Πειθαρχικές κυρώσεις μέχρι και Διαγραφή φοιτητών στο νέο υποψήφιο κανονισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης….

imagesΣχέδιο νέου εσωτερικού κανονισμού Πανεπιστημίου Κρήτης
(συντάκτες κανονισμού: Ν Κυλάφης, Α Καλοκαιρινός, Μ Ταρουδάκης)

Τα πειθαρχικά για τους φοιτητές είναι στη σελίδα 20.
Πειθαρχικό αδίκημα θα είναι πλέον:
1. Η παρεμπόδιση του διδακτικού και ερευνητικού έργου και της εν γένει λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
2. Η φθορά της περιουσίας του πανεπιστημίου
3. Η χρήση των χώρων του πανεπιστημίου χωρίς την προβλεπόμενη από τον εσωτερικό κανονισμό γραπτή έγκριση
4. Η κατάληψη χώρων του πανεπιστημίου για οποιονδήποτε λόγο.

Οι πειθαρχικές κυρώσεις είναι η έγγραφη επίπληξη και ο αποκλεισμός από μία ή δύο εξεταστικές. Φυσικά ο φοιτητής δεν μπορεί να πάρει πτυχίο μέχρι να “ολοκληρωθεί η “διαδικασία επιβολής κύρωσης” που πολύ θυμίζει δικαστήριο…

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση βίαιης παρεμπόδισης της λειτουργίας του πανεπιστημίου και των συλλογικών οργάνων ή τη φθορά της περιουσίας του πανεπιστημίου. Δηλαδή διαδικασίες όπως: το “σπάσιμο” συγκλήτου που δεν αφήνει τους νόμους του υπουργείου να εφαρμοστούν στο πανεπιστήμιο, η έντονη παρουσία του συλλόγου στις συνελεύσεις των τμημάτων που βγάζει τον κόσμο από την  ψυχολογία της αντιπροσώπευσης ακόμα και το βάψιμο στους τοίχους των πανεπιστημίων αλλά και η ίδια η κατάληψη που οι φοιτητές χρησιμοποίησαν ως κύριο μέσο πάλης την προηγούμενη περίοδο…Αυτά όλα θεωρούνται αξιόποινα πειθαρχικά αδικήματα. Η καταγγελεία γίνεται από τον πρόεδρο, τη διαδικασία κινεί ο πρύτανης και το “πειθαρχικό συμβούλιο”. Η ποινή είναι μέχρι και ΔΙΑΓΡΑΦΗ!!!Μια λέξη που είχε να εμφανιστεί στα πανεπιστήμια από τη μεταπολίτευση, ίσως και από τη χούντα.

Όλα αυτά είναι επικίνδυνα οπισθοδρομικά.

Αυτό είναι ένα κομμάτι μόνο της αλήθειας. Κάτι ακόμα που σίγουρα χρειάζεται για να κατανοήσουμε ουσιαστικά τα γεγονότα είναι η ιστορία που τα γενά καθώς και εκείνη που τα υποθάλπτει…
Θέλω μόνο να πω ότι οι νέοι αυτοί κανόνες δεν ξεπήδησαν τυχαία από τα μυαλά κάποιων …καθηγητών. Έρχονται σαν απάντηση σε μία ιστορία μεγάλη σε παλμό και διάρκεια που έγινε στο φυσικό Κρήτης τον Γενάρη και προωθούνται -όπως και κάθε είδους καταστολής- από το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.
Μία σύνοψη της ιστορίας του Φυσικού:
Το Γενάρη στο Φυσικό φοιτητικές συνελεύσεις μοναδικές σε μαζικότητα αποφάσιζαν απανωτά επί ένα μήνα κατάληψη της σχολής. Μια ηχηρή άρνηση να επιστρέψουν στη νεκρή πραγματικότητα μετά την ελπιδοφόρα μάχη του Δεκέμβρη. Το Φυσικό έμεινε κλειστό για ένα μήνα παραμερίζοντας τις απειλές των καθηγητών για τη στέρηση της εξεταστικής. Μετά από πολύ κυνηγητο συγκαλέστηκε συνέλευση τμήματος για το θέμα της εξεταστικής. Ο σύλλογος -με σκοπό να πολεμήσει την ήδη επικρατούσα λογική της ποινικοποίησης- ήταν παρών και πολύ μαζικός. Μετά την σκληρή στάση των καθηγητών και μια πρωτοφανή ισοβαθμία (με 3 λευκά) με αυθόρμητη συνέλευση ο κόσμος που ξεπερνούσε τα 300 άτομα έκλεισε μέσα τα μέλη του συμβουλίου και απαίτησε μία απάντηση.
Αυτό το περιστατικό κρίθηκε από κάποιους ως “ομηρεία” και φασιστική παραβίαση ακαδημαικών ελευθεριών.
Τελικά πολύ αργότερα, η εξεταστική κατοχυρώθηκε νομικά αλλά οι 18 καθηγητές που διαφωνούσαν εξ’αρχής, με εξοργιστικό πείσμα και αυθαιρεσία, χρησιμοποίησαν την εξουσία τους και η εξεταστική δεν έγινε ποτέ.
Κάνω έκκληση στα απλά μαθηματικά και ρωτώ: Πως γίνεται 18 άτομα να αποφασίζουν να στερήσουν το δικαίωμα από τα 318 να κατωχυρώσουν ένα εξάμηνο σπουδών?
Ποιός είναι ο φασίστας?Έμείς στον  νέο τους κανονισμό χωράμε??Έφτασα σε σημείο να αναρωτηθώ μέχρι και μήπως θέλουν ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητές(τον Δεκεμβρη ένας καθηγητής έκανε μάθημα σε άδειο αμφιθέατρο!!!)?
Εμας ποιός θα μας προστατέψει από αυτούς?
Σίγουρα ΟΧΙ οι νόμοι που οι ίδιοι βγάζουν.
ούτε και τα “πειθαρχικά συμβούλια” που εκείνοι διοικούν.
Έχουμε πάθος, πείσμα, ομαδικότητα και το ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ!
Αυτά
η σύγκλητος που θα εγκρίνει το νεο κανονισμό θα γινει στις 17-9. Να είμαστε εκεί να τη σπάσουμε. Θέλει πολύ κόσμο γιατί μάλλον θα φροντίσουν να γίνει εκτός πανεπιστημίου για να είναι “προφυλαγμένοι”.
βάζω και τον παλιό κανονισμό για όποιον θέλει:
ισχύων εσωτερικός κανονισμός Παν Κρήτης

(Πηγή :http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1072989)