ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ -29/9/12 -ΩΡΑ :16:30 ΠΛ.ΝΙΚΑΙΑΣ

Έχεις προϊόντα και θέλεις να τα ανταλλάξεις με άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες;

Είσαι επαγγελματίας ή προσφέρεις ερασιτεχνικά κάποιες υπηρεσίες, θέλεις να τις ανταλλάξεις με άλλες υπηρεσίες και προϊόντα;

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ2

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αντιθέτως, είναι παλαιότερη του χρήματος. Ούτε πρωτότυπη για την εποχή, αφού στην Ελλάδα έχουν στηθεί και στήνονται ανάλογες πρωτοβουλίες και εγχειρήματα. Μέσα από τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών, προϊόντων και αντιπραγματισμού:

__ αναζητούμε έναν τρόπο να καλύψουμε βασικές καθημερινές ανάγκες μας- το ζην, καθώς και να μπορούμε να κάνουμε μια σειρά από δραστηριότητες-το ευ ζην, χωρίς χρήματα, βασιζόμενοι στην αμοιβαιότητα και την ανταλλαγή

Καθένας μπορεί να ανταλλάξει κάτι που έχει, που κάνει ή μπορεί να κάνει: τρόφιμα (νωπά ή και μεταποιημένα), υπηρεσίες που επαγγέλλεται ή και μπορεί να προσφέρει.

Μπορεί να δώσει τυρί και να κάνει μάθημα μουσικής, να ανταλλάξει ένα παλιό υπολογιστή με δύο βάζα μαρμελάδα…

Οι συναλλαγές δεν είναι δυαδικές, αυτό σημαίνει ότι ένα μέλος μπορεί να «ξοδέψει» τις μονάδες που μαζεύει σε οποιαδήποτε προσφορά θέλει μέσα στο δίκτυο, χωρίς πουθενά να μπαίνει το χρήμα!

__ θέλουμε να διαρρήξουμε τη σχέση καταναλωτή-παραγωγού, καθιστώντας την αμφίδρομη

Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να καλύψουμε τις ανάγκες, τις προσωπικές και ο ένας του άλλου, σε ένα τέτοιο δίκτυο δεν υπάρχει ανεργία ούτε φτώχεια, πάντα υπάρχουν δουλειές να γίνουν και άρα πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες!

__ προσδοκούμε να δημιουργήσουμε συλλογικότητες που με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες θα ανακτούν όλο και περισσότερα κομμάτια της ζωής τους από τον έλεγχο του κράτους και της αγοράς, θα βαδίζουν προς την αυτονομία, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την επικοινωνία απέναντι στην φτωχοποίηση οικονομικού και κοινωνικού βίου.

• Ο τρόπος επικοινωνίας μας διπλός, τόσο διαδικτυακά μέσω της σελίδας όσο και με τη φυσική παρουσία μας στις συνελεύσεις κάθε 15 μέρες περίπου ή/και στα παζάρια. Ιδιαίτερα τονίζουμε τη σημασία της γενικής συνέλευσης για να γνωριζόμαστε και να οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Προσδοκούμε επίσης μέσα από τη γενική συνέλευση να ξεπηδούν παράλληλες πρωτοβουλίες για τα θέματα του κοινωνικού γίγνεσθαι που μας απασχολούν. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΕΣΕΩΝ, ένα κοινωνικό μόρφωμα κοινότητας με αξίες την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ, και με τρόπο οργάνωσης ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στο οποίο οι συναλλαγές θα έχουν κοινωνικό και όχι οικονομικό προσανατολισμό.

• Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα να συμπράττουμε μεταξύ μας όχι απλώς με την επαγγελματική μας ιδιότητα αλλά με ό,τι άλλο ζητείται ώστε να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού οι ανάγκες των μελών του δικτύου

• Επιθυμούμε η ζήτηση να καθορίσει την προσφορά, θέλουμε να καλύπτονται ολοένα και περισσότερες πραγματικές ανάγκες που καταγράφονται στη ζήτηση

• Προσδοκούμε το δίκτυο να γίνει αφετηρία για την απόκτηση σχέσεων εμπιστοσύνης καθώς και άλλων πρωτοβουλιών που ήδη προκύπτουν για την ικανοποίηση αναγκών μας και υπεράσπιση των αξιών μας.

• Η αποτίμηση του προϊόντος/ υπηρεσίας γίνεται από αυτόν που την προσφέρει, υπάρχει κοινή βούληση να είναι «προς τα κάτω» και πιο δίκαιη ως προς τα υποτιμημένα αγροτικά προϊόντα στην οικονομία της αγοράς.

• Όποιος συμπληρώνει τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, να προσέρχεται δηλαδή σε μία συνέλευση ή σε ένα παζάρι, στο οποίο και παίρνει κωδικό πρόσβασης στη σελίδα. Η απόφαση αυτή από τη μία προστατεύει το δίκτυο από τυχόν κακόβουλες πράξεις και από την άλλη, που είναι και το σημαντικότερο, συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στα μέλη, που είναι και ο βασικός στόχος του δικτύου.

Ανταλλακτικό – Χαριστικό παζάρι – ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012 – ΩΡΑ:16:30 ΣΤΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ -ΜΑΣΤΑΜΠΑΣ

To δίκτυο μας μετρά λίγο καιρό και η ιστοσελίδα, που θα αποτελέσει και βασικό μέσο για τη λειτουργία του, είναι υπό κατασκευή. Ο τρόπος επικοινωνίας προς το παρόν είναι:

επικοινωνία : diktyoantallagisirakleiou@espiv.net

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ