→ Δεκέμβριος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com

35 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

  1. Image scaled down

    Με το πανό αυτό εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς της Χαλυβουργικής που μετράνε ήδη 40 μέρες απεργίας.
    Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων μας για μια άλλη κοινωνία.Κουράγιο αδέρφια,είμαστε μαζί σας μέχρι τη νίκη και θα νικήσουμε.Venceremos!
    Alternative fans of ergotelis
    http://www.alter-ergotelis.gr

    • Λασίθι : Λαϊκή Συνέλευση στην Κριτσά για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στο 10/12/2011 στις 22:34

    Λαϊκή Συνέλευση διοργανώνεται αύριο Κυριακή στις 4.00 μ.μ. στην Κριτσά με θέμα τις βιομηχανικές ΑΠΕ

    Την συνέλευση διοργανώνει η Επιτροπή αγώνα Κριτσάς κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής τονίζεται :

    “Δεν είμαστε δούλοι κανενός……

    Τον ήλιο, τον αέρα, τη θάλασσα και τη γη μας μόνοι μας μπορούμε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

    Δεν εξουσιοδοτήσαμε κανένα να υποθηκεύσει το μέλλον μας, τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας.

    Η χωρίς κανέναν περιορισμό και χωροταξικό σχεδιασμό εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων είναι καταστροφή στις παραγωγικές δραστηριότητες μας.

    Ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο τόπος μας, κινδυνεύουν άμεσα από την ανισόρροπη ανάπτυξη που επιτάσσει «η πράσινη ανάπτυξη» των Ευρωπαίων και που θα φέρει σίγουρα τη δική μας υπανάπτυξη.

    Δηλώνουμε τη σθεναρή αντίσταση μας σε τέτοιους δόλιους προγραμματισμούς”.
    http://www.cretalive.gr/new/64459/crete/Laiki_Suneleusi_stin_Kritsa_gia__tis_biomichanikes_APE

    • Ηράκλειο : Λαϊκό Συσσίτιο στην περιοχή των Δειλινών στο 09/12/2011 στις 11:34

    Πριν τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ το πρώτο συσσίτιο για την περιοχή των Δειλινών με την σφραγίδα του Συλλόγου Αλληλεγγύη σε εβδομαδιαία βάση για αρχή.

    Έχουμε υποχρέωση σε αυτούς τους ανθρώπους που πενθούν τα όνειρα τους και αγωνιούν για ένα πιάτο φαγητού υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου περιγράφοντας τις δραματικές ανθρώπινες ιστορίες που κρύβει και αυτή η συνοικία του Ηρακλείου.

    Από το 2000 σιωπηλά και αθόρυβα ο σύλλογος προσπαθεί να στέκεται στο πλευρό όσων στερούνται. Το τελευταίο διάστημα βλέποντας μέρα με την μέρα την κατάσταση να χειροτερεύει και τον εφιάλτη ακόμη και της πείνας να απλώνεται , δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια.

    Ένα συσσίτιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητού και η σκέψη δεν άργησε να γίνει πράξη. Έστω και μια φορά την εβδομάδα αρχικά , και με την θέληση να παλέψουν για να γίνεται ακόμη συχνότερα.

    Η ανταπόκριση των απλών πολιτών μοιάζει με ένα μικρό θαύμα. Από αυτά που δεν έχουν και που σίγουρα δεν τους περισσεύουν αγκάλιασαν την προσπάθεια δίνοντας ακόμη ένα μάθημα ανθρωπιάς μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μαζί με τους ανθρώπους του συλλόγου μοιράζονται πλέον τον ίδιο στόχο , να μην λείψει σε κανέναν τουλάχιστον ένα πιάτο με φαγητό.

    ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

    • Κρήτη : Στις πρώτες θέσεις οι αυτοκτονίες! στο 09/12/2011 στις 11:03

    Στις πρώτες θέσεις η Κρήτη στις αυτοκτονίες!
    Δραματικά στοιχεία ‘δείχνουν’ πρώτη την Αττική και δεύτερη την Κρήτη
    Ενημερώθηκε: 09.12.2011 // 09:25
    Στις πρώτες θέσεις η Κρήτη στις αυτοκτονίες!

    Από το 2000 έως το 2009 οι αυτοκτονίες ήταν 3.661.

    Πρώτη στις κλήσεις στην γραμμή βοήθειας είναι η Αττική με δεύτερη την Κρήτη.

    Μόνο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο πάνω από 20 άτομα αυτοκτόνησαν στην Κρήτη ενώ τα επίσημα στοιχεία για τι 2010 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα…

    Η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες σύμφωνα με τους ειδικούς, γίνεται ταυτόχρονα με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, η οποία επιτείνει άλλα προβλήματα που προυπάρχουν όπως κατάθλιψη ή οικογενειακά προβλήματα.

    newsit.gr

    • Η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία μας αφορά όλους στο 07/12/2011 στις 16:08

    Θέλοντας να σπάσουμε το τείχος της σιωπής που έχουν χτίσει γύρω από την απεργία τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και θεωρώντας ότι αυτή η εμπειρία αξίζει και πρέπει να μεταδοθεί σε πολύ κόσμο, καταγράψαμε κάποιες εικόνες από την επίσκεψή μας.

    Η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία μας αφορά όλους

    Τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη 5μελής αντιπροσωπεία της Λαϊκής συνέλευσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας επισκεφτήκαμε το χώρο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, όπου οι εργάτες βρίσκονταν σε απεργία για 36η μέρα, για να τους δώσουμε το ψήφισμα αλληλεγγύης της συνέλευσης και τα 161 ευρώ που μαζέψαμε. Θέλοντας να σπάσουμε το τείχος της σιωπής που έχουν χτίσει γύρω από την απεργία τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και θεωρώντας ότι αυτή η εμπειρία αξίζει και πρέπει να μεταδοθεί σε πολύ κόσμο, καταγράψαμε κάποιες εικόνες από την επίσκεψή μας.

    ”Είμαστε-και θα είμαστε-ζωντανοί χάρη σε σας”!

    Η ανταπόκριση των συγκεντρωμένων εργατών στην επίσκεψή μας στο εργοστάσιο ήταν συγκινητική. Δεκάδες άτομα μαζεύτηκαν γύρω μας και χειροκροτούσαν κατά τη διάρκεια ανάγνωσης του ψηφίσματος αλληλεγγύης, ενώ για πολύ ώρα μετά ήταν πρόθυμοι να μας εξηγήσουν λεπτομερώς το λόγο του αγώνα τους, τις σκέψεις τους για το τι μέλει γενέσθαι, τις επιθέσεις της εργοδοσίας, αλλά και την ίδια την καθημερινότητά τους στο εργοστάσιο. Αυτό που μας επαναλάμβαναν με κάθε τόνο ήταν η σπουδαιότητα της αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτόν τον αγώνα, τονίζοντάς μας ότι μόνο έτσι έχουν κρατηθεί ζωντανοί και ότι σε αυτό στηρίζονται για να πετύχουν. Αυτό γινόταν άμεσα φανερό όχι μόνο από τα δεκάδες πανό συμπαράστασης σωματείων και συλλόγων και τις ζωγραφιές μικρών παιδιών που υπήρχαν στο χώρο, αλλά και από τα τρόφιμα που διανέμονταν σε κάθε εργάτη για να μπορέσει να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της απεργίας. Από αυτή την άποψη η οργάνωση της εργατικής αλληλεγγύης σε επίπεδο εργοστασίου είναι εξαιρετική, επιτρέποντας αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.

    36η ημέρα απεργίας – 51 απολύσεις

    Η Απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία – και όχι στη Χαλυβουργική, όπως πολλοί μπερδεύουν – ξεκίνησε στις 31-10-11, έχοντας ως στόχο να αποτρέψει την εκ περιτροπής εργασία, τις μειώσεις μισθών πάνω από 30%, τα διήμερα και τριήμερα εργασίας και τις απολύσεις. Οι απολύσεις αυτή τη στιγμή είναι 51 (50 εργαζόμενοι και ένας “σεκιουριτάς” όπως μας είπαν), ενώ στόχος της εργοδοσίας είναι να προχωρήσει σε πολύ περισσότερες αν δε δεχθούν τις μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας. Όπως μας εξήγησαν, αν περάσει αυτό οι εργάτες θα αμείβονται με 92 εώς 120 ευρώ την εβδομάδα, σε μία επιχείρηση που αποτελεί τμήμα ενός σημαντικού κλάδου της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα!!! Η εργοδοσία (Μάνεσης) σε όλο αυτό το διάστημα παραμένει αμείλικτη και αδίστακτη, αφού όχι μόνο έχει προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις από την αρχή της απεργίας, αλλά καθημερινά συκοφαντεί τον αγώνα των απεργών. Μετέφερε άμεσα το λογιστήριο της εταιρείας σε άλλο σημείο ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι, ενώ κυκλοφόρησε ένα κατάπτυστο κείμενο όπου κατηγορεί το σωματείο για διάφορα απίθανα πράγματα. Η αμείλικτη αυτή στάση της, όπως αναφέρθηκε, εξηγείται από το γεγονός ότι το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελληνική Χαλυβουργία έχει τη στήριξη των βιομηχάνων και στην ουσία αποτελεί προπομπό για τις επιθέσεις στο εργατικό κίνημα στο σύνολο της βιομηχανίας. Οι μισθοί 500 Ευρώ είναι ο στόχος όχι μόνο στην Ελληνική Χαλυβουργία αλλά για όλες τις βιομηχανίες και γι’ αυτό πρέπει όλοι να δούμε αυτόν τον αγώνα ως δικό μας, γιατί διαφορετικά αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσεται σε όλους τους εργαζόμενους.

    “Δεν υπάρχει κανένας μας που να μην έχει τραυματιστεί”

    Οι απεργοί μας περιέγραψαν μία πραγματικότητα στην οποία τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, κάθε εργάτης έχει ν’ αναφέρει κάποιο περιστατικό ατυχήματος, από απλά εγκαύματα, κομμένα δάχτυλα έως και δίμηνη νοσηλεία σε κατάσταση αφασίας. Αυτό ήταν μάλιστα ορατό σε όλους μας δια γυμνού οφθαλμού… Πέρσι μάλιστα, ένας εργάτης πέθανε όταν καυτός χάλυβας έπεσε πάνω του. Η αντιμετώπιση της εργοδοσίας στο εργατικό δυστύχημα ήταν να δώσει στη γυναίκα του νεκρού μία αποζημίωση που δεν ξεπερνούσε τα 26 ημερομίσθια. (όσες ακριβώς ήταν και οι μέρες που νοσηλευόταν στην εντατική!!!). Η “ανθρώπινη” αντιμετώπιση του βιομήχανου Μάνεση,σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα,ήταν η εξής: ”Μα καλά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς όλα τα ατυχήματα τα παθαίνετε εδώ, κι όχι στο σπίτι σας”. -”Στο σπίτι μας χαϊδεύουμε τις γυναίκες μας, εδώ τα σίδερα”, ήταν η απάντηση των εργατών.

    Στεκόμαστε στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών μέχρι τη νίκη

    Ως αντιπροσωπεία της Λαϊκής συνέλευσης Φιλ/φειας – Χαλκηδόνας, αντιλαμβανόμενοι την κρίσιμη φάση στην οποία έχει μπει ο αγώνας τους τους δηλώσαμε τη διαθεσιμότητά μας να βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί: από παρουσία στο χώρο για βοήθεια στην περιφρούρηση, μέχρι μάζεμα νέας οικονομικής ενίσχυσης για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές πιέσεις. Οι εργάτες Χαλυβουργίας μας ευχαρίστησαν για τη στήριξή μας, εξηγώντας μας ότι είναι και αυτοί μαζί μας για ότι χρειαστούμε. Μας ξανατόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης ώστε να μπορούν να στέκονται όρθιοι και ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικός τους αλλά και δικός μας.

    Τέλος, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μικρά παιδιά, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα κατά την περίοδο της απεργίας, μας ζήτησαν να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε συλλέγοντας είδη για παιδιά: από μάζεμα τροφίμων, μέχρι σχολικά είδη, παιχνίδια, και ότι άλλο μπορεί να αφορά παιδιά. Τους δεσμευτήκαμε ότι θα μαζέψουμε όση περισσότερη βοήθεια μπορούμε και θα τους επισκεφτούμε σύντομα. Τους ζητήσαμε μάλιστα να έρθουν στη Λαϊκή συνέλευση Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και να μας ενημερώσουν όλους και όλες για την πορεία του αγώνα τους, κάτι που μας άφησαν ανοιχτό αν τους ενημερώσουμε εγκαίρως.

    Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

    Η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία μας αφορά όλους Posted on 07/12/2011 by Λαϊκή συνέλευση Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας |

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1360697

    • Χανιά : Πρωτοβουλία για γεύμα σε μαθητές από το Σύλλογο Δασκάλων στο 07/12/2011 στις 11:28

    Χανιά: Πρωτοβουλία για γεύμα σε μαθητές από το Σύλλογο Δασκάλων
    07/12/11 Χανιώτικα Νέα

    Σύσκεψη, με σκοπό την παροχή δωρεάν γεύματος με τοπικά προϊόντα σε μαθητές, οργανώνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του (Εμπορικό Κέντρο «Ερμής», Μπουνιαλή 13 – 19) και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν.

    Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, «οι πρόσφατες λιποθυμίες μαθητών από ασιτία σε σχολεία της χώρας μας και πριν λίγες μέρες και σε σχολείο της Κρήτης, μας δείχνουν τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η τρόικα και το Δ.Ν.Τ., οδηγώντας κυριολεκτικά στη λιμοκτονία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, με ένα εκατομμύριο ανέργους, τον μισό πληθυσμό κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας και τα χαράτσια στους φτωχούς να διαδέχονται το ένα το άλλο, με την απειλή ακόμη και να τους κόψουν το ρεύμα εκτός από τους μισθούς και τη δουλειά!

    Σε όλα αυτά δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Πρέπει να συσπειρωθούμε στα συνδικάτα και στους συλλογικούς μας φορείς, να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας, να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική των μνημονίων που αφήνει στο απυρόβλητο τους πλούσιους και τις τράπεζες και φορολογεί μονίμως εργαζομένους, φτωχούς και ανέργους.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία που πρέπει να πάρουμε ως συλλογικοί φορείς για να μην αφήσουμε τα παιδιά μας να λιμοκτονήσουν, να προωθήσουμε την υγιεινή διατροφή με τοπικά προϊόντα, στηρίζοντας παράλληλα και τον αγροτικό μας κόσμο. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία σήμερα η καθιέρωση ενός δωρεάν γεύματος με τοπικά υγιεινά προϊόντα για όλα τα παιδιά σε κάθε σχολείο.

    Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των Δήμων να το ξεκινήσουν άμεσα, σήμερα, πριν αρχίσουμε να έχουμε θανάτους παιδιών από ασιτία λόγω της πολιτικής που ασκούνε με τα μνημόνιά τους.

    Εμείς από την πλευρά μας δεν θα μείνουμε σε μια απλή ανακοίνωση, αλλά, εφαρμόζοντας και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, θα προχωρήσουμε στην ενεργητική διεκδίκηση ενός δωρεάν γεύματος για όλα τα παιδιά με υγιεινά τοπικά προϊόντα στα σχολεία, μέσα από μια Ημέρα Δράσης στα σχολεία μέσα στον Δεκέμβριο.

    Στόχος μας είναι να δείξουμε σε ολόκληρη την κοινωνία ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις, θα μπορούσαν να το κάνουν κάθε μέρα με τις πολλαπλάσιες δυνάμεις και πόρους που διαθέτουν το κράτος και οι Δήμοι, εάν βέβαια έχουν την πολιτική βούληση».

    • Κρήτη : Νέα στοιχεία για τη δράση του γερμανού σφαγέα Φ. Σούμπερτ στο 05/12/2011 στις 16:38

    Νέα στοιχεία για τη δράση του γερμανού σφαγέα Φ. Σούμπερτ στη Κρήτη

    “Εφονεύθησαν ή εβασανίσθησαν κατά τον αγριώτερον τρόπον πλείστα άτομα, εληστεύθησαν δε και εκάησαν πλείσται οικίαι…

    Γενικώς η μετάβασις του εις τους τόπους της δράσεώς του ομοίαζεν προς αγρίαν λαίλαπα, συνώδευεν δε ταύτην πάντοτε αφθονία δακρύων, πόνου και αίματος”.

    Με αυτόν τον τρόπο περιγράφεται σε έκθεση του Απριλίου του 1947, η δράση του ελληνομαθούς ναζιστή Φριτς Σούμπερτ, ο οποίος έδρασε στο φόντο των αποφάσεων εκ μέρους του Χίτλερ για αντίποινα στη μεγαλόνησο μετά τη Μάχη της Κρήτης (20-30 Μαΐου 1941) .

    Κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, βίαιος, σαδιστής, διπλωμάτης και δολοπλόκος –μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της ιδιόρρυθμης προσωπικότητάς του– ο επιλοχίας Σούμπερτ συνιστά μια πρωτοφανή και ίσως μοναδική περίπτωση στα χρονικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Τα έργα και οι ημέρες της αιμοδιψούς αυτής προσωπικότητας, που οι φήμες για την ελληνική καταγωγή του ενίσχυσαν το μύθο του, εξιστορούνται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα» (εκδόσεις Επίκεντρο), με το συγγραφέα του Θανάση Φωτίου να μεταφέρει με ζωντανό τρόπο τις κτηνωδίες της κατοχικής περιόδου, με πλούσιο αρχειακό υλικό και πρωτότυπες συνεντεύξεις.

    Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αφορά την Κρήτη, καθώς από εκεί ξεκινά την τρομοκρατική δράση του ο Σούμπερτ, ως επικεφαλής ομάδας κατοίκων του νησιού, προαναγγέλλοντας την ίδρυση, αργότερα, των περιβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας. Στη συνέχεια, με διαταγή του στρατιωτικού διοικητή του Φρουρίου Κρήτης, ορίζεται διοικητής γερμανοντυμένου εγκληματικού σώματος Ελλήνων, εξαπολύοντας επιθέσεις ωμής βίας κατά πολιτών στην Κρήτη και τη Μακεδονία.

    Η βιογραφία του Σούμπερτ

    Η περιπετειώδης ζωή της σκοτεινής αυτής προσωπικότητας ξεκινάει στο Ντόρτμουντ, στις 21 Φεβρουαρίου του 1897, όπου γεννήθηκε από γονείς εργάτες.

    Βρέθηκε από νωρίς κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου να πολεμάει για τη Γερμανία, ενώ μετά το τέλος των μαχών βρέθηκε στη Σμύρνη ως μέλος γερμανικών αποστολών ειδικευμένου προσωπικού που αναδιοργάνωσε και ηγήθηκε οθωμανικών στρατιωτικών τμημάτων στην απόκρουση επιθέσεων της Αντάντ.

    Την 1η Ιανουαρίου 1934 ο Σούμπερτ έγινε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος. Μιλούσε καλά ελληνικά, τουρκικά, ιταλικά και αραβικά, ενώ το 1941 και όντας ήδη υπαξιωματικός μετατέθηκε στα Χανιά, στην Περιφερειακή Διοίκηση Ρεθύμνου, με την ιδιότητα του διερμηνέα.
    Το αιματοκύλισμα στη Κρήτη με τη βοήθεια δωσίλογων

    Η αιματηρή του διαδρομή στην Κρήτη ξεκινάει απ’ το χωριό Ορος του Ρεθύμνου. Οι ντόπιοι προσέφεραν μεγάλη βοήθεια και υπηρεσίες στους άγγλους στρατιώτες μέχρι να φυγαδευτούν στη Μέση Ανατολή, γεγονός που δε θα έμενε «ατιμώρητο» από τον Σούμπερτ.

    Στις 28 Αυγούστου του ’41 τέσσερις Γερμανοί – κι ένας Κρητικός γερμανοντυμένος – ζήτησαν να δουν τον πρόεδρο της Κοινότητας του Ορους, Παντελή Παπαδάκη.

    Εκείνος, νομίζοντας πως τον ζητούσαν για υπηρεσιακούς λόγους, κίνησε να τους δει και αμέσως τον τραυμάτισαν βαριά. «Μην πάτε στο σπίτι γιατί αυτοί μπορεί να ξανάρθουν», ήταν τα τελευταία λόγια του πριν πεθάνει ενώ της φονικής ομάδας επικεφαλής ήταν ο Σούμπερτ.

    Το φθινόπωρο του 1941 μετατέθηκε απ’ το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο με την τριπλή ιδιότητα του στρατιωτικού – διερμηνέα – κατασκόπου για λογαριασμό πάντα της γερμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας και αντικατασκοπίας Abwehr III.

    Στην συνέχεια η δράση του Σούμπερτ τοποθετείται στον Κρουσώνα Ηρακλείου, περιοχή που χωρίζεται ανάμεσα σε δωσίλογους και αντιστασιακούς.

    Απ’ τη μία και λόγω της μεγάλης παράδοσης του χωριού σε οπλοκατοχή, στοιχίζονται οι ντόπιοι με τους αντάρτες της ομάδας του Σατανά (Αντώνη Γρηγοράκη) και απ’ την άλλη με τους συνεργάτες των Γερμανών.

    Το χωριό τροφοδοτεί το τάγμα του Σούμπερτ και διεξάγουν επιδρομές και δολοφονίες. Τον Ιούλιο του ’43 στα Μεσκλά Κυδωνίας ο Σούμπερτ κάνει μια επιδρομή με γερμανοντυμένους Κρουσανιώτες και βασανίζει Μεσκλιανούς. Αμέσως μετά η δράση του πυκνώνει και ως εντολοδόχος του ταγματάρχη Χάρτμαν αλλά και αυτοτελώς με στόχο την κατάσχεση όπλων, την απόσπαση πληροφοριών για τους αντάρτες και τον νεοσύστατο τότε ΕΛΑΣ, την τρομοκράτηση των χωριών που υποστήριζαν τους αντιστασιακούς.

    Οι φρικαλεότητες και η σύσταση του Σώματος Κυνηγών

    Είναι χαρακτηριστικό το συμβάν όπου οι Σουμπερτίτες μαζί με λόχο γερμανών εξέδραμαν κατά της τοποθεσίας Βρωμόνερο, λημέρι της ομάδας του Σατανά στις υπώρειες του Ψηλορείτη, οι αντάρτες διέφυγαν ενώ οι Σουμπερτίτες συνέλαβαν πέντε άτομα που συγγένευαν ή συνεργάζονταν με την Αντίσταση.

    Η περίπτωση του βοσκού Ι. Ξυλούρη ή Ξυλουρογιάννη κόβει την ανάσα: τον έδεσαν με τρίχινο σχοινί από τον λαιμό σε ένα γάιδαρο και ενώ τον τραβούσαν του έβγαλαν τα μάτια!

    Αλλους τους μετέφεραν στην Αυγενική, την έδρα του Σούμπερτ, και ύστερα από άγρια βασανιστήρια τους εκτέλεσαν σε λάκκο που έσκαψαν οι ίδιοι οι μελλοθάνατοι!

    Οι φρικαλεότητες της ομάδας του Σούμπερτ συνεχίστηκαν σε πολλά χωριά με κακοποιήσεις και εμπρησμούς σπιτιών και με δεκάδες θύματα και βασανισμούς όπως στο Μετόχι Βορού Μονοφατσίου.

    Κατόπιν και έπειτα από διαταγή του ανώτερου διοικητή του Φρουρίου της Κρήτης στρατηγού Μπρούνο Μπρόιερ και όσο η Αντίσταση φούντωνε, ο Σούμπερτ συγκρότησε Σώμα Κυνηγών (στελεχώθηκε από γερμανόφιλους ντόπιους και δωσίλογους αλλά και βαρυποινίτες από φυλακές της Κρήτης).

    Στις 11 Ιανουαρίου εγκατέλειψε την Κρήτη και στα μέσα Φεβρουαρίου αναχώρησε για Θεσσαλονίκη μαζί με 40 Κρητικούς και τέθηκε υπό τις διαταγές της Στρατιωτικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης – Αιγαίου.

    Στη Μακεδονία, ο Σούμπερτ συνέχισε την εγκληματική του δράση, και σύντομα, έγινε ο φόβος κι ο τρόμος και καθιερώθηκε ως μία από τις πλέον διαβόητες προσωπικότητες μεταξύ των σκληροτράχηλων ταγματασφαλιτών της περιοχής.

    Η σύλληψη και το τέλος του

    Το 1945, ο Σούμπερτ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με την Κρήτη και τη Μακεδονία να διεκδικούν τη διοργάνωση του τελετουργικού εκτέλεσής του. Στις 22 Οκτωβρίου 1947 πέρασε την πύλη των φυλακών Επταπυργίου, μεταφέρθηκε στο “συνήθη τόπο εκτελέσεων” πίσω από τις φυλακές κι εκεί εκτελέστηκε.

    Ο Σούμπερτ, όπως γράφει στο βιβλίο του ο Θανάσης Φωτίου, από το απομονωμένο κελί των μελλοθανάτων, τα ξημερώματα, παρέδωσε στον αρχιφύλακα να ταχυδρομήσει δύο γράμματα: το ένα στην κόρη του, που ζούσε στο Παλέρμο με τον Ιταλό σύζυγό της και το άλλο στον συνταγματάρχη Γιοχάνες Μπάργκε, κρατούμενο στις φυλακές Καλλιθέας.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λίγο προτού μεταφερθεί στο γραφείο των φυλακών, για τα εγκλήματα στο Ασβεστοχώρι, το Χορτιάτη, τα Γιαννιτσά και αλλού, ο Σούμπερτ έκανε λόγο για “ψέματα και υπερβολές”, υποστηρίζοντας πως δεν σκότωσε κανέναν, αλλά εκτελούσε απλώς διαταγές του αξιωματικού του.

    Ο Σούμπερτ, μέχρι και το τέλος της ζωής του, εμφανίσθηκε αμετανόητος, αλλά και φανατικά πιστός στην ιδέα της “Μεγάλης Γερμανίας” και στο νόμο της εκδίκησης, σημειώνει ο Θανάσης Φωτίου.

    «Η Ναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα»

    Το βιβλίο, «η Ναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα» αποτελεί μέσα από τις 500 σελίδες του, μία ενδελεχή μελέτη της αιμοσταγούς αυτής προσωπικότητας, που σκόρπισε το θάνατο στην Κρήτη αλλά και τη Μακεδονία.

    Ο συγγραφέας, Θανάσης Φωτίου είναι πτυχιούχος του ΑΠΘ και διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Δίδαξε μαθήματα ελληνικής φιλολογίας και ιστορίας στο καναδικό πανεπιστήμιο Κάρλετον της Οτάβα και το συγγραφικό του έργο αφορά κυρίως το Βυζάντιο.

    http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=49309&cid=312

    • Ηράκλειο : περισσότερα απο 13 ζωα νεκρά στα καμίνια απο φόλες στο 05/12/2011 στις 11:20

    Ουτε ένα ούτε δύο αλλά περισσότερα από 13 σκυλιά και γάτες θανατώθηκαν από φόλες που έχει γεμίσει η περιοχή των Καμινίων και, μάλιστα, σε σημεία όπου παίζουν μικρά παιδιά!

    Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και μέχρι χθες κάτοικοι της περιοχής έβρισκαν δηλητηριασμένα τετράποδα.

    Ο Σύλλογος Ζωφόρος προχώρησε σε καταγγελία στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα ενώ πολλοί περίοικοι «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένο άτομο ως ύποπτο για τη δηλητηρίαση τόσων ζώων. Παράλληλα, το Σωματείο
    της Ζωόφιλης Δράσης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστου, «που για τρίτη φορά σκορπά το θάνατο στα ζώα της περιοχής Καμινίων σε διάστημα μόλις δύο μηνών από κοινού με τους κάτοικους της περιοχής που θρηνούν τα ζωάκια τους», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, σε σχετική ανακοίνωση.

    Το δηλητήριο υπάρχει σε λουκάνικα, σαλάμια, μπιφτέκια, ξηρά τροφή που κατανάλωσαν τα άτυχα τετράποδα και ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε το θάνατό τους μέσα σε λίγη ώρα.

    Στην περιοχή, που είναι μια πολυπληθής γειτονιά με πολλές οικογένειες, παίζουν μικρά παιδιά που θα μπορούσαν να είχαν πέσει τα ίδια θύματα
    όσων βάζουν στο στόχο τα άτυχα ζώα.

    ΠΑΤΡΙΣ
    http://cretalive.gr/new/63649/crete/Foles_kai_thanatos_sta_Kaminia

    • Ηράκλειο : Από την Αλικαρνασσό στην Αθήνα μέλος των "Πυρήνων της Φωτιάς" στο 03/12/2011 στις 18:43

    Για να προσαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά
    Ενημερώθηκε: 03.12.2011 // 08:00
    Από την Αλικαρνασσό στην Αθήνα μέλος των “Πυρήνων της Φωτιάς”

    Σε συναγερμό τέθηκαν χθες οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης για τη μεταγωγή νεαρού που κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

    Ο 28χρονος είναι έγκλειστος στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού το τελευταίο δεκαπενθήμερο και μάλιστα η μεταγωγή του στο Ηράκλειο έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνοδεία κλιμακίων της ΕΚΑΜ.

    Λίγες ημέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Αλικαρνασσού έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να μεταχθεί και πάλι στην Αθήνα καθώς πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά. Η μεταγωγή έγινε χθες και πάλι συνοδεία ομάδων της ΕΚΑΜ.
    http://cretalive.gr/new/63387/crete/Apo_tin_Alikarnasso_stin_Athina_melos_ton_Purinon_tis_Fotias

    • Ηράκλειο : Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου σχετικά με τη λιποθυμία ανηλίκου σε σχολείου από ασιτία στο 01/12/2011 στις 09:08

    Μετά τα κρούσματα της Αθήνας, του Μεσολογγίου (ποιος ξέρει και που αλλού) η λιποθυμία μαθητή λόγω ασιτίας εμφανίστηκε και στο Ηράκλειο.
    Τα προβλήματα φουντώνουν. Ένας απέραντος Γολγοθάς για οικογένειες με άνεργους, πολύτεκνους, Αμεα και διαζευγμένους γονείς που απεγνωσμένα προσπαθούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για την επιβίωση τους.
    Γι’ αυτούς τους γονείς η μόρφωση των παιδιών τους ακόμη και το ρεύμα ή το νερό είναι πλέον πολυτέλεια μπροστά στην ανάγκη για την εξασφάλιση τροφής.
    Την ίδια στιγμή που οι καταθέσεις “των εκλεκτών πολιτών ” γεμίζουν τις ξένες τράπεζες και “τυγχάνουν προστασίας” από την εξουσία, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι
    επαγγελματίες, καλούνται στη μεγάλη «εθνική προσπάθεια» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
    Ο υποσιτισμός παιδιών είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατείται μπροστά στη δίψα για κέρδος.
    Εμπρός να κάνουμε πράξη το σύνθημα : «ΈΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ!».
    Καλούμε τους συλλόγους γονέων να γίνουν το αποκούμπι κάθε οικογένειας που δοκιμάζεται σκληρά.
    Να σταθούμε αλληλέγγυοι και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και οργανωμένα σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημά
    της. Όχι απαθείς και αδιάφοροι.
    Απαιτούμε ΤΩΡΑ:

    1. Να χορηγηθούν κονδύλια από το κράτος στους δήμους, για την παροχή μικρών γευμάτων (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κ.λ.π.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των Δήμων. Η όποια εμπλοκή Μ.Κ.Ο, χορηγών είναι εκ του πονηρού και με προοπτική το αντάλλαγμα.
    2. Άμεση διασύνδεση των σχολείων με ιατρικούς και υγειονομικούς συλλόγους και σωματεία, δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, Κ.Υ.) προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές με τα βασικά εμβόλια και να εκδοθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας.
    3. Ούτε ένα € από την τσέπη των γονέων για έξοδα του σχολείου, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, κ.λ.π.
    4. Δωρεάν θέρμανση, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο σε όλα τα σχολεία.
    5. Όλα τα βιβλία εδώ και τώρα σε όλα τα σχολεία. ΤΩΡΑ επίλυση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού κρατικής και τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
    Παροτρύνουμε τους συλλόγους γονέων να συμμετάσχουν και μάλιστα ενεργά στις επιτροπές ανέργων με τα σωματεία κάθε γειτονιάς και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών άνεργων γονιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία.
    Κανένα παιδί χωρίς φαγητό, μόρφωση και ιατρική – φαρμακευτική φροντίδα!”

    Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων νομού Ηρακλείου
    πηγή : http://antipaloi.blogspot.com/

    • Χανιά : Νέα κινητοποίηση ενάντια στον φόρο ακινήτων στο 01/12/2011 στις 01:14

    ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. ΧΑΝΙΩΝ
    Νέα κινητοποίηση ενάντια στον φόρο ακινήτων
    Από: Δημήτρης Μαριδάκης
    Δημοσιεύθηκε στις: 30-11-2011

    Να μην πληρώσουν το «χαράτσι» της Δ.Ε.Η. και κανένα άλλο φοροεισπρακτικό μέτρο «που εξαθλιώνει τη ζωή των εργαζομένων», κάλεσαν χθες τους εργαζομένους, τη νεολαία και τους ανέργους, εργατικά σωματεία και Αγροτικοί Σύλλογοι, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δ.Ε.Η. στα Χανιά.
    Νωρίτερα, μέλη της ομάδας Χανίων «Δεν πληρώνω τα χαράτσια – ανυπακοή στα σχέδια εξόντωσής μας», βρέθηκαν στη Δ.Ε.Η. και ενημέρωσαν τον κόσμο για τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να μην πληρώσει τον φόρο για τα ακίνητα.

    «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»
    Την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι τέως Δήμου Αρμένων και Μηθύμνης, Κάινας, Παλαιών Ρουμάτων και Μεσκλών, αλλά και τα Σωματεία Τροφίμων – Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
    «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όλα αυτά τα μέτρα και τα χαράτσια, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί, τα 2 δισ. που πάνε να κόψουν από την Υγεία, τα παιδιά στο σχολείο, που φτάνουν στο σημείο να λιποθυμάνε από την πείνα ή να τρέμουν μέσα στις τάξεις γιατί δεν έχουν θέρμανση, όπως και οι ουρές των απολυμένων στον ΟΑΕΔ, είναι αποτέλεσμα ακριβώς της ίδιας πολιτικής. Μιας πολιτικής που έχει στόχο μόνο το κέρδος μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών», επεσήμανε στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Ν. Χανίων, Αντζελα Αλαμάνου και πρόσθεσε ότι ο λαός θα πρέπει να αντισταθεί με κάθε τρόπο.
    «Ολη αυτή η πολιτική δεν αντιπαλεύεται παρά μόνο με μαζικότητα και οργάνωση του ίδιου του λαού. Της φτωχής αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των εργατών, των γυναικών και της νεολαίας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι μόνο οργανωμένα και μαζικά μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε η κα Αλαμάνου και πρόσθεσε πως μέσα από τη στάση του ο λαός «μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να δουλεύει μαζικά και οργανωμένα».
    «Πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία για να αποδείξουμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους άλλους που είναι γύρω μας και φοβούνται ή τρομοκρατούνται ότι είμαστε δίπλα τους», ανέφερε η κα Αλαμάνου και συμπλήρωσε: «Τα σωματεία καλούν όλους τους εργαζομένους να μην πληρώσουν τίποτα όσον αφορά το χαράτσι, κανένα από τα χαράτσια ούτε τα επόμενα που θα έρθουν και έχουν εξαγγείλει για το 1ο εξάμηνο του 2012. Τα σωματεία θα είναι δίπλα τους είτε σημαίνει ότι θα κάνουμε αλυσίδες έξω από κάθε ρολόι και κάθε σπίτι για να μην κοπεί το ρεύμα είτε σημαίνει ότι θα μαζικοποιήσουμε την απεργία της 1ης Δεκεμβρίου και δεν θα επιτρέψουμε να δουλέψει ούτε εργοστάσιο ούτε καράβι ούτε επιχείρηση ούτε σχολείο».
    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου τέως Δήμου Μηθύμνης, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, κάλεσε τους αγρότες να μην πληρώσουν τον φόρο για τα ακίνητα και να προχωρήσει σε μαζικές συνελεύσεις σε κάθε χωριό.
    «Να μην φοβηθεί τίποτα ο κόσμος. Ούτε τις απειλές ότι θα του κόψουν το ρεύμα. Οταν είμαστε συντονισμένοι και οργανωμένοι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Απόδειξη ότι έχουν αρχίσει να υποχωρούν, λέγοντας ότι θα εξαιρέσουν ορισμένους, ότι θα το ξαναδούν του χρόνου κ.λπ. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Εάν δεν τους αποτρέψουμε σε αυτό το χαράτσι, έρχονται καινούργια σχέδια, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση βιβλίων εσόδων – εξόδων για τους αγρότες που σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάρουν Φ.Π.Α.», τόνισε ο κ. Τσουρουνάκης και πρόσθεσε ότι «το μόνο που μας μένει είναι η αντίδραση για να υπερασπιστούμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας».

    Το κίνημα «Δεν πληρώνω»
    Νωρίς το πρωί -χθες- μέλη του Κινήματος «Δεν πληρώνω» βρέθηκαν έξω από τη Δ.Ε.Η. στα Χανιά και κάλεσαν τον κόσμο να μην πληρώσει το «χαράτσι» και να αντιδράσει συλλογικά στο μέτρο. Παράλληλα, ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, τους πολίτες για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αλλά και για την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.
    http://www.haniotika-nea.gr/83939-%CE%9D%CE%AD%CE%B1%20%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%20%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD%20.html

    • Λασίθι : H ΕΛΜΕ Λασιθίου για την απεργία της Πέμπτης 1/12 στο 01/12/2011 στις 01:10

    ΑΠΕΡΓΙΑ
    ΠΕΜΠΤΗ 01/12/2011
    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

    ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ:
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:00 π.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ.

    ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ:
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 π.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.

    ΣΗΤΕΙΑ:
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

    ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
    http://merambellonews.blogspot.com/2011/11/h-112.html

    • Το κράτος αποκαλεί τους "αγανακτισμένους" : φασίστες, κομουνιστές και μα___κες στο 01/12/2011 στις 01:08

    Μια δήλωση που θα προκαλέσει πάταγο έκανε, μετά από πολύ καιρό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρησης Θεόδωρος Πάγκαλος από τη Γαλλία, όπου μίλησε στο κανάλι 5, ενώπιον μερικών εκατομμυρίων τηλεθεατών.

    Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Ο κόσμος εν κινήσει”, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στους Αγανακτισμένους πολίτες που διαδηλώνουν στους δρόμους με το δικό του γνωστό ύφος αποκαλώντας τους «ένα μίγμα από φασίστες, κομουνιστές και μα___κες».

    Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει διάψευση ή κάποια αντίδραση για τη συγκεκριμένη δήλωση.
    http://radiolasithi.gr/greece-world/item/3566-%C2%AB%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82,-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1___%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%C2%BB-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82

    • Μεραμβέλλο : Η Ενέργεια ως Κοινωνικό Αγαθό στο 01/12/2011 στις 01:04

    Στις μέρες μας, η σχέση της οικολογίας με την γενική πολιτική παίρνει δραματική τροπή. Όχι ότι δεν υπήρχε πριν, αλλά τώρα και ο πιο δύσπιστος το αναγνωρίζει (Βιομηχανικές ΑΠΕ πρόγραμμα Helios, Fast Track, διευρυμένη φτώχια).

    Σαν Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχουμε ξεκάθαρη θέση για την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό όπως και για το νερό.

    Μπροστά σε μια λαίλαπα επικίνδυνων πολιτικών για το περιβάλλον και τη ζωή μας, έχουμε μπροστά μας και τον εκβιασμό για την διακοπή ρεύματος στους συμπολίτες μας που δεν θα πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι».

    Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μας, ότι μπορεί να υπάρχει σπίτι στην Ελληνική επικράτεια που να μην έχει το στοιχειώδες κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, το παιδί να μην έχει φως να διαβάσει. Τα στοιχειώδη της ενέργειας και του πόσιμου νερού πρέπει να διασφαλίζονται στις σύγχρονες, πολιτισμένες κοινωνίες και να μην γίνονται αντικείμενο πλουτισμού από κανένα.

    Με το ίδιο βλέμμα ασκούμε κριτική στην λεηλασία των φυσικών πόρων που πάει να γίνει πράξη με τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το πρόγραμμα HELIOS το οποίο μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση το έχει στην προμετωπίδα των σχεδίων «ανάπτυξης» της χώρας. Ίδια λογική επικρατεί με τα σχέδια FAST TRACK με τα οποία παραθαλάσσιες περιοχές, (τεράστιες εκτάσεις) προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και στους ισχύοντες πολεοδομικούς όρους.

    Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην λεηλασία των δασών μας σε πανελλαδικό επίπεδο τόσο από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Α.Π.Ε. όσο και από τα όλο και διευρυνόμενα φτωχότερα νοικοκυριά για να καλυφθούν οι ανάγκες σε θέρμανση ή και από εμπόρους ξυλείας. Αυτό είναι μία από τις ενδείξεις για την επίδραση της γενικευμένης φτώχειας στην φύση.

    Για όλα τα προηγούμενα η Οικολογική Κίνηση δεν δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορη. Είμαστε αλληλέγγυοι, με κάθε πολίτη, με κάθε κίνημα, αυτής της χώρας που αντιστέκεται, με τον τρόπο του ο καθένας σε αντικοινωικές και καταστροφικές επιλογές.

    http://ecomirabello.blogspot.com/2011/11/blog-post_30.html#more

    • Hράκλειο : μαθητής γυμνασίου λιποθύμησε λόγω ελειψης τροφής στο 01/12/2011 στις 01:01

    13χρονος λιποθύμησε στο σχολείο … από την πείνα!
    Ο μαθητής και τα τρία αδέρφια του δεν είχαν φάει για δύο μέρες
    Ενημερώθηκε: 30.11.2011 // 05:33
    13χρονος λιποθύμησε στο σχολείο … από την πείνα!

    Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Ηρακλείου η είδηση ότι μαθητής λιποθύμησε σε Γυμνάσιο της πόλης λόγω ασιτίας!

    Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές του μήνα και έχει συγκλονίσει τη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου.

    Όπως είπε στην «Πατρίδα» η διευθύντρια του σχολείου, πρόκειται για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά ενώ οι γονείς είναι χωρισμένοι και η μητέρα προσπαθεί να αντεπεξέλθει μόνη της στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

    Λιποθύμησε στο σχολείο

    Πριν από λίγες βδομάδες, ο 13χρονος μαθητής δεν αισθανόταν καλά, «ήταν κάτωχρος», περιγράφει η διευθύντρια. Η πάγια τακτική που ακολουθείται στα σχολεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ενημερώνεται ο γονέας του παιδιού, όπως και έγινε.

    Όμως, την ώρα που γινόταν το τηλεφώνημα στη μητέρα του, ο μαθητής της Α’ Γυμνασίου λιποθύμησε. Η διευθύντρια κάλεσε την γυμνάστρια και προσφέρανε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί.

    Τελικά, στο σχολείο έφτασε η μητέρα του και ενημέρωσε τους καθηγητές ότι η οικογένεια είχε να φάει δύο μέρες!

    Τα τέσσερα παιδιά προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της η μητέρα τους, η οποία κατάγεται από τη Μακεδονία. Ο σύζυγός της, Κρητικός, έχει εγκαταλείψει την οικογένειά του και η μόνη της βοήθεια είναι τα χρήματα που στέλνει η γιαγιά των παιδιών από τη Μακεδονία.

    Η μητέρα τους εργάζεται σε ένα σούπερ μάρκετ και, μάλιστα, αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται με τα πόδια γιατί η δουλειά της είναι σε μακρινή απόσταση από το σπίτι τους.

    Με τα πενιχρά της έσοδα προσπαθεί να προσφέρει τα απαραίτητα στα τέσσερα αγόρια της, το μικρότερο πηγαίνει Δημοτικό, το παιδί που λιποθύμησε στην Α’ Γυμνασίου, και έχει ακόμα δύο παιδιά, ένα στη Β’ Γυμνασίου και ένα στη Γ’ Λυκείου.

    Μόλις πληροφορήθηκαν το περιστατικό, ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και παρενέβησαν έτσι ώστε το κυλικείο να προσφέρει φαγώσιμα στα παιδιά της οικογένειας. Επίσης, έχουν ετοιμάσει και δέματα για τη μητέρα και τα παιδιά της.

    «Είμαι 31 χρόνια καθηγήτρια και δεν έχω συναντήσει ανάλογες περιπτώσεις», λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του σχολείου. «Υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν πλέον να δώσουν ούτε τα απαραίτητα στα παιδιά τους», σχολιάζει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ηρακλείου, κ. Γιούλα Μωραϊτη Λιαπάκη.

    ΠΑΤΡΙΣ
    http://cretalive.gr/new/63002/crete/13chronos_lipothumise_sto_scholeio_…_apo_tin_peina

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.