Ντοκιμαντέρ: “Σαν παραμύθι. . . η ζωή του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΑΚΗ, παραμύθι, βγαλμένο από τη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ αφηγείται την ιστορία της σύλληψής του από Ιταλούς στρατιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο. Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις μέρες της αιχμαλωσίας του στα ιταλικά στρατόπεδα. Παράλληλα προβάλλεται η πορεία του ναζισμού στην ΕΥΡΩΠΗ, η επικράτηση των ΓΕΡΜΑΝΩΝ και η περίοδος της Κατοχής στην ΕΛΛΑΔΑ. Ο πραγματικός εφιάλτης ξεκινάει για τον ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΑΚΗ όταν μεταφέρεται από τους Γερμανούς στο ΝΤΑΧΑΟΥ, έχοντας το Νούμερο 52000. Περιγράφει τη συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ και την ισχυρή παρουσία του στο στρατόπεδο.
Οι περιγραφές του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΑΚΗ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο ΝΤΑΧΑΟΥ φανερώνουν την φρικαλεότητα του πολέμου και τη σκληρότητα του ναζισμού. Όμως το «παραμύθι» της ζωής του δεν τελειώνει εκεί. Μεταφέρεται στην ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ και εργάζεται, ως κρατούμενος πάντα, σε ένα τεράστιο τούνελ. Ήταν ο μόνος, που κατάφερε να επιβιώσει στις απάνθρωπες εκείνες συνθήκες. Κλαίει όταν αφηγείται τη στιγμή της απελευθέρωσής του, μετά την πτώση του ναζισμού. Μιλάει με απέραντη ευγνωμοσύνη για τον Ρώσο στρατιώτη, που τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Μετά από τέσσερα χρόνια επιστρέφει από την κόλαση στο σπίτι του, στην ΚΡΗΤΗ. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ διατηρεί άσβηστες τις μνήμες του από το ΝΤΑΧΑΟΥ και το νούμερο 52000 τον ακολουθεί στην πορεία της ζωής του.
Γλίτωσε τρεις φορές από το κρεματόριο των SS. Σταυρώθηκε στο κολαστήριο του Νταχάου κι όμως άντεξε. Στα 97 του ο Δημόκριτος Παυλάκης γεμάτος απο τις εμπειρίες της ναζιστικής θηριωδίας έκλεισε για πάντα τα μάτια του την Δευτέρα 14 Μαΐου 2012.”
Ακολουθεί συζήτηση με θέμα: Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 στις 18.00 -Αίθουσα “Νάκλι” Μοσχοβίτη 24-26, Παλιά πόλη Ρέθυμνο
Αντιφασιστικό Μέτωπο Ρεθύμνου