Κυκλοφόρησε το 7ο τεύχος του περιοδικού των αγανακτισμένων στα Χανιά ” Η πλατεία”

 Κυκλοφόρησε το 7ο τεύχος του περιοδικού των αγανακτισμένων στα Χανιά, ” Η πλατεία ” με θέματα:

Αφιέρωμα στην Δ.Ε.Θ. – Να σμίγει ο λογισμός με τ΄ όνειρο και οι πλατείες με τους δρόμους… – Μ.Κ.Ο. Μία αμαρτωλή ιστορία που ξεκίνησε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε η Ν.Δ. – Προς συντεταγμένη πτώχευση – Η ύφεση όλο και βαθαίνει… – “ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ;” Η πλατεία των Χανίων

Σεπτέμβριος στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Διε­θνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και το άνοιγμα των σχολείων. Μπο­ρεί ο ποιητής να λέει ότι «τίποτα δεν έχε ι αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά», όμως στο φετινό Σεπτέμβρη ταιριάζει περισ­σότερο το δεύτερο μέρος του στίχου. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Η ΔΕΘ λοιπόν παραδοσια­κά εγκαινιάζονταν από τον πρωθυπουργό της χώρας, και στη συνέχεια παραχωρούσε συ­νέντευξη τύπου στον ίδιο χώρο όπου γίνονταν προσπάθεια να εξαγγελθούν κάποια “φιλο­λαϊκά” μέτρα και οι “προοπτικές ανάπτυξης” της χώρας. Απ το βήμα της ΔΕΘ λοιπόν ακούγαμε επί «ισχυρής Ελλάδας» τους εθνικούς στόχους για σύγκλιση της οικονομίας μας με τους στό­χους της ΟΝΕ, για την “επιτυχία” της εισόδου μας στο σκληρό πυρήνα της ζώνης (ή ζουρλο­μανδύα;) του ευρώ, την ανάληψη της Ολυμ­πιάδας, αλλά και πριν δυο χρόνια το περίφη­μο “λεφτά υπάρχουν” από το νυν πρωθυ­πουργό. Αυτά μέχρι πέρσι. Γιατί φέτος ο πρωθυπουργός(GΑΡ), κάτω από το βάρος της πλή­ρους κοινωνικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησής του, δεν τόλμησε να εμφανιστεί στα εγκαίνια μπροστά σε κόσμο, και στην συ­νέντευξη τύπου κρύφτηκε σε μια αποθήκη του λιμανιού για ν’ αναγγείλει τον απίθανο στόχο “να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον ένα εργαζόμενο!!!”.

Εδώ και μια 20ετία στα εγκαίνια της ΔΕθ υπάρχει καθε χρόνο ένα αγωνιστικό ραντεβού. Αφετηρία, το 1992 και η πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφορά τις αστικές συγ­κοινωνίες της Αθήνας (ΕΑΣ), και λίγο αργότε­ρα την μερική μετοχο­ποίηση του ΟΤΕ. Η απόφαση των απολυ­μένων της ΕΑΣ, που βρίσκονταν στον 6ο μήνα(!) κινητοποιήσε­ων, να διαδηλώσουν τη μέρα εγκαινίων της ΔΕθ οδηγεί την κυβέρ­νηση σε απόφαση για 48ωρη απαγόρευση των διαδηλώσεων! Αν και η τεράστια αστυ­νομική δύναμη κατά­φερε να σταματήσει τα λεωφορεία με τους 3500 απολυμένους τις ΕΑΣ λίγο έξω απ τη θεσ­σαλονίκη, η απαγόρευση έσπασε στην πράξη με την πραγματοποίηση πορείας στην πόλη από 6 φοιτητικούς συλλόγους. Από τότε, κάθε χρό­νο το ραντεβού αυτό του κινήματος ανανεώ­νεται. Φέτος το αγωνιστικό ραντεβού των κινημάτων (εργατικού, νεολαιίστικου, πλατειών…) στη ΔΕΟ και το ανατρεπτικό μίγμα που δημιουρ­γείται όταν αυτά σμίγουν( βλ. 15 και 28-29 Ιού­νη), οδήγησε την κυβέρνηση αφενός στην παραπάνω αλλαγή προγράμματος του πρωθυ­πουργού και αφετέρου σε ένα ακόμα όργιο προληπτικών συλλήψεων! ^α τρία σημεία απο­κλεισμού της ΔΕΟ από τους αγανακτισμένους) και καταστολής την ώρα των διαδηλώσεων. Στην 76η ΔΕΟ λοιπόν είναι αφιερωμένο το κύ­ριο θέμα αυτού μας του τεύχους. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις-τομές της κυ­βέρνησης είναι ανεξάντλητες. Μετά το νόμο- λαιμητόμο για το Δημόσιο και Δωρεάν χαρα­κτήρα των ΑΕΙ και το Άσυλο, έρχεται το άνοιγ­μα των σχολείων να μας θυμίσει μέρες του 1946. Χωρίς βιβλία και χωρίς δασκάλους και κα­θηγητές, τα παιδιά καλούνται να εντρυφήσουν σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που οξύνουν την όραση και την ακοή. Συγκεκριμένα οι μαθητές θα πρέπει να προσηλώνονται απρόσκοπτα σε όσα γράφει ο εκπαιδευτικός στον πίνακα, γιατί δε θα υπάρχει δεύτερη ευ­καιρία ανατροφοδότησης μέσω των βιβλίων (όξυνση της όρασης), αλλά και θα χρη­σιμοποιούν στον απόλυτο βαθμό την ακοή τους για να ακούν όσα διακυβεύονται από τον εκ­παιδευτικό του διπλανού τμήματος, γιατί στη δική τους αίθουσα δεν θα υπάρχει εκπαιδευ­τικός! 11.500 συνταξιοδοτήσεις, 546 προσλήψεις) .Επιτέλους καταλάβαμε και τι εννοούσαν με το σύνθημα “πρώτα ο μαθητής”. Πρώτα πηγαίνει ο μαθητής στο σχολείο, μετά από λίγο καιρό έρχονται οι φωτοτυπίες και στο τέλος μπορεί να διορίσουν και δασκάλους!!! Η “δη­μοσκόπηση” του 7ου τεύχους αναζητά την ερώ­τηση στην οποία απαντά ο νόμος Διαμαντο­πούλου για τα ΑΕΙ και τα κείμενα που ακο­λουθούν στην 9η σελίδα αφορούν την κατά­σταση στην παιδεία.

“Οι νικητές γράφουν την ιστορία, αλλά αυτή η ιστορία έχει πολλές κενές σελίδες ακόμη να γρα­φτούν” σημειώνει στο άρθρο του ο Δ.Μ, η Νατάσσα Ε. μιλάει για σένα, για σένα και για μένα… ενώ “Για το θάρρος” προβληματίζεται η Στέλλα Κ. και “μαζί με τόσους ανθρώπους που γνώρισε στην πλατεία”, θα παλεύει η Αννα Σ. μέχρι να δικαιωθούμε όλοι. Η σελίδα “Από πλατεία σε πλατεία” μας με­ταφέρει τα νέα από τις πλατείες τις Ελλάδας και του κόσμου φτάνοντας αυτή τη φορά μέχρι τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ενώ την ύλη ολοκληρώνουν οι μικρές ειδήσεις και οι γε­λοιογραφίες της επικαιρότητας. Το αν θα βγει ο κόσμος στο δρόμο με προοπτική και αποτελεσματικότητα εξαρτάται από πολ­λούς παράγοντες.

Εξαρτάται από τη νίκη πάνω στο φόβο. Η άρ­χουσα τάξη διαχειρίζεται το φόβο και προ­σπαθεί με όλα τα μέσα να κρατά τις αντιστά­σεις διασπασμένες.

Αλλά ο φόβος θα νικηθεί, θα ξεψυχήσει σαν σκυλί μπροστά στον πόλεμο που ξέσπασε και από τις στάχτες του θ αναγεννηθεί ο νέος κό­σμος της αντίστασης και της αλληλεγγύης, θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε οι χείμαρροι της αντίστασης να ενωθούν σ’ ένα ορμητικό ποτάμι, που θα σαρώσει τις πολιτικές και τους πολιτικούς που καταστρέφουν τα όνειρά μας. Ετοιμαζόμαστε για μακρύ ταξίδι… Η ομάδα Τύπου των Αγανακτισμένων Χανίων

Πηγή : http://aganaktismenoixania.blogspot.com   &     http://aganaktismenoi.chaniacrete.eu

  • Τεύχος #7:: Για να το διαβάσετε πατήστε εδω– Για να το κατεβάσετε πατήστε εδω

.:: Προηγούμενα Τεύχη :

Η πλατεία τευχος#1Η πλατεία - τεύχος 2Η πλατεία - τεύχος 3Η πλατεία - τεύχος 4Η πλατεία- τεύχος 5Η πλατεία- τεύχος #6

 

 

—————————————————————————————————————–

*Για να τα κατεβάσετε πατήστε πάνω στην εικόνα του τεύχους που θέλετε.

πηγή : http://aganaktismenoi.chaniacrete.eu/magazine