20 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ηράκλειο – Χρυσαυγίτες τραμπούκισαν μετανάστες στο 23/08/2012 στις 19:46

    Χθες (22/8 περίπου 21:30) δεκαπέντε μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν επίθεση στο κέντρο του Ηρακλείου σε μετανάστες που πουλούσαν τα εμπορεύματα τους στα λιοντάρια και στην οδό Δαιδάλου. Οι Χρυσαυγίτες τραμπούκισαν και κυνήγησαν τους μετανάστες και έσπασαν τα εμπορεύματα τους ενώ στη συνέχεια χάθηκαν στα γύρω στενά.

    Αυτό έρχεται να προστεθεί στις πολλές επιθέσεις που εξαπολύουν τον τελευταίο καιρό οι Χρυσαυγίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες είχαν στείλει άλλον έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα στο κεφάλι.

    Οι επιθέσεις των φασιστών ολοένα και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο σε βάρος των μεταναστών αλλά και ενάντια σε όλους όσους εναντιώνονται σε φασιστικές πρακτικές, ενάντια σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους. Μέσω τις επίθεσης εναντίον των μεταναστών χτυπάνε και την ίδια τη Δημοκρατία.

    Βίντεο – Επίθεση Χρυσαυγιτών στο Ηράκλειο : http://www.youtube.com/watch?v=6WpNejRYv5E&feature=player_embedded

    Πορεία Αριστερή – Φοιτητών

    https://eduporeia.wordpress.com/

    • Χρυσή Αυγή, όπως λέμε Χρυσή Ευκαιρία: Οι καλοκαιρινοί διορισμοί χρυσαυγιτών στη Βουλή στο 23/08/2012 στις 03:05

    Ο φασισμός φασισμός, η ιδεολογία ιδεολογία, αλλά η μάσα πάντα μάσα. Γιατί ο φασισμός είναι μάσα.

    Χρυσή Αυγή, όπως λέμε Χρυσή Ευκαιρία: Οι καλοκαιρινοί διορισμοί χρυσαυγιτών στη Βουλή

    Μαζί θα τα τρώνε

    Τελικά δεν “επιστρέφουν στον λαό όλα τα λεφτά από τις κρατικές επιχορηγήσεις”, όπως διατείνονται στις πολυδιαφημισμένες “αγαθοεργίες” τους… Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια το διαφωτιστικό σχόλιο του/της subutai red (από εδώ) για τους 4 πρώτους χρυσαυγίτες που διορίστηκαν, μες στο κατακαλόκαιρο, στο γραφείο του προέδρου τους στη Βουλή:

    Οι νεοναζί ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα, τάχα μου τάχα μου

    Το μέτρο της εφεδρείας είναι η τελική κατάληξη ενός ξεπεσμένου δημοσίου τομέα που βασίστηκε στην αργομισθία και την αναξιοκρατία. Όχι στην εφεδρεία, ναι στην παραγωγική εργασία. (http://www.xryshaygh.com/index.php/deltiatypou/view/ochi-sthn-efedreia-nai-sthn-paragwgikh-ergasia)

    Και την ίδια στιγμή που τα λένε αυτά, διορίζουν νομότυπα στη Βουλή, δηλαδή στο «ξεπεσμένο δημόσιο», 3 αποτυχόντες πολιτευτές και έναν παραιτημένο βουλευτή ως μετακλητούς υπαλλήλους. Οι διορισμοί γίνανε στο γραφείο του Μιχαλολιάκου στη Βουλή καλοκαιριάτικα και στα μουλωχτά. Ενώ οι κυβέρνηση ετοιμάζει να βγάλει χιλιάδες υπαλλήλους σε εφεδρεία-απόλυση και στα σχολεία και νοσοκομεία δεν προσλαμβάνει ούτε για τα απαραίτητα, οι φασίστες προχωρούν σε 4 νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος κι ο Μεϊμαράκης. Προσοχή, δεν είναι αποσπάσεις ήδη υπηρετούντων αλλού δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εντελώς νέες προσλήψεις 4 ανθρώπων στο ελληνικό δημόσιο της «αργομισθίας» και «αναξιοκρατίας». Και η ΧΑ να μην μπει κάποτε στη Βουλή, αυτοί οι 4 και ποιος ξέρει πόσοι άλλοι, θα συνεχίσουν να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι σε κάποια άλλη υπηρεσία. Επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό επιπλέον, και για 4 φασίστες που διορίζονται πολύ περισσότεροι δ.υ. θα απολυθούν για να βγει η μνημονιακή ανισότητα απολύσεων-προσλήψεων.

    Με το ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) 355/26-07-2012, διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις οι:

    • Απόστολος Γκλέτσος του Κων/νου (ΑΔΤ Χ482350), ΔΕ κατηγορίας. Ο ξάδελφος του γνωστού Γκλέτσου, από Φθιώτιδα, γνωστός και σαν Τόλης88, που δεν εκλέχθηκε στις εκλογές του Ιούνη. Δηλώνει αγρότης και εκτροφέας σαλιγκαριών, αλλά φαίνεται είναι ζόρικη η δουλειά στα χωράφια για ένα ροκά, το δημόσιο του ταιριάζει καλύτερα. Για τα χωράφια που αφήνει πίσω, ας είναι καλά οι Πακιστανοί. (http://jungle-report.blogspot.gr/2012/05/2.html και http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4719414)

    • Ανδρόνικος Σίμος του Νικολάου (ΑΔΤ ΑΗ634166), ΔΕ κατηγορίας. Από Α’ Αθήνας, δεν εκλέχθηκε και δηλώνει βιοτέχνης. Τώρα πως αφήνει μια παραγωγική εργασία για να μπει στο «ξεπεσμένο δημόσιο», ένας Πακιστανός το ξέρει. (http://300-gr.blogspot.gr/2012/04/blog-post_7487.html)

    Με το ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ) 390/14-08-2012, διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις οι:

    • Νικήτας Σιώης του Γεωργίου (ΑΔΤ ΑΕ868048), ΔΕ κατηγορίας. Από Σέρρες αυτός, βγήκε βουλευτής στις εκλογές του Ιούνη και παραιτήθηκε αμέσως μετά επικαλούμενος φόρτο εργασίας, αν και άνεργος κατά δήλωσή του. Προφανώς προτίμησε τη σίγουρη αγκαλιά του ελληνικού δημοσίου από την εφήμερη δόξα του κοινοβουλίου. (http://press-gr.blogspot.gr/2012/07/blog-post_5645.html)

    • Γεώργιος Μισιάκας του Χρήστου (ΑΔΤ ΑΙ294905), ΔΕ κατηγορίας. Από Τρίκαλα αυτός, δεν εκλέχθηκε βουλευτής, δηλώνει οικοδόμος. Εμ βέβαια, αφού η οικοδομική δραστηριότητα κατέρρευσε, κάπως πρέπει να προσποριστεί και αυτή η ροκάδικη φασιστική ψυχή. Πού καλύτερα από την αγκάλη του ελληνικού δημοσίου; (http://300-gr.blogspot.gr/2012/04/blog-post_7487.html και http://jungle-report.blogspot.gr/2012/05/2.html)

    Αυτά είναι τα πρώτα ρουσφετάκια του αρχηγού στα πρωτοπαλίκαρά του. Πιθανώς να υπάρχουν κι άλλα που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Ο φασισμός φασισμός, η ιδεολογία ιδεολογία, αλλά η μάσα πάντα μάσα. Γιατί ο φασισμός είναι μάσα. Ειδικά αν προέρχεται από τα δημόσια ταμεία και είναι αναξιοκρατική, ακόμα καλύτερα. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι από τους 4 νεοδιοριζόμενους στο γραφείου του προέδρου του κόμματος στη Βουλή, όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις και ειδικά προσόντα, και οι 4 είναι ΔΕ, δηλαδή απόφοιτοι λυκείου; Λαϊκισμός; Ίσως, αλλά εάν πηγαίνανε μέσω ΑΣΕΠ οι ως άνω, μόνο για ΔΕ εργατών θα μπορούσαν να διαγωνιστούν και όχι για υπάλληλοι γραφείων της Βουλής με ειδικά μισθολόγια και υπερωρίες.

    Κατά τα άλλα, οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές, ενώ οι νεοναζί αρχηγοί βολεύονται μια χαρά απ’ το δημόσιο κορβανά. Και διάφοροι ανεγκέφαλοι άνεργοι και μεροκαματιάρηδες τους ψηφίζουν τάχα μου για να ξεβρομίσει ο τόπος, γεμίζοντας τον κόσμο μίσος και σκατοψυχίαση.

    http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2012/08/blog-post_22.html

    • Κρήτη : Προσφυγή στο ΣτΕ για τις φάστ τρακ επενδύσεις από το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ στο 21/08/2012 στις 01:42

    Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφεύγει το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και των αποφάσεων της Διυπουργικής επιτροπής που τους δίνει την άδεια να προχωρήσουν. Παράλληλα ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να συμπαραταχθεί στον αγώνα του προκειμένου να αποτραπεί το έγκλημα όπως το χαρακτηρίζει και να συνυπογράψει τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Απόσπασμα Δελτίου Τύπου από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ

    ¨Όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση σύνδεσης -με υποθαλάσιο καλώδιο- της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, μάλλον σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε και όχι ως προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί.
    Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν, έτσι ώστε σήμερα 6 εταιρείες να περιμένουν την αδειοδότηση τους με προϋπόθεση να διοχετεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν εκτός Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο.
    Δύο από τις εταιρείες αυτές, προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειες παραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP».

    Οι δύο αυτές εταιρείες, για να εξασφαλίσουν και να επισπεύσουν την αδειοδότησή τους, ζήτησαν και πέτυχαν την υπαγωγή τους στον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως “Φαστ Τρακ”, παραμονές εκλογών, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, «κατόπιν ενεργειών» του σημερινού υπουργού οικονομικών.
    Το ίδιο έκανε και πέτυχε και μια τρίτη εταιρεία, η «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», για να εγκαταστήσει στη Σητεία, ένα ηλιοθερμικό σταθμό, μια τεράστια βιομηχανική μονάδα σαν αυτές που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη Σαχάρα.
    Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια:
    1. «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
    2. «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και
    3. «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
    Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων – λεωφόρων για την πρόσβαση σε απάτητους παρθένους τόπους και τη μεταφορά του εξοπλισμού, τόννοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους. Για την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού σταθμού απαιτούνται περίπου 3.000 στρέμματα, σε περιοχή που ορίζεται ως «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, νοτιοδυτικά του Παλαίκαστρου. Ο τόπος εγκατάστασης του σταθμού, περιλαμβάνεται επίσης, στον πυρήνα της περιοχής έργου του διακρατικού προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, με προοπτική να ενταχθεί στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
    Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών -αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες χωροθετούνται τα περισσότερα- και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, όπως και μια σειρά από έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες αυτές.
    Όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών, με τη μέθοδο των δασικών χαρακτηρισμών που συσκοτίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το πρόβλημα επιτείνεται στις περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές και περιλαμβάνουν γεωργική γη.
    Σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που έχουν λάβει οι παραπάνω εταιρείες και γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, εκχωρούνται περιοχές σε 17 δήμους της Κρήτης, και συγκεκριμένα για κάθε εταιρεία:
    Ο τελικός κατάλογος των αιολικών σταθμών μας είναι άγνωστος, δεδομένου ότι αφενός οι εταιρείες έχουν υποβάλλει και νέες αιτήσεις σε νέες θέσεις, αφ ετέρου η Invest in Greece αρνήθηκε εγγράφως να παραχωρήσει στοιχεία στους δικηγόρους μας, για τα έργα που εντάχθηκαν στο φαστ τρακ. Η άρνηση αυτή αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πως αντιλαμβάνονται την εφαρμογή του φαστ τρακ, καταλύοντας δηλαδή αυτονόητα και κορυφαία συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, που απορρέουν και από πλήθος ευρωπαϊκών συμβάσεων. Η άρνηση αυτή ισοδυναμεί με παρεμπόδιση των πολιτών ακόμα και να ενημερωθούν για ζωτικές πολιτικές αποφάσεις που υποκαθιστούν τον αναπτυξιακό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό και όχι μόνο με προσχηματική άρνηση πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο η Invest in Greece αρνήθηκε την παραχώρηση στοιχείων.

    Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), αποφάσισε ότι τα παραπάνω έργα αποτελούν «Στρατηγικές επενδύσεις», δηλαδή «παραγωγικές επενδύσεις που επιφέρουν ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία και προάγουν την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση» (Ν. 3894/10, αρθρ. 1) και επί της ουσίας, κρίνοντας τη σκοπιμότητα, «χωροθέτησε» έργα σε 70 θέσεις στην Κρήτη! Ένα από τα κριτήρια με τα οποία αποφάσισε είναι ο «Τόπος εγκατάστασης της επένδυσης, αιτιολόγηση επιλογής της τοποθεσίας εγκατάστασης, πολεοδομικά, χωροταξικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά ακινήτου (ενδεικτικά: δασικά, αρχαιολογικά, αιγιαλός, εφόσον έχουν περιέλθει στη γνώση του επενδυτή) και συμβατότητα με τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό»! (ΚΥΑ 3/11.1.2011/ ΦΕΚ Β 294)
    Την ίδια στιγμή, η Αυτοδιοίκηση στην καλύτερη περίπτωση θα γνωμοδοτήσει και στη χειρότερη απλά θα ενημερωθεί, ότι «τεκμαίρεται ότι η άδεια που έχει ζητηθεί έχει δοθεί σύμφωνα με τη σχετική αίτηση», όπως το απίστευτο αυτό νομικό τερατούργημα ορίζει, για την περίπτωση που η αδειοδοτικές διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν μέσα σε δύο (2) μήνες!
    Πολυάριθμοι φορείς και πολίτες της Κρήτης αντιστέκονται απέναντι σ αυτή τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου, συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ (ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ).
    Το ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ, όπως είχε προαναγγείλει, έχει ήδη δώσει ήδη εντολή σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, να προσφύγει στο ΣΤΕ κατά των τριών (3) αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12) που εντάσσουν τα έργα αυτά στο φαστ τρακ.

    Ζητούμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να συμπαραταχθεί στον αγώνα μας για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα, συνυπογράφοντας με απόφασή του τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1417630

    • Ανεμογεννήτριες και πράσινη ανάπτυξη. Οι κρυφές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο 21/08/2012 στις 00:07

    Tους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο ακούμε τον όρο «πράσινη ανάπτυξη».Την παραγωγή, δηλαδή, ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Σε ολόκληρη την ελληνική επαρχία επικρατεί κυριο­λεκτικά φρενίτιδα.

    Γιγάντιες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται αλόγιστα σε βουνοκορφές και νησιά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν σε αγρανάπαυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η πράσινη ανάπτυξη σε όλο της το μεγαλείο. Μόνο που, όπως θα αποδειχτεί και στη συνέχεια, φαίνεται ότι τελικά η πράσινη ανάπτυξη μόνο πράσινη δεν είναι.
    Οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον είναι…
    σημαντικές και αρκετοί είναι αυτοί που είτε σκόπιμα είτε από λανθασμένη αντίληψη τις αγνοούν. Οι μέθοδοι αυτές παραγωγής ενέργειας έχουν κατά έναν παράξενο τρόπο αγιοποιηθεί και στην επαρχία έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την πράσινη ανάπτυξη, που αγνοεί προκλητικά τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
    Η περίπτωση των ανεμογεννητριών είναι χαρακτηριστική. Τους τελευταίους μήνες τεράστιες
    ανεμογεννήτριες, που φτάνουν ακόμη και τα 110 μέτρα ύψος, ξεφυτρώνουν σε νησιά και βουνοκορφές. Η άγρια φύση υποδέχεται τους σιδερένιους γίγαντες δίχως κανείς να αναλογιστεί τις συνέπειες, οι οποίες μόνο αμελητέες δεν είναι.
    Η αλόγιστη τοποθέτησή τους δίχως σχέδιο προκαλεί σημαντικότατες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής. Οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν. Όπως επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο φυσικός κ. Μιχάλης Γρίβας, «η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στις κατά τόπους περιοχές χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι επηρεάζει αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής».

    Πιο απλά, πριν από την κατασκευή ενός οποιουδήποτε αιολικού πάρκου, εκπονείται μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία αφορά στην προστασία του μικροκλίματος της περιοχής. Η μελέτη καθορίζει με συγκεκριμένο τρόπο τη διάταξη των ανεμογεννητριών ανάλογα με την περιοχή αλλά και με τη δύναμή τους, ούτως ώστε οι επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής να ελαχιστοποιούνται. Κάτι τέτοιο όμως σπανίως τηρείται στην Ελλάδα.

    Οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται παντού και πάντα δίχως να τηρηθεί το οποιοδήποτε σχέδιο. Άλλωστε, μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων τέτοιες μικρολεπτομέρειες θεωρούνται ασήμαντες. Ωστόσο, ο επηρεασμός του μικροκλίματος μόνο ασήμαντος δεν είναι. «Το μικροκλίμα μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το σημείο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών», τονίζει στα «Επίκαιρα» ο κ. Γρίβας.

    Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Καταρχάς πρώτη και κύρια επίπτωση στο περιβάλλον είναι η δημιουργία άνυδρων χειμώνων. Η λειτουργία των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε συνθήκες υψηλών μποφόρ δεν επιτρέπει τη δημιουργία χιονιού στις βουνοκορφές. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας και να επηρεάζονται οι καλλιέργειες. Πολύτιμοι υδροφόροι πόροι χάνονται όχι από φυσικά αίτια, αλλά τεχνητά.

    Και το πλέον οξύμωρο, από μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον. Εάν κατά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν τηρηθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τότε η λειψυδρία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    Μία άλλη επίπτωση που προκαλεί ο επηρεασμός του μικροκλίματος είναι και η συχνή εμφάνιση ανεμοστρόβιλων. Η περίπτωση των χωριών του Παναχαϊκού Όρους είναι χαρακτηριστική. Κάτοικοι και φορείς διαμαρτύρονται ότι πολλές φορές κάνουν την εμφάνισή τους ανεμοστρόβιλοι. Κάτι που, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στα «Επίκαιρα» κάτοικος της περιοχής μεγάλης ηλικίας, «πολύ σπάνια συνέβαινε κατά το παρελθόν». Τα λόγια του κ. Γρίβα μαρτυρούν την αλήθεια: «Ο επηρεασμός του μικροκλίματος μπορεί να δημιουργήσει ανεμοστρόβιλους», αναφέρει.
    Διάβρωση εδαφών και βιοποικιλότητα

    Ο επηρεασμός όμως του μικροκλίματος από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν είναι και η μοναδική επίπτωση. Όπως επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο επίκουρος καθηγητής Δασολογίας του ΤΕΙ Λαμίας κ. Ιωάννης Ραυτογιάννης, «οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι σημαντικές, τόσο σε αισθητικό αλλά και σε περιβαλλοντικό επίπεδο».

    Καταρχάς, η αλόγιστη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών-τεράτων στις ελληνικές βουνοκορφές, έχει ως αποτέλεσμα την αισθητική υποβάθμιση των τοπίων. Πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ευρυτανία, διαθέτουν μοναδικά τοπία, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Αρκετοί είναι αυτοί που Σαββατοκύριακα και καθημερινές εγκαταλείπουν τις μεγαλουπόλεις προκειμένου να απολαύσουν από κοντά τη σπάνια φυσική ομορφιά, που οι ανεμογεννήτριες-τέρατα στερούν από τους επισκέπτες.

    «Φανταστείτε τη θέα των βουνών με εγκατεστημένες τις τεράστιες ανεμογεννήτριες. Η όψη τους και μόνο υποβαθμίζει αισθητικά το τοπίο», σημειώ­νει στα «Επίκαιρα» ο κ. Ραυτογιάννης. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται αυτόματα σε μείωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και απώλεια εσόδων αρκετών χιλιάδων ευρώ. Η φυσική ομορφιά των τοπίων που γοήτευε τους επισκέπτες θα αποτελεί παρελθόν.

    Εκτός όμως από την αισθητική υποβάθμιση, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα της περιοχής, κυρίως από τα έργα εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Μπορεί η σχετική νομοθεσία που διέπει τα έργα υποδομής να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όμως αυτές πουθενά δεν τηρούνται. Μετά την ανάληψη των έργων από τους κατά τόπους εργολάβους, η περιβαλλοντική προστασία παραπέμπεται στις καλένδες… ελέω κόστους.

    Τα λόγια του κ. Ραυτογιάννη είναι χαρακτηριστικά. «Σε κανένα έργο υποδομής μέχρι στιγμής δεν τηρήθηκε η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνει. Τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σπάνια και ευαίσθητα είδη ζώων και φυτών, αλλά και μοναδικοί βιότοποι θα οδηγηθούν στον αφανισμό. Η τροφική αλυσίδα και τα οικοσυστήματα των περιοχών θα διαταραχθούν με ανυπολόγιστες συνέπειες.

    Ήδη τα πρώτα δείγματα στην ελληνική ύπαιθρο δεν είναι και τα καλύτερα. Σημαντικές επιπτώσεις στους ντόπιους πληθυσμούς προκαλεί επίσης και ο θόρυβος από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα και αντιδρούν στην όποια εγκατάσταση.

    Φωτοβολταϊκά και «έρημος»

    Εκτός όμως από τις ανεμογεννήτριες, ούτε και η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε γεωργικές εκτάσεις θα πρέπει να θεωρείται και τόσο αθώα. Η συγκεκριμένη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να εγκατασταθεί, χρειάζεται αρκετά στρέμματα γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 100 κιλοβάτ παραγωγής απαιτούνται γύρω στα 15 στρέμματα γης, τα οποία μετατρέπονται ουσιαστικά σε «έρημο». Η ανάπτυξη χλωρίδας κρίνεται απαγορευτική, καθώς και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός. Την ίδια ώρα η ανάπτυξη βλάστησης εμποδίζει και τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας, λόγω της σκίασης των πανέλς. Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρες εκτάσεις να μοιάζουν με «κρανίου τόπο», αντί να παράγουν καρπούς.

    Επιπλέον, η διάβρωση του εδάφους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι ποσότητες τσιμέντου που θα χρειαστούν για την εγκατάστασή τους ανέρχονται σε τόνους. Ολόκληρες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης θα «ποτιστούν» με τσιμέντο.

    Αποτέλεσμα; Η παραγωγή ανύπαρκτη. Αντί να καλλιεργούνται τα εδάφη, μετατρέπονται σε αδρανοποιημένες «ερήμους». Αν η επέκταση, δε, των φωτοβολταϊκών συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με αμείωτους ρυθμούς, τότε τα στρέμματα γης που θα μετατραπούν σε… Γκραν Κάνιον θα ξεπεράσουν κάθε όριο. Η αλλοίωση του περιβάλλοντος, όπως και η αισθητική του υποβάθμιση, θα είναι μοναδική. «Το θέαμα του να αντικρίζει κανείς ολόκληρες εκτάσεις με τσιμέντο περικυκλωμένες από συρματοπλέγματα σαν να πρόκειται για στρατόπεδα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο», τονίζει στα «Επίκαιρα» ο κ. Ραυτογιάννης.

    Στο μεταξύ, με τις ανανεώσιμες αυτές μορφές ενέργειας τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Ο χρόνος ζωής τους μόνο υψηλός δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς, σύμφωνα με τον κ. Ραυτογιάννη, «δεν ξεπερνά τα 20 με 25 χρόνια». Και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες στην ελληνική ύπαιθρό. Τεράστιες εκτάσεις θα βρεθούν ξαφνικά με άχρηστους τόνους σκουριασμένου σίδερου και τσιμέντου με δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Η εγκατάλειψή τους θα είναι μοναδική. Κανείς δεν πρόκειται να απεγκαταστήσει από τις βουνοκορφές αλλά και τις γεωργικές εκτάσεις όλες αυτές κατασκευές. Το τεράστιο κόστος θα είναι αποτρεπτικό για οποιονδήποτε μέσο ιδιώτη. Το φάντασμα της μετατροπής μοναδικών παρθένων τοπίων σε απέραντα νεκροταφεία σιδερικών και τσιμέντων πλανάται απειλητικά. Η αλόγιστη επέκταση δίχως κάποιο κεντρικό σχεδιασμό οδηγεί με γεωμετρική ακρίβεια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.

    «Ομερτά» μεταξύ οικολόγων και επιστημόνων

    Εντούτοις, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για τις όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα δεν μιλά κανείς. Η «ομερτά» μεταξύ οικολόγων, περιβαλλοντολόγων αλλά και λοιπών επιστημόνων είναι χαρακτηριστική. Ουδείς τολμά να μιλήσει για την κρυφή πλευρά της «Greek» πράσινης ανάπτυξης. Όπως σημειώνει στα «Επίκαιρα» ο κ. Ραυτογιάννης, «η πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει κατά έναν παράξενο τρόπο αγιοποιηθεί».

    Ελάχιστοι είναι αυτοί που κατά καιρούς τόλμησαν να θίξουν τις όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και πάλι σε μικρό βαθμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φυσικού περιβαλλοντολόγου από την Κρήτη, ο οποίος κατά καιρούς έχει θίξει τις αρνητικές συνέπειες των ανεμογεννητριών. Ο ίδιος, αν και αναφέρει κάποια μειονεκτήματα, εντούτοις δεν μιλά καθόλου για τον επηρεασμό του μικροκλίματος. Κάτι που συνιστά από μέρους του είτε άγνοια είτε σκόπιμη αποσιώπηση.

    Τα «Επίκαιρα» για το θέμα επικοινώνησαν με το βουλευτή Αττικής της ΝΔ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Νίκο Καντερέ. Ο ίδιος σε απάντησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η όποια μικρή επιβάρυνση –εάν υπάρχει, και μόνο από τις ανεμογεννήτριες– στο μικροκλίμα της συγκεκριμένης περιοχής τοποθέτησής τους δεν είναι συγκρίσιμη με την επιβάρυνση που δέχεται η ίδια περιοχή αλλά και ολόκληρο το περιβάλλον από την καύση του λιγνίτη». Και μπορεί όντως ο κ. Καντερές να έχει δίκιο. Οι ανεμογεννήτριες είναι σαφώς πιο φιλικές προς το περιβάλλον από ό,τι οι παραδοσιακές μορφές ενέργειας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλούν επιπτώσεις.

    Τι ισχύει στο εξωτερικό

    Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τη χωρίς σχέδιο επέκταση των ΑΠΕ, στο εξωτερικό η πράσινη ανάπτυξη γίνεται με διαφορετικούς όρους, σαφώς πιο φιλικούς προς το περιβάλλον. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε βουνοκορφές πανέμορφων τοπίων. Τα «Επίκαιρα» σήμερα παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά από χώρες του εξωτερικού, όπου γίνεται σαφές πως η πράσινη ανάπτυξη γίνεται οργανωμένα και στα πλαίσια του απόλυτου σεβασμού του περιβάλλοντος.
    Δανία
    Με την πρωτεύουσά της την Κοπεγχάγη να είναι στην κορυφή των «πράσινων» πόλεων στην Ευρώπη –στοιχείο στατιστικής έρευνας που παρουσίασε η εταιρεία Siemens στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών που διεξήχθη στην πόλη–, η Δανία ενστερνίστηκε από νωρίς την πράσινη ανάπτυξη και δη την αιολική ενέργεια.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν στο θαλάσσιο χώρο της Δανίας περίπου 2.000 ανεμογεννήτριες. Η αναμενόμενη ενεργειακή παραγωγή τους θα αγγίζει τα 6.000 MW. Μέχρι στιγμής στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχουν δύο αιολικά πάρκα αποτελούμενα από 96 ανεμογεννήτριες και παραγωγή 228 ΜW.

    Επιπλέον, η Δανία καλύπτεται και από επίγειες ανεμογεννήτριες που παράγουν 4.000 ΜW ετησίως. Βάσει αυτών των στοιχείων, έως το 2020 η χώρα θα καλύπτει μέχρι και 20% των αναγκών μόνον από την αιολική ενέργεια.

    Γερμανία

    Στη Γερμανία, η αιολική ενέργεια συνεισφέρει το 7% στη συνολική ανάγκη και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν και οι ανεμογεννήτριές της ξεπερνούν τις 21.000, η χώρα έχει σκοπό να συνεχίσει με την τοποθέτηση ακόμα περισσότερων. Και σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ένας από τους κύριους λόγους είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι μόνο η στροφή προς ηπιότερες μορφές ενέργειας. Ο κλάδος απασχολεί 100.000 εργαζόμενους στους τομείς τοποθέτησης, λειτουργίας και συντήρησης των γεννητριών.

    Επιπροσθέτως, η Γερμανία είναι μία από τις εξαγώγιμες δυνάμεις στις αιολικές τουρμπίνες. Το 2009, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών έφτασαν το 80% με τζίρο μεγαλύτερο των 8 δις ευρώ. Τέλος, το 2006, το Βρανδεμβούργο έγινε «κατοικία» της υψηλότερης ανεμογεννήτριας παγκοσμίως που αγγίζει τα 160 μέτρα, ενώ η διάμετρος της τουρμπίνας της είναι 90 μέτρα.

    Μεγάλη Βρετανία

    Εδώ τα νούμερα αυξάνονται αισθητά, με τη Μεγάλη Βρετανία να μπορεί να υπερηφανευτεί για την παραγωγή παραπάνω από 5 GW ετησίως. Βέβαια, η υπερηφάνεια σχετίζεται και με την πρωτιά που κατάφερε να «κλέψει» η χώρα από τη Δανία, όταν το 2008 έγινε το κράτος με τις περισσότερες θαλάσσιες ανεμογεννήτριες παγκοσμίως – το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο βρίσκεται στα ανοιχτά του Κεντ. Τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο από τον Απρίλιο του 2010, όταν στα ήδη υπάρχοντα αιολικά πάρκα προστέθηκαν ακόμα τρία.

    Στη Βρετανία είναι πολλά τα επίγεια αιολικά πάρκα, με μεγαλύτερα αυτά της Κορνουάλης, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Παρ’ όλα αυτά, οι τοπικές Αρχές διατηρούν επιφυλακτική στάση, δίνοντας άδεια δημιουργίας πάρκων μόλις στο 40% των αιτούντων. Κι αυτό διότι ακόμα υπάρχουν ζητήματα υγείας, βιορυθμών, αλλά και επηρεασμού του τουρισμού στις ανάλογες περιοχές, που παραμένουν άλυτα ή θεωρούνται επιζήμια.

    Τα θαλάσσια πάρκα, πάντως, είναι ιδιαίτερα επιτυχή και προσοδοφόρα. Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία έχει θέσει στόχο την τοποθέτηση 7.500 ανεμογεννητριών έως το 2020 για την κάλυψη του 15% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της. Κι αυτό ώστε να ικανοποιήσει τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε χώρες της που ενεργοποιούνται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.

    Ολλανδία

    Η θέση της Ολλανδίας και οι δυνατοί άνεμοι που τη χτυπούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους βοήθησαν στο να αναδεχτεί σε ευρωπαϊκή δύναμη στην παραγωγή αιολικής ενέργειας. Με 59 τουρμπίνες στη Βόρεια Θάλασσα, 75 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή του Callantsoog, η Ολλανδία προσβλέπει στον τίτλο της χώρας με το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Τίτλος που επίσης διεκδικούν η Μεγάλη Βρετανία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ στη Βόρεια Καρολίνα.

    Σίγουρα ασχέτως εάν θα «κερδίσει» ή όχι, η Ολλανδία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται πολύ τόσο την αιολική ενέργεια όσο και το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας τους. Έτσι, έχει οδηγηθεί στην εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής της πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Βρετανία παρόλο που αριθμητικά –σε σχέση με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα– κερδίζει η δεύτερη.

    Ισπανία

    Αν και η Ισπανία κατέχει την τέταρτη θέση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, τα «Επίκαιρα» την αναφέρουν τελευταία λόγω δύο σημαντικών ιδιαιτεροτήτων της. Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι είναι η μόνη από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα ηπειρωτικά αιολικά πάρκα.

    Η δεύτερη έρχεται να συμπληρώσει την προαναφερθείσα διότι, αν και γίνονται μελέτες για θαλάσσια αιολικά πάρκα, οι πολίτες και οι τοπικές Αρχές αντιτίθενται στη δημιουργία τους. Η τοποθέτηση θαλάσσιων ανεμογεννητριών προσκρούει σε επιχειρήματα που μιλούν για μείωση του τουρισμού στις παράλιες περιοχές, για ενοχλητικό θόρυβο που θα προκληθεί από τη λειτουργία των γεννητριών, αλλά και για παρενόχληση των αποδημητικών πτηνών και των παρατηρητών τους.

    Βάσει των παραπάνω, η Ισπανία είναι η μοναδική χώρα πανευρωπαϊκά που… φέρνει αντιρρήσεις στη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Αντιρρήσεις που συνήθως «πάνε πακέτο» με τα επίγεια πάρκα του είδους.
    Ο Εκατοντάδες είναι ήδη οι εταιρείες στην Ελλάδα, εισαγωγικές, κατασκευαστικές και μελετών, όπως και μεσάζοντες που πίστεψαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο Ελντοράντο στην περίφημη πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή την εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Το έναυσμα το έδωσε ο νέος νόμος για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και οι προτροπές της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού που ανήγαγε το θέμα σε «εθνικό στόχο» και σε πανάκεια για τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών αλλά και της εθνικής οικονομίας. Έτσι από το πουθενά, εν μία νυκτί σχεδόν, ξεφύτρωσαν εκατοντάδες εταιρείες που αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν σε σπίτια, χωράφια, βουνά κ.λπ. κάθε είδους εναλλακτική πηγή ενέργειας. Πόσο «πράσινη» είναι όμως και πόσο «ανάπτυξη»;

    Ο μύθος του σίγουρου κέρδους των φωτοβολταϊκών

    Εκατοντάδες είναι ήδη οι εταιρείες στην Ελλάδα, εισαγωγικές, κατασκευαστικές και μελετών, όπως και μεσάζοντες που πίστεψαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο Ελντοράντο στην περίφημη πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή την εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Το έναυσμα το έδωσε ο νέος νόμος για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και οι προτροπές της κυβέρνησης ,που ανήγαγε το θέμα σε «εθνικό στόχο» και σε πανάκεια για τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών αλλά και της εθνικής οικονομίας. Έτσι από το πουθενά, εν μία νυκτί σχεδόν, ξεφύτρωσαν εκατοντάδες εταιρείες που αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν σε σπίτια, χωράφια, βουνά κ.λπ. κάθε είδους εναλλακτική πηγή ενέργειας. Πόσο «πράσινη» είναι όμως και πόσο «ανάπτυξη»;

    Τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν αναπτυχθεί ήδη. Εδώ θα αναλυθούν μερικοί μόνο παράγοντες αναφορικά με την ανάπτυξη και τις γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η αιολική και ηλιακή ενέργεια, που πράγματι είναι σημαντικοί παράγοντες αξιοποίησης, θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας. Ωστόσο, ούτε σε ερευνητικό ούτε σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας και ανάπτυξης έγινε τίποτα μέχρι σήμερα.

    Αντίθετα, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο τη δική μας ηλιοφάνεια ούτε τη δυναμική του αέρα, εδώ και πολλά χρόνια υπήρξε συστηματική έρευνα και στη συνέχεια αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικά οφέλη, χωρίς βέβαια να θίγεται, αφενός, το περιβάλλον και, αφετέρου, η συνολική παραγωγική διαδικασία. Μοναδική ίσως εξαίρεση που έφερε τη χώρα μας στην πρωτοκαθεδρία ήταν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.

    Το μείζον, βέβαια, πρόβλημα στην Ελλάδα –που πολύ συχνά αναφέρεται και από τους πολιτικούς– είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Βασική προϋπόθεση όμως για να υπάρξουν είναι η παραγωγή. Στο ερώτημα, λοιπόν, τι παράγεται σε αυτή τη χώρα, η ομόφωνη απάντηση που αβίαστα προκύπτει είναι σχεδόν τίποτα. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν παράγονται ούτε βιομηχανικά προϊόντα ούτε έχουμε τεχνολογικά επιτεύγματα, ενώ καταφέραμε να μηδενίσουμε τη βιοτεχνία και με τις μεθόδους και την αμέριστη βοήθεια της ΕΕ, νεκρώσαμε και τη γεωργική παραγωγή, αφού οι αγρότες περιμένουν να ζήσουν από τις επιδοτήσεις και όχι από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές των προϊόντων.

    Σήμερα, ενώ το ζητούμενο είναι η παραγωγή, έστω και αγροτική, στο βωμό του εύκολου κέρδους κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την πλειονότητα των αγροτών ότι μπορούν, αντί να παράγουν γεωργικά προϊόντα με κόπο και ιδρώτα, εύκολα να έχουν ένα σίγουρο εισόδημα παράγοντας ρεύμα για τη ΔΕΗ μέσω φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων. Εγγυώνται, μάλιστα, σίγουρο εισόδημα για 25 χρόνια, αφού η ΔΕΗ θα αγοράζει το ρεύμα στην τιμή των 55 λεπτών την κιλοβατώρα (0,55 ευρώ/KWH), ενώ προς τον καταναλωτή το χρεώνει κατά 0,17 ευρώ/KWH.

    Στο παιχνίδι και οι τράπεζες

    Για μεγαλύτερη άγρα πελατών, οι εταιρείες έχουν βάλει στο παιχνίδι και τις τράπεζες που προσφέρουν απλόχερα χρηματοδότηση, δηλαδή ένα ακόμα δάνειο που θα αποπληρωθεί σε 5 έως 7 χρόνια, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Ωστόσο μια εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς δείχνει ότι ελάχιστες εταιρείες επιμένουν ότι η τιμή που θα αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι για 25 χρόνια 0,55 ευρώ. Αντίθετα, στέλεχος μεγάλης εταιρείας, μιλώντας στα «Επίκαιρα», παραδέχτηκε ότι στο μέλλον σταδιακά η τιμή θα μειωθεί, αρχίζοντας από το 2012, όπου θα κατέλθει στο 0,52 ευρώ και στη συνέχεια στο 0,49 ευρώ.

    Και φυσικά ακούγεται απόλυτα λογικό, αφού η ΔΕΗ, μπροστά στο ενδιαφέρον και τη ζήτηση μάλιστα που έχει δημιουργηθεί, δεν θα μπορεί επί μακρόν να χρηματοδοτεί-επιδοτεί αυτές τις μορφές ενέργειας από τη στιγμή που η ίδια τιμολογεί προς 0,17 ευρώ την κιλοβατώρα. Να σημειωθεί ότι το ίδιο έχει ήδη συμβεί στην Ισπανία όπου κι εκεί η κυβέρνηση και η εταιρεία ηλεκτρισμού αγόραζε ρεύμα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υψηλότερα από ό,τι πουλούσε.

    Όμως πρόσφατα μείωσε την «εγγυημένη» τιμή κατά 40% από τους μεγάλους παραγωγούς και κατά 20% από τους ιδιώτες παραγωγούς. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, όπως καταγγέλλουν συνδικάτα και καταναλωτές, η ισπανική κυβέρνηση, λόγω και των εκεί εθνικών οικονομικών προβλημάτων, ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε νέα μείωση της «εγγυημένης» τιμής κατά 30%.

    Αν λοιπόν το παράδειγμα της Ισπανίας επαναληφθεί και στη χώρα μας –που όλα αυτό δείχνουν–, τότε το υποσχόμενο κέρδος όχι μόνο δεν θα επιβεβαιωθεί, αλλά θα είναι και μηδενικό. Το μέγιστό όμως κακό για την εθνική οικονομία είναι η εξαφάνιση της παραγωγικής διαδικασίας στο γεωργικό και αγροτικό τομέα που θα μπορούσε να είναι μια στερεή, πλουτοπαραγωγική πηγή για τη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουμε οτιδήποτε καταναλώνουμε στην τροφική αλυσίδα.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1417615

    • Ε, όχι και στην Κρήτη! στο 20/08/2012 στις 17:19

    Διάβασα χθες την είδηση και έμεινα άφωνος. Ψευτοπαλληκαράδες στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Ρέθυμνο χτύπησαν με μαχαίρια και λοστούς κάποιους δυστυχείς αλλοδαπούς δίχως προφανή αιτία. Ποιος διάβολος πότισε με το δηλητήριο του ρατσισμού και της ψευτομαγκιάς τα κοπέλια; Ποια κτήνη νεοφασίστες αντιγράφουν; Πως το ανέχονται οι φίλοι, οι γονείς τους, η κοινωνία της Κρήτης;

    Γνώρισα και αγάπησα την Κρήτη και τους Κρητικούς στα τέλη της δεκαετίας του ΄7Ο. Λάτρεψα εκεί τη μεγαλύτερη, κατά τη γνώμη μου, ανθρώπινη αρετή: Την ανιδιοτέλεια. Όπως τότε που βρέθηκα ένα βράδυ με την οικογένεια σε πολύ δύσκολη θέση στις ερημιές και μας συνέδραμαν άνθρωποι που είδαμε για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μας. Ο αγαπημένος μου φίλος και συνάδελφος Νίκος Βιδάκης μας άνοιξε δρόμους έως τις πιο κρυφές της κρητικής ψυχής, όπως τότε, σε γιορτή στο σπίτι του, κλείστηκε στο δωμάτιό του για να διαμαρτυρηθεί επειδή ένας νεαρός έριξε μια μπαλωθιά. Σταθερά κατά της γιαλαντζί παλληκαριάς, της βίας, του τσαμπουκά και των δήθεν.

    Και πιο πριν: Φοιτητής γύρισα την Κρήτη από τη μιαν άκρη στην άλλη με το αντίσκηνο, όπου κι αν βρέθηκα, έβρισκα χαμόγελα, καλωσορίσματα, συναντούσα πόρτες και καρδιές ανοιχτές. Κατά καιρούς είχαμε διαφωνίες στις παρέες της Αθήνας, όταν υποστήριζα ότι έβρισκα σε όλο το νησί στοιχεία που με συγκινούσαν στους Κρητικούς, όπως τον σεβασμό και την αποδοχή στους ξένους, στους αλλοδαπούς, στους «άλλους». Μπορώ να ιστορήσω γεγονότα που κάποιος άσχετος με την Κρήτη θα τα χαρακτήριζε έως και μελό.

    Όμως αυτά τα φυλάω βαθιά μέσα μου και ξέρω πως τα έζησα, πως είναι χαραγμένα στην κρητική πέτρα.

    Και τώρα; Κρητικόπουλα να χτυπάνε με λοστούς στα κεφάλια πεινασμένους αλλοδαπούς. Να μαχαιρώνουν ανήμπορους Ινδούς στη στάση λεωφορείων! Μπορεί και να μην είναι Κρητικοί, δικαιολογούμαι στον εαυτό μου. Γιατί διαφορετικά πού να κρυφτεί κάποιος όταν νοιώθει ότι τόπος και άνθρωποι που αγάπησε βουλιάζουν κάτω από τα πόδια του; Πώς να ξαναπεί στο γιο του ότι «σε εκείνο το νησί οι άντρες είναι άντρες και οι γυναίκες είναι γυναίκες»; Από ποια κρικέλια να αρπαχτεί κανείς για να μη χαθεί στην κόλαση της απανθρωπιάς που μόλυνε έναν τόπο που τον είχε αποκούμπι;

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=17518

    • Ηράκλειο : Εμπρησμός σε σπίτι μετανάστη στον Λάκκο και ξυλοδαρμός μεταναστών στην Παραλιακή στο 13/08/2012 στις 16:57

    Εμπρησμός σε σπίτι μετανάστη στον Λάκκο και ξυλοδαρμός μεταναστών στην Παραλιακή.

    Επίθεση πραγαματοποιήθηκε χθες από φασίστες σε σπίτι μετανάστη στο Λάκκο. Σύμφωνα με καθεστωτικό αρχικά
    οι σίστες κυνήγησαν 2 μετανάστες οι οποίοι και βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι του φίλου τους. Αργότερα την ίδια μέρα οι δράστες επέστρεψαν όντας αυτή την φορά 10-15 άτομα όπου ρίξανε φωτοβολίδες στην αυλή του σπιτιού.

    Επίσης σύμφωνα με άλλο καθεστωτικό άγνωστοι (πιθανότατα φασιστοειδή) επιτέθηκαν σε 2 μετανάστες στην παραλιακή.
    Πιο συγκεκριμένα:
    Ρατσιστική επίθεση κατήγγειλαν χθες στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου ότι δέχθηκαν ένας 30χρονος υπήκοος Συρίας και ένας 28χρονος Μαροκινός.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, έξι άγνωστοι άνδρες απρόκλητα χτύπησαν τους αλλοδαπούς, προκαλώντας τους ελαφρές σωματικές βλάβες.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1416756

    • Χανιά : Στην παραλία του Μπά(χα)λου στο 12/08/2012 στις 20:33

    Αναδημοσιεύω με ντροπή για την κατάντια μιας απο τις πιο ομορφες παραλίες της χώρας, της λιμνοθάλασσας του Μπάλου, στην οποία μεχρι χθες πρότεινα με χαρά σε δεκάδες τουρίστες καθημερινα. Ο Μπάλος είναι ενταγμένος στο Natura 2000, αλλα είχε την ατυχία να πέσει στα νύχια ενός δήμου…. μαζί με τον Μπάλο και εμείς και τα παιδιά μας αυριο….

    Ο Μπάλος στην ουσία είναι μια λιμνοθάλασσα και βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Γραμβούσα, μόλις 56 χλμ. από τα Χανιά. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται είτε με καραβάκι από τον Κίσσαμο ή με αυτοκίνητο, αλλά από ένα πολύ κακό χωματόδρομο. Όλες οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου έχουν παγιδευτεί στα ρηχά, ζεστά νερά αυτής της παραλίας. Η λευκή άμμος απλώνεται σε όλο το μήκος της παραλίας, ενώ ωραίες ροζ αποχρώσεις προσδίδουν τα χιλιάδες κομμάτια από σπασμένα κοχύλια.

    Άρθρο του Γιάννη Αγγελάκη απο τον Αγώνα της Κρήτης

    Σκαφάτοι, καντίνα και ταβέρνα, πίσσα, καμμένα σκουπίδια και ομπρέλες

    Ο προστατευόμενος από το πρόγραμμα ΝΑΤURA 2000 παράδεισος μετατράπηκε σε χωματερή για μια χούφτα ευρώ…

    Σου φαίνεται ίσως υπερβολικός ο τίτλος, όμως έτσι είναι. Ο Μπαλος έχει μετατραπεί σε χωματερή. Και ο Δήμος Κισάμου εισπράττει εισιτήριο για την προστασία του. Σα γονείς που εκπόρνευσαν την κόρη τους επειδή ήταν πολύ όμορφη. Τέτοιοι προστάτες να σου τύχουν…

    Όπως είναι φανερό, εδώ αναφέρεται ως κύρια αιτία επιβολής τέλους εισόφου τα έργα υπαίθριας αναψυχής σε αντίθεση με την πινακίδα που έχει αναρτηθεί που ενημερώνει πως το “ανταποδοτικό τέλος” του 1 ευρώ είναι για εργασίες καθαριότητας και συντήρησης.

    Όπως είναι φανερό, εδώ αναφέρεται ως κύρια αιτία επιβολής τέλους εισόδου τα έργα υπαίθριας αναψυχής σε αντίθεση με την πινακίδα που έχει αναρτηθεί που ενημερώνει πως το “ανταποδοτικό τέλος” του 1 ευρώ είναι για εργασίες καθαριότητας και συντήρησης.

    Οργή, θυμός, απογοήτευση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που με έχουν πλημμυρίσει ακόμα και τώρα, αρκετές ώρες μετά την επιστροφή μου από τον Μπάλο. Τον τόπο των παιδικών μου αναμνήσεων. Για την καταστροφή που διέκριναν τα μάτια μου φρόντισαν αυτοί πρωτίστως που θα έπρεπε να αγωνιούν και να εργάζονται για τη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της ομορφιάς. Όμως, όπως και στη πτωχευμένη χώρα μου, έτσι και εδώ. Ότι ακούμπησαν από χρυσάφι γρήγορα μετατράπηκε σε μαύρο κάρβουνο. Στην περίπτωση του Μπάλου, σε μαύρη πίσσα. Και σε σκουπίδια. Πολλά σκουπίδια. Όπου κι αν περπατούσες. Από καραβόσχοινια και δίχτυα, μέχρι λάστιχα τρακτέρ.. Ναι! Λάστιχα τρακτέρ! Στον αδιάβατο Μπάλο! Διάολε πια…
    Η τελευταία μου επίσκεψη προ 4 ετών δε μου είχε αφήσει σε καμία περίπτωση τέτοιες εντυπώσεις. Είχα τότε έρθει με πλοιαράκι. Αυτό, αγκυροβόλησε αρκετά μακρυά από τον κόλπο. Οι επιβάτες του μπήκαν σε βαρκούλες με κουπιά και τους οδήγησαν όλους έτσι στην παραλία. Μόλις 4 χρόνια πριν.

    Και τώρα;

    Τώρα το πλοίο Γραμβούσα ρίχνει άγκυρα και δένει στην παραλία. «Σκαφάτοι» γεμίζουν τον κόλπο με βενζίνες και λάδια. Και καΐκια. Που μεταφέρουν επιβάτες προς την ταβέρνα. Για να μη χάσουν τη μάσα τους.

    Τα πρώτα διόδια της Κρήτης βρίσκονται στο δρόμο προς τον Μπάλο

    Εδώ η ενημερωτική πινακίδα που αναρτήθηκε δίπλα από τα “διόδια” όπου ενημερώνει για τους λόγους επιβολής “ανταποδοτικού τέλους” 1 ευρώ. Τίποτα απ’ αυτά που λέγεται δεν τηρείται. Πρόκειται για κοροίδία.

    Η αρχή έγινε στα «διόδια» που αποφάσισε να βάλει ο Δήμος Κισάμου. Το «συμβολικό» ποσό του 1 ευρώ έγινε 3 ευρώ για τα 3 άτομα που ήμασταν μέσα στο αμάξι.

    Η κυρία στα «διόδια» μόλις τη ρωτήσαμε ποιος ο σκοπός αυτού του αντιτίμου, δέησε να μας εξηγήσει αρκετά βαριεστημένα και με φανερή τη δυσαρέσκεια στον τόνο της φωνής της πως τα χρήματα που συγκεντρώνονται είναι για τη φύλαξη, τον καθαρισμό και την προστασία της περιοχής. Άλλωστε, ο Μπάλος είναι περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000. Σχετική πινακίδα μας ενημέρωνε πως η απόφαση του Δήμου Κισσάμου έχει εγκριθεί και από την περιφέρεια Κρήτης «για την φύλαξη, τη συντήρηση των δασοτεχνικών έργων και την καθαριότητα της περιοχής».

    Αν και παρέμειναν οι επιφυλάξεις μας για την επιβολή εισιτηρίου μας «αφόπλισε» η αιτιολόγηση. Ποιος άλλωστε θα ήταν αντίθετος να δίνει 1 ευρώ αν αυτό συντελεί στη διαφύλαξη μιας σπάνιας ομορφιάς περιοχής; Δε μιλάμε άλλωστε για είσοδο σε κάποια ιδιωτική παραλία. Εδώ επισκεπτόμαστε τον Μπάλο: έναν παρθένο παράδεισο που δέχεται όμως αρκετούς επισκέπτες.

    «Ανταποδοτικό τέλος» για την καθαριότητα της περιοχής ή για τη δημιουργτία καντίνας;

    Οι μισές απαγορεύσεις, δεν τηρούνται, εφόσον γίνονται από την ίδια την αρχή που θα έπρεπε να φροντίζει για την επιβολή των απαγορεύσεων. Δηλαδή, το Δήμο Κισάμου.

    Πόσους; Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της «Μονομετοχικής Επιχείρησης Δ. Κισάμου» κ. Μανώλη Ξυπολιτάκη, περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες ανά ημέρα. Δηλαδή, αυτό σημαίνει περισσότερα από 1.000 ευρώ ημερησίως για τη συντήρηση της περιοχής, τη διασφάλιση πως δε θα υπάρχουν καταπατήσεις, ότι θα διατηρηθεί ατόφια η ομορφιά της. Ένα σεβαστό ποσό. 30.000 ευρώ το μήνα για να διατηρείται καθαρή η περιοχή. Πολύ καλή μισθοδοσία δηλαδή για εργασία πλέον των 20 ατόμων. Μάλιστα. Για να μην υπάρχουν καντίνες και ομπρέλες, και να ελέγχεται η περιοχή από τυχόν καταχρήσεις; Εκεί δημιουργήθηκε μια πρώτη αμφιβολία.

    Αν η πινακίδα που είχε αναρτηθεί οι σκοποί του ανταποδοτικού τέλους ήταν ξεκάθαροι, στο εισιτήριο (έμοιαζε με εισιτήριο λαχειοφόρου αγοράς…) αναφερόταν και ως «τέλος εισόδου έργων υπαίθριας αναψυχής». Υπαίθρια αναψυχή; Δηλαδή;

    Στην κάθοδο προς τον Μπάλο μέσω μιας νέας πινακίδας ενημερωνόμαστε ότι: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: η κατασκήνωση, η διανυκτέρευση, η τοποθέτηση ομπρελών, το άναμμα φωτιάς, το κόψιμο φυτών και δέντρων, το να αφήνετε σκουπίδια. Επιθυμητό κρίνεται επίσης: «να προτρέπετε άλλους να μην κάνουν τα παραπάνω συμβάλλοντας ενεργητικά στην προστασία του χώρου». Όμως, ακριβώς από πάνω από τη συγκεκριμένη πινακίδα, υπάρχει μια μικρότερη που ενημερώνει για την ύπαρξη «δημοτικής» καντίνας. Μα, το ζήτημα δεν ήταν να ΜΗΝ υπάρχουν καντίνες; Γι’ αυτό άλλωστε δεν ξηλώθηκαν και οι παράνομες;

    Και οι ομπρέλλες που βλέπω από ψηλά; Ποιος τις έβαλε; Και γιατί επιτρέπουν να υπάρχουν; Αφού άλλωστε ρητά αναφέρεται στην πινακίδα πως απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών. Νέα έκπληξη..

    Λίγο πιο κάτω βλέπω μια πινακίδα κακής αισθητικής που προτρέπει τους επισκέπτες να επισκεφθούν την ταβέρνα που «είναι ανοικτή και τους περιμένει» με «fresh fish – feta – dakos» και «tzatziki».

    Οι ομπρέλες, ο «πειρατής» και διαφημιστικές ξαπλώστρες

    Φτάνουμε στον Μπάλο και οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Τελικά οι ομπρέλες είναι πολλές. Πάρα πολλές. Επιπλέον είναι φτηνιάρικες και χρησιμοποιημένες. Οι ξαπλώστρες, εχουν διαφημιστικά πάνω τους ποτών, εδώ η Smirnoff, εκεί η Amstel, πιο ‘κει το Bacardi Breeze. Και η βάση των ομπρελών είναι από τσιμέντο… για να μην τις πάρει ο αέρας.

    Λίγο πιο δίπλα βλέπω βάρκες με βενζινομηχανές, 4 στη σειρά, να έχουν δέσει στην παραλία. Η έκπληξη σιγά – σιγά μετατρέπεται σε οργή. Έι! Εδώ κάποιος με κοροϊδεύει! Εδώ κάποιος γ*** την ομορφιά του Θεού για μια χούφτα ευρώ! Τι σκατά συμβαίνει;

    Περνάω μπροστά από έναν βαρκάρη ο οποίος ξεμπουκώνει τη βενζινοκίνητη μηχανή του δίπλα στην παραλία. Ο «πειρατής» – αφού έτσι ονομάζεται η βάρκα του – καθώς τον κοίταζα, συνέχισε αμέριμνος να αδειάζει βενζίνες μέσα στη θάλασσα. Σα να ‘τανε στο λιμάνι των Χανίων…

    Αυτή ήταν η συμπεριφορά, λες και η περιοχή ήταν το αμπελοχώραφό τους. Λες και η περιοχή τους ανήκει, είναι η ιδιοκτησία τους. Θα ήταν γραφική η συμπεριφορά τους αν δεν ήταν εγκληματική. Από πού παίρνουν αυτό το θράσσος; Ο μόνος νόμος που κυριαρχεί στον Μπάλο είναι αυτός της αρπαχτής.

    Το πιο τραγικό στην όλη ιστορία – όπως φαίνεται και στις πολλές φωτογραφίες από σκουπίδια σε διάφορες περιοχές του Μπάλου που έχουμε επισυνάψει – είναι πως κάποιοι “έξυπνοι” όχι μόνο δε συλλέξανε τα σκουπίδια αλλά τους βάλανε και φωτιά. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό με άμορφες μάζες από καμμένα σκουπίδια να έχουν κολλήσει σε μεγάλες εκτάσεις της παραλίας καθώς και σε βράχια και σε θάμνους… Κουρουπητός.

    Ρωτώ για το αν επιτρέπεται να κάτσει ο οποιοσδήποτε στις ομπρέλες – εφόσον είναι δημοτικές – αλλά ο κύριος που μαζί με έναν άλλο κύριο καθόντουσαν κάτω από δύο ομπρέλες με απλωμένα πόδια – με ενημέρωσε ότι όπως για όλα και εδώ υπάρχει κόστος. Και αυτό είναι 7 ευρώ. Οι ομπρέλες που απαγορεύονται κοστίζουν κιόλας. Η παραλία είχε καταληφθεί από ομπρέλες. Οι ομπρέλες όμως είναι δημοτικές. Αλλά τουλάχιστον κάποιοι περνάνε καλά.

    Ο φύλακας με τη «γουρούνα» και τα κοχύλια που κολλήσανε στην πίσσα

    Οπότε, κι αφού πλέον είχαμε φτάσει, συνεχίσαμε. Ως ότου «εξοριστήκαμε» στην άκρη της παραλίας. Εκεί μονάχα δεν υπήρχαν «δημοτικές – δημόσιες» ομπρέλες. Εκεί, αντιληφθήκαμε ότι το ευρώ μου, αυτό το «συμβολικό» όχι απλά δεν προστάτεψε από καταπατήσεις αφού οι καταπατήσεις πλέον ήταν του ίδιου του δήμου που όφειλε να προστατέψει την περιοχή, αλλά δεν κατάφερε ούτε καν να καθαρίσει την παραλία. Πίσσα παντού. Κοχύλια κολλημένα στην πίσσα. Και όσο προχωρούσες τα κομμάτια της πίσσας μεγάλωναν και αναμειγνύονταν με αλάτι της θάλασσας, μπουκάλια και τρύπιες καπότες. Μετά σκουπίδια καμμένα. Σε πολλά σημεία η κατάσταση ήταν δραματική.

    Ο φύλακας της περιοχής, πέρασε τότε με μια «γουρούνα». Ξέγνοιαστος καβαλάρης, αντί να ανέβει με τα πόδια 10 μέτρα ανηφόρα προς το σπιτάκι του, όργωσε όλη την περιοχή, για να απολαύσει – αφού ήταν πλέον μεσημέρι – τη μεσημεριανή ραστώνη του. Όλ’ αυτά ενώ σκαφάτοι συνέχιζαν να καταφθάνουν, περνούσαν δίπλα από λουόμενους και βενζινοκίνητες βάρκες του ταβερνιάρη της περιοχής έκοβαν βόλτες και έψαχναν για «επισκέπτες» που ήθελαν να φάνε μπριτζόλα και τζατζίκι. Έχουν γνώση οι φύλακες, προφανώς. Όμως ο συγκεκριμένος, σσσσσσσς…. ησυχία! μην τον ενοχλείτε: κοιμάται…

    Ο αγέρωχος «σκαφάτος»…

    Κι όμως. Και υπό αυτές τις συνθήκες εγώ, όπως και οι υπόλοιποι της παρεας, επιλέξαμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Επιτέλους θα απολαμβάναμε τη θάλασσα. Αλλά ποια θάλασσα; Όταν από τη στιγμή που έμπαινες ένιωθες τη μυρωδιά και τη λαδίλα της βενζίνας; Και μετά, κομμάτια πίσσας σε διάφορα μεγέθη επιπλέουν εδώ κι εκεί. Φουσκάλες πολύχρωμες. Παντού. Εκείνη τη στιγμή πέρασε από δίπλα μου άλλος ένας αγέρωχος περήφανος «σκαφάτος» ο οποίος στην αντίδρασή μου γύρισε και με κοίταξε υποτιμητικά. Όταν το θάρρος είναι ανούσιο και το θράσσος απύθμενο. Οϊμέ, οϊμέ!… Μπόχα και βούρκος. Και με το δικό μου ευρώ ο «προστάτης» δήμος φτιάχνει καντίνες, και στήνει ομπρέλες, αλλά επιβάλλει την απαγόρευση της κατασκήνωσης! Μπας και ετοιμάζουν και κανά «δημοτικό» ξενοδοχείο;

    Κανείς έλεγχος, η περιοχή είναι θύμα ανίκανων και επικίνδυνων διαχειριστών των δημοσίων υποθέσεων. Ακόμα χειρότερα – αν κι εφόσον δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό «ανίκανοι» (κι ως εκ τούτου «επικίνδυνοι») – αν εγκληματούν συνειδητά, αν δηλαδή πράττουν με σκοπό να ευνοήσουν εαυτούς και κάποιους άλλους λίγους καθώς βυσοδομούν πάνω σε μια περιοχή απαράμιλης ομορφιάς που δεν ανήκει ούτε σε αυτούς, ούτε στους άλλους που ευνοούνται καθώς καταστρέφουν, αλλά ούτε καν στο Δήμο Κισάμου. Ανήκει σε όλους, ανήκει στις μελλοντικές γενιές.

    Έχετε ευθύνες εδώ κύριοι. Θα δώσετε απαντήσεις. Δεν τελειώνει έτσι.

    Η παθητική στάση των επισκεπτών

    Τα διάφορα χρώματα στην άμμο της παραλίας δεν είναι κοχύλια. Είναι πίσσα κυρίως αλλά και λογιών λογιών σκουπίδια.

    Απογοήτευση όμως και από τη στάση των επισκεπτών της περιοχής. Δε βρέθηκε ένας άνθρωπος να γράψει μία επιστολή διαμαρτυρίας; Δεν υπήρξε ένα βλέμμα που να αναγνωρίσει πως εδώ κάτι πάει πολύ στραβά και κάτι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση; Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος που να ενδιαφερθεί αρκετά για να μιλήσει; Γιατί, καθώς συζητήσαμε και με άλλους ανθρώπους στην παραλία, πολλοί ήταν οι δυσαρεστημένοι, αλλά «δε βαριέσαι ρε φίλε. Εδώ, για μια μέρα ήρθα».

    Έτσι, η σιωπή των επισκεπτών, φανερώνει πως επισκέπτες είναι από την ίδια τη ζωή. Αδιάφοροι, ασεβείς κι αυτοί με τον τρόπο τους, μοιραίοι με τη σιωπή τους. Εδώ ζω κι εγώ κι εσύ. Στη χώρα της αρπαχτής και της σαπίλας… «Δε βαριέσαι. Ας το κάνουν οι άλλοι. Εγώ; Περαστικός είμαι…Πού να μπλέκεις τώρα…»

    Ίσως δε μας πρέπει τέτοια ομορφιά. Κι αφού είμαστε ανίκανοι συλλογικά αλλά και ως μονάδες να διαχειριστούμε αυτό τον πλούτο, ίσως μας αξίζει κάποιος άλλος να αναλάβει να κάνει αυτό που εμείς, από τεμπελιά, από κουτοπονηριά, θρασύτητα ή από αδιαφορία καταστρέφουμε.

    Λίγο αισιοδοξία και μια υπενθύμιση

    Η μόνη αισιόδοξη στιγμή σε όλη αυτή την εμπειρία ήταν στην επιστροφή μας, στη συμπεριφορά που αντιμετωπίσαμε από τους ανθρώπους στην καντίνα πριν την κάθοδο προς τον Μπάλο. Πρόσφεραν σε καλές τιμές άγρια βότανα, αλλά και καλοκαιρινά φρούτα, και μέλι. Κέρασαν τσικουδιά και μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά των βοτάνων – αφού αυτοί τα συλλέγουνε – και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

    Σ’ αυτές τις συμπεριφορές και σ’ αυτές τις γνώσεις, ανιχνεύω τα σπάργανα ενός διαφορετικού μοντέλου τουρισμού που θα σέβεται τον πολιτισμό της κάθε περιοχής, θα αντιμετωπίζει με εξωστρέφεια τον κόσμο με τη δική του τοπική φωνή κι όχι με «δάνεια» και διάθεση εύκολου πλουτισμού. Έτσι ο τουρίστας μετατρέπεται σε ταξιδιώτη και συλλέκτη εμπειριών. Και αυτό, μετά, δημιουργεί σεβασμό. Η σχέση αλλάζει. Εφόσον συστηματοποιηθεί. Εφόσον ανακαλυφθεί ξανά η «φιλοξενία». Ως τότε όμως, όπως ένας που κάθισε μαζί μας είπε: «εγώ, είμαι δίπλα. Μα έχω να κατέβω αρκετά χρόνια». Κάτι, προφανώς, ξέρει..

    Τέλος, θα υπενθυμίσουμε εδώ τόσο στη δημοτική αρχή Κισσάμου όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης, ότι αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα NATURA 2000 μέσω της διαδικασίας της οδηγίας του 1992 για τους οικοτόπους, δραστηριότητες όπως η γεωργία, η θήρα ή ο τουρισμός, μπορούν να πραγματοποιούνται εντός των ορίων του Natura, αλλά στο μέτρο που δεν θίγουν τις ανάγκες διατήρησης της φύσης. Εδώ, προφανώς, υπάρχει ολική αποτυχία προστασίας.. Και δε φταίνε οι κατασκηνωτές. Άραγε, οι επιβλέπουσες αρχές είναι ενημερωμένες;

    Γιάννης Αγγελάκης

    ============================================================

    Απολαυστε τα χάλια και στειλτε τα στον επόμενο που θα πει ” σσσσ μη μιλας, τον τουρισμό και τα μάτια μας – θα φυγουν οι τουριστες”….

    εβίβα της ανάπτυξης, των ανεμογενητριων, των luxury resorts και των spa με μαρίδα….

    αφιερωμένο

    Θάλασσα πικροθάλασσα

    μιά νύχτα θα γυρίσω

    κι ένα κορμί και μιά καρδιά

    στο κύμα σου θ’ αφήσω

    Μανικάκος

    http://wp.me/p1pa1c-hzz

    • Ρέθυμνο: Μαχαίρωμα Ινδών μεταναστών από φασίστες στο 10/08/2012 στις 08:37

    Σήμερα 5 το πρωί στην περιοχή Σφακάκι. Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 4 καθάρματα έλληνες ναζί, σταμάτησε στη στάση λεωφορείου που περιμένουν ινδοι για δουλειά και μαχαίρωσαν 4 από αυτούς. Οργή.

    .Τις τελευτάιες μέρες στο Ρέθυμνο έχουν εμφανιστεί 4- 5 συνθήματα της χρυσής αυγής. Επίσης 2 βόδια από αυτούς εμφανίστηκαν προκλητικά και έκοφταν βόλτες στη νομαρχία, δίπλα στους υποστηρικτές τους μπάτσους. Έννοια σας και μάθαμε από τα χωριά ποιοι είστε.

    Το θράσος όμως των εθνικιστών ξεπέρασε κάθε εγκληματικό όριο σήμερα. Κοντά στα ξημερώματα αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά στη στάση στην περιοχή Σφακάκι (έξω από το Ρέθυμνο) και οι υπάνθρωποι ελληνάρες που ήταν μέσα στο αμάξι κατέβηκαν και χτύπησαν τους ινδούς μετανάστες, ένας μάλιστα έλληνας μαχαίρωσε 4 από αυτούς, ελαφρά σύμφωνα με τους γιατρούς. Οι μετανάστες βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ το δελτίο τύπου της ασφάλειας και των δημοσιογράφων λέει πως ερευνούν μήπως “προηγήθηκε κάτι μεταξύ των δύο πλευρών”; (πολύ ωραία διατύπωση)

    Αυτό είναι ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό μετά το περσινό πογκρόμ σε χωριό, το οποίο συντονίστηκε από μικρή ομάδα φασιστών που κινούνται στο χώρ των “απόστρατων αξιωματικών”.

    Η οργή για τους ναζί μεγαλώνει και το γεγονός πως είναι μια γελοία μειοψηφία στο νομό, δεν πρέπει να καθυσηχάσει κανένα καθώς έχουν υποστήριξη από την ασφάλεια, και μερίδα του κόσμου βλέπει θετικά τις απάνθρωπες τους απόψεις. Από την άλλη υπάρχει πολύς κόσμος που χωρίς να είναι καν αρισερός θα τους “έτρωγε με τα κρεμμυδάκια ευχαρίστως” και ίσως ήρθε η ώρα για μαι ευρεία αντιναζιστική απάντηση πριν γίνουν ρουτίνα τα μαχαιρώματα των καθαρμάτων.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1416244

    • Η ρατσιστική υστερία Ν.Δένδια χέρι-χέρι με τα λιντσαρίσματα της Χρυσής Αυγής στο 08/08/2012 στις 01:14

    ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

    Η ρατσιστική υστερία Ν.Δένδια χέρι-χέρι με τα λιντσαρίσματα της Χρυσής Αυγής

    Η Αυγουστιάτικη επίθεση της συγκυβέρνησης κατά των εργαζόμενων με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαμόρφωση των περικοπών του νέου Μνημονίου επιχειρείται να συγκαλυφθεί με μια άνευ προηγουμένου ρατσιστική υστερική εκστρατεία με επιχειρήσεις σκούπα, στήσιμο στρατοπέδων συγκέντρωσης και κινητοποίηση χιλιάδων αστυνομικών στην Αθήνα και τον Έβρο.

    Ενορχηστρωτής ο ίδιος ο Ν.Δένδιας ο οποίος επιδίδεται σε μια χυδαία ναζιστικού τύπου προπαγάνδα κατά των μεταναστών δανεισμένη κατευθείαν από τις πιο σιχαμερές αντιμετωπίσεις του ευρωπαϊκού φασισμού σαν κι αυτές που οδήγησαν τον Αντερς Μπρέιβικ στο μακελειό 76 νέων στη Νορβηγία.

    Την ίδια ώρα ο Ν.Δένδιας ανοίγει την πόρτα στη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής ώστε να λειτουργεί πλέον απροκάλυπτα ως συμπλήρωμα και μακρύ χέρι του νόμου και της τάξης σύμφωνα με το νέο ρατσιστικό δόγμα. Έφτασαν να τους συνοδεύσουν στην έφοδο μέσα στο αστυνομοκρατούμενο λιμάνι του Πειραιά που στόχευε στο να λιντσάρει τον 19χρονο συλληφθέντα για την κακοποίηση της νεαρής κοπέλας στη Πάρο.

    Οι νεοναζί διεκδικούν να συλλαμβάνουν και να εκτελούν σύμφωνα με τους νόμους του Λίντς και του Χίτλερ και ο Ν.Δένδιας τους ενισχύει με κάθε τρόπο διότι παίζουν μαζί το παιχνίδι που βολεύει και τους δύο συνεταίρους στον αποπροσανατολισμό της οργής από τα νέα μέτρα του μνημονίου που ήδη εφαρμόζονται προκαλώντας ένα νέο κύμα εργατικών αγώνων στην Αγροτική Τράπεζα, το ΤΤ. Φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις με μεθοδεύσεις και ανακοινώσεις της ίδιας της ΕΛΑΣ και του υπουργού Δημόσιας Τάξης που πρίν καν γίνει η δίκη βγάζουν αποφάσεις σε τηλεοπτικό χρόνο για λόγους φτηνής προπαγάνδας. Πρόκειται για πολιτικούς απατεώνες επικίνδυνους για τις ελευθερίες όλων μας. Η συμμορία της Χρυσής Αυγής είναι άλλωστε γεμάτη από καταδικασμένους στα δικαστήρια ακόμη και για συμβόλαια θανάτου, φυλακισμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παιδεραστίες, βιασμούς και άλλα εγκλήματα.

    Άραγε μέχρι πότε θα σιωπά Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ για τις συνεργασίες του Ν.Δένδια με τους φασίστες;

    Στη πράξη όλα αυτή η υστερία προετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση καταστολής για την επιβολή και άλλων σκληρών μέτρων φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης και γι αυτό το εργατικό κίνημα πρέπει να την καταδικάσει απερίφραστα. Να προετοιμάσει μαζί με τη νεολαία μια θερμή υποδοχή στη συγκυβέρνηση του Μνημονίου των περικοπών και του ρατσισμού στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη.

    Επικοινωνία με: Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, 6932828964

    http://www.antiracismfascism.org

    • Ηρακλειο : Εργατικο ατυχημα στο 08/08/2012 στις 00:17

    Τραγικό θάνατο βρήκε εργάτης που καταπλακώθηκε από χώματα κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στην περιοχή Ρουκάνι στο Ηράκλειο
    Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο νεαρός εργάτης με καταγωγή από το Ηράκλειο.
    Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και ανέσυρε το άψυχο σώμα του άτυχου άντρα, καθώς επίσης και αστυνομικές αρχές.
    Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα διερευνώνται.

    • Να μπει ένα τέλος στα ψέματα. Να ακουστεί η φωνή της αλήθειας, της λογικής όλων μας… στο 04/08/2012 στις 19:33

    Να μπει ένα τέλος στα ψέματα. Να ακουστεί η φωνή της αλήθειας, της λογικής όλων μας…
    Posted on Αυγούστου 1, 2012

    Το 2010 χαρακτηρίσαμε το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια «ένα βήμα μπρος και δύο πίσω», τη στιγμή μάλιστα που από τους περισσότερους που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, χαρακτηριζόταν, «σε θετική κατεύθυνση». Είχαμε κάνει αυτή την εκτίμηση γιατί πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να κουκουλώνει. Ειδικά στην Ελλάδα, που είναι χώρα εισόδου και έχει αυξημένο αριθμό μεταναστών, αλλά και εξ αιτίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών νόμων.

    Έρχεται λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση, μετά από μια προεκλογική περίοδο, που μας χρησιμοποίησε, όλους τους μετανάστες που ζούμε στην Ελλάδα, με ή χωρίς διαβατήριο, γυναίκες, παιδιά, εργαζόμενους, άνεργους, όλους, να μας πει πως αυτό που όλοι ξέρουμε : ότι τα πράγματα πάνε μπροστά… Τελικά μπορεί και να πηγαίνουν πίσω. Μας χρησιμοποίησε, έχοντας μας κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων και παρουσιάζοντας μας ως την απόλυτη απειλή για το μέσο έλληνα/ίδα.

    Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν (και κυβερνούν) αυτή τη χώρα, μας εμφάνισαν ως η απειλή :

    Για τις δουλειές. Μάλλον τους διαφεύγει ότι δεν κάνουμε τις ίδιες δουλειές, αλλά είμαστε προορισμένοι για τις χειρότερες, αυτές που δεν καταδέχεται να κάνει κανείς και ότι θέλαμε και θέλουμε να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές για να εξασφαλίζουμε τη νομιμότητα μας, γιατί δυστυχώς τα ένσημα είναι συνδεδεμένα με την υπάρχουσα νομοθεσία.

    Για την ασφάλεια των πολιτών, ξεχνώντας και παραβλέποντας επιδεικτικά τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Η εγκληματικότητα είναι δημιούργημα της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και αφορά σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Όσον αφορά στα βαριά ποινικά εγκλήματα, πράγματι δε χρειάζεται να ασχοληθούμε, γιατί και χωρίς τα επίσημα στοιχεία, όλοι γνωρίζουν ότι δεν μας αφορούν, όπως επίσης, ότι «ακούγεται» πολύ περισσότερο, ένα μικροαδίκημα από έναν αλλοδαπό, από ένα σημαντικότερο που έχει διαπραχθεί από ντόπιο.

    Για το σύστημα υγείας, για την εκπαίδευση, για την εθνική ασφάλεια, για τη θρησκευτική καθαρότητα. Πληρώνουμε παράβολα για να ανανεώνουμε τις άδειες μας, πληρώνουμε ένσημα, είμαστε αιτούντες άσυλο και γι αυτό δεν επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας, παιδείας και όποιο άλλο.

    Χρησιμοποιηθήκαμε ως απειλή για να φοβηθείτε εσείς, οι ελληνίδες και οι έλληνες, πως αν δεν μας διώξουν αμέσως ή τουλάχιστον όσους περισσότερους μπορούν, αν δεν φτιάξουν 25-30 στρατόπεδα κράτησης πολύ γρήγορα, αν δεν τελειώσει ο φράχτης στον Έβρο άμεσα, αν δεν γίνει πάλι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια (ακόμη και αν γεννήθηκε στην Ελλάδα), τότε η οικονομική κατάσταση των ελλήνων θα γίνει πολύ άσχημη, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και θα φταίμε εμείς. Χρησιμοποιηθήκαμε όμως και εναντίον του εαυτού μας. Για να φοβόμαστε. Να φοβόμαστε τη σκέψη του γείτονα μας, να περπατήσουμε στην παραλία, να καθίσουμε στο πάρκο, να φοβόμαστε τον αστυνομικό στο δρόμο, τον έλεγχο, ακόμη και αν έχουμε χαρτιά. Οι μόνοι που ωφελήθηκαν απ’ όλα αυτά, ήταν το πολιτικό κατεστημένο και η Χρυσή Αυγή. Η καταστολή, η βία, η αστυνόμευση και ούτε βέβαια η διακρίσεις και οι τραμπουκισμοί, δεν μπόρεσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης.

    Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ακούμε δια στόματος υπουργού Εσωτερικών την πρόταση αύξησης του παράβολου ανανέωσης άδειας παραμονής, ως πρόταση για την αύξηση των εσόδων του υπουργείου. Την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, έχει χάσει τις άδειες παραμονής, λόγω του ότι οι εργοδότες δεν βάζουν πλέον ένσημα και άνθρωποι που ήταν νόμιμοι 10-20 χρόνια, με οικογένειες και δουλειές λέγονται «παράνομοι», ο υπουργός Εσωτερικών θα όφειλε να γνωρίζει, ότι αν επέστρεφε τις αδίκως χαμένες άδειες, θα εξοικονομούσε πολύ περισσότερα χρήματα, χωρίς ν’ αυξήσει το παράβολο.

    Όσο και αν ακούγεται παράξενο, περίεργο ή οτιδήποτε άλλο, στ’ αυτιά κάποιων, η ουσιαστική λύση, στο μεταναστευτικό θέμα, είναι μια διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης. Ο τελευταίος νομιμοποιητικός νόμος είναι ο 3386 του 2005 και από τότε τίποτε. Σκόπιμα αφήνεται τόσος κόσμος στην παρανομία για εκμετάλλευση από τη μια και θησαύριση των κυκλωμάτων από την άλλη. Ίσως η λύση να είναι πιο κοντά μας, απ’ όσο φανταζόμαστε. Μπορεί να μην είναι στον Έβρο ή στην Αμυγδαλέζα, μπορεί η λύση να είναι στην Ελένη, τον Ιμπραήμ, τον Κώστα και την Ραμπία…

    http://fmkritis.wordpress.com/2012/08/01/%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B5/

    • Δικτύωση αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση:Εξω από την Ελλάδα ο σφαγέας Σιμόν Πέρες στο 04/08/2012 στις 18:20

    Εξω από την Ελλάδα ο σφαγέας Σιμόν Πέρες

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2012

    Ενας ακόμη από τους σιωνιστές σφαγείς, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, επισκέπτεται την Ελλάδα, καλεσμένος του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, σε ανταπόδοση της επίσκεψης που ο τελευταίος πραγματοποίησε στο Ισραήλ.

    Οπως και άλλα κορυφαία στελέχη του σιωνιστικού καθεστώτος, ο Πέρες επέλεξε να επισκεφτεί την Αθήνα σε μια περίοδο που η πόλη είναι άδεια. Γνωρίζουν καλά οι σιωνιστές ότι από τον ελληνικό λαό είναι ανεπιθύμητοι και θέλουν ν’ αποφύγουν διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψή τους.

    Η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κινείται σταθερά στην πορεία που χάραξαν οι προκάτοχές της κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου. Στην πορεία της «στρατηγικής συνεργασίας» με το σιωνιστικό καθεστώς. Μια πορεία που προσβάλλει τα φιλειρηνικά και φιλο-παλαιστινιακά αισθήματα του ελληνικού λαού και βάζει την Ελλάδα πιο βαθιά στους σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σχεδιασμούς των οποίων το σιωνιστικό κράτος αποτελούσε και εξακολουθεί ν’ αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο.

    Πιστές στο δόγμα «ανήκουμε στη Δύση», πιστές στο δόγμα της υποταγής στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις αναβαθμίζουν συνεχώς τις σχέσεις τους με το σιωνιστικό καθεστώς. Μ’ ένα καθεστώς που:

    – Συνεχίζει το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος του αδελφού Παλαιστινιακού λαού που μάχεται για τη λευτεριά του.

    – Εξαπολύει απειλές πολέμου ενάντια σε γειτονικές χώρες, απειλώντας ν’ ανάψει μια ακόμη φωτιά στην περιοχή.

    – Επιτίθεται ενάντια σε όσους προσπαθούν να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Τις επιθέσεις αυτές, που έχουν φτάσει μέχρι και τη δολοφονία αγωνιστών (9 νεκροί στο κατάστρωμα του Mavi Marmara στις 31 Μάη του 2010), έχουν αισθανθεί στο πετσί τους και Ελληνες πολίτες, οι οποίοι συνελήφθησαν παράνομα, μετά από πειρατικά ρεσάλτα στα διεθνή νερά της Μεσογείου, ξυλοκοπήθηκαν, φυλακίστηκαν και απελάθηκαν, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να κουνήσει το δαχτυλάκι της.

    Ο Σιμόν Πέρες, όπως και όλοι οι ηγέτες του σιωνιστικού καθεστώτος, είναι ανεπιθύμητος στην Ελλάδα. Μπορεί οι κυβερνήσεις να τους στρώνουν κόκκινο χαλί, όμως η θέληση του ελληνικού λαού δεν αλλάζει. Οσες τέτοιες επισκέψεις και να οργανωθούν, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σαν πολιτικός μυθριδατισμός. Δε θα τις συνηθίσουμε, δε θα τις αποδεχτούμε. Θα εξακολουθούμε πάντοτε να βροντοφωνάζουμε:

    – Εξω οι σιωνιστές σφαγείς από την Ελλάδα

    – Λευτεριά στον Παλαιστινιακό λαό

    – Αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

    ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

    http://www.palestineresist.gr/index.php/2011-06-27-10-23-46/242-2012-08-04-07-27-01

    • Άλλο αλληλεγγύη και άλλο χρυσαυγίτικα επικοινωνιακά τεχνάσματα στο 04/08/2012 στις 18:19

    Σε μια περίοδο οξείας ταξικής επίθεσης με τραγικά αποτελέσματα, όπως αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, υποβάθμιση της ποιότητας της υγείας και της παιδείας, πέρα από την αντίσταση στην εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι επιτακτική ανάγκη η παρέμβαση στο πεδίο της αλληλεγγύης.

    Για την Αριστερά πρώτο μέλημα είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικο-πολιτικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και για την καλύτερη δυνατή έκβασή της απαιτείται -ειδικά σήμερα- η επινόηση νέων δημόσιων χώρων και νέων συλλογικών διαδικασιών στη βάση των αναγκών. Κάτι τέτοιο θα διευρύνει τον ζωτικό χώρο για τις αξίες της Αριστεράς, κάτι που κρίνεται σήμερα ιδιαίτερα αναγκαίο απέναντι στον φόβο, την παραίτηση και την ιδιώτευση. Επίσης, θα συμβάλει στην ανάσχεση του «πολέμου των φτωχών», δηλαδή παρακμιακών φαινομένων που συνοδεύουν τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και τη γενίκευση της φτώχειας, όπως η διεύρυνση της λογικής «ο καθένας μόνος του και όλοι εναντίον όλων», η αύξηση της εγκληματικότητας, η ανάπτυξη ρατσιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων.

    Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως τουλάχιστον τις αντιλαμβάνεται η Αριστερά, βρίσκονται σε αντίθεση με «φιλανθρωπικές αντιλήψεις». Επιδιώκουν εκτός από την παροχή έμπρακτης βοήθειας, να αντιπαλέψουν την παθητικότητα και τη μοιρολατρία, και επιθυμούν την ανατροπή του σημερινού αδιεξόδου. Και τούτο διότι στόχος είναι η ενεργοποίηση των «από κάτω», η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δύναμής τους, αλλά και η κατανόηση ότι για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αναλάβουμε όλοι δράση, παρά τη συστηματικά καλλιεργούμενη απαισιοδοξία και τον μηδενισμό.

    Καμία σχέση δεν έχει η αλληλεγγύη με τη χρυσαυγίτικη προπαγάνδα…

    Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τις δράσεις της Χρυσής Αυγής με τις αιμοδοσιές ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ και τη διανομή τροφίμων και πάλι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ! Δράσεις μεμονωμένες και όμως προπαγανδισμένες με τρόπο υπερβολικό, με αφίσες, δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Παρατηρείται μάλιστα μια υπερεκτίμηση της… κοινωνικής δράσης της Χρυσής Αυγής, μια πλήρης αποδοχή του λαϊκισμού της και της επικοινωνιακής της ψηφοθηρικής προπαγάνδας. Μιας προπαγάνδας που δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη, διότι πέρα από τον διαχωρισμό των φτωχών ανθρώπων σε Έλληνες και… κοινωνικά απόβλητους μετανάστες, δεν έχει στόχο τη συμμετοχή της κοινωνίας στις δράσεις. Σκοπός είναι η “από τα πάνω” επίδειξη φιλανθρωπικής διάθεσης που εξαγοράζει ψήφους και συνειδήσεις. Αλλά και πάλι για ποια φιλανθρωπία να μιλήσουμε γι’ αυτούς που χτυπούν με ρατσιστικό μίσος μετανάστες και όχι μόνο… Να θυμηθούμε εδώ και τις προεκλογικές τους επιθέσεις σε περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

    Η απάτη με τις αιμοδοσίες…

    Οι χρυσαυγίτες με κάθε τρόπο προπαγανδίζουν το γεγονός ότι δίνουν αίμα και μάλιστα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αυτή η δράση τους αντίκειται φυσικά στους κανόνες που διέπουν την παροχή υπηρεσιών υγείας και στον ίδιο τον όρκο του Ιπποκράτη…

    Το Νοσοκομείο Σωτηρία και η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών τούς έδειξαν άλλωστε “κόκκινη κάρτα”, υποστηρίζοντας πως τέτοιου είδους διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους δεν μπορούν να γίνουν.

    Χαρακτηριστικά η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι: “Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν μπορεί να είναι αληθινή η είδηση πως δημόσιο νοσοκομείο έκανε δεκτή τέτοια παράλογη, αντιεπιστημονική, παράνομη και ρατσιστική μεθόδευση, περιμένουμε άμεσα επίσημες κατηγορηματικές διαψεύσεις από τα νοσοκομεία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας”.

    Διαβάστε επίσης:
    Παραβίαση του όρκου του Ιπποκράτη από Χρυσαυγίτες

    Να θυμίσουμε και την πολυδιαφημισμένη αιμοδοσία σε νοσοκομείο της Καρδίτσας, στην οποία προσήλθαν 12 χρυσαυγίτες μόνο, εκ των οποίων λιγότεροι από 10 έδωσαν στην πραγματικότητα αίμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο της περιοχής…

    Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι είναι αιμοδότες χωρίς να επιδίδονται σε προκλητική προπαγάνδα. Μόνο για το θλιβερό περιστατικό του τραυματισμού σε τροχαίο των δυο δίδυμων από την Πολωνία, εκατοντάδες είναι αυτοί που έσπευσαν μετά την έκκληση να δώσουν αίμα! Φυσικά χωρίς να φωτογραφηθούν…

    Τα τρόφιμα των… Ελλήνων

    Με τον ίδιο προπαγανδιστικό τρόπο σπεύδουν να μοιράσουν τρόφιμα, που, όπως έχει καταγγελθεί, προμηθεύονται από τη γνωστή γερμανική αλυσίδα LIDL… Χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου που έχει ανάγκη. Με στόχο να φωτογραφηθούν και να προβληθούν ως φιλεύσπλαχνοι οι γνωστοί υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης…

    lidl_xrysh_aygh

    Διαβάστε επίσης: Αρκετά με τη Χρυσή Αυγή! Φτάνει πια η μ… μιζέρια!

    Και μια και το ‘φερε η κουβέντα…

    Μήπως πρέπει να θυμηθούμε όσα συμβαίνουν -και είναι πολλά- ενάντια στην παθητικότητα και τη μοιρολατρία; Να δούμε τις προσπάθειες ανατροπής του σημερινού αδιεξόδου και της ενεργοποίηση των «από κάτω»; Αυτών που καθημερινά παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δηλώνουν έμπρακτα ότι για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αναλάβουμε όλοι δράση, παρά τη συστηματικά καλλιεργούμενη απαισιοδοξία και τον μηδενισμό.

    Ας το δοκιμάσουμε με κάποιες εικόνες αλληλεγγύης…

    Εν αρχή ήταν οι πατάτες: Από το χωράφι στο ράφι

    Κοινωνική Κουζίνα Χανίων

    Διέξοδοι στην κρίση με έμπρακτη αλληλεγγύη: Το παράδειγμα του κοινωνικού παντοπωλείου Νέας Ιωνίας

    Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας

    Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου

    Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Δράμας

    Συλλογικές κουζίνες ενάντια στη βία της πείνας
    Πλατεία Κλαυθμώνος – Σάββατο 18 Φλεβάρη

    Το Κοινωνικό Ωδείο είναι οι άνθρωποι και η μουσική

    Κοινωνικός χώρος για την υγεία της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων Πετραλώνων, Κουκακίου, Θησείου

    http://laikisineleusipetralona.espivblogs.net/

    Το σπουδαιότερο μάθημα είναι αυτό της αλληλεγγύης και του αγώνα

    Πολιτισμός και αλληλεγγύη στην Κέρκυρα

    Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Πρέβεζα

    «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού»: ανθρωπιά, εθελοντισμός, κοινωνική αλληλεγγύη

    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ!

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1415432

    • Αλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς στο 03/08/2012 στις 16:07

    Αλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς
    Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου και ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αφήνει ανέγγιχτη την αντιδραστική ουσία του νόμου 4009/2011. Ο πυρήνας του νόμου Διαμαντοπούλου, που οδηγεί το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και κατεδαφίζει ουσιαστικά τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 16 του Συντάγματος) της ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και του δικαιώματός τους στην απρόσκοπτη κρατική χρηματοδότηση (στο βαθμό που αυτές εκφράζονται και υλοποιούνται στο πλαίσιο του καπιταλισμού), μένει ανέπαφος.

    Τα μοναδικά κριτήρια, που οδήγησαν τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης να προχωρήσουν σε αυτές τις επουσιώδεις αλλαγές, είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, με την ελπίδα να καμφθούν οι αντιστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, κυρίως των πρυτανικών αρχών, τις οποίες επιθυμούν να καταστήσουν συνυπεύθυνες, ώστε να έχουν τις πλάτες τους, σε περίπτωση που εγερθεί μαζική και ρωμαλέα η αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις (καθιέρωση της επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου), ώστε να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η συγκρότηση και λειτουργία του παντοδύναμου Συμβούλιου διοίκησης.

    Η στόχευση αυτή ομολογείται καθαρά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προωθήσει προς ψήφιση από τη Βουλή ορισμένες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: Αφενός προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, ρεαλιστικού και ικανού για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, και αφετέρου περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές… οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ν. 4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του”.

    Οι κυριότερες αλλαγές που έγιναν στο νόμο Διαμαντοπούλου είναι οι εξής:

    — Το Τμήμα ορίζεται ως βασική εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή μονάδα και όχι απλώς εκπαιδευτική, όπως όριζε ο νόμος 4009, και η Σχολή αποτελεί τη βασική διοικητική μονάδα του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό, αναμορφώνεται και η οργάνωση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, που συντονίζονται και οργανώνονται από τη Σχολή και υλοποιούνται από το Τμήμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος.

    — Καθιερώνεται η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος, στην εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, σε περίπτωση δύο διαδοχικών άγονων εκλογικών διαδικασιών, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η συγκρότησή του και να κηρυχθεί αναποτελεσματική η μορφή της δυναμικής παρέμβασης των φοιτητών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας (η προηγούμενη εμπειρία υπήρξε πικρή για τους εμπνευστές και υποστηρικτές του νόμου). Αν πάλι τούτο δεν καταστεί δυνατόν, τα μέλη διορίζονται υποχρεωτικά και είναι οι αρχαιότεροι καθηγητές της πρώτης βαθμίδας του Ιδρύματος.

    Η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος καθιερώνεται και για την εκλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου και την εκλογή εκπροσώπου των φοιτητών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται και σε περίπτωση άγονης διαδικασίας εκλογής, το Συμβούλιο συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα χωρίς την εκλογή αυτών. Επίσης, παρόμοιες διαδικασίες προβλέπονται για την εκλογή του Πρύτανη και του Κοσμήτορα.

    — Την ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας ανάδειξης των εσωτερικών και των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου σε κάθε ίδρυμα έχει η Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου και όχι τριμελής επιτροπή, όπως προβλεπόταν στο νόμο 4009 (τις περισσότερες επιτροπές διόρισε τελικά η Διαμαντοπούλου, επειδή ήταν αδύνατον να εξευρεθούν πρόθυμοι καθηγητές να τις στελεχώσουν). Αναθέτοντας την αρμοδιότητα αυτή στις πρυτανικές αρχές, η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να τις καταστήσει συνυπεύθυνες στην εφαρμογή του νόμου (η συγκρότηση των Συμβουλίων είναι βασική παράμετρος για την πλήρη εφαρμογή του νόμου) και να κάμψει τυχόν αντιστάσεις τους. Το νομοσχέδιο καθιερώνει ασφυκτικό χρονικό όριο, την 25η Οκτωβρίου 2012, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης του Συμβουλίου, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ενώ τα ήδη αναδεδειγμένα Συμβούλια (σε ελάχιστα ΤΕΙ) διατηρούνται έως τη λήξη της θητείας τους.

    — Στον εκμαυλισμό των πρυτανικών αρχών και στην επιτυχία της συναίνεσής τους αποσκοπούν και οι εξής μεταβατικές διατάξεις του νομοσχέδιου: 1) Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της χώρας για το έτος 2012 γίνεται βάσει των εγκεκριμένων ή εγκριθησόμενων προϋπολογισμών τους. 2) Η θητεία των μονομελών και συλλογικών οργάνων των Ιδρυμάτων, η οποία ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου 2012, σύμφωνα με το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο εκλογής τους, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2012, ενώ κατά την πρώτη εκλογή του Πρύτανη η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 30η Νοεμβρίου 2012. 3) Η θητεία των οργάνων, εκτός αυτών που αναφέρονται παραπάνω, συνεχίζεται κανονικά μέχρι την προβλεπόμενη λήξη της. Ετσι, λοιπόν, μία διοίκηση πρυτανική ή προέδρου ΤΕΙ που λήγει το 2014 θα πάει μέχρι το 2014.

    Με τις παραπάνω ρυθμίσεις, η κυβέρνηση προσβλέπει στο να δημιουργήσει την αίσθηση του σεβασμού τάχατες του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, αλλά και να δώσει το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ανάδειξη των οργάνων, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί πλήρως. Τούτο ομολογεί κυνικά στη Βουλή και ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ταλιαδούρος.

    — Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η αλλαγή στα απαιτούμενα προσόντα των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου διοίκησης. Επειδή η διάταξη του νόμου 4009, που προέβλεπε, εκτός της “ευρείας αναγνώρισης του υποψήφιου στην επιστήμη, στα γράμματα ή τις τέχνες” και τη “διάκρισή του στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική ή πολιτιστική ζωή σε εθνικό ή σε διεθνές επίπεδο και τη γνώση και εμπειρία από θέση ευθύνης” ήταν ιδιαίτερα προκλητική και φωτογράφιζε ευθέως στελέχη επιχειρήσεων και των μηχανισμών (κρατικών και μη), τροποποιήθηκε με την απάλειψη του δεύτερου σκέλους και την προσθήκη ο υποψήφιος να “να διαθέτει αυξημένα τυπικά προσόντα και τουλάχιστον πτυχίο ΑΕΙ ημεδαπού πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένου αλλοδαπού”. Ακολουθήθηκε η πεπατημένη που λέει ότι στην πολιτική γίνονται πράγματα που δε λέγονται και λέγονται άλλα που δεν γίνονται.

    — Η εκλογή του Κοσμήτορα γίνεται όπως και του Πρύτανη. Ο Κοσμήτορας δεν εκλέγεται, όπως όριζε ο νόμος 4009 απευθείας από το Συμβούλιο, αλλά μέσω του Συμβουλίου, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αναδεικνύεται απευθείας από τις ψήφους των καθηγητών και των υπηρετούντων λεκτόρων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο επιλέγει τρεις υποψήφιους, από αυτούς που υπέβαλαν υποψηφιότητα και μεταξύ αυτών των τριών επιλέγει τον Κοσμήτορα το σώμα των καθηγητών και λεκτόρων.

    — Επιχειρείται μια αναιμική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Συμβούλιο στη Σύγκλητο και από τον Πρύτανη στη Σύγκλητο, όπως π.χ. : Η χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του Ιδρύματος σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και η διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του από το Συμβούλιο διοίκησης γίνεται τώρα μετά από εισήγηση της Συγκλήτου. Η άσκηση όσων αρμοδιοτήτων δεν ανατίθενται από το νόμο ειδικώς σε άλλα όργανα του Ιδρύματος φεύγει από τον Πρύτανη και πάει στη Σύγκλητο. Τα παραπάνω γίνονται για να δώσουν την αίσθηση ότι ενισχύονται δήθεν τα αμιγώς ακαδημαϊκά όργανα και αποδυναμώνεται το Συμβούλιο, το οποίο έχει και εξωτερικά μέλη.

    — Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας “ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στον τρόπο και τα κριτήρια της δωρεάν διανομής στους ενεργούς φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών των διδακτικών συγγραμμάτων μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «ΕΥΔΟΞΟΣ»”. Η ρύθμιση, όπως και η προηγούμενη του νόμου 4009, με τη διευκρίνηση ότι η δωρεάν διανομή αφορά “στον τρόπο και τα κριτήρια” και στους “ενεργούς” φοιτητές και με την προσθήκη της πρόνοιας να ανατίθεται η διανομή των συγγραμμάτων στην ηλεκτρονική υπηρεσία “ΕΥΔΟΞΟΣ”, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές.

    — Τέλος, καθιερώνονται διαδικασίες fast-track για τον πανεπιστημιακό “Καλλικράτη”. Οι σαρωτικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις ακόμη και ολόκληρων ΑΕΙ, που προβλέπονταν και με τον νόμο 4009, θα γίνονται μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των 2 μηνών. Στο διάστημα αυτό πρέπει να εκφράσει γνώμη η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και το Συμβούλιο διοίκησης, ύστερα από τη διατύπωση γνώμης της Συγκλήτου. Οι ανωτέρω γνώμες θεωρείται ότι εδόθησαν μετά την άπρακτη παρέλευση εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ο υπουργός Παιδείας έθεσε το ερώτημα της συγχώνευσης-κατάργησης. Τα περί ακαδημαϊκών κριτηρίων στην επιλογή των Τμημάτων, Σχολών ή και ΑΕΙ που θα βάλουν λουκέτο, ακούγονται βερεσέ, όταν μοναδικό κριτήριο, που επιβάλλεται και από το Μνημόνιο, είναι το άγριο πετσόκομμα των δαπανών.

    Από τα παραπάνω γίνει φανερό ότι οι αλλαγές αφορούν σε “στρογγυλέματα” του νόμου-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου. Σε ισχύ παραμένουν:

    — Η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το Πανεπιστήμιο ΑΕ απαιτεί συνθήκες εργοστασιακής γαλέρας: τρόμος, υποταγή, οσφυοκαμψία, σιγή νεκροταφείου.

    — Τα Συμβούλια διοίκησης ως παντοδύναμα όργανα. Δεν αρκούνται μόνο στον “εποπτικό” και “ελεγκτικό” ρόλο, που ζητά το πανεπιστημιακό κατεστημένο και ο αμετανόητος εραστής του ρεφορμισμού ΣΥΡΙΖΑ (άλλωστε, ποιος ο λόγος τότε να υπάρξουν ως χωριστό όργανο;). Χαράζουν τη στρατηγική, έχουν τη γενική εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας του Ιδρύματος, εγκρίνουν τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό, εγκρίνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό, τον ετήσιο προγραμματισμό και τον απολογισμό για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος, έχουν την εποπτεία του ΝΠΙΔ, που διαχειρίζεται τους πόρους του ΑΕΙ και την περιουσία του, έχουν στα χέρια τους τον ορισμό των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά, κ.λπ.

    — Το φθηνό, ευέλικτο πανεπιστήμιο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς. Με τη διάρθρωση των σπουδών σε τρεις κύκλους (με τον πρώτο, τον προπτυχιακό τουλάχιστον τριετή), κατά τα πρότυπα της Μπολόνια. Με τη δυνατότητα οργάνωσης ταχύρυθμων προγραμμάτων σπουδών, διάρκειας δυο ετών, που απονέμουν πιστοποιητικό κατάρτισης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι για τη λειτουργία των ΑΕΙ, αφού οι κρατικοί θα είναι με το σταγονόμετρο και υπό προϋποθέσεις. Με τη δυνατότητα δημιουργίας “μαγαζιών” διά βίου μάθησης. Με την αποτίμηση των σπουδών σε πιστωτικές μονάδες, που υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών, ευνουχίζουν τη συστηματική και βαθιά σπουδή στην επιστήμη και οδηγούν σε πτυχία πολλών ταχυτήτων.

    — Η ίδρυση επώνυμων εδρών διδασκαλίας και έρευνας, προφανώς για την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων (π.χ. έδρα Λαμπράκη, κ.λπ.).

    — Η αξιολόγηση των ΑΕΙ με επιχειρηματικά κριτήρια. Η “απόδοση” και “αποτελεσματικότητα” κρίνονται βάσει δεικτών, όπως η αριθμητική σχέση αποφοίτων-εισερχομένων φοιτητών, η αξιολόγηση του διδακτικού έργου από τους φοιτητές, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα προγράμματα διά βίου μάθησης, η πορεία απορρόφησης των αποφοίτων από την αγορά εργασίας, ο αριθμός των δημοσιεύσεων ανά καθηγητή, η “διεθνοποίηση”, όπως π.χ. ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών, κ.α.

    — Η δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ χωρίζεται σε δυο σκέλη. Το πρώτο εξασφαλίζει ίσα-ίσα την υποτυπώδη λειτουργία του Ιδρύματος και γίνεται βάσει των τετραετών προγραμματικών συμφωνιών με το κράτος και το δεύτερο προϋποθέτει την ανταπόκριση του Πανεπιστήμιου στα κριτήρια και τους δείκτες της αξιολόγησης.

    — Ο εκβιασμός προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που περιέχει η πρόβλεψη ότι αν παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες για την εκλογή των οργάνων διοίκησης αναστέλλεται η επιπλέον της βασικής χρηματοδότησης του Ιδρύματος.

    — Ολες οι διατάξεις που συγκροτούν τη φυσιογνωμία του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, όπως τα προγράμματα σπουδών συνεργασίας με ΑΕΙ της αλλοδαπής, τα προγράμματα διά βίου μάθησης, η διοργάνωση σπουδών σε ξένη γλώσσα, κ.λπ., καθώς και όλα τα άρθρα του νόμου 4009 που αφορούν στην ίδρυση ΝΠΙΔ με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, που διαχειρίζεται τους πόρους και την περιουσία του ΑΕΙ.

    — Ολες οι διατάξεις που πλήττουν τη φοιτητική μέριμνα. Επιπλέον όλες οι διατάξεις που αφορούν στους λεγόμενους “αιώνιους φοιτητές”, καθώς και οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου Διαμαντοπούλου, που προβλέπουν τη διαγραφή τους.

    ΥΓ 1: Σημειώνουμε ότι η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων απέρριψε με ομόφωνο ψήφισμά της το νομοσχέδιο του Αρβανιτόπουλου. Χαρακτηριστικά οι πρυτάνεις σημειώνουν: “Το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αυτές αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, όπως αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης. Διατηρεί τέλος διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας.

    Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ”.

    Ωστόσο, οι πρυτάνεις κρατούν μια στάση, που αφήνει περιθώρια στη συγκυβέρνηση για περαιτέρω “διάλογο” και δεν απευθύνουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα εγερτήριο σάλπισμα για την ανατροπή και αυτού του νομοσχέδιου-καρικατούρα. Αρκούνται να επισημάνουν απλώς ότι εξακολουθούν “με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ”.

    ΥΓ 2: Τα κονταροχτυπήματα ανάμεσα στις διάφορες κλίκες, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, με σημαιοφόρους Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο, Χρυσοχοϊδη, καθώς και η λυσσαλέα αντίθεση σε οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο Διαμαντοπούλου από τα αστικά ΜΜΕ, αφορούν στα άγρια εσωκομματικά παιχνίδια και τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας αποκλειστικά από τον Βενιζέλο από τη μια μεριά και στο φόβο ότι μπορεί να περάσει στην εργαζόμενη κοινωνία, που βάλλεται πανταχόθεν, το μήνυμα ότι οι στυλοβάτες του συστήματος και του Μνημόνιου μπορεί να κάνουν πίσω σε περίπτωση που συναντήσουν σθεναρή αντίσταση, από την άλλη.

    ΥΓ 3: Το νομοσχέδιο με το άρθρο 9 παίρνει πίσω όλες τις “ασφαλιστικές δικλείδες” που υποτίθεται ότι θέσπιζαν οι νόμοι για τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολέγια), τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ώστε να διασφαλίζεται δήθεν ένα υψηλό επίπεδο σπουδών. Τούτο έγινε για να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στις αποφάσεις των αφεντικών των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και στις επιταγές του Μνημόνιου 2. Χαρακτηριστικό είναι ότι αίρεται το “εμπόδιο” οι διδάσκοντες στα κολέγια να έχουν τα ίδια προσόντα με αυτά που απαιτούνται για τους εδώ καθηγητές των ΑΕΙ. Τα προσόντα των διδασκόντων θα είναι πλέον σύμφωνα μόνο με τα προσόντα των μητρικών πανεπιστημίων όπου γης.

    Γιούλα Γκεσούλη

    http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=17466&pos=4&cat_id=48

    • Στο 22,5% η ανεργία στην Ελλάδα στο 02/08/2012 στις 14:34

    Στο 22,5% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ισπανία η οποία προηγείται με 24,8% (στοιχεία Ιουνίου), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία με 4,5% και η Ολλανδία με 5,1%.

    Τον Ιούνιο του 2012 η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό του 11,2% και στην ΕΕ στο 10,4%.

    http://www.alterthess.gr/content/sto-225-i-anergia-stin-ellada

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.