Ηράκλειο : 15 χρόνια Κατάληψη Ευαγγελισμού 16/5/2002 – 16/5/2017

*Λίγα λόγια για την λειτουργία της κατάληψης Ευαγγελισμού

Το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, της οδού Θεοτοκοπούλου 18 που βρισκόταν άδειο και εγκαταλελειμμένο για δυο δεκαετίες, πήρε ζωή την Πέμπτη 16 Μαΐου 2002. Η κίνηση αυτή προήλθε από μια ομάδα νέων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές που θεώρησαν αναγκαία την αξιοποίηση ενός τέτοιου χώρου, ικανού να φιλοξενήσει ιδέες και δράση. Από τότε και εως σήμερα, στεγάζει ομάδες και άτομα του ευρύτερου αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Η κατάληψη λειτουργεί ως χώρος πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης και επικοινωνίας, ανεξάρτητα από κάθε επίσημο φορέα όπως το Κράτος ή το Πανεπιστήμιο. Πιο συγκεκριμένα λειτουργεί συλλογικά, ανταγωνιστικά προς τον κόσμο της εξουσίας, του κέρδους και της προώθησης του εκφασισμού.
Οι ομάδες και τα άτομα που στεγάζονται σε αυτό έχουν αναπτύξει λόγο και δράση για μια σειρά ζητημάτων, από τοπικά και περιβαλλοντικά θέματα μέχρι κεντρικά πολιτικά ζητήματα με συμμετοχή σε φοιτητικές,εργατικές και άλλες κινητοποιήσεις, αλλά και με αυτόνομες δράσεις ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, σε  αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους, στηρίζοντας τους αγώνες των φυλακισμένων, ενάντια στην ύπαρξη των φυλακών και του εγκλεισμού.Επιπλέον, στο χώρο της κατάληψης λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις,προβολές ταινιών, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και κινηματικό βιβλιοπωλείο, χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι,γυμναστήριο ενώ οσονούπω στήνεται καλλιτεχνικό εργαστήρι.

Για να καταστεί βέβαια λειτουργικό το κτίριο μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης και να έχει τη μορφή που έχει σήμερα (ικανό να στεγάσει τις δραστηριότητες των ομάδων αλλά και να καλύψει ανάγκες στέγασης), χρειάστηκε συστηματική συλλογική εργασία.

Επιδιώκουμε να μην έχουμε σχέσεις ιδιοκτησίας, ούτε να μας διέπει ιδιοκτησιακή λογική ως προς το κτίριο απέναντι σε κανένα. Ο χώρος αυτός δεν ανήκει σε κανένα προσωπικά και έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη απέναντι του.
Από την αρχή λοιπόν της κατάληψης εως και σήμερα (13 χρόνια μετά), μοναδικοί υπεύθυνοι για την αποκατάσταση, συντήρηση και τη λειτουργικότητα του κτιρίου ήταν και είναι τα άτομα που στέγασαν τη πολιτική τους δράση αλλά και τα οράματα τους σε αυτό.

Στις νεκρόφιλες πόλεις η κατάκτηση χώρων και χρόνων ενάντια στις καπιταλιστικές προσταγές και σχέσεις εξουσίας είναι μέρος του ταξικού ανταγωνισμού

 Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

Κατάληψη Ευαγγελισμού – Θεοτοκοπούλου 18 ,Ηράκλειο Κρήτης

*Απόσπασμα κειμένου από Aνακοίνωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού στις 23/10/15

-πηγή :http://evagelismos.squat.gr/?p=2709

.:: Ακολουθούν οι αφίσες γενεθλίων της κατάληψης ανα χρόνο :

(πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*σημείωση στα 9 χρόνια (2011) δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις γενέθλείων