεμασμένα από τα τσιγκέλια πτώματα των σφαγιασμένων ζώων με τα τηλεοπτικά πάνελ ειδήσεων να αγωνιούν για του φτωχού το αρνί, ενώ κακόγουστες διαφημίσεις προβάλλουν σε γκρο πλαν τον γδαρμένο, κακοπαθημένο και σουβλισμένο αμνό.

    Έβδομο θανάσιμο αμάρτημα: Εβραϊκό έθιμο με … Οθωμανικές προεκτάσεις: παλούκωμα ή διοβελισμός, κοινώς σούβλισμα

    Όλη η παραπάνω βαρβαρότητα φτάνει στο αποκορύφωμά της με το σούβλισμα του δύστυχου ζώου. Ο πάσσαλος ή το παλούκι ήταν σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ο θάνατος δια του διοβελισμού προοριζόταν για ειδεχθείς κακούργους ή για όσους αντιστέκονταν στην κρατική εξουσία. Η μέθοδος του παλουκώματος αποκαλύπτει τη σαδιστική πλευρά της εξουσίας η οποία σχετίζεται με τη γενετήσια, πατριαρχική ή φαλλοκρατούμενη οθωμανική κυριαρχία. Με άλλα λόγια, η πρακτική του βιασμού των υποταγμένων, το παλούκωμα και άλλα παρεμφερή βασανιστήρια έχουν την ίδια αιτία.

    Η εικόνα, όμως, ενός ζώου στη σούβλα είναι από μόνη της βάρβαρη ακόμη και χωρίς να παραπέμπει στους παραπάνω συμβολισμούς.

    Ύστερα από όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι η γενοκτονία των αμνοεριφίων πρέπει να καταργηθεί την άγια αυτή ημέρα, εάν θέλουμε να μιλάμε για Χριστιανοσύνη και Αγάπη.

    Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

    Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων

    http://www.pansyn.org

    sinzoofilikon@gmail.com

    pfpomospondia@gmail.com

  3. Παρουσίαση-ομιλία:
    “Ελεύθεροι Σπόροι για τη Διατροφική Αυτάρκεια”

    1. Χανιά,
    Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 20:00
    από την Terra Verde και το BiotechWatch.gr
    στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 (Κοινωνικό
    στέκι – Στέκι μεταναστών)
    (+ Προβολή ντοκιμαντέρ ‘Εν αρχή ην ο Σπόρος”,διάρκεια 23’)

    2. Ηράκλειο,
    Κυριακή 21 Απριλίου, 14:00-17:00
    από την Τοπική ομάδα Ηρακλείου του Πελίτι και το BiotechWatch.gr
    (θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών)

    Οι παρουσιάσεις αποτελούν μια ενημέρωση για την την σύγχρονη Γεωργία, τους Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους Σπόρους καθώς και μια εισαγωγή στο ζήτημα της εν εξέλιξη μετατροπής των σπόρων από ένα δημόσιο, μη-εμπορικό αγαθό σε προϊόν που διέπεται από αυστηρή νομοθεσία και περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα των τοπικών & ιδιοπαραγώμενων ποικιλιών.

    Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια δραματική αύξηση του ελέγχου των φυτογενετικών πόρων και της αγροτικής παραγωγής με την αγροτική βιομηχανία να έχει μετασχηματιστεί, από ένα πεδίο μικρών εταιριών και δημόσιων προγραμμάτων, σε μια μορφή εταιρειακού απαρτχάιντ που κυριαρχείται από πολυεθνικές.

    Από την άλλη, είναι οι μικρής κλίμακας αγρότες, οι οποίοι με ήπιες μορφής γεωργίας και τη χρήση τοπικών και ιδιοπαραγώμενων φυτικών ποικιλιών, προμηθεύουν ακόμα με τροφή το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, χωρίς να τους παρέχεται σχεδόν καμία υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες, αντιθέτως, συνεχώς τους περιορίζουν, έως και ποινικοποιούν.

    Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων διεκδικούν ενεργά μια άλλη μορφής γεωργίας και διατροφικής αυτάρκειας καθώς και το δικαίωμα του να παραμείνει η παραγωγή σπόρων στα χέρια των καλλιεργητών μέσα από αγροτικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά κινήματα βάσης.

    http://www.biotechwatch.gr/

    • Ηράκλειο : ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ στο 20/04/2013 στις 09:34

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
    Το Σωματείο Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ηρακλείου, “ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”, πρόκειται να προχωρήσει σε εκλογές την Κυριακή 21 Απριλίου στα γραφεία της ΕΛΜΕ, στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 41 (κοντά στο Υγειονομικό) και καλεί όλους του συναδέλφους που εργάζονται ή εργάζονταν σε ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικές σχολές, ωδεία κλπ. να συμμετάσχουν μαζικά τόσο στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση(9.00-11.00) όσο και στις εκλογές (11.00-17.00). Εγγραφές θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 10.30 το πρωί της Κυριακής.

    Το σωματείο μας αγωνίζεται για την κατοχύρωση, προώθηση και υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων του κλάδου, τη συνεχή διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάθε εμπειρία, κάθε άποψη είναι σημαντική για τη διαμόρφωση και ενδυνάμωση του σωματείου, καθώς επίσης για τους συλλογικούς αγώνες μας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα των Κυβερνήσεων, στα ωρομίσθια πείνας και στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών μας. Έχουμε τη δύναμη να τ’ανατρέψουμε. Οργανωθείτε στο σωματείο να ενώσουμε τις φωνές και τη δύναμή μας διεκδικώντας μια αξιοπρεπή ζωή.
    Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε: Email: swmateio.ekpaid@gmail.com blog: http://somatio-idiotikis-ekpedeusis-iraklio.blogspot.gr/

  4. Η Μαργαρίτα Παπαμηνά είναι η δασκάλα που στοχοποιήθηκε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής και κατηγορήθηκε για «υποκίνηση του πλήθους» εναντίον τους στα γεγονότα της προηγούμενης Τρίτης 2 Απριλίου (που οδήγησαν τον ακροδεξιό υποψήφιο βουλευτή στη… θάλασσα)! Όλως τυχαίως, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενεργή γυναίκα που συμμετέχει στα κοινά, συνδικαλίστρια εκλεγμένη στο ΔΣ του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ αλλά και ενεργό μέλος στο αντιφασιστικό κίνημα των Χανίων. Συνομιλήσαμε μαζί της σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν την Τρίτη 2 Απριλίου στο λιμάνι των Χανίων και τον τρόπο που την ενέπλεξαν σε αυτά.

    «Έλα Βλάμη, μπες μέσα…»

    «Εγώ έπινα καφέ στο λιμάνι και εκείνη την ώρα γυρνούσα σπίτι μου. Είδα κόσμο μαζεμένο καθώς και την αστυνομία (με ένα περιπολικό) και το λιμενικό αλλά και άνδρες της ασφάλειας και πλησίασα. Εκεί με είδαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, θυμάμαι συγκεκριμένα τον Στέλιο Βλαμάκη βρεγμένο και με αίματα στο πρόσωπο, που μόλις με είδε άρχισε να βρίζει χυδαία και να απειλεί (θα σου δείξω, θα σου κάνω κλπ). Τον αγνόησα επιχειρώντας να μάθω από τους παραβρισκόμενους και τους αστυνομικούς τι είχε συμβεί. Όταν γύρισα να φύγω ο Βλαμάκης, που στο μεταξύ τον είχαν βάλει στο περιπολικό, είχε προσαχθεί δηλαδή, βγήκε από το περιπολικό και άρχισε ξανά να βρίζει, και μάλιστα να απαιτεί τη σύλληψή μου λέγοντας ότι δεν έρχεται στο τμήμα αν δεν με συλλάβουν. Ήταν προσαχθέντας χωρίς χειροπέδες μέσα στο περιπολικό και έκανε ότι γούσταρε, έβγαινε, έβριζε, απειλούσε, και το μόνο που του είπε ο αστυνομικός ήταν “Έλα Βλάμη σε παρακαλώ πέρασε μέσα”.»…

    Όταν διαμαρτυρήθηκα στους αστυνομικούς για το ότι επέτρεπαν να με βρίζει τόσο χυδαία μου είπαν αν θέλω να καταθέσω μήνυση για εξύβριση! Τελικά, πήγα μαζί τους στο τμήμα για να καταθέσω ως μάρτυρας για την εξύβριση και βρέθηκα κατηγορούμενη διότι στο μεταξύ ο Βλαμάκης κατέθεσε μήνυση εναντίον μου «για υποκίνηση πλήθους», για ηθική αυτουργία δηλαδή στη συμπλοκή που είχε γίνει πριν καν φτάσω εκεί. Μάλιστα, ενώ σε μένα έλεγαν οι αστυνομικοί να πάω για να καταθέσω για την εξύβριση, στον Βλαμάκη λέγανε ότι “Μην ανησυχείς, θα την συλλάβουμε κι αυτήν”, όπως απαιτούσε δηλαδή. Αυτό κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας που ήρθε μαζί μας στο τμήμα. Έτσι κατέθεσα κι εγώ μήνυση για εξύβριση αλλά και ψευδή καταμήνυση».

    »…Στο τμήμα πήγαμε γύρω στις 8 το απόγευμα όπου οι αστυνομικοί κωλυσιεργούσαν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, μου έλεγαν ότι “σε 10΄ τελειώνουμε”, και τελικά με κράτησαν εκεί μέχρι το πρωί! Δεν ήξερα ότι στο μεταξύ είχα γίνει από μάρτυρας κρατούμενη και ότι, άρα, είχε ξεκινήσει η διαδικασία του αυτόφωρο εις βάρος μου. Δεν με ενημέρωσε κανείς παρά μόνο αφού έδωσα ένορκη κατάθεση ως μάρτυρας ρώτησα και τότε μου είπαν ότι μου έγινε μήνυση. Αφού συνέχισαν να κωλυσιεργούν και να περνά ο χρόνος χωρίς λόγο, έφτασε 2(!) μετά τα μεσάνυχτα και τότε μου είπαν ότι είναι αργά για να ειδοποιηθεί ο εισαγγελέας και θα έμενα στο τμήμα ως το πρωί – όπως και οι τέσσερις της Χρυσής Αυγής που είχαν προσαχθεί [σ.σ. και ο σερβιτόρος]. Το πρωί, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφεθήκαμε όλοι ελεύθεροι και η υπόθεση θα πάει σε τακτική δικάσιμο με την αιτιολογία ότι δεν είχαν προσαχθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι».

    Συμπληρωματικά προς όσα αναφέρει η κα Παπαμηνά, να σημειωθεί εδώ πως η αστυνομία στην αναφορά σύλληψης αναφέρει ως εμπλεκόμενους στη συμπλοκή τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής (από τους 7-8 που ήταν στο περιστατικό), την Μαργαρίτα Παπαμηνά και τον σερβιτόρο παρακείμενης καφετέριας που χτυπήθηκε με καρέκλα στο κεφάλι από τους ακροδεξιούς την ώρα που προσπαθούσε να αποτρέψει τον καβγά από το να επεκταθεί στην καφετέρια όπου εργάζονταν.

    Εναντίον του σερβιτόρου τα μέλη της Χρυσής Αυγής άσκησαν μήνυση, αν και προφορικά ακούστηκε να λένε πως θα την αποσύρουν. Αυτό δεν γνωρίζουμε αν έχει συμβεί τελικώς αλλά, ακόμη και να την αποσύρουν, η συμπλοκή είναι αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως, χωρίς έγκληση.

    Αναρωτιόμαστε αν η αυτεπάγγελτη διαδικασία θα προχωρήσει ούτως ή άλλως εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής από την εισαγγελία Χανίων ή θα θαφτεί στο συρτάρι, αφήνοντας μόνο τις εκατέρωθεν μηνύσεις για δικάσιμο. Εντύπωση προκαλεί ήδη η επιλεκτική έρευνα που γίνεται για το συμβάν, η οποία επικεντρώνεται στη συμπλοκή στο λιμάνι και δεν περιλαμβάνει έρευνα για τους τραμπουκισμούς και τον ξυλοδαρμό αλλοδαπών στην αγορά – που άλλωστε προκάλεσε την εν λόγω συμπλοκή.

    Συγκεκριμένα, η αστυνομία ζήτησε και έλαβε τα στοιχεία κάμερας παρακείμενου μαγαζιού στο λιμάνι, χωρίς να έχει αναζητήσει αντίστοιχα τα στοιχεία από τις πολλές κάμερες που υπάρχουν γύρω από την Αγορά.

    Επιλεκτική στοχοποίηση

    Το αυτόφωρο λοιπόν δεν προχώρησε επειδή έπρεπε να προσαχθούν «όλοι οι εμπλεκόμενοι». Όλοι οι εμπλεκόμενοι σύμφωνα με την αστυνομία και την εισαγγελία δεν είναι οι υπόλοιποι της παρέας που, ως άλλη συμμορία, τραμπούκιζαν πολίτες στην πόλη των Χανίων και ξυλοκόπησαν τρεις μετανάστες.

    Είναι, αντιθέτως, άλλα πέντε άτομα τα οποία ονόμασαν οι προσαχθέντες της Χρυσής Αυγής ως εμπλεκόμενους στον ξυλοδαρμό τους. Άτομα που ονόμασαν μάλιστα με πλήρη στοιχεία, δηλαδή ονοματεπώνυμα, αριθμούς ταυτότητας, διευθύνσεις κλπ. Αυτή η πρακτική αφήνει σοβαρές υπόνοιες για επιλεκτική και σχεδιαζόμενη στοχοποίηση με πρόσχημα το συμβάν εναντίον ανθρώπων που καμία σχέση δεν είχαν με αυτό, όπως κατέθεσαν και αυτόπτες μάρτυρες.

    Κι αυτό επειδή είναι αδύνατον τα μέλη της Χρυσής Αυγής, οι περισσότεροι έχοντας καταναλώσει πολύ αλκοόλ, να γνωρίζουν ή να θυμούνται όλα αυτά τα στοιχεία για ανθρώπους που αυθόρμητα αναγνώρισαν ως συμμετέχοντες στον ξυλοδαρμό τους. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρει ο μηνυτής κάποιο όνομα και αναλαμβάνει η αστυνομία να το ταυτοποιήσει.

    Οι τρεις από τους πολίτες που στοχοποίησαν και μήνυσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι δημόσιοι υπάλληλοι, και συγκεκριμένα δάσκαλοι και μέλη του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Χανίων. Μάλιστα, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας (Πέμπτη 4 Απριλίου), σε συνομιλία των συμμετεχόντων της Χρυσής Αυγής στη συμπλοκή στο κοινωνικό δίκτυο facebook στις αρχές Μαρτίου, ένας εξ αυτών αναφέρει πως τον Απρίλιο θα διωχθεί και μία δασκάλα (συγκεκριμένα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα)!

    Δεδομένου ότι η άλλη δασκάλα που στοχοποίησαν (από τους τρεις) έχει ήδη διωχθεί από την αστυνομία με άλλη αφορμή (συμμετοχή σε πορεία), φαίνεται πως ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάποια ποινική δίωξη στην Μαργαρίτα Παπαμηνά. Ρωτήσαμε επ’ αυτού την κα Παπαμηνά, και μας είπε:

    «Δεν έχω έρθει σε προσωπική αντιπαράθεση με τα συγκεκριμένα ή άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Όμως, ξέρουν τη δράση μου, καθώς και το γεγονός ότι είμαι εκπαιδευτικός. Το σωματείο των εκπαιδευτικών είναι στοχοποιημένο επειδή έχει έντονη αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση τόσο μέσα στα σχολεία όσο και μέσα στο κίνημα, σε δράσεις, εκδηλώσεις κλπ. Τόσο το σωματείο μας όσο και η ΕΛΜΕ, για παράδειγμα, συμμετείχαμε ενεργά στο πρόσφατο κάλεσμα και στην καμπάνια με θέμα Ιθαγένεια για όλα τα Παιδιά, μια καμπάνια υπέρ της νομιμοποίησης και ένταξης ισότιμα στην κοινωνία μας όλων των παιδιών που έχουν γεννηθεί εδώ και φοιτήσει στο ελληνικό σχολείο» [σ.σ. παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα γίνονται ξαφνικά άνθρωποι χωρίς χαρτιά, χωρίς πατρίδα, μετά τα 18 τους].

    «Αυτό που γίνεται τώρα», συνέχισε η κα Παπαμηνά, «είναι η συνέχεια μιας βιομηχανίας διώξεων απ’ την ασφάλεια. Υπάρχουν στοχοποιημένα άτομα σε αυτή τη μήνυση της Χρυσής Αυγής που έχουν τεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της ασφάλειας Χανίων. Το γεγονός ότι οι μηνύσεις έγιναν με πλήρη στοιχεία είναι ασύνηθες. Είναι προφανές ότι αυτά τα άτομα έχουν στοχοποιηθεί και η ασφάλεια έχει τα στοιχεία τους από άλλες διώξεις. Μόνο τα δικά μου δεν είχαν ως τώρα καθώς είναι η πρώτη φορά που διώκομαι. Τώρα θα τα έχουν… Οι επανειλημμένες διώξεις εναντίον των ίδιων ανθρώπων εξυπηρετεί άλλωστε και τη δυσφήμισή τους στην κοινωνία και στη δουλειά τους».

    της Νέλλης Ψαρρού, αναδημοσίευση από : http://www.agonaskritis.gr

  5. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
    ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Αγ. Νικόλαος 8/4/2013

    Συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου του Αγίου Νικολάου. Ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια βλέποντας την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων πολιτών και τον επακόλουθο αποκλεισμό μεγάλου μέρους εξ αυτών από τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

    Στόχος μας, όπως και στόχος όλων των Κοινωνικών Ιατρείων στην Ελλάδα, δεν ήταν να αποτελέσουμε άλλη μια φιλανθρωπική οργάνωση, που θα κάλυπτε κενά τα οποία το ίδιο το κράτος οφείλει να καλύπτει, αλλά να προσφέρουμε μια προσωρινή και αναγκαστικά απαραίτητη λύση σε προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των μνημονίων, έως τη στιγμή που οι πληττόμενοι από αυτές τις πολιτικές θα τις ανατρέψουν. Σκοπός μας δεν είναι να διαιωνίσουμε την παρουσία μας ως Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά να αγωνιστούμε για την δωρεάν πρόσβαση στην απαιτούμενη πρωτοβάθμια, νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, των απόρων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μεταναστών και των υπόλοιπων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Νοιώθουμε χαρούμενοι που αυτή μας η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από όλους, πολίτες και φορείς της περιοχής μας, που έδειξαν έτσι πως η έννοια της αλληλεγγύης διατηρεί την δύναμή της στην δύσκολη εποχή μας.

    Η προσπάθεια στήριξης της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου είναι συλλογική έχει δε την ίδια αξία η προσφορά του καθενός μας σε αυτήν, είτε πρόκειται για προσφορά ιατρικής υπηρεσίας, είτε πρόκειται για προσφορά ενός κουτιού με φάρμακα, είτε το οτιδήποτε άλλο, αρκεί να γίνεται ανιδιοτελώς. Η λειτουργία του βασίζεται μόνο στην προσφορά από την τοπική μας κοινωνία, η διάρκεια της οποίας θα καθορίσει την διάρκεια ύπαρξής του.

    Δεν θέλουμε η οποιαδήποτε προσφορά προς αυτό να έχει ως κίνητρο την ανάγκη προβολής αυτού που την προσφέρει, γι΄ αυτό ακριβώς λειτουργούμε αθόρυβα, ένα χρόνο τώρα. Επίσης δεν έχουμε επιδιώξει χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς, γιατί θέλουμε να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και γιατί τα ανταλλάγματα που ζητούνται δεν είναι αποδεκτά. Έτσι όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία στην Ελλάδα απορρίψαμε την χρηματοδότησή μας από προγράμματα ΕΣΠΑ, γιατί μας ζητούσαν τα στοιχεία των ασθενών μας.

    Ένας απολογισμός της έως τώρα δράσης μας:

    Υπεύθυνη για την λειτουργία του είναι Επιτροπή που αποτελείται από όλους τους γιατρούς και φαρμακοποιούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό, οι δε αποφάσεις παίρνονται μετά από διαλογική συζήτηση.

    Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο λειτουργώντας 3 ιατρεία, Παθολογικό, Παιδιατρικό και Γενικής Ιατρικής, οργανώσαμε Φαρμακείο και είχαμε επίσης την υποστήριξη Κοινωνικών Λειτουργών. Στην πορεία διαπιστώσαμε ότι αυτό για το οποίο υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη ήταν η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου. Έτσι τώρα λειτουργούν Παθολογικό και ιατρείο Γενικής Ιατρικής, καθώς και Φαρμακείο, σε χώρο του παλαιού Εργατικού Κέντρου, οδός Λευκών Ορέων 3, που προσφέρθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

    Εξυπηρετήθηκαν 102 ασθενείς, εκ των οποίων το 44% προσέρχονται περιοδικά κυρίως για την προμήθεια φαρμάκων για χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

    Έλληνες ήταν το 88% των προσελθόντων και μετανάστες το 12%.

    Χορηγήθηκαν 1020 κυτία διαφόρων ειδών φαρμάκων, από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

    Υπήρξαν περιπτώσεις που εξυπηρετήσαμε κλινικές του νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου, διαθέτοντάς τους φάρμακα στα οποία υπήρχε έλλειψη.

    Σε περιόδους που υπήρχαν ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου, φτηνών αλλά απαραίτητων φαρμάκων, όπως αντιπηκτικών και κορτιζόνης, τα χορηγήσαμε σε όσους δεν μπορούσαν αλλιώς να τα προμηθευτούν.

    Σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αντιμετωπίστηκαν εξειδικευμένα προβλήματα υγείας. Δυστυχώς δεν είχαμε γενικά την δυνατότητα διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων.

    Συμμετέχουμε σε δίκτυο με τα υπόλοιπα Κοινωνικά Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα, ανταλλάζοντας εμπειρίες, απόψεις, σχέδια και φαρμακευτικό υλικό.

    Συνεργαζόμαστε με άλλες δομές αλληλεγγύης που υπάρχουν στην περιοχή μας.

    Μελλοντικές δράσεις

    Διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών διακόπτουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς, γιατί οι ανασφάλιστοι γονείς τους αδυνατούν να πληρώσουν την αξία των εμβολίων. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τελευταία, με την διακοπή προμήθειας εμβολίων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το οποίο και αναλάμβανε την διενέργεια των εμβολιασμών σε ανασφάλιστα – άπορα παιδιά. Μια υγειονομική βόμβα αρχίζει να δημιουργείται και θα ξαναδούμε νοσήματα και τις επιπλοκές τους που είχαμε ξεχάσει, αν δεν δράσουμε άμεσα.

    Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο θα καλύψει το κόστος αγοράς εμβολίων για τα ανασφάλιστα – άπορα παιδιά. Παρακαλούνται οι γονείς τους να μεταβούν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, στο Τμήμα των Επισκεπτριών Υγείας, όπου θα καταγραφούν οι ανάγκες σε εμβόλια και θα γίνει έλεγχος αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της έλλειψης ασφάλισης και της οικονομικής αδυναμίας. Ακολούθως θα αγοραστούν τα εμβόλια και θα υπάρξει ενημέρωση δια του τύπου, πότε να προσέλθουν τα παιδιά στο παραπάνω τμήμα για την διενέργεια των εμβολιασμών.

    . Η Επιτροπή λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου
    ΠΗΓΉ : http://merambellonews.blogspot.gr/

  6. Η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8/4 στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου, Ανδρόγεω 1, καταδικάζει τη δράση και την πολιτική της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ, ΑΠΕΙΛΕΣ κ.ά.) όπως και τις αντεργατικές και αντιλαϊκές θέσεις που εκφράζει η ναζιστική οργάνωση μέσα από τα ντοκουμέντα της, αλλά και μέσα στη Βουλή.
    Η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση ναζιστική, έχει για ιδεολογία της τον εθνικοσοσιαλισμό που εξέφραζε τον γερμανικό εθνικισμό, που θαυμάζει τον Χίτλερ, τον Γκέμπελς, αλλά και τις πρακτικές των ναζί όπως για παράδειγμα το κάψιμο σε φούρνους χιλιάδων αντιφρονούντων, πολιτικών αντιπάλων, Τσιγγάνων, πολιτών εβραϊκής καταγωγής κ.ά. Πολλά μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν επισκεφτεί αυτούς τους εγκληματικούς χώρους και πόζαραν με περηφάνια μπροστά από τους φούρνους θυμίζοντας τις φρικαλεότητες των ναζί.
    Δεν κάνει εντύπωση που τηλεοπτικό κανάλι τύπου ΣΚΑΪ δίνει βήμα προβολής στους ναζί της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός και μόνο ότι ο ΣΚΑΪ και η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα την Κυριακή το βράδυ επιλέγει να στήσει μια εκπομπή για την προβολή της Χρυσής Αυγής πρέπει να προβληματίσει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
    Τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παππάς, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης και Ματθαιόπουλος) κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον Γ. Τράγκα και από κοινού, παρουσιαστής και προσκεκλημένοι, έπλεξαν το εγκώμιο της Χρυσής Αυγής, λιβάνισαν το φασισμό, αθώωσαν τα εγκλήματα των ναζί και των στρατιωτικών καθεστώτων στην Ελλάδα. Επί δύο ώρες, οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν το «ελευθέρας» να παρουσιάζουν τις θέσεις τους εξωραϊσμένες, να εμφανίζουν εαυτούς ως «αντισυστημικούς», δημοκράτες, αδικημένους κ.λπ., χωρίς να αντιμετωπίσουν κανενός είδους αντίλογο ή έστω ένα στρίμωγμα από τον δημοσιογράφο.
    Κανένας συνάδελφος έμπορος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα τους.
    Εχθρός των μικρεμπόρων δεν είναι οι αλλοδαποί συνάδελφοι μας (στόχος της Χρυσής Αυγής) που νόμιμα δραστηριοποιούντα στον τόπο μας, αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που πιέζουν για τον εξοστρακισμό των αυτοαπασχολούμενων από την αγορά προκειμένου να την αλώσουν και να κυριαρχήσουν. Τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετεί η Κυβερνητική πολιτική, στα δικά τους συμφέροντα κάνει πλάτες η φασιστική Χρυσή Αυγή με τις πρακτικές της.
    Η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου καλεί όλους τους μαζικούς φορείς των ΕΒΕ της πόλης να καταδικάσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, να τους απομονώσουν από κάθε κλάδο και να αποκρούσουν με πολιτικά μέσα τα επικίνδυνα ναζιστικά – φασιστικά ιδεολογήματά τους”

  7. Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας: Ο αγώνας για το Νοσοκομείο μας και τον τόπο μας θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει, κόντρα στις πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία μας στην εξαθλίωση

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6-4-2013

    Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) που έλαβε χώρα την Παρασκευή 5/4/2013, τέθηκε, προ ημερήσιας διατάξεως, με θετική εισήγηση, από τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Γρηγοράκη, το ζήτημα της αυτοδιοίκησης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αλλά και των Νοσοκομείων του νομού μας γενικά, της επαρκούς στελέχωσης και χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει, μετά την 3ήμερη κατάληψη που είχαμε πραγματοποιήσει στο κτίριο της υπηρεσίας του στο Ηράκλειο στις 20-23/2.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, η υπεράσπιση του αιτήματος από τον κύριο Γρηγοράκη υπήρξε σθεναρή, βασισμένη στο φάκελο στήριξής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, που συντάχθηκε από την Επιτροπή Αγώνα και εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, και έτυχε θετικής αντιμετώπισης τόσο από τους άλλους Υγειονομικούς Περιφερειακούς Διοικητές, όσο και από το γραμματέα του υπουργού Υγείας, κ. Καλλίρη. Αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα της περιοχής, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους σκληρούς αγώνες των κατοίκων και υπήρξε η δέσμευση της επανεξέτασης του θέματος και τελικής απόφασης μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου.
    Η συγκεκριμένη έκβαση, μπορεί να μην είναι η θετική απάντηση για την οποία αγωνιζόμαστε, μας φέρνει όμως ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας για αυτόνομη ύπαρξη του Νοσοκομείου μας και πλήρη λειτουργία του με βάση τις ανάγκες μας. Αποδεικνύεται για άλλη μια δορά ότι οι αγώνες που δίνουμε τρία χρόνια τώρα, με αποκορύφωμα τους τελευταίους δύο μήνες, πιάνουν τόπο. Είναι η πρώτη φορά, μετά την ψήφιση του Νόμου Λοβέρδου, που υποχωρεί το υπουργείο Υγείας από την κάθετη άρνησή του να εξετάσει το αίτημά μας. Χωρίς να έχουμε καμιά αυταπάτη, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι γενικότερες μνημονιακές πολιτικές κατευθύνσεις και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών προσπαθειών να μας κατευνάσουν και να αποδυναμώσουν τον αγώνα μας, πιστεύουμε ότι έγινε ένα ακόμα θετικό βήμα. Είναι στο χέρι μας, με συνεχείς αποφασιστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις να το αξιοποιήσουμε.

    Όσον αφορά τον πενθήμερο αποκλεισμό των ταμείων του Νοσοκομείου μας, αποτέλεσε, οπωσδήποτε, μια από τις κινητοποιήσεις που συνέβαλαν στην παραπάνω εξέλιξη στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της επιμονής μας. Καμία λειτουργία του νοσοκομείου δεν διαταράχθηκε και δεν παρεμποδίστηκε, κανένας ασθενής δεν έμεινε χωρίς περίθαλψη και εξετάσεις. Το μόνο που παρεμποδίστηκε ήταν η πληρωμή του 5ευρου και των εξέταστρων στα πλαίσια του μηνύματος που θέλαμε να στείλουμε ότι η Υγεία είναι δικαίωμά μας και πρέπει να είναι Δημόσια και Δωρεάν και ότι το 5ευρω αποτελεί ένα χαράτσι που δεν θα έπρεπε να εισπράττεται καθόλου, αλλά ακόμα και στα υφιστάμενα πλαίσια εισπράττεται συχνά παράνομα, δηλαδή σε περιπτώσεις που από το νόμο απαλλάσσονται. Ψηφίσματα συμπαράστασης και ενημερωτικά δελτία υπήρξαν τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Λασιθίου, όσο και από τους συλλόγους εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Σητείας.

    Οι ενέργειες του μέχρι πρότινος διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κ. Μαρκόπουλου, αρχικά να καλέσει την αστυνομία και στη συνέχεια να καταθέσει καταγγελία στον εισαγγελέα, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η κινητοποίηση λάμβανε χώρο στο εσωτερικό του Νοσοκομείου και ότι εμποδίζονταν οι εξετάσεις των ασθενών δε βοηθούν την υπεράσπιση του Νοσοκομείου μας. Πολύ δε περισσότερο, φανερώνουν εμπάθεια απέναντι στην Επιτροπή Αγώνα, αδικαιολόγητη για τη συμβολή της στην υπόθεση του Νοσοκομείου, αλλά και του ΤΕΙ και των υπηρεσιών της πόλης μας, και ανάξια της θέσης του διοικητή του Νοσοκομείου μας ή του αιρετού στο Δήμο μας. Παρόλα αυτά, τέτοιες ενέργειες δεν μας πτοούν. Ο αγώνας για το Νοσοκομείο μας και τον τόπο μας θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει, κόντρα στις πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία μας στην εξαθλίωση.

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
    ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

    http://merambellonews.blogspot.gr/

  8. Από τα “ψιλά” της τρέχουσας ειδησεογραφίας πληροφορούμαστε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περίπου 800 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των υγιών στοιχείων ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), μετά τον οριστικό διαχωρισμό, ο οποίος επικυρώθηκε πρόσφατα.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού έλαβε μεταξύ άλλων υπ’ όψιν της και την από 28/1/2013 συμπληρωματική έκθεση αποτίμησης που διενεργήθηκε από την ελεγκτική εταιρία Grant Thornton, αποφάσισε ότι το χρηματοδοτικό κενό [funding gap] των υγιών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς ανέρχεται σε 7,47 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σημειώνεται ότι με την προσωρινή αποτίμηση, το ύψος του χρηματοδοτικού κενού ανερχόταν σε 6,67 δισεκατομμύρια ευρώ και επομένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εμείς τα κορόιδα δηλαδή, επειδή το λέει η Grant Thornton, καλούμαστε να καλύψομε τη διαφορά των 800 εκατομμυρίων καθώς αυξάνεται ισόποσα η απαίτησή προς την υπό ειδική εκκαθάριση “κακή” ΑΤΕ που είναι όλη… δική μας!!!

    Λογιστικές χρεώσεις και τοκοφόρες πιστώσεις με χρέωση των τόκων και των πανωτοκίων στα εγγόνια του ραγιά.

    Εν τω μεταξύ, ο κρατικοδίαιτος μεγαλοτραπεζίτης, δανειστής και παλιός συνομιλητής των κομμάτων της συμφοράς που ψηφίζομε για να μας κυβερνάνε, ενώ θα έπρεπε να ελέγχεται για τις καταγγελίες εις βάρος του από το πρακτορείο Reuters, το οποίο επεσήμανε ότι ο μεγαλοτραπεζίτης, η σύζυγός του κι όλο του το σόι, μέσω εταιρειών επενδύσεων έχουν συναλλαχθεί με την τράπεζα Πειραιώς, χωρίς ενημέρωση και με ζημιά των μέτοχων της τράπεζας, συνεχίζει να κάνει πάρτι εις υγείαν ημών των “ακριβοπληρωμένων” επισφαλώς εργαζόμενων, των ανέργων φορολογούμενων και των πενήτων συνταξιούχων.

    Με την «καλή» ΑΤΕ ως «προίκα» αχρεωστήτως καταβληθείσα, ο κρατικοδίαιτος μεγαλοτραπεζίτης προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της Γενικής Τράπεζας. Τώρα, με την νέα “απαίτησή” του υπό μάλης, βρίσκεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, κοντά στην εξαγορά και της Millennium Bank.

    Στόχος του, εικάζεται ευλόγως, είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού “παίκτη” στην περιοχή των Βαλκανίων, ώστε να ξαναρχίσει το παιχνίδι από την αρχή και να αποτελέσει τον βασικό πόλο στην επιχειρηματική τραπεζική και έναν βασικό ρυθμιστή της ροής κεφαλαίων που προέρχονται από τα κοινοτικά προγράμματα, πράγμα που θα του επιτρέψει να παρεμβαίνει, όπως τον παλιό καλό καιρό, στις πολιτικές διεργασίες και στην κίνηση των νημάτων πάνω στα οποία είναι δεμένοι οι φασουλήδες και οι μαριονέτες του πολιτικού μας συστήματος.

    Κατά τα άλλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση, «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν».

    Ψάχνεις, μάταια, να βρεις μια ανακοίνωση για την εύλογη απαίτηση να γίνει μια διασταύρωση του «πορίσματος» της ελεγκτικής εταιρίας Grant Thornton, που χρεώνει τη γονατισμένη και χρεοκοπημένη ελληνική κοινωνία με 800 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ.

    Ψάχνεις, μάταια, να βρεις μια ανακοίνωση για την αξιολόγηση του έργου της «Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος» και ίσως κάποιο αίτημα για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της επιτροπής αυτής, που φαίνεται ότι τα μέλη της όπως και ο εποπτέυων (sic) κεντρικός τραπεζίτης, βρίσκονται στο απυρόβλητο.

    Μάταια! Το μόνο που βρίσκεις είναι αόριστες και γενικόλογες διατυπώσεις «ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα για την επαναφορά της ΑΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο» που κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά ή τους ευσεβείς πόθους αιθεροβαμόνων, για την κοινωνικοποίηση της ξεχαρβαλωμένης τράπεζας. Βέβαια, για να μην ξεχνούν ότι είναι και πολιτικάντηδες, συντάσσουν και μακροσκελείς ανακοινώσεις για την υπεράσπιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των πρώην υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας.

    Αν ήμουν στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν άλλος Γκαίτε θα ανέκραζα: “Φως, περισσότερο φως!”. Ή για την περίσταση: “Απαιτήστε την αξιολόγηση της συμπληρωματικής έκθεσης αποτίμησης της Grant Thornton”. Αλλά δεν είμαι στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    http://my-pillow-book.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html

  9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

    Πάγια θέση του συλλόγου μας αλλά και του συνόλου σχεδόν των εργαζομένων στην υγεία, είναι η κατηγορηματική μας αντίθεση στο χαράτσι των 5 ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς ως εξέταστρο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Και αυτό, γιατί όπως επισημάναμε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, το 5ευρω αποτελεί άλλον έναν τρόπο μεταφοράς του κόστους λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών. Είναι απαράδεκτο να ξαναπληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα ήδη πληρωμένα μέσω των κρατήσεων που τους γίνονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

    Ο λόγος που θέτουμε τις λεπτομέρειες για το ζήτημα της πληρωμής των 5ευρω, είναι γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το τί ισχύει σχετικά, ώστε να μην πληρώνει το 5ευρω κανένας από όσους δεν πρέπει σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους (Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 και Υ4α/οικ.4456/14-1-2011).

    Οι εργαζόμενοι στα ταμεία των νοσοκομείων δεν είναι εισπρακτικοί ράμπο. Οι γιατροί δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός και υποχρεούνται να εξετάζουν τον ασθενή που έρχεται στο ιατρείο τους, ανεξάρτητα αν αυτός έχει πληρώσει ή όχι τα 5ΕΥΡΩ. Δηλαδή, αν κάποιος ασθενής δεν έχει πληρώσει τα 5 ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται η εξέταση. Αν παρεμποδιστεί η εξέτασή του λόγω της μη καταβολής των 5 ευρώ, αυτό είναι παράνομο.

    Θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει αποστείλει το Υπουργείο Υγείας:

    1. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει πληρώσει το 5ευρω και κατόπιν παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΡΟ.

    2. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ όσοι προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.

    3. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι κάτοχοι βιβλιαρίων πρόνοιας ή πιστοποιητικών κοινωνικής προστασίας.

    4. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι Χρόνιοι πάσχοντες, δηλαδή ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ, ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ, ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS KAI ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΣΥΦΙΛΗ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ κλπ), ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΤΥΦΛΟΙ, ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΙ, ΣΑΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ (ΧΑΠ), ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΙ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΝΟΣΟΣ ADISSON KAI CUSHING, ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ, ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ κλπ), ΑΝΟΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ( πχ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙΣ, ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ), ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (πχ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ,) και άλλα πολλά. Για την εξαίρεση απαιτείται βεβαίωση από το ιατρείο του Νοσοκομείου, στο οποίο παρακολουθείται ο ασθενής και ισχύει για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

    5. Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι πολιτικοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.

    Οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του Υπουργείου για το θέμα είναι οι παρακάτω έχουν αναρτηθεί από το σύλλογο μας στο χώρο αναμονής του γραφείου κίνησης των εξωτερικών ιατρείων:

    Υ4α/οικ.1329 – 4/1/2011

    Υ4α/οικ 4456 – 14/1/2011

    Υ4α/οικ 8459 – 25/7/2011

  10. Η ΟΛΜΕ στηρίζει την πρωτοβουλία συλλογικοτήτων για την ανακήρυξη του Απρίλη σε μήνα λαϊκής στάσης πληρωμών

    ΑΠΡΙΛΗΣ ΜΗΝΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
    Αθήνα, 29/03/2013

    Τα χαράτσια και οι φόροι που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την τρόικα σε βάρος των λαϊκών
    στρωμάτων, σε συνδυασμό με την ανεργία, την περικοπή μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις στις τιμές των κοινωνικών αγαθών, έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας όχι μόνο να μη μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, αλλά να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση.

    Αυτή η κατάσταση χρειάζεται να πάρει τέλος, πριν οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική πείνα και εξαθλίωση.

    Στηρίζουμε την πρωτοβουλία συλλογικοτήτων για την ανακήρυξη του Απρίλη 2013 σε μήνα λαϊκής στάσης πληρωμών.

    Με αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκεται να εκφραστεί η αντίθεση, η διαμαρτυρία, η διάθεση του λαού να μπει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.