Και νέα Επίθεση στην Ελευθερία του Λόγου


Στα μέσα Γενάρη 2009 κλήθηκε στη ΓΑΔΑ ένα μέλος της κοινότητας του διαδικτυακού μέσου ανοικτής δημοσίευσης www.indy.gr, για να απολογηθεί σχετικά με μαρτυρία κάτοικου της Καισαριανής που είχε δημοσιευτεί στο εν λόγω μέσο. Η δημοσίευση ήταν ρεπορτάζ σχετικά με τη διακοπή εργασιών της αναστήλωσης του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο πρώην Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Το www.indy.gr είναι ένας δικτυακός τόπος ανοιχτής δημοσίευσης και αλληλοεπικοινωνίας μεταξύ των μελών που συμμετέχουν στην κοινότητά του. Τα μέλη της κοινότητάς του ανέρχονται, αυτήν τη στιγμή, σε 1350 άτομα. Τόσο τα μέλη της κοινότητας, όσο και οποιοσδήποτε άλλος επισκεφθεί τον ιστοτόπο, έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν, ανώνυμα ή επώνυμα, ειδήσεις, πληροφορίες, απόψεις, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό. Τα προς δημοσίευση άρθρα εμφανίζονται στον ιστοτόπο αυτομάτως, ανά τρία λεπτά.

Η μήνυση εναντίον του ιστοτόπου κατατέθηκε διότι ένας εκ των πρωταγωνιστών στα συμβάντα που περιγράφονταν στο ρεπορτάζ θεώρησε ότι δυσφημείται από το περιεχόμενο του άρθρου. Να σημειωθεί ότι ο μηνυτής (που αναφέρεται στο άρθρο λόγω της δημόσιας και όχι κάποιας ιδιωτικής δράσης του) αντί να απευθυνθεί καταρχήν στη διαχειριστική ομάδα του μέσου επέλεξε να καταφύγει σε μηνύσεις, μολονότι η διεύθυνση επικοινωνίας της διαχειριστικής είναι μονίμως δημοσιευμένη.

Το συγκεκριμένο μέλος της κοινότητας κλήθηκε να απολογηθεί για λογαριασμό των χιλιάδων χρηστών, μελών, συντακτών και διαχειριστών του www.indy.gr επειδή το όνομα του δικτυακού τόπου είχε καταχωρηθεί τυπικά στο όνομά του. Όμως δεν είναι δυνατόν, από την ίδια τη φύση του διαδικτύου ως μέσο, να ζητείται η ύπαρξη «υπεύθυνου κατά το νόμο» για οτιδήποτε έγραψε κάποιος-κάπου-κάποτε στο διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο μας οδηγεί σε μια κατάσταση γενικευμένης προληπτικής λογοκρισίας και καταστέλλεται η ανάπτυξη αντίστοιχων κοινοτήτων και συστημάτων επικοινωνίας.

Παραδείγματα τέτοιας λογοκρισίας έχουμε δυστυχώς αρκετά (Κίνα, Αίγυπτος, Σιγκαπούρη).

Η δίωξη εναντίον του μέλους της κοινότητας του www.indy.gr είναι άδικη, παράλογη και αφορά όλους μας. Αφορά όλους όσους αναζητούν μια δυνατότητα και ένα τόπο, αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης και ελεύθερης έκφρασης και σχολιασμού. Αφορά όλους όσους θεωρούν και υπερασπίζονται ότι η ελευθερία του λόγου και της διακίνησης των ιδεών δεν είναι απλά ένα ζητούμενο αλλά μια σταθερά, μια προϋπόθεση, μια κατάκτηση του πολιτισμού .

Πρόκειται για επίθεση ενάντια στο αυτονόητο της ελευθερίας του λόγου και της διακίνησης ιδεών στο διαδίκτυο, μια επίθεση διαρκείας όπου το τρέχον συμβάν δεν είναι παρά ένα επεισόδιο σε μια σειρά από απόπειρες λογοκρισίας του διαδικτύου στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής πρόσφατα περιστατικά:

  • επερωτήσεις βουλευτών του ΛΑΟΣ στη βουλή και η παρέμβαση μέλους του υπουργικού συμβουλίου εναντίον των www.athens.indymedia.org, www.patras.indymedia.org και www.indy.gr
  • δίωξη του ανθρώπου που κατοχύρωσε το όνομα του δικτυακού τόπου www.indymedia.gr για δημοσίευση που επίσης δεν έγραψε και που έγινε σε άλλη ιστοσελίδα,
  • σύλληψη και δίωξη του διαχειριστή του www.blogme.gr για δημοσίευμα που δεν έγραψε ο ίδιος.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, διώκονται ή απειλούνται συνεχώς με διώξεις, επειδή δίνουν βήμα σε πολίτες και απόψεις που δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα άλλο μέσο μαζικής επικοινωνίας. Αυτονόητο είναι πως σε αυτά τα διαδικτυακά μέσα, το ίδιο βήμα έχουν όλοι ανεξαιρέτως και άρα κάθε δημοσίευμα μπορεί να απαντηθεί με σχόλια ή με νέο δημοσίευμα. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της ελεύθερης δημοσίευσης και με αυτόν τον τρόπο υπηρετεί την ελευθερία του λόγου.

Οι διώξεις αυτές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το σκληρό πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων, αλλά και με την κοινωνικά κατοχυρωμένη αίσθηση περί ελευθερίας του λόγου. Να το ξαναπούμε ξεκάθαρα:

Πρόκειται για απόπειρες επιβολής προληπτικής λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο επικοινωνίας, έρευνας και γνώσης του οποίου οι δυνατότητες είναι τεράστιες, όπως τεράστια είναι και η κοινωνική του σημασία και χρησιμότητα. Οι ολοένα και συχνότερες προσπάθειες λογοκρισίας και ελέγχου του στη Ελλάδα θα μας βρουν αντίθετους, καθώς στρέφονται ενάντ