Ενημέρωση απο την απεργία της 18/10/2012 στα Χανιά

Χανιά 18/10/12 : Μαζική ήταν η απεργιακή πορεία και στα χανιά. Από νωρίς ο κόσμος γέμιζε την πλατεία της δημοτικής αγοράς και τους γύρω δρόμους. Τα περισσότερα μαγαζιά του κέντρου ήταν κλειστά από το πρωί, όπως και οι τράπεζες καθώς και τα περίπτερα. Αξιωσημείωτη εξαίρεση αποτέλεσαν αρκετοί από τους εμπόρους στην παλιά πόλη (κέντρο της τουριστικής βιομηχανίας) που κράτησαν τα μαγαζιά τους ανοιχτά. Οι αγρότες είχαν ξεκινήσει από την οδό κισσάμου και έφτασαν στην αγορά κλείνοντας την οδό τζανακάκη με τα οχήματα τους. Σε ταράτσα πολυκατοικίας που βλέπει στην πλατεία της αγοράς και στεγάζει στον πρώτο όροφο αγορά χρυσού κρεμάστηκε πανό που έγραφε «είμαι μαυραγορίτης και πλουτίζω από τον πόνο σας» από την κατάληψη ρόζα νέρα.

Η πορεία είχε γύρω στις 3000-4000 κόσμο και έκανε τον κλασσικό κύκλο (Αγορά, πλ. 1866, δημαρχείο, Αγορά) και κατέληξε στα δικαστήρια. Συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, από τον κλάδο της υγείας, παιδείας κ.τ.λ, μηχανικοί, φορείς, συνταξιούχοι, περιπτεράδες, άνεργοι, μαθητές αλλά και κόμματα.

Το μπλοκ της ρόζα νέρα είχε γύρω στα 400 άτομα και φωναζόντουσαν εργατικά, αντιφασιστικά και αντιμπατσικά συνθήματα. Γράφτηκαν συνθήματα με σπρει σε τράπεζες, δημόσια κτίρια και στο δημοτικό κήπο. Αξιοσημείωτη ήταν η δυναμική παρουσία πολλών μαθητών σε αντίθεση με τον παλμό της πορείας που ήταν αναντίστοιχος με το μεγάλο όγκο των διαδηλωτών και κατάντησε για άλλη μια φορά μια βόλτα πριν το μεσημεριανό φαι.

(((●))) Candia :: Alternativa