Υποδοχή στους νατοϊκούς, εγκλεισμός στους μετανάστες
Στις 23 Φλεβάρη, 60 μετανάστες από το Πακιστάν, ανάμεσα τους μια οικογένεια μ’ ένα τετράχρονο παιδάκι και αρκετά ασυνόδευτα ανήλικα, εγκαταλείφθηκαν στην παραλία του Τερσανά. Τους έφερε ένα μικρό αλιευτικό από την Τουρκία και οι δουλέμποροι , αφού τους ενημέρωσαν πως έφτασαν στην Ιταλία, εξαφανίστηκαν. Την ίδια μέρα ξεκίνησε η καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους κι από τότε είναι έγκλειστοι στην Παλιά Ηλεκτρική υπό τη συνεχή φύλαξη της Αστυνομίας. Άνθρωποι, ανάμεσα τους μικρά παιδιά φυλακισμένοι χωρίς έγκλημα.
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Όλοι έχουν δικαίωμα στην προστασία του νόμου”, “Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και τη δική του. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες». Στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βασίζεται και η Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες (Σύμβαση της Γενευης). Σε αυτή ορίζεται πως οι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο πρέπει να προστατεύονται. Και στο Πακιστάν μαίνονται πόλεμοι: στο βορειοδυτικό Πακιστάν οι επιθέσεις από τους ταλιμπάν του Αφγανιστάν και από το Ισλαμικό Κράτος (DAES) έχουν προκαλέσει το θάνατο 52.000 αμάχων, τον τραυματισμό εκατοντάδων χιλιάδων, και έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό 3.5 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον, από το 2004 όλη η επικράτεια του Πακιστάν δέχεται αεροπορικές επιθέσεις με drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη). Οι επιθέσεις υποτίθεται ότι έχουν στόχο τρομοκράτες, όμως, όπως προσφάτως παραδέχτηκε το ίδιο το Πεντάγωνο, από τα χιλιάδες χτυπήματα μόνον μερικές δεκάδες έχουν επιβεβαιωμένα σκοτώσει “τρομοκράτες”.
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1948, στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να μην ξανασυμβούν ποτέ στο μέλλον οι αγριότητες και η κτηνωδία που προκάλεσε αυτός ο φονικός πόλεμος. Σήμερα έχει γίνει κουρελόχαρτο. Επίσης η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, που έχει γίνει νόμος του κράτους από το 1992 δίνει δικαιώματα στα ανήλικα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Σύμβαση αυτή οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά ως δικαιούχοι προστασίας. Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για μη εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.
Η αντιμεταναστευτική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών τσακίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ολόκληρη η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε φρούριο και σε σύγχρονο κολαστήριο για τους ξεριζωμένους. Η ελληνική κυβέρνηση, από τη μια, με την υπογραφή της εγκληματικής συμφωνίας με την Τουρκία καταστρατηγεί τα δικαιώματα των προσφύγων και φυλακίζει σε φρικτές συνθήκες, ανθρώπους που όφειλε να προστατεύει, και από την άλλη, συμμετέχει στον παγκόσμιο πόλεμο που εξελίσσεται. Η χρήσιμη για τον πόλεμο, Νατοϊκή Βάση στη Σούδα, για άλλη μια φορά, μέσα σε σύντομο διάστημα αναδεικνύει μια φοβερή αντίφαση που συμβαίνει στην πόλη: από τη μια οι ντόπιες πολιτικές ηγεσίες καλωσορίζουν και υποδέχονται θερμά τους δολοφόνους στρατιώτες του αεροπλανοφόρου που επανήλθε κι από την άλλη 60 φτωχοδιάβολοι είναι φυλακισμένοι σ’ ένα κτίριο, χωρίς κανένα δικαίωμα.
Προβλέπουμε το μέλλον και αυτών των μεταναστών που έτυχε να φτάσουν στο νησί μας: κράτηση, μεταφορά σε κάποιο στρατόπεδο και πίσω από κει που ήρθαν, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η Ε.Ε -φυσικά και το ελληνικό κράτος- με την ασφαλή, τρίτη χώρα Τουρκία.
· ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ
· ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.
· ΟΧΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ.
· ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
· ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Υ.Γ 1 Ως συλλογικότητα έχουμε προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό που χρειάστηκαν οι άνθρωποι. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες που πάντα ανταποκρίνονται σε καλέσματα έμπρακτης αλληλεγγύης να προσφέρουν απευθείας στο χώρο κράτησης εσώρουχα και κάλτσες.
ΥΓ2. Θα μπορούσαν οι δεσμοφύλακες έστω και λίγο να φερθούν ανθρώπινα, αφήνοντας τα ανήλικα να παίξουν μπάλα ή μπάσκετ στην αυλή της παλιάς ηλεκτρικής, αλλά πού ευαισθησία…
02/03/2017
Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών
πηγή : https://el-gr.facebook.com/stekichania/posts/1224758520964351