Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς και των τελευταίων χημικών όπλων της Συρίας 23/6

no chemicals-creteΟλοκληρώθηκε σήμερα 23/6/14 η διαδικασία μεταφοράς  των χημικών όπλων που είχε δηλώσει η Δαμασκός στη διεθνή κοινότητα και απομακρύνθηκε και το τελευταίο φορτίο από τη Συρία ενόψει της καταστροφής του στη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

” Το  δανέζικο πλοίο Ark Futura που έχει αναλάβει να μεταφέρει τα χημικά όπλα ,απέπλευσε τη Δευτέρα 23/6 από το λιμάνι της Λαττάκειας, με το  υπόλοιπο  των χημικών όπλων που είχε απομείνει (λόγω της δύσκολης απομάκρυνσης του από το χώρο όπου φυλασσόταν, για λόγους ασφαλείας , σύμφωνα με το συριακό καθεστώς ) και το οποίο θα μεταφέρει τα χημικά  στο ειδικά τροποποιημένο αμερικανικό σκάφος cape ray, όπου θα καταστραφούν με την μέθοδο της υδρόλυσης.
Τα υπόλοιπα, που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα, θα καταστραφούν στη Φινλανδία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.Η απομάκρυνση των χημικών ουσιών που διέθετε η Συρία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για το πρόγραμμα καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου (που θα διαρκέσει περίπου 4 μήνες). Η διαδικασία  πάνω στο αμερικανικό πλοίο cape ray δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει παρά μόνο αφού φορτωθούν όλα τα επικίνδυνα χημικά σε αυτό.” Δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε .

( Η συνέντευξη στα αγγλικά εδώ : http://www.opcw.org/news/article/announcement-to-media-on-last-consignment-of-chemicals-leaving-syria/ και εδώ : http://www.youtube.com/watch?v=ACUjYlSHCDs )μετάφραση απο : http://www.opcw.org/

Οι συνέπειες από την ενδεχόμενη απόρριψη (ακούσια ή εσκεμμένη) από στερεά ή υγρά απόβλητα που παράγονται κατά τη διάρκεια της υδρ’ολυσης ς είναι απρόβλεπτες,  ιδιαίτερα λόγω του κινδύνου διασποράς μέσα στη  λεκάνη της Μεσογείου, μέσω των  ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων της.

Η επιλογή του τόπου δεν έγινε τυχαία. Το γεγονός ότι πολλές χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρή οικονομική κρίση και πολιτική αστάθεια, κάμπτει την αντίδραση και την εγρήγορση των κοινωνιών. Ο OPCW, υπεύθυνος οργανισμός για τη διεργασία, εκμεταλλεύεται αυτές τις συνθήκες και θέτει τον κίνδυνο της μετατροπής της Μεσογείου σε μία περιοχή απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων.

Αγωνιζόμαστε συνειδητά ενάντια στα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου , προτάσσοντας την καταστροφή τους και στεκόμαστε ενάντια στον έλεγχο των ζωών μας  &  στη λεηλασία της φύσης.Να οργανωθούμε συλλογικά στη ανάδειξη του ζητήματος σε πανελλαδικό & διεθνή επίπεδο,  (μακριά από τα “πανηγυράκια” των θεσμικών φορέων, κομμάτων και δημοτικών αρχών), όπου θα κεντροβαρίσουν πτυχές όπως οι καταστροφές των αφεντικών στα εδάφη των «πολέμων», αλλά και η ρύπανση του καπιταλισμού στα εδάφη της «ειρήνης» ,μέχρι την ολική ανατροπή.

(((●))) Candia :: Alternativa

.:: Διαβάστε επίσης : Η Τηλεδιάσκεψη για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων της Συρίας και τα αναπάντητα ερωτήματικά