Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, το κλίμα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, φαίνεται να αλλάζει δραματικά: Με το κλείσιμο των συνόρων και την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία το Μάρτη του 2016, εγκλωβισμένοι παραμένουν πολλοί περισσότεροι από τους καταγραμμένους 60.000. Όχι μόνο δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δύση, αλλά απειλούνται και με απέλαση στην «ασφαλή» Τουρκία χωρίς να έχουν καταφέρει να καταθέσουν αίτηση ασύλου εδώ και μήνες, ή χωρίς αυτή να έχει εξεταστεί, ή με μια fast track εξέταση χωρίς τη δέουσα προσοχή κι υπευθυνότητα.
Πολλοί από τους πρόσφυγες παραμένουν στα hot spots στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και όταν αφήνονται ελεύθεροι/ες, δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά, βάσει του νέου νόμου. Λόγω αδυναμίας κατάθεσης αιτήσεων ασύλου και έλλειψης πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου, αν όχι ουσιαστικής αδιαφορίας, η απόγνωση αυτών των ανθρώπων γεννά απελπιστικές καταστάσεις και συμπεριφορές, καθ’όλα αναμενόμενες, τις οποίες καλούνται οι τοπικοί πληθυσμοί να διαχειριστούν. Το αποτέλεσμα; Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται κάτω από τα μάτια μιας κοινωνίας που στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν βλέπει την επικινδυνότητα της κατάστασης, στη χειρότερη δε, σφυρίζει αδιάφορα, αν δεν επιβραβεύει κιόλας στα φανερά ή στα κρυφά. Παρακολουθούμε λοιπόν επιθέσεις φασιστών στη Σούδα στη Χίο και ξυλοδαρμούς αλληλέγγυων μπροστά στα ΜΑΤ, βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα της Σάμου και νεκρούς από πυρκαγιά στη Μόρια στη Λέσβο.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα περίφημα καμπς «φιλοξενίας» οι πρόσφυγες παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε καλοκαιρινές σκηνές με τα χιόνια και τις πλημμύρες των βροχών, με έναν υπουργό να απαντά σε συνέντευξή του στα μέσα Νοέμβρη πως «θα αντιμετωπίσουμε το χειμώνα με στεγανοποίηση των σκηνών».
Στην Κρήτη, μετά από μία ακόμη βάρκα με 42 επιβαίνοντες (ανάμεσά τους και ασυνόδευτα ανήλικα) που μάλλον δεν θα πρόλαβαν καν να κάνουν αίτηση ασύλου, μιας και είναι από το Πακιστάν, περιμένουμε ακόμη τους 2000 από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας και τις λεπτομέρειες με τις οποίες αυτό θα υλοποιηθεί. Πιστεύουμε ωστόσο πως ακροδεξιές φωνές η Κρήτη δεν «σηκώνει», και αυτό αποδείχθηκε ήδη στο μαζικό Παγκρήτιο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο τον Οκτώβρη.
Με αυτά τα πρόσφατα γεγονότα κατά νου, σας καλούμε την Κυριακή 11/12 στην προβολή της ταινίας του Philippe Lioret “Welcome”, στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Da (Ντεντηδάκηδων 15), στις 7μμ, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε από κοντά τους προβληματισμούς μας. Θα υπάρχει στο χώρο κουτί οικονομικής ενίσχυσης για πρόσφυγες που μένουν μόνιμα πλέον στην πόλη μας.
Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες