Δειγματοληπτικές έρευνες στον Λόφο Καστέλι:
Ένα μνημείο εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Την Τετάρτη 10/4/2024 ξεκίνησαν οι δειγματοληπτικές έρευνες στον Λόφο Καστέλι κατά παραγγελία της εταιρίας-φάντασμα Belvedere ΕΠΕ. Φυσικά η εν λόγω εταιρία δεν ήταν μόνη της εκεί. Οι διερευνητικές εργασίες έγιναν με τη συνδρομή της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων. Δεν θα εξετάσουμε αυτήν τη στιγμή το γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν αρνήθηκε να βρίσκεται εκεί και το κατά πόσο “δεμένα” ήταν τα χέρια της ακολουθώντας “εντολές άνωθεν”. Απλώς θα θυμίσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα απάντησης σε “εντολές άνωθεν”, τον εμβληματικό αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση σχολείων και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας που διεξάγει το εκπαιδευτικό κίνημα ακόμα και σήμερα με τις πολύμορφες απεργιακές δράσεις του. Αντίστοιχες δράσεις θα μπορούσε να προκηρύξει και το τοπικό σωματείο των εργαζομένων στην Αρχαιολογία.

Σε αυτό το κείμενο θ’ ασχοληθούμε με μια αθέατη πλευρά της απόπειρας ξενοδοχοποίησης του Λόφου Καστέλι. Αυτή της κατάφωρης παραβίασης δεκάδων διατάξεων του εργατικού δίκαιου. Και εξηγούμαστε. Το κίνημα αλληλεγγύης στην εκκενωμένη Rosa Nera, αλλά και συνολικά στον εκκενωμένο Λόφο Καστέλι, βρισκόταν έξω από την κατάληψη από τις 7 το πρωί της Τετάρτης 10/4 για να μπλοκάρει τις δειγματοληπτικές έρευνες στον χώρο. Βρισκόταν εκεί δηλαδή πριν το προκαθορισμένο ωράριο εργασίας των εργατών. Παρ’ όλα αυτά οι εργάτες ήταν ήδη εκεί. Όχι, δεν είχαν νοικιασμένα δωμάτια έξω από τη Rosa Nera. Ούτε έφτασαν εκεί με ελικόπτερο. Οι εργάτες που θα συμμετείχαν στις έρευνες στον λόφο, έφτασαν εκεί με ένα βανάκι της ασφάλειας, το οποίο δεν έχει ούτε παράθυρα, ούτε καθίσματα. Το ξέρουμε πολύ καλά, καθώς αυτό ήταν και το μέσο μεταφοράς των συλληφθέντων της εκκένωσης από την κατάληψη ως το αστυνομικό μέγαρο. Και μάλιστα, αυτό το βανάκι ξεφόρτωσε τους εργάτες στην κατάληψη στις 6 το πρωί, ώρα που δεν ενδείκνυται για τέτοιες εργασίες οι οποίες χρειάζονται το φως του ήλιου για να πραγματοποιηθούν.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, με ποια διαδικασία ορίζεται το βαν της ασφάλειας Χανίων ως μεταφορικό μέσο εργατών της Αρχαιολογίας και του εργολάβου; Τι ωράριο εργασίας έχει δηλωθεί γι’ αυτούς και με τι ειδικότητα; Τι εντολές ακολούθησαν κάποιοι εργάτες όταν παρουσιάστηκαν ως γείτονες, κουβαλώντας έναν γκασμά μέσα σε σακούλα φούρνου προσπαθώντας να περάσουν το μπλόκο των αλληλέγγυων; Η διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων πώς δέχτηκε να συμμετέχει σε διερευνητικές εργασίες με αυτές τις συνθήκες εργασίας; Αυτή τη φορά, δεν μπορεί να επικαλεστεί το ότι δεν είναι δική της η ευθύνη, καθώς ακόμα και η υπεύθυνη των ερευνών, Πρωτοπαπαδάκη, έπαιξε το ίδιο μονόπρακτο στο μπλόκο, καθώς για τις ανάγκες της ξενοδοχοποίησης, ισχυρίστηκε ότι είναι γειτόνισσα. Άραγε οι εργάτες που συμμετέχουν στις έρευνες είναι εν τέλει ασφαλισμένοι;

Όλα αυτά τα ερωτήματα οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τα απαντήσουν. Και οφείλουν επίσης τα σωματεία εργαζομένων να τα απαντήσουν. Όπως δε θ’ αφήσουμε την κατάληψη βορά στις ορέξεις κράτους κι επενδυτών, έτσι δε θ’ αφήσουμε τις ονειρώξεις των αφεντικών να γίνουν πράξη. Άλλωστε, η δράση της Rosa Nera είναι οργανικά δεμένη με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των κολασμένων αυτού του κόσμου. Αν η εργοδοτική αυθαιρεσία που συντελείται στις διερευνητικές εργασίες του λόφου μείνει αναπάντητη, αυτό θα είναι το μέλλον της εργατικής τάξης.

Καλούμε όλο το εργατικό κίνημα να πάρει θέση γι’ αυτό το ζήτημα, καλούμε κάθε εργαζόμενο/η να μην δέχεται να δουλεύει υπό αυτές τις συνθήκες και να τις καταγγέλλει κατευθείαν στο σωματείο του/της. Καλούμε τους εργάτες που συμμετέχουν στις διερευνητικές εργασίες στον Λόφο Καστέλι να αποσυρθούν από αυτές. Να αποσυρθούν σκεπτόμενοι την κοινωνική και ταξική τους θέση, σκεπτόμενοι ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του τόπου με ένα ακόμα λουξ ξενοδοχείο, σκεπτόμενοι το μέλλον των αγώνων χωρίς τη συμβολή της κατάληψης Rosa Nera. Δε μας διαχωρίζει από την τάξη των εκμεταλλευτών μόνο το γεγονός ότι δεν έχουμε τα μέσα παραγωγής αλλά και οι διαφορετικές ηθικές αρχές. Οι δικές τους είναι αυτές των αρπακτικών, οι δικές μας αυτές της αλληλοβοήθειας και της ταξικής πάλης.

Κατάληψη Rosa Nera &σύντροφοι-συντρόφισσες | Απρίλιος 2024

πηγή: https://rosanera.squat.gr/2024/04/16