Χανιά: Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση μνήμης αντί μνημοσύνου για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, η Ανοιχτή Συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη κάλεσε σε συγκέντρωση μνήμης αντί μνημοσύνου στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσσών, στην έξοδο του ΒΟΑΚ,όπου την 1η Σεπτεμβρίου 2023, ο Κωστής έπεσε θύμα βασανισμού των Τ.Α.Ε. Σούδας με αποτέλεσμα στιγμές αργότερα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Οχήματα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 11:30 π.μ. από την πλατεία της δημοτικής αγοράς Χανίων, όπου είχε καλεστεί προσυγκέντρωση με σκοπό τη συλλογική μετάβαση στο σημείο της δολοφονίας. Στο σημείο βρέθηκαν αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, συγγενείς και φίλοι του Κωστή, δημοσιογράφοι από τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και περαστικός κόσμος που δήλωσε ενδιαφέρον, για να σχηματίσουν ένα σώμα 70-80 ατόμων.

Πραγματοποιήθηκαν συλλογικές εργασίες για τη δημιουργία ενός μνημείου που θα υπενθυμίζει σε όποιο άτομο περνάει από την περιοχή, πόσο αναλώσιμη είναι, για το ελληνικό κράτος και την αστυνομία, η ανθρώπινη ζωή.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε επιγραφή που ανέφερε: «Σε αυτήν την περιοχή, το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου του 2023, αστυνομικοί των Τ.Α.Ε. δολοφόνησαν σε “τυχαίο έλεγχο” τον Κωστή Μανιουδάκη. Ο αγώνας ενάντια στην αστυνομική ασυδοσία και την κρατική βαρβαρότητα είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια. Και ας μην νικήσουμε ποτέ θα πολεμάμε πάντα για έναν άλλον ελεύθερο κόσμο», απεικονίζοντας τα σπασμένα γυαλιά του Κωστή, που άφησαν πίσω οι βασανιστές του μετά τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του.

Με την τοποθέτηση της επιγραφής φωνάχτηκαν συνθήματα, άναψαν καπνογόνα, τραβήχτηκαν φωτογραφίες. Ο κόσμος παρέμεινε στο σημείο για αρκετό χρόνο.

Κατόπιν, μέρος του κόσμου μαζί με μέλη της συνέλευσης συνέχισαν με τα πόδια μέχρι το κέντρο των Βρυσσών, μοιράζοντας το κείμενο της συνέλευσης και επικοινωνώντας με ντόπιους. Προτού αποχωρήσει, το σώμα αυτό έκανε στάση στο τοπικό Α.Τ. Αποκορώνου (που σε πρώτο χρόνο είχε αναλάβει την προανάκριση για την υπόθεση), όπου επίσης φωνάχτηκαν συνθήματα.

πηγή: https://anoixti4kmanioudakis.noblogs.org/post/2024/02/08/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7/#more-512