Ηράκλειο : Ενημέρωση απο την απεργιακή κινητοποίηση της 20/2/13

peripolikoyn5gxjΗ απεργιακή πορεία στο Ηράκλειο ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί  από το εργατικό κέντρο και μετά τις ομιλίες των εργατοπατέρων. Αρχικά ο κόσμος δεν ήταν πολύς αλλά κατεβαίνοντας προ το κέντρο συμμετείχε και κόσμος που στέκονταν στα πεζοδρόμια. Τα μπλοκ που σχηματίστηκαν ήταν από διάφορα σωματεία, πολιτικά κόμματα, φοιτητές/τριες και αναρχικές/ούς/.

Στην πάνω πλευρά του πάρκου Γεωργιάδη, στη Γερωνυμάκη η διαδήλωση συνταντήθηκε με ένα αραγμένο μπατσικό και οι διαδηλωτές του συμπεριφέρθηκαν όπως του άξιζε. Αφού σπάστηκαν τα τζάμια και εξωτερικοί καθρέφτες, τελικά αναποδογυρίστηκε.Η συνέχεια ήταν ήρεμη έως αδιάφορη με τον κόσμο να φτάνει στην πλ. ελευθερίας και στην δικαιοσύνη όπου κατέβηκαν κάμερες τραπεζών, και οι ταμπέλες μερικών τοκογλύφων.

Στην 1821 οι εργατοπατέρες αποφάσισαν να στρίψουν κάνοντας έτσι την σύντομη διαδρομή στο κέντρο της πόλης, ενώ τα μπλοκ των φοιτητών, αναρχικών και της ανταρσύας συνέχισαν προς τον άγ. μηνά.  Οι υπόλοιποι, Συνασπισμός και κάποια κλαδικά σωματεία έστριψαν κι εκείνοι στην 1821.Περίπου στις 12,30 η πορεία κατέληξε στην πλ. ελευθερίας με τον κόσμο να παραμένει εκεί για κάποια ώρα. Μια προσπάθεια (μάλλον των εργατοπατέρων) να καταληφθεί η περιφέρεια εμποδίστηκε από τους μπάτσους και εγκαταλήφθηκε εντελώς.

Λίγο αργότερα, όταν ο κόσμος αποχωρούσε από την πλατεία 2 διμοιρίες περίπου εγκλώβισαν και επιτέθηκαν εκδικητικά σε συντρόφους που έφευγαν από την συγκέντρωση και μάζεψαν 3 ή 4 άτομα.  Για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για προσαγωγές ή έχουν γίνει συλλήψεις.Ακολούθησε 2ο κάλεσμα στην πλατεία ελευθερίας μέχρι που πριν λίγο έφτασαν και οι απεργοί από το Λασίθι-Ιεράπετρα και έκαναν μια 2η πορεία στο κέντρο.Ας συνεχιστεί η ενημέρωση με περισσότερες πληροφορίες ή διορθώσεις σε αυτήν.

πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1458138

2η Ενημέρωση  – Ανταπόκριση απο Ηράκλειο Κρήτης + Φώτος.
 
Κάτω των απαιτήσεων η συμμετοχή του κόσμου . Από ότι φαίνεται οι μπαλωθιές στον αέρα έχουν αρχίσει σταδιακά να κουράζουν τον κόσμο που πια απαιτεί πράξεις και όχι λόγια με αποτέλεσμα χαμηλή μαζικότητα σε σχέση με προηγούμενα συλλαλητήρια. Το συλλαλητήριο της 20/02 ξεκίνησε γύρω στις 11 απο το εργατικό κέντρο ηρακλείου.Η ανταρσύα έκανε ξεχωριστή προσυγκέντρωση στο άγαλμα του βενιζέλου και στην συνέχεια ανηφόρησε προς το εργατικό κέντρο για να ενωθεί με το σώμα της πορείας.Ο παλμός ανέβηκε απο την αρχή με το αναποδογύρισμα ενός περιπολικού 200 μέτρα κάτω απο το εργατικό κέντρο στην αρχή της οδού γερωνυμάκη. Ακολούθησε ρεκτιφιέ του περιπολικού με τον κόσμο που ήταν παρόν (ακόμη και ηλικιωμένοι) να μην ενοχλείται καθόλου, αλλά αντιθέτως να επιδοκιμάζει αυτή την ενέργεια. Η χουντάρα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα αφεντικά τους, βρίσκουν σίγουρα αντιστάσεις απο τον κόσμο που αντιλαμβάνεται πια τι μας περιμένει όλους.
Αντιθέτως και ενώ δεν υπήρξε καθόλου ένταση, το μπλοκ του σύριζα που ακολουθούσε ουρά στο αναρχικό μπλοκ απομακρύνθηκε και κράτησε μια σταθερή απόσταση γύρω στα 100 μέτρα. Τα κεφάλια και οι παραγοντίσκοι προσπάθησαν να μαντρώσουν την βάση που στη συνέχεια της πορείας έβγαινε απο το μπλοκ τους και κάλυπτε τον κενό χώρο ενδιάμεσα.Στο ύψος των δικαστηρίων γραφτήκαν συνθήματα και έλαβε χώρα ο πρώτος εξοραϊσμός ενεχυροδανειστηρίου ακριβώς απέναντι.Ο κόσμος στάθηκε έκει και φώναζε “αλήτες αλήτες μαυραγορίτες” ενώ τα γειτονικά καταστήματα δεν κατέβασαν ρολά και δεν δημιουργήθηκε ένταση. Στο μεϊντάνι, λίγο παρακάτω, οι καθεστωτικοί έστριψαν την πορεία για να επιστρέψουν όσο το δυνατό γρηγορότερα στην πλατεία ελευθερίας όπου στηνόνταν μικροφωνική. Κανείς σχεδόν δεν τους ακολούθησε με την ανταρσύα να παλινδρομεί μεταξύ του να ακολουθήσουν
τα μπλοκ που έστριψαν ή να συνεχίσουν κανονικά ευθεία. Τελικά το αναρχικό μπλοκ μαζί με το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων πέρασε μπροστά και στην συνέχεια ακολούθησε η ανταρσύα.
Ο σύριζα στην συνέχεια βρέθηκε πάλι στο ίδιο δίλλημα και επι δέκα λεπτά δεν αποφάσιζε τελικά τι θα κάνει.Μετά από ένταση μεταξύ τους αποφασίστηκε να στρίψουν και να συνεχίσουν με τους εργατοπατέρες.Στο ύψος του άγιου Μηνά ανακαινήσθηκαν ακόμη δύο ενεχυροδανειστήρια υπό τι επευφημίες του κόσμου που μάλλον δεν θεωρεί την τοκογλυφία υγιή δραστηριότητα.Στην συνέχεια ενώθηκαν μαζί μας και άλλα μπλοκ που άφησαν τον Σύριζα να περάσει μπροστά και ενώθηκαν με το δικό μας κομμάτι της πορείας. Η συνέχεια ήταν πιο χαλαρή με την καταστροφή καμερών και με μικροένταση επι της αβέρωφ στο στενό της ΔΥΠΕ.Στην συνέχεια το πλήθος κατέληξε στην πλατεία ελευθερίας όπου τα επαναστατικά τραγούδια ακουγόνταν στην διαπασών δείχνοντας πόσο απέχουν τα λόγια από τις πράξεις …
 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ
Το αναρχικό μπλοκ στην συνέχεια αποφάσισε να αποχωρήσει καθώς δεν φαινόνταν κάποια διάθεση για να εξελιχθούν τα πράγματα.Αποχώρησε συγκροτημένα με τυλιγμένο το πανό και χωρίς ενεργή περιφρούρηση.Αυτό ήταν και το λάθος καθώς ήδη είχε δοθεί εντολή απο τους γαλονάδες να κάνουν συλλήψεις στο σωρό, εκδικητικά για το στραπάτσο που έφαγαν νωρίς αυτή την μέρα. Οι διμοιρίες κινήθηκαν κυκλωτικά με το ασφαλιτομάνι να χυμάει για να μαζέψει κόσμο.
Αρπάξαν κόσμο μέσα απο καταστήματα και ενώ προσπαθούσε να μπεί στο σπίτι του δείχνοντας και την λύσσα που έχουν εναντίον όποιου αντιστέκεται.
Αυτό που δεν περίμεναν όμως ήταν η αντίδραση των περαστικών που άρχισε να τους γιουχάρει και να τους στολίζει με κοσμητικά επίθετα.
υπήρχε κόσμος που προσπαθουσε να αρπάξει τους όμηρους μέσα απο τα χέρια των προστατών του πολίτη, με τους ασφαλίτες να τρώνε τσαντιές καφέδες και αντικείμενα στο κεφάλι απο τους αυτόπτες μάρτυρες. Η διμοιρία οπισθοχώρησε απο την οργή του κόσμου που ήταν έτοιμος να τους πάρει στο κυνήγι.
Στην συνέχεια συγκροτήθηκε μπλοκ το οποίο πλησίασε το σημείο που κρατούσαν τους όμηρους και αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα απελευθέρωσής του, κατέληξε με μίνι πορεία στην πλατεία Ελευθερίας.
Στην συνέχεια έφυγαν δικηγόροι, η βουλευτής σύριζα ηρακλείου Διακάκη καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΗ για την ΓΑΔΗ όπου και κρατούσαν τους τέσσερις προσαχθέντες. Η μία προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη και σήμερα ο συλληφθείς με τέσσερα πλημελλήματα πήρε αναβολή για τις 2 Ιουλίου.
Στην πλατεία εντοπίστηκε χρυσαυγίτης με συγκεκριμένο πόστο στην οργάνωση, ο οποίος το Νοέμβρη είχε απειλήσει και τραμπουκίσει κόσμο στην συγκέντρωση στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου. Αυτο το τομάρι φιλοδωρήθηκε τα δέοντα, αλλά δημιουργήθηκε στιγμιαία ένταση εντός της πλατείας.
 
Η ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ
 
Την ίδια στιγμή έφτασαν και τα πρώτα κομμάτια απο το κονβοϊ των λασιθιωτών οι οποίοι είχαν πριν συγκέντρωση και αποκλεισμό στον κόμβο του Σελιναρίου.στηθήκαν μπροστά απο την περιφερεια και αφού αντιληφθήκαν ότι δεν προκειται να τους αφήσουν να κάνουν παρέμβαση εκεί, ξεκίνησε πορεία με το αναρχικό μπλοκ να ακολουθεί. Να σημειωθεί εδώ ότι την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει παρέμβαση αναρχικών στον Άγιο Νικόλαο, όπου και καλούσε στο συλαλλητήριο στο Ηράκλειο. εδω -> https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1457267.Πορευτήκαμε όλοι μαζί μέχρι και την ΔΥΠΕ όπου οι λασιθιώτες προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου.
Το βράδυ υπήρξε μια μικροένταση στο κτίριο της ΔΥΠΕ καθώς κάποιοι διαδηλωτές καταφερθήκαν εναντίων των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν στρογγυλοκαθίσει εντός και εκτός του κτηρίου. Κατευθείαν έσπευσε να υπερασπιστεί τις αστυνομικές δυνάμεις ο μεγαλύτερος πρεζεμπορας της Ιεράπετρας μεν, ευυπόληπτος πολίτης δε,απειλόντας τους διαμαρτυρόμενους ότι θα έχουν φασαρίες. Ταυτόχρονα γέμισε η περιοχή ασφαλίτες ενώ το συμβάν έληξε εκεί. 
Η κατάληψη τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τον ΔΥΠΕαρχη να παραμένει εντός.
 
Το αναρχικό μπλοκ είχε γύρω στα 300 άτομα δυναμική, αλλά με γενικότερα χαμηλα ποσοστά συμμετοχής σε όλα τα υπόλοιπα μπλοκ.Οι αγρότες ανύπαρκτοι μετά και το φιάσκο των αποκλεισμών στο κόμβο του Γιόφυρου, εκτός απο κάποια τρακτερ και ένα άλογο που παραταχθήκαν δίπλα στην περιφέρεια. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι εκτός από έναν που του φορτώσαν τέσσερα πλημελλήματα και του οποίου η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Ιούλη 2013 . Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό εδώ
πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1458441