ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 20-2-2013 ΣΤΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

solidarityΓιατί δικάζονται στο πλημμελειοδικείο Χανίων στις 20-2-2013 οι κάτοικοι του Αποπηγαδιού;

Σύντομο Ιστορικό.

Στις 8-4-2010 η εταιρεία Αιολική Μουσούρων ΑΕ. (θυγατρική της Γαλλικής πολυεθνικής EDF) με συνοδεία αστυνομικής δύναμης, παρουσία δύο δικηγόρων, τριών μηχανικών, δύο εργολάβων και 7-8 πληρωμένων μπράβων, ανέβηκε στο Αποπηγάδι προκειμένου να συνεχίσει τη διάνοιξη δρόμου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Στο βουνό βρέθηκαν επίσης μετρημένοι στα δάχτυλά αγωνιζόμενοι κάτοικοι για να αντισταθούν στην καταπάτηση της φύσης και των ζωών τους. (Το σημείο είναι στην κορυφή του βουνού πολύ μακριά από τα χωριά και δεν υπήρχε εγκαίρως ειδοποίηση για να έρθουν περισσότεροι.)

 Αρχικά, προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους γηραιότερους αγωνιστές με τους τραμπούκους της εταιρείας να ξυλοκοπούν έναν από αυτούς, (υπό τη διακριτική ανοχή της αστυνομίας πάντα..) ενώ γρήγορα στήθηκε και σκηνικό για την δεύτερη επίθεση με τους μηχανικούς, τους δικηγόρους και το “επιστημονικό προσωπικό” της ίδιας πάντα εταιρείας, να καταγράφουν επιδεικτικά με βιντεοκάμερα τον κόσμο που κατέφθανε τη στιγμή εκείνη από τα γύρω χωριά. Παράλληλα, άρχισε να κυκλώνει τους αγωνιστές ισχυρή αστυνομική δύναμη των ΤΑΕ που είχε φτάσει νωρίτερα στην πίσω πλευρά του βουνού, μαζί με τον τοπικό διοικητή Καντάνου καθώς και διάφορους παρατρεχάμενους ασφαλίτες.

Το αποτέλεσμα ήταν το «πράσινο» παρά-κράτος (στη φρέσκια ακόμη τότε κυβέρνηση ΜΠΑΤΣΟΚ) με την στήριξη της δικηγόρου της Αιολικής Μουσούρων (η «κυρία» που τραβούσε νωρίτερα βίντεο τον ξυλοδαρμό του γέροντα από τους τραμπούκου και η οποία όταν δεν επιδίδεται σε βιντεοσκοπήσεις “απασχολείται” σαν νομική σύμβουλος του ΓΑΠ) να συλλάβει δύο αγωνιστές που έβαλαν συμβολικά τα σώματα τους μπροστά στις μπουλντόζες και να κάνει μηνύσεις σε μερικούς ακόμα που βρισκόταν στο βουνό. Στις νομικίστικες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη συνέχεια, φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η αστική δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι που δαγκώνει πάντα τον ξυπόλυτο.

 Και αυτό γιατί η ΜΠΕ ( Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ) του έργου των τριών πρώτων ανεμογεννητριών που εγκατέστησε η EDF, παρουσιάζει το Αποπηγάδι χωρίς καμία πηγή, χωρίς αρπαχτικά πουλιά, σαν μία έρημο όπου κατοικούν μόνο φίδια και ποντικοί των Ορέων, όταν το Αποπηγάδι είναι ένα από τα λίγα πράσινα βουνά της Κρήτης με πολλά τρεχούμενα νερά, με αετούς και γύπες να πετούν καθημερινά στον ουρανό του. Ο ίδιος μηχανικός και διευθυντής της Αιολικης Μουσούρων ΑΕ. Που υπογράφει την ΜΠΕ του παραπάνω έργου, υπογράφει στις ΜΠΕ άλλων θυγατρικών της EDF( 5 θυγατρικές της EDF έχουν κάνει συνολικά 6 αιτήσεις στην ΡΑΕ για το Αποπηγάδι) που αιτούνται άδεια από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών στο Αποπηγάδι με υβριδικά και αιολικά. Έτσι σε άλλη ΜΠΕ υπογεγραμμένη από τον ίδιο, ο ΄υδρογεωλογικός ΄χάρτης του Αποπηγαδιού αποτυπώνεται με πλήθος πηγών (οι οποίες εντέχνως είχαν σβηστεί από την ΜΠΕ του πρώτου έργου της EDF) δίπλα από την κορυφή όπου θα τοποθετηθούν οι δεξαμενές των υβριδικών.

Λίγο καιρό μετά από την τοποθέτηση των τριών ανεμογεννητριών, βρέθηκε από βοσκό της περιοχής νεκρός Χρυσαετός 50 μέτρα μακριά από αυτές. Το πουλί που ανήκει σε σπάνιο είδος, προστατευόμενο ακόμα και από την τόσο “σεβαστή” γι αυτούς Ευρωπαϊκή νομοθεσία, είχε κομμένη την ουρά και έμοιαζε χτυπημένο από μεταλλικό αντικείμενο. Ένας εκ των δολοφόνων του πουλιού, συνέταξε την ορνιθολογική μελέτη της εταιρείας που δείχνει το Αποπηγάδι βιότοπο μόνο ποντικών και φιδιών ενώ τυχαίνει να είναι επίτιμο μέλος της ΑΝΙΜΑ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η παραπλάνηση του ΣΤΕ ( στο οποίο οι κάτοικοι έχουν καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης των αδειοδοτημένων έργων της EDF) και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών με μελέτες μαϊμού δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα για την αστική δικαιοσύνη όταν αυτή γίνεται από μία πολυεθνική προώθησης «πράσινης»ενέργειας και πράσινων αλόγων εν γένει. Αντίθετα, συνιστά ποινικό αδίκημα για τη δημοκρατία τους το να αρνείσαι να γίνεις τσιράκι, να χρηματιστείς υπογείως για να σιωπάς μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς και το να αψηφάς μπραβιλίκια και μπάτσους βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό σου για να υπερασπιστείς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σου.

Σαν γνήσιοι συνεχιστές των δοσίλογων γκεσταμπιτών της γερμανικής κατοχής προσπαθούν να τρομοκρατήσουν ακόμα και με κρυμμένες κάμερες της εταιρείας στο βουνό, όπου συνδέονται online με την ασφάλεια Χανίων αλλά και με συνεχείς και επιδεικτικές παρακολουθήσεις όσων επιμένουν ν΄ αγωνίζονται ενάντια στη κοντόφθαλμη λογική τους ξεπουλήματος στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι ο αγώνας ενάντια στις βιομηχανικές ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου ταμιευτήρα νερού του Νομού θα αποδειχτεί δυνατότερος και πιο σκληρός από τις μεθοδεύσεις και τους τραμπουκισμούς τους…

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία αγώνας για τη ζωή και την ελευθερία.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 20-2-2013 ΣΤΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ.

Αλληλέγγυοι/ες.

πηγή : athens.indymedia