Ανοικτή επιστολή της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου προς τον Δήμο Χανίων

«Το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου αποτελεί ένα ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας τόσο για την αναβάθμιση της πόλης των Χανίων όσο και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Χανιωτών…Η ολική παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην πόλη των Χανίων, συνιστά ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, που απαιτεί τη συστράτευση και ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων…Δηλώνω τη συμπαράσταση μου στη Πρωτοβουλία Χανιωτών για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γνωστοποιώντας σε όλους τους πολίτες των Χανίων πως νέες πρωτοβουλίες… θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα… για την ολική απόδοση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Χανιώτικο λαό»

Αυτά έλεγε ο κ. Σκουλάκης πριν γίνει δήμαρχος Χανίων…

Είχε μεσολαβήσει η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλου για «τη παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τοπική αυτοδιοίκηση των Χανίων, προκειμένου να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Και συμπλήρωνε «μόλις οι ολοκληρωμένες και ενιαίες προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης περιέλθουν στο ΥΠΕΘΑ, θα ενεργήσουμε άμεσα.

Μετά την εκλογή του ως δήμαρχος ο κ. Σκουλάκης το μόνο που έχει κάνει για το θέμα (απ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον) είναι μια συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όπου του ζήτησε «την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής». Από τότε ουδέν νεώτερον από το μέτωπο… Η συστράτευση των φορέων έχει πάει περίπατο. Και ενώ πριν δήλωνε την συμπαράσταση του στην Πρωτοβουλία Χανιωτών τώρα δεν βρίσκει χρόνο να μας συναντήσει για να μας ενημερώσει τουλάχιστον ποια συγκεκριμένα βήματα έχει προγραμματίσει για το θέμα.

Για μας, έτσι κι αλλιώς, η υπόθεση της διεκδίκησης δεν είναι θέμα ενός μόνο ανθρώπου (αυτό εξ άλλου θα του λέγαμε και στην κατ ιδίαν συνάντηση μας εάν γινόταν), αλλά ζήτημα όλης της πόλης, έξω από κόμματα και παρατάξεις Δεν μας αρκεί μια εγωπαθής υποσχεσιολογία του στυλ «σε έξη μήνες θα πάρω το στρατόπεδο» όπως δήλωνε. Ο ρόλος του Δημάρχου δεν είναι να δηλώνει συνέχεια ότι θα λύσει μόνος ως μοναχικός μονομάχος όλα τα προβλήματα της πόλης, αλλά το πώς θα συντονίσει τους φορείς της πόλης για τη μαζική διεκδίκηση και επίλυση. Εκτός εάν νομίζει ότι θα του χαρίσει το στρατόπεδο το Υπουργείο επειδή είναι του ιδίου πολιτικού χρώματος…

Καταλαβαίνουμε πως ο κ. δήμαρχος νοιάζεται για την πολιτική υστεροφημία του που έχει τσαλακωθεί, είναι αλήθεια, μετά από αυτά που ψήφισε τον περασμένο χρόνο στη Βουλή αλλά πρέπει να του θυμίσουμε πως δεν ήταν οι προσωπικές επαφές αυτές που φρέναραν την τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου και που θα εγγυηθούν την απόδοση του χώρου στην κοινωνία, αλλά η μεγάλη συστράτευση και συμμετοχή του κόσμου, το μαζικό κίνημα διεκδίκησής του.

Επίσης είναι έκδηλη και η ανησυχία μας μήπως και λόγω του μνημονίου αντί για πράσινο το στρατόπεδο πάει προς …«αξιοποίηση» όχι πλέον από το Υπουργείο αλλά από τον ίδιο το Δήμο, μιας και τα οικονομικά του, λόγω των μέτρων στενεύουν και πρέπει να αναζητηθούν πόροι. Μήπως υπάρχει και αυτό το σχέδιο κ, Δήμαρχε…;

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να επικαιροποιηθεί η ειλημμένη ομόφωνη απόφαση για τη συνολική διεκδίκηση του στρατοπέδου και για να δεσμευτεί η δημοτική αρχή και όλες οι παρατάξεις για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από δω και μπρος για την παραχώρηση του στρατοπέδου, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης που έχουν δηλώσει την συμπαράταξή τους. Το στρατόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου με το πολύ ένα σχολείο.

Εμείς επιμένουμε ενωτικά και μαζικά και προετοιμάζουμε την 5η γιορτή διεκδίκησης έξω από το χώρο του στρατοπέδου στην οποία και καλούμε όλο τον χανιώτικο λαό να συμμετάσχει και αυτή τη χρονιά.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

http://prwtovouliahaniotwn.blogspot.com/