Νεκρός έφηβος και τραυματίες, στην Άγρια Απεργία στην Χιλή

Ένας 16χρονός έφηβος νεκρός, ο Manuel Gutiérrez Reinoso, είναι το πρώτο θύμα των συγκρούσεων που εκτυλίχτηκαν κατά την διάρκεια της 48ωρής Γενικής Απεργίας στην Χιλή. Σύμφωνα με συγγενείς  και φίλους του, ο 16χρονός πυροβολήθηκε στο στήθος από μπάτσους μέσα από  αστυνομικό όχημα στην κοινότητα   Macul στο ανατολικό τμήμα του Santiago, κατά την διάρκεια συγκρούσεων το βράδυ της Πέμπτης. Ο αδελφός του 16χρονού , που βρίσκονταν μαζί του την ώρα του πυροβολισμού, περιέγραψε έναν μπάτσο να πυροβολεί τρείς φορές μέσα από το παράθυρο ενός αστυνομικό οχήματος. Είπε ότι βρίσκονταν εκεί για να δούν τις συγκρούσεις.

‘Eνας 18χρονός ακόμα ο Mario Pinto Parraguez , που πυροβολήθηκε από την αστυνομία στο μάτι, βρίσκεται   σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία διέψευσε ότι ευθύνεται, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποίησε όπλα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι 1.394 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια, ενώ 153 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια της Τετάρτης και της Πέμπτης.  Στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, επίσης, ανακοίνωσε ότι 206 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος Πινιέρα κάλεσε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. “Πόσους ακόμη θανάτους θα πρέπει να θρηνήσουμε;”, δήλωσε στην διάρκεια επίσκεψής του στη νότια Χιλή. “Έχει έλθει η ώρα. . . να κάτσουμε μαζί γύρω από ένα τραπέζι ειρηνικά, όχι σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει πόλεμο. Έχει έλθει η ώρα για ενότητα, διάλογο και συμφωνίες”, υποστήριξε.

Τα γεγονότα της Πέμπτης έκλεισάν  με βίαιες  συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που χρησιμοποίησέ  σφαίρες από καουτσούκ, κανόνια νερού και δακρυγόνα για να καταστείλεί  τις διαμαρτυρίες των  απεργών στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις.  Στο Σαντιάγο, κυρίως λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να επιτρέψει η πορεία να πλησιάσει στο προεδρικό μέγαρο και την συνεπακόλουθη  άρνηση χιλιάδών  διαδηλωτών  να συμμορφωθούν με την παράνομη απαγόρευση, εκτυλίχθηκαν μαζικές συγκρούσεις που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι ταραχές  επεκτάθηκαν σε πάρα πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. 

Σπασμένες τράπεζες και πολυτελή καταστήματα, λεηλασίες σε μικρό βαθμό, και κάποιες επιθέσεις σε εκκλησίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων της μεγαλύτερης απεργίας που έχει  πραγματοποιηθεί μετά την χιλιανή μεταπολίτευση (1990). Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας μιλάει για συμμετοχή πάνω από 80 τοις εκατό στους δημοσίους υπαλλήλους.  Περίπου 80 συνδικάτα από συγκοινωνίες και υπηρεσίες υγιεινής συμμετείχαν στην απεργία, καθώς επίσης και κόμματα, φοιτητές, συνδικαλιστές και διάφορες αναρχικές οργανώσεις. Οι απεργοί μπλοκάρισαν τα κεντρικά σταυροδρόμια της πόλης του Σαντιάγκο , και στις γειτονιές της περιφέρειας τα μέσα μαζικής μεταφοράς έγιναν στόχος διαδηλωτών που τους πετούσαν πέτρες εμποδίζοντας την μετακίνηση των απεργοσπαστών. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και αντλίες νερού προκειμένου να τους διαλύσει. Στο La Pincoya ενας αστυνομικός πυροβολήθηκε από το πλήθος όταν οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση. Τουλάχιστον 270 λεωφορεία υπέστησαν ζημιές.Η συγκρούσεις της Πέμπτης έρχονται σαν συνέχεια των ολονύκτιων μαχών της Τετάρτης ενώ και την κατά την διάρκεια της νύχτας της Τρίτης στις φτωχές γειτονίες της πόλης διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Την ίδια μέρα η αστυνομία πραγματοποίηση επιδρομές σε καταλήψεις. Ταραχές σημειώθηκαν και σε άλλες   μεγάλες πόλεις της Χιλής όπως το όπως το Βαλπαραΐσο και η Κονσεπσιόν.

Πηγή : http://classwar.espiv.net/