→ Σεπτέμβρης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών.Συμμετέχετε ενεργά στην αντιπληροφόριση ,ανεβάστε το κείμενο σας κατευθείαν από τον browser σαςΚάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com

58 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Χανιά : Συγκέντρωση την Δευτέρα 26/9 -ώρα 19:00-στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Καμπάνι στο 25/09/2011 στις 14:41

    υνάντηση – συζήτηση για την «ανεξέλεγκτη δράση των συμμαχικών αεροσκαφών» διοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αρωνίου, Καλαθά, Καμπανίου, Κορακιών, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά και Χωρδακίου αύριο Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Καμπάνι.

    Οι Σύλλογοι καλούν όποιον φορέα «θεωρεί σκόπιμο να συμμετάσχει» -σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «έχουν αποσταλεί οι σχετικές επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς»- «προκειμένου:
    • Να συνυπογράψει τη διαμαρτυρία που θα αποσταλεί προς τους αρμόδιους φορείς, φτάνοντας μέχρι την έδρα του ΝΑΤΟ και όπου αλλού χρειαστεί.
    • Να βοηθήσει στη διερεύνηση δυνατοτήτων να αντιδράσουμε νομικά ή με όποιον άλλο πρόσφορο και ειρηνικό τρόπο προκειμένου να αποφύγουμε τη μόνιμη παραμονή αυτών των αεροσκαφών στο Ακρωτήρι και την αποφυγή όλων αυτών των επιπτώσεων σε μας τους κατοίκους του Ακρωτηρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
    • Να μας δοθεί η δυνατότητα από τους αρμόδιους φορείς για την όποια επιστημονική τεκμηρίωση μπορεί να έχουν σήμερα ή που μπορεί να οργανωθεί άμεσα για τον ακριβή προσδιορισμό των προβλημάτων, των επιπτώσεων και των αιτίων τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα επόμενα βήματά μας».

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι συγκεκριμένοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Ακρωτηρίου έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για την αναβάθμιση της Βάσης της Σούδας και για τα προβλήματα που προκαλούνται στους κατοίκους του Ακρωτηρίου -και όχι μόνο- από τις συνεχείς απογειώσεις και προσγειώσεις πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή, τονίζοντας ότι «επειδή μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η προστασία της υγείας τους, αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας ‘όπου γης’, έχουμε χρέος να αρθρώσουμε αυτή τη διαμαρτυρία. Κι επειδή το πρόβλημα έχει γίνει πολύ μεγάλο καλούμε κάθε θεσμοθετημένο όργανο, όπως κόμματα, βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικά όργανα, επιστημονικά σωματεία και τέλος πάντων κάθε ευαισθητοποιημένο φορέα και πολίτη να πάρει θέση. Η φωνή διαμαρτυρίας όλων μας σίγουρα μπορεί να γίνει τροχοπέδη στην αυθαιρεσία της εξουσίας και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», αναφέρουν σε παλιότερη ανακοίνωση τους

    Πηγή: Χανιώτικα Νέα

    • Ηράκλειο : Ενταση στην λαική αγορά με κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στο 25/09/2011 στις 14:39

    νταση επικράτησε το πρωί στη μεγάλη λαϊκή αγορά του Ηρακλείου, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στις Πατέλες.

    Αιτία δεν ήταν ούτε οι τιμές, ούτε κάποιος καυγάς, αλλά … η αναπάντεχη “άφιξη” δύο συνεργείων του ΣΔΟΕ που, συνοδεία αστυνομικών, ξεκίνησαν να “μοιράζουν” αφειδώς πρόστιμα και κλήσεις για τη μη εγκατάσταση ταμειακών μηχανών. Την ίδια στιγμή, όμως, ο διάλογος μεταξύ Εμπόρων λαϊκών Αγορών και υπουργείου, όχι μόνο είναι σε εξέλιξη, αλλά διαφαίνεται και λύση στον ορίζοντα!

    Κι ενώ, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και οι Έμποροι Λαϊκών Αγορών βρίσκονται εν αναμονή ειδοποίησης από το Υπουργείο για μία συνάντηση (η οποία είχε προσδιοριστεί μέσα στον … περασμένο Ιούλιο), το ΣΔΟΕ εμφανίζεται και “μοιράζει” πρόστιμα, προκαλώντας την οργή των εμπόρων.

    Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ, εν τέλει, αποχώρησαν, ενώ ο πρόεδρος των Εμπόρων Λαϊκών Αγορών, Παντελής Παπαδάκης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα το ΣΔΟΕ για διευκρινίσεις.

    • Ρέθυμνο : Δράσεις διαμαρτυρίας στο 25/09/2011 στις 14:37

    Δράσεις διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο
    23/09/11 της Χαράς Βηλαρά

    «Δεν έχω, δεν πληρώνω», έγραφε το πανό που αναρτήθηκε χθες το πρωί στο κτήριο της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου από εργαζόμενους στις υπηρεσίες της που χθες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα επώδυνα μέτρα.

    Την κινητοποίηση στήριξαν με τη συμμετοχή τους δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αλλά και πολίτες από άλλους εργασιακούς χώρους, αφού τα μέτρα που ανακοινώνονται αφορούν σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι φοιτητές μάλιστα έφτασαν στο κτήριο της αντιπεριφέρειας πραγματοποιώντας πορεία από το δημαρχείο μέχρι εκεί.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι δηλώνουν πως ζουν υπό το καθεστώς του φόβου, καθώς τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για αυτούς σε ό,τι αφορά την εφεδρεία δεν διασαφηνίζουν ούτε ποιοι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ούτε με ποια κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση, ούτε ποιο θα είναι το μέλλον της εφεδρείας – εάν όχι η ανεργία. Παράλληλα με τις συνεχείς περικοπές και τις έκτακτες εισφορές οι οικογένειες έχουν πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν.
    Καλούν, δε, όλους σε ένα κοινό μέτωπο κατά των σκληρών μέτρων που επιβάλλονται, κάθε μέρα και πιο επώδυνα.

    “Κάποιοι θα πάνε στην αγχόνη”

    Ως την αρχή της χαριστικής βολής περιέγραψε τα νέα μέτρα ο Νίκος Δερεδάκης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ρεθύμνου της ΑΔΕΔΥ.
    «Οι εξαγγελίες για το κόψιμο των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου στις 5 χιλιάδες ευρώ είναι το πρώτο πιάτο για το μενού που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες μετά και την επάνοδο του υπουργού Οικονομικών από την Αμερική.

    Υπολογίζουμε τι θα γίνει και πρέπει να διατρανώσουμε ευθαρσώς ότι δεν αντέχουμε άλλο. Δεν είναι μια κλισέ φράση αυτή, ο έλληνας υπάλληλος, ο επαγγελματοβιοτέχνης, ο μικρομεσαίος, δεν μπορεί να αντέξει άλλο, το πρόβλημα του είναι καθαρά θέμα επιβίωσης. Με την εργασιακή εφεδρεία, την απόλυση δηλαδή 30 χιλιάδων συνανθρώπων μας, χιλιάδες οικογένειες θα νιώσουν έντονο το πρόβλημα όχι πια της επιβίωσης αλλά της εξαθλίωσης. Πιστεύω ότι θα έχουμε έκτροπα για τα οποία δεν θα φταίει ο ελληνικός λαός αλλά εκείνοι που διαφεντεύουν τις τύχες των Ελλήνων όλο αυτό το διάστημα μηδενός εξαιρουμένου».

    Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία ο ίδιος τόνισε πως πέπλο μυστηρίου καλύπτει το συγκεκριμένο θέμα αφού, «δεν έχει αποσαφηνίσει τίποτα η κυβέρνηση πέρα από μισόλογα. Ξέρουμε ότι θα έρθουν ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειριστούν το ανθρώπινο δυναμικό για να βγάλουν κάποιους δείκτες για την καταλληλότητα του προσωπικού. Θα καταρτιστούν κάποιες λίστες ‘μελλοθανάτων’ και από αυτές θα προκύψουν αυτοί που θα πάνε στην αγχόνη».

    Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εξέφρασαν χθες οι φοιτητές του Ρεθύμνου, υπογραμμίζοντας πως οι κινητοποιήσεις τους δεν είναι ανεξάρτητες από τις υπόλοιπες διεκδικήσεις της κοινωνίας.

    Ο Φώτης Ντάγκας, πρόεδρος του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως «με την παρέμβαση αυτή θέλουμε να συνδέσουμε τα φοιτητικά με τα εργατικά θέματα. Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο που αποδομεί κάθε έννοια του πανεπιστημίου που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
    Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο τον εργαζόμενο λαό και δεν έχει καμία διάθεση να στραφεί προς το κεφάλαιο. Συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους και καλούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

    Από την πλευρά του ο Μάριος Θεοφιλάτος, μέλος του συντονιστικού κατάληψης του ΤΕΙ, τόνισε πως απώτερος σκοπός των κινητοποιήσεων της φοιτητικής κοινότητας είναι να καταργηθεί στην πράξη το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή σημείωσε, η χώρα βιώνει μια οικονομική κρίση πολύ σοβαρή που αγγίζει την παιδεία, την υγεία και την εργασία και οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν δυναμικά μαζί με τους εργαζόμενους αφού «η κοινωνία έχει φτάσει σε σημείο που δεν αντέχει άλλα βάρβαρα μέτρα».

    Στο μεταξύ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, στην οποία καλούσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ τις επόμενες ημέρες εργαζόμενοι και φοιτητές προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
    http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,59132,0,0,1,0

    • Δήλωση Aδυναμίας Πληρωμής Αντισυνταγματικής Φορολογίας στο 25/09/2011 στις 14:36

    Δήλωση Aδυναμίας Πληρωμής Αντισυνταγματικής Φορολογίας

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ
    ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
    ΔΗΛΩΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

    ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ………………………………………………………………………………………………. (1)
    Με το εκκαθαριστικό σημείωμα εισφορών και τέλους επιτηδεύματος Ν 3986/2011 (αρ. δήλωσης …………..) (2) που παρέλαβα, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ υπάρχει απαίτηση ……………………………….. (3) ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών, από εμένα.
    ΕΠΕΙΔΗ η εισφορά του άρθρου 29 του νόμου 3986/2011 αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη υπερφορολογηθεί είτε με μεγάλους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα, είτε με την πληρωμή απαράδεκτα υψηλών συντελεστών ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα που έχουν χαμηλούς αντίστοιχους συντελεστές φόρου εισοδήματος και σχεδόνμηδενική επιβάρυνση από το ΦΠΑ (λόγω του συμψηφισμού ΦΠΑ πωλήσεων-αγορών ) κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας που προβλέπει το άρθρο 4 παρ.5, σε συνδυασμό με το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος και της αρχής της ίσης μεταχείρισης που προβλέπει το αρθ. 4 παρ. 1 & 2, του Συντάγματος.
    ΕΠΕΙΔΗ η παρ. γ της παρ.4 του άρθρου 29 του Ν 3986/2011, στην ουσία μου αποστερεί το δικαίωμα της παροχής έννομης προστασίας, κατά παράβαση του αρθ. 20 παρ 1 του Συντάγματος.
    ΕΠΕΙΔΗ η απουσία διαχρονικής πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίκαιη κατανομή των φόρων, έχει αποστερήσει τεράστια ποσά από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνομαι άδικα και δυσανάλογα με φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, φόρο μεταβίβασης ακίνητων κλπ.
    ΕΠΕΙΔΗ το εισόδημά μου έχει μειωθεί δραματικά, εξαιτίας του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης και αδυνατώ να ανταποκριθώ σε βασικές ανάγκες ,το όποιο νέο εισπρακτικό μέτρο εις βάρος μου αντίκειται στην Συνταγματικάκατοχυρωμένη αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου που αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας(άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος).
    ΕΠΕΙΔΗ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
    ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………(4)
    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ

    Σας ενημερώνω ότι επειδή, όπως προανέφερα οι διατάξεις του Ν 3986/2011 είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, αρνούμαι να πληρώσω το εκκαθαριστικό σημείωμα εισφορών και τέλους επιτηδεύματος και δεν συναινώ σε οποιοδήποτε διοικητικό μέτρο που σχετίζεται με το προαναφερόμενο εκκαθαριστικό και σε συμψηφισμό με απαιτήσεις που έχω από το Δημόσιο. Με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου, δηλώνω ότι θα προβώ σε οποιαδήποτε αναγκαίαενέργεια (εξώδικη ή δικαστική) κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαφυλάξω και προασπίσω τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μου.
    ………………………………..….……….…………………………………………………………………………………………………………………….……….
    Ημερομηνία Τόπος Υπογραφή
    ………………………………..….……….…………………………………………………………………………………………………………………….……….
    ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΦΜ
    ………………………………..….……….…………………………………………………………………………………………………………………….……….
    ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ e-mail
    ΟΔΗΓΙΕΣ

    1. Συμπληρώνουμε τη ΔΟΥ που αναγράφει το εκκαθαριστικό ( πάνω δεξιά).
    2. Ο αριθμός δήλωσης είναι δεξιά του ΑΦΜ και αριστερά του επωνύμου.
    3. Το ποσό της οφειλής του εκκαθαριστικού.
    4. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας στο τέλος του κειμένου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
    5. Το παραδίδουμε στην αρμόδια ΔΟΥ στην γραμματεία, όπου ζητάμε αριθμό πρωτοκόλλου, τον οποίο κρατάμε με αντίγραφο της δήλωσης.
    6. Αν αρνηθούν την παραλαβή, το ταχυδρομούμε με συστημένη επιστολή (από τα ΕΛΤΑ φυσικά) και κρατάμε το αποδεικτικό της κατάθεσης, με αντίγραφο της δήλωσης.
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
    ‘Αρθρο 2: Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας
    1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
    ‘Αρθρο 4: Ισότητα των Ελλήνων
    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    2. Οι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
    5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
    ‘Αρθρο 20: Έννομη προστασία, δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης
    1. Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει.
    2. Tο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του.
    ‘Αρθρο 25: Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων
    1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.

    • Απόφαση ΣτΕ: Η ΔΕΗ δε δικαιούται, ούτε να εισπράξει φόρους, ούτε να κόψει το ρεύμα στο 23/09/2011 στις 20:12

    Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε “παρκο-εταιρίες” του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες, η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το “τέλος ακινήτων”. Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.

    Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
    Η προτεινόμενη τροπολογία δεν αναθέτει τις αρμοδιότητες αυτές μόνο στη ΔΕΗ (η οποία έχει και κάποιο δημόσιο χαρακτήρα) αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτροδότησης (εναλλακτικούς παρόχους τους ονομάζει). Η επιβολή της κύρωσης ναι μεν προβλέπεται από το Νόμο, αλλά αναθέτει σε ιδιώτη να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις.
    Εναπόκειται στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει εάν αυτή η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων συμβαδίζει με τα άρθρα 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος.

    Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας.

    Παρακάτω παρατίθεται το “κρίσιμο” άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.

    Πηγή: Έλληνες Φορολογούμενοι

    • Κρήτη : Πρώτη στις αυτοκτονίες λόγω κρίσης στο 23/09/2011 στις 09:48

    ‘Πρωταθλήτρια’ στις αυτοκτονίες η Κρήτη, λόγω κρίσης!
    Σύμφωνα με μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης “Τhe Lancet”
    Ενημερώθηκε: 23.09.2011 // 08:37
    ‘Πρωταθλήτρια’ στις αυτοκτονίες η Κρήτη, λόγω κρίσης!

    Τα…ηνία στην αύξηση αυτοκτονιών στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης «The Lancet», την περίοδο 2007-2009, οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 17%.

    Σύμφωνα με ειδικούς η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της κρίσης.

    Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε πως τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (από τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι) δείχνουν σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία μπορεί και να αγγίζει το 40%.

    Η Ελληνική Στατιστική Εταιρεία δεν διαθέτει ακόμη στοιχεία για το 2010.
    Το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ήταν συνολικά 3.661, με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος.

    Τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα ή μόνο οικονομικά. Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις.

    Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο και η κρίση δεν είχε ξεδιπλωθεί ακόμα στην Ελλάδα. Από τότε οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν, για να φτάσουν πέρυσι τις 2.500.

    Πλέον όλο και πιο συχνά καλούν άνθρωποι που είναι βουτηγμένοι στα χρέη. Μετά την Αττική η Κρήτη είναι η περιοχή με τις περισσότερες κλήσεις στο 1018. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάνω από 20 άτομα αυτοκτόνησαν στην Κρήτη.

    ΠΑΤΡΙΣ

    • Hράκλειο : φράγμα Αποσελέμη είναι πολλά τα λεφτά Άρη ! στο 22/09/2011 στις 10:48

    “Σφάζονται” Κόκκαλης- Μπόμπολας για το φράγμα Αποσελέμη!
    Ο ένας θέλει να διώξει τον άλλο από το έργο- διαιτητής ο Ραγκούσης και όλα δείχνουν ότι η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια.
    Ενημερώθηκε: 21.09.2011 // 07:29
    “Σφάζονται” Κόκκαλης- Μπόμπολας για το φράγμα Αποσελέμη!

    Από την μια…οι εργολάβοι καθυστερούν το φράγμα Αποσελέμη και από την άλλη…σφάζονται για το ποιος θα πάρει τη δεύτερη φάση του μεγαλύτερου έργου που γίνεται τώρα στην Κρήτη! Ο πόλεμος των συμφερόντων με αφορμή τα 70 εκατομμύρια ευρώ του (νέου) έργου στο φράγμα Αποσελέμη καταγράφει ήδη τον πρώτο νικητή (INTRAKAT) και τον ηττημένο (ΑΚΤΩΡ) καθώς και η νέα προσφυγή που κατέθεσε η εταιρεία του Μπόμπολα κατά του διαγωνισμού και της έγκρισης του αποτελέσματος απορρίφθηκε.

    Η εταιρεία “ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ” που έχει αναλάβει και κατασκευάζει τη βασική εργολαβία του φράγματος Αποσελέμη (ταμιευτήρας κ.λπ.), βρίσκεται πια σε ανοιχτή κόντρα με το υπουργείο αφού εκτός από τις συνεχείς πιέσεις και προειδοποιήσεις για το κυρίως έργο – έχει απειλήσει αρκετές φορές ότι θα αποχωρήσει! – τώρα προσφεύγει και κατά του δεύτερου διαγωνισμού με προϋπολογισμό 68.880.000 ευρώ…

    “Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις”, είχε πει από το Ηράκλειο ο υφυπουργός κ. Μαγκριώτης που είχε προαναγγείλει ότι το δεύτερο έργο δεν θα δοθεί απευθείας στην ίδια εταιρεία αλλά θα γίνει νέος διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός έγινε και μειοψήφησε η “INTRAKAT” συμφερόντων του Κόκαλη που “χτύπησε” το έργο για να το πάρει από τον “ΑΚΤΩΡΑ”(εδω)
    Και τότε άρχισε ο “πόλεμος”. Οι συμμετέχουσες εταιρείες κατέθεσαν αλλεπάλληλες ενστάσεις με πρώτη την “ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ” η οποία ζητούσε να αποκλειστούν από το διαγωνισμό η “INTRAKAT” και η “JP ABAΞ – GHELLA” ενώ και η “INTRAKAT” ζήτησε να αποκλειστεί η “ΑΚΤΩΡ”.

    Η μεν “INTRAKAT” ήθελε να αποκλειστεί η “ΑΚΤΩΡ” λόγω… παράλειψης προσκόμισης – υποβολής καταλόγου προτεινόμενων γραφείων διεξαγωγής ποιοτικών ελέγχων των συγκολλήσεων.

    Η “ΑΚΤΩΡ” για να αποκλειστεί η “INTRAKAT” επικαλέστηκε:

    “1. Ελλειψη επικύρωσης γνησιότητας εγγράφου σύμφωνα με την παρ. 6.2. της Διακήρυξης.

    2. Μη εκπλήρωση των όρων του άρθρου 22.7 της Διακήρυξης για την τεχνική ικανότητα

    3. Παραβίαση των άρθρων 22.6 και 23.3 της Διακήρυξης περί προσκόμισης με το φάκελο των δικαιολογητικών
    συμμετοχής τραπεζικής βεβαίωσης για τη δανειοληπτική ικανότητα.

    4. Μη εκπλήρωση των όρων του άρθρου 22 της διακήρυξης και συγκεκριμένα του άρθρου 22.3 αναφορικά με
    την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Οπως είναι φανερό, ένας “πόλεμος” συμφερόντων για να ξεκινήσει δεν θέλει και… σοβαρούς λόγους. Αρκούν και οι τυπικοί, αν και ο “ΑΚΤΩΡ” έθετε ζήτημα… τεχνικής και δανειοληπτικής ικανότητας της “INTRAKAT”!.
    Ο υπουργός κ. Ραγκούσης απέρριψε τις ενστάσεις των δύο εταιρειών (έκανε δεκτή μόνο την ένσταση κατά της
    “ΑΒΑΞ” αλλά είναι άνευ σημασίας για το διαγωνισμό) και ανέθεσε την εκτέλεση του έργου στην εταιρεία “INTRAKAT”.

    Ωστόσο, η απόρριψη των ενστάσεων δεν ικανοποίησε την εταιρεία “ΑΚΤΩΡ” η οποία κατέθεσε στις 5 Σεπτεμβρίου εξωδικαστική προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού θεωρώντας την παράνομη γιατί ο κ. Ραγκούσης δεν είναι αρμόδιο όργανο!
    Το υπουργείο πάντως επανέρχεται θεωρώντας ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες , επισημαίνει ότι ο υπουργός είχε
    δικαίωμα να κρίνει τις ενστάσεις και τώρα φαίνεται πως θα κριθούν όλα στα δικαστήρια όπου αναμένεται η συνέχεια του σίριαλ.
    http://cretalive.gr/new/52565/crete/Sfazontai_Kokkalis-_Mpompolas_gia_to_fragma_Aposelemi

    • Xανιά : Φυλακή-κολαστήριο στο 22/09/2011 στις 01:16

    Φυλακή-κολαστήριο στην Κρήτη!
    Κόλαφος η έκθεση των επιθεωρητών για το σωφρονιστικό ίδρυμα
    *Ενημερώθηκε: * 19.09.2011 // 09:20
    [image: Φυλακή-κολαστήριο στην Κρήτη!]

    Ενα εφιαλτικό σκηνικό περιγράφουν στην έκθεση αυτοψίας που διενήργησαν οι
    ειδικοί επιστήμονες της Ανεξάρτητης Αρχής. Οι τουαλέτες και τα κρεβάτια δεν
    επαρκούν, ενώ ελλείψει νοσηλευτών τις σχετικές υπηρεσίες διεκπεραιώνουν
    σωφρονιστικοί υπάλληλοι
    Για απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων στο σωφρονιστικό
    κατάστημα Χανίων κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες του κλιμακίου του
    Συνηγόρου του Πολίτη

    “Εμφραγμα” στη φυλακή Χανίων, που χαρακτηρίζεται από την πλευρά των
    κρατουμένων ως “κολαστήριο”. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής έχουν
    ξεκινήσει μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων (στις 21 και 28/9, ενώ έχουν
    προηγηθεί και στάσεις εργασίας), διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις ελλείψεις σε
    ανθρώπινο δυναμικό αλλά και για οικονομικές διεκδικήσεις τους. Στο μεταξύ,
    στα αποτελέσματα της αυτοψίας που διενήργησε κλιμάκιο του Συνηγόρου του
    Πολίτη στο σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων περιγράφεται ένα εφιαλτικό
    σκηνικό, ενώ γίνεται λόγος για “αποθήκη ανθρώπων”.

    Οι ειδικοί επιστήμονες που διενήργησαν την αυτοψία (Ο. Λυσανδροπούλου, Φ.
    Παντελίδου και Ευτ. Φυτράκης), περιγράφοντας τις συνθήκες, κάνουν λόγο για
    “απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση” των κρατουμένων. Οπως αναφέρουν, για
    να περάσεις μέσα στον θάλαμο αναγκάζεσαι να πατήσεις πάνω στα στρώματα και
    να δρασκελίσεις ανθρώπινα κορμιά. Και αυτό διότι στους πλεονάζοντες
    έγκλειστους, για τους οποίους δεν υπήρχαν κρεβάτια, είχαν δοθεί στρώματα που
    τα είχαν τοποθετήσει στο πάτωμα παντού, ακόμα και μέσα στις τουαλέτες (!).

    Σύμφωνα με την αυτοψία του Συνηγόρου (που είχε διενεργηθεί τον Αύγουστο του
    2010) υπήρχαν κρατούμενοι που κοιμούνταν ανά δύο σε ένα κρεβάτι. Οι
    τουαλέτες δεν επαρκούν για τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων και όταν κάποιος
    χρησιμοποιεί την τουαλέτα, το κάνει υπό την παρουσία άλλων ατόμων, τα οποία
    ξαπλώνουν στον ίδιο χώρο.

    Οι τρεις ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ευθέως ότι ο συνωστισμός και οι
    κακές συνθήκες υγιεινής στο κατάστημα των Χανίων δημιουργούν κίνδυνο
    εξάπλωσης μεταδοτικών νόσων. Οι κρατούμενοι από την πλευρά τους
    παραπονέθηκαν στο κλιμάκιο του “Συνηγόρου του Πολίτη” ότι ο συνωστισμός
    δημιουργεί μεταξύ τους κλίμα έντασης και νοσηρές καταστάσεις, ενώ παράλληλα
    ευνοεί την ανάπτυξη σεξουαλικών σχέσεων οι οποίες δεν διαμορφώνονται πάντα
    με βάση την ελεύθερη βούληση όλων των μερών.
    Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μ. Σκανδάμης

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικαστική φυλακή διαθέτει 120
    κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ οι κρατούμενοι αυτήν τη στιγμή είναι
    164. Ο αριθμός των κρατουμένων ανά θάλαμο κυμαίνεται μεταξύ είκοσι και
    σαράντα ατόμων. Το προαύλιο δεν διαθέτει πάγκους, δεν υπάρχουν δέντρα, ούτε
    επίσης υποδομές άθλησης παρά μόνο “βάρη” που έχουν κατασκευάσει οι
    κρατούμενοι με? μπουκάλια νερού. Ο ειδικός χώρος απομόνωσης δεν
    χρησιμοποιείται για πειθαρχικές ποινές, αλλά για την κράτηση ατόμων που
    πάσχουν από μολυσματικές νόσους ή άλλους λόγους. Ιατρικές υπηρεσίες
    προσφέρει ιατρός άνευ ειδικότητας. Νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει και
    αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρουν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

    ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    *Τέλος Νοεμβρίου η νέα φυλακή*

    Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μαρίνος Σκανδάμης,
    δήλωσε στο “Εθνος”: “Η νέα φυλακή στην Αγιά Χανίων παραδίδεται
    κατασκευαστικά τέλος Νοεμβρίου. Είναι χωρητικότητας 600 ατόμων και είναι
    προφανές ότι η υποδοχή των 160 έγκλειστων που βρίσκονται μέχρι τώρα στη
    φυλακή της πόλης θα γίνεται στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα με αξιοπρεπή
    τρόπο. Παράλληλα, κύριο μέλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η ενίσχυση
    και άλλων φυλακών, γι’ αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να υπάρχει σχετική
    νομοθετική εξαίρεση για την πρόσληψη σωφρονιστικού προσωπικού”.

    ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
    ΕΘΝΟΣ

    • Γενική απεργία στις 5 & 19/10/2011 στο 22/09/2011 στις 01:13

    Εικοσιτετράωρες απεργίες πρόκειται να πραγματοποιήσουν στις 5 και 19 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα λιτότητας, που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

    «Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Η Τρόικα και η κυβέρνηση πρέπει να φύγουν».

    Η ΑΔΕΔΥ είχε κηρύξει απεργία για τις 6 Οκτωβρίου, ωστόσο στη σημερινή κοινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να την μεταθέσει για τις 5 Οκτωβρίου, ώστε να συμπίπτει με την απεργία της ΓΣΕΕ.

    h**p://www.protothema.gr/greece/article/?aid=147233

    • Κρήτη : Αφιέρωμα της Wall Street Journal στις αυτοκτονίες λόγω της κρίσης στο 22/09/2011 στις 01:11

    Αφιέρωμα της Wall Street Journal στις αυτοκτονίες στην Κρήτη, λόγω της κρίσης

    «Η Ελλάδα πληρώνει την κρίση με το πιο σκληρό τίμημα», είναι ο τίτλος του σημερινού… εκτενούς δημοσιεύματος της Wall Street Journal, στο οποίο αποτυπώνεται η δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα.

    Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Markus Walker, που πήγε στο Ηράκλειο, με αφορμή την αναλυτική καταγραφή της προσωπικής ιστορίας του Βαγγέλη Πετράκη, χονδρέμπορου φρούτων και λαχανικών από το Ηράκλειο της Κρήτης που αυτοκτόνησε λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, τονίζει πως αυτά τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί από το ξέσπασμα της κρίσης.

    Σήμερα καταγράφονται περίπου 6 αυτοκτονίες ανά 100.000 πληθυσμού, όμως, όπως εξηγεί η W.S.J., τα πραγματικά νούμερα είναι κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερα, αφού λόγω του κοινωνικού στίγματος, πολλές οικογένειες επιλέγουν να παρουσιάσουν την αυτοκτονία σαν ατύχημα.

    Η γραμμή βοήθειας την οποία λειτουργεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός “Κλίμακα” λάμβανε περίπου 10 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα, όμως σήμερα, υπάρχουν μέρες που παίρνει έως και 100 τηλεφωνήματα επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    “Τα δύο χρόνια κρίσης χρέους στην Ελλάδα έχουν κάνει τους πολίτες να παραπαίουν απο τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται” γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

    Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, το θλιβερό φαινόμενο λαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις στην Κρήτη, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται μπαράζ αυτοκτονιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες.

    Μάλιστα στο μεγαλύτερο τμήμα του δημοσιεύματος μεταφέρεται ολόκληρη η ιστορία του άτυχου Βαγγέλη Πετράκη καθώς ο Markus Walker μίλησε με συγγενείς, φίλους και τον δικηγόρο της οικογένειας, ενώ όπως γράφει η εφημερίδα “εν μέρει αυτό εξηγείται, σύμφωνα με τους ντόπιους, στο συνδυασμό του σκασίματος της φούσκας του δανεισμού και της ταυτότητας των ανδρών της Κρήτης.

    Όπως λένε, η ιστορία της επανάστασης του νησιού απέναντι στην ξένη κατοχή, πρώτα των Τούρκων και μετά των Ναζί, έχει καλλιεργήσει το ιδεώδες της ανδρικής δύναμης και υπερηφάνειας».
    http://www.flashnews.gr

    • XANIA : Οι Αμερικανοί έχουν φέρει ειδικές δυνάμεις στη Σούδα στο 17/09/2011 στις 20:34

    Στη βάση της Σούδας έχουν φτάσει αεροπορικώς ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών, που ασχολούνται κυρίως με επιχειρήσεις προστασίας διπλωματικών αποστολών κ.τ.λ.

    Η ελληνική ηγεσία έχει διατάξει άκρα μυστικότητα για την παρουσία των Αμερικανών στη βάση και έχουν αυξηθεί τα μέτρα φρούρησης, τόσο από προσωπικό της βάσης όσο και από τους μπάτσους (ασφαλίτες κ.τ.λ. στα πέριξ).

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1333790

    • Κρήτη :Αρχισαν τα όργανα Η λίστα με τις άδειες που έχει δώσει η ΡΑΕ μέχρι το Μάιο για τους τέσσερις νομούς στο 16/09/2011 στις 10:55

    ΑΙΟΛΙΚΟΙ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
    Επενδύουν στον αέρα και τον ήλιο της Κρήτης
    • Η λίστα με τις άδειες που έχει δώσει η ΡΑΕ μέχρι το Μάιο για τους τέσσερις νομούς
    Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

    Το εξαιρετικά πλούσιο αιολικό, ηλιακό και υδάτινο δυναμικό της Κρήτης, έχουν γίνει πόλος έλξης επενδυτών, μεγάλων αλλά και μικρότερων που στοχεύουν στην εκμετάλλευσή τους με τη δημιουργία αντίστοιχων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
    Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πει κάποιος ότι κάθε βουνοκορφή και στους τέσσερις νομούς του νησιού, εφ’ όσον το ενδιαφέρον των επενδυτών μετατραπεί σε έργο, θα «καταληφθεί» από ανεμογεννήτριες και κάθε ηλιοφανής περιοχή από φωτοβολταϊκά «πάνελ» αν ληφθεί υπόψιν ο αριθμός των αδειών που έχουν δοθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.

    Στις άδειες που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στην Κρήτη, από το Νοέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011, περιλαμβάνονται Αιολικοί, Φωτοβολταϊκοί, Υβριδικοί, Ηλιοθερμικοί και μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί. Τα πρωτεία στο ενδιαφέρον κατέχουν οι αιολικοί σταθμοί γεγονός που αποδεικνύει πως ο αέρας του νησιού μας είναι πολύτιμος αν εκμεταλλευτεί, αφού μπορεί να θα αποδώσει στους επενδυτές τεράστια κέρδη. Πέραν των κερδών όμως, η αιολική ενέργεια έχει τεράστια σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την ώρα στην Ελλάδα, η μοναδική περίπτωση αναπτυξιακών έργων εστιάζεται, από μεγάλες εταιρείες, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έργα από τα οποία η Κρήτη βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να βγει κερδισμένη εφ’ όσον υλοποιηθούν.

    Περισσότερες από 75 είναι οι άδειες που έχουν χορηγηθεί στους τέσσερις νομούς, για επενδύσεις ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων είναι δισ. ευρώ, ενώ εκατοντάδες είναι οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας. Είναι άγνωστο όμως, ποια έργα από αυτά θα υλοποιηθούν άμεσα, αν και κάποια βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης και ποια μπορεί να μεταφερθούν για αργότερα λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Οι άδειες έχουν χορηγηθεί ουσιαστικά σε δυο τρεις μεγάλες εταιρείες, με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό και να ακολουθεί η εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ» ενώ στη λίστα φιγουράρουν και κάποιες μικρότερες που ανήκουν σε επιχειρηματίες της Κρήτης.

    Ο νομός Ρεθύμνου φαίνεται ελκυστικός για τους επενδυτές, αφού έρχεται πρώτος σε ενδιαφέρον δημιουργίας αιολικών σταθμών, όπως φαίνεται από τον αριθμό αδειών και πολύ κοντά βρίσκεται το Λασίθι, ακολουθούν τα Χανιά και έπεται το Ηράκλειο. Στο σύνολο των αδειών πάντως, προηγείται ο νομός Λασιθίου.

    Τα «Ρ.Ν.» παρουσιάζουν τον κατάλογο των αδειών που έχει δώσει η ΡΑΕ στην Κρήτη, ανά νομό, μέχρι τον περασμένο Μάιο, χωρίς να αποκλείεται, όμως, να έχουν χορηγηθεί έκτοτε και άλλες.

    Αναλυτικά

    ΑΙΟΛΙΚΟΙ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
    Επενδύουν στον αέρα και τον ήλιο της Κρήτης
    Η λίστα με τις άδειες που έχει δώσει η ΡΑΕ μέχρι τον Μάιο για τους τέσσερις νομούς
    Προωθούνται ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική

    αδειoδότησηΠερισσότερες από 75 είναι οι άδειες που έχουν χορηγηθεί από την ΡΑΕ σε εταιρείες για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, από το Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2011, για επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με εκμετάλλευση του αιολικού, ηλιακού ή υδάτινου δυναμικού του νησιού, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων είναι δισ. ευρώ, ενώ εκατοντάδες είναι οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας. Είναι άγνωστο όμως, ποια έργα από αυτά θα υλοποιηθούν άμεσα, αν και κάποια βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης και ποια μπορεί να μεταφερθούν για αργότερα λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Οι άδειες έχουν χορηγηθεί ουσιαστικά σε δυο τρεις μεγάλες εταιρείες, με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό και να ακολουθεί η εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ» ενώ στη λίστα φιγουράρουν και κάποιες μικρότερες που ανήκουν σε επιχειρηματίες της Κρήτης.

    Ο νομός Ρεθύμνου φαίνεται ελκυστικός για τους επενδυτές, αφού έρχεται πρώτος σε ενδιαφέρον δημιουργίας αιολικών σταθμών όπως φαίνεται από τον αριθμό αδειών και πολύ κοντά βρίσκεται το Λασίθι, ακολουθούν τα Χανιά και έπεται το Ηράκλειο.

    Στο σύνολο των αδειών πάντως, προηγείται ο νομός Λασιθίου.

    Πάντως, με δεδομένο και ότι τα αναπτυξιακά έργα από ιδιώτες επιχειρηματίες, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας και το μόνο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η κυβέρνηση προωθεί τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειoδότηση, ώστε να διευκολύνονται οι επενδυτές στα έργα που προτίθεται να δημιουργήσουν.

    Θα πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο, είναι η εγκατάσταση 300 MW νέων αιολικών Πάρκων και η εγκατάσταση 400 MW νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα.

    Τα «Ρ.Ν.» παρουσιάζουν τον κατάλογο των αδειών που έχει δώσει η ΡΑΕ στην Κρήτη, ανά νομό και θέση, μέχρι τον περασμένο Μάιο χωρίς να αποκλείεται, όμως, να έχουν χορηγηθεί έκτοτε και άλλες, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς, φωτοβολταϊκούς, υβριδικούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς:

    ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΡΑΕ

    Νομός Χανίων

    1. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Μεγάλο Κεφάλι» του Δήμου Κολυμβαρίου του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    2. Αιολικός σταθμός ισχύος 32 ΜW στη θέση «Μετερίζι» των Δήμων Ινναχωρίου και Πελεκάνου του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    3. Αιολικός σταθμός ισχύος 20 ΜW στη θέση «Όνυχας» του Δήμου Κολυμβαρίου του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    4. Αιολικός σταθμός ισχύος 18 ΜW στη θέση «Χασιού Κορυφή» του Δήμου Πελεκάνου του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    5. Αιολικός σταθμός ισχύος 30ΜW στη θέση «Κακό Καστέλι» του Δήμου Σφακίων του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    6. Αιολικός σταθμός ισχύος 30ΜW στη θέση «Βορεινά» των Δήμων Σφακίων, Φρε και Κρυονερίδας του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    7. Αιολικός σταθμός ισχύος 4 ΜW στη θέση «Μαγλινό Κεφάλι» των Δήμων Βουκολιών και Πλατανιά του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    8. Αιολικός σταθμός ισχύος 30 ΜW στη θέση «Γουργούθα» του Δήμου Ανατολικού Σελίνου του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    9. Αιολικός σταθμός ισχύος 10 ΜW στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» του Δήμου Ανατολικού Σελίνου του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    10. Υβριδικός σταθμός ισχύος 6,8ΜW (Αιολικά Πάρκα)-5,1ΜW (Εγγυημένη), στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του Δήμου Ιναχωρίου του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «ΑΝΕΜΟΠΕΥΚΟ Α.Ε.»
    11. Υβριδικός σταθμός ισχύος 5,1ΜW (Αιολικά Πάρκα)-5ΜW (Εγγυημένη), στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» του Δήμου Μουσούρων του Νομού Χανίων στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ Α.Ε.»
    12. Αιολικός σταθμός ισχύος 39 ΜW στη θέση «Ανεμόμυλος-Σελάδα» του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    13. Αιολικός σταθμός ισχύος 39 ΜW στη θέση «Βλάτος-Κουτρούλης-Κολύμπος-Βιτζιλοκάθι» του Δήμου Κισσάμου, του Νομού Χανίων στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    14. Αιολικός σταθμός ισχύος 30 ΜW στη θέση «Μονόπρινος-Βάρδιες» του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    15. Αιολικός σταθμός ισχύος 33 ΜW στη θέση «Χιονίστρα – Κεφάλα» του Δήμου Σφακίων, του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    16. Αιολικός σταθμός ισχύος 48 ΜW στη θέση «Κόρδα-Αμμολοχιάς-Περισυνάκη-Παπούρα-Αχλάδες»» του Δήμου Σφακίων, του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    17. Ηλιοθερμικός σταθμός ισχύος 50ΜW στη θέση «Χωραφάκια» του Δήμου Ακρωτηρίου του Νομού Χανίων Κρήτης στην εταιρεία «NATURA POWER ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε.»

    Νομός Ρεθύμνου

    1. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Σωρός» των Δήμων Συβρίτου και Λάμπης του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    2. Αιολικός σταθμός ισχύος 30 ΜW στη θέση «Κέδρος» των Δήμων Συβρίτου και Λάμπης του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    3. Αιολικός σταθμός ισχύος 30 ΜW στη θέση «Κατσονύχι» του Δήμου Συβρίτου του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    4. Αιολικός σταθμός ισχύος 26 ΜW στη θέση «Ίδη» του Δήμου Συβρίτου του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    5. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Αγκάθι» των Δήμων Συβρίτου και Λάμπης του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    6. Αιολικός σταθμός ισχύος 26 ΜW στη θέση «Τσούνες» του Δήμου Συβρίτου του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    7. Αιολικός σταθμός ισχύος 30 ΜW στη θέση «Μαύρο Κεφάλι» των Δήμων Γεροποτάμου, Γαζίου και Τυλίσου των Νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    8. Αιολικός σταθμός ισχύος 30ΜW στη θέση «Καλυπητή» των Δήμων Κουλούκωνα, Γεροποτάμου και Τυλίσου των Νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    9. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Μύινα» των Δήμων Συβρίτου και Γεροποτάμου του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    10. Αιολικός σταθμός ισχύος 26ΜW στη θέση «Σοφιανή Κορυφή» των Δήμων Κουλούκωνα και Γεροποτάμου του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    11. Αιολικός σταθμός ισχύος 18 ΜW στη θέση «Κουλούκωνας» των Δήμων Κουλούκωνα και Γεροποτάμου του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    12. Αιολικός σταθμός ισχύος 16 ΜW στη θέση «Στεφάνι» του Δήμου Κουλούκωνα του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    13. Αιολικός σταθμός ισχύος 48 ΜW στη θέση «Γκαργκάνη-Σωρός» των Δήμων Ρεθύμνης και Αμαρίου, του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    14. Αιολικός σταθμός ισχύος 39 ΜW στη θέση «Κορφές-Πρασοκεφάλα» του Δήμου Αγίου Βασιλείου, του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    15. Αιολικός σταθμός ισχύος 27 ΜW στη θέση «Μαύρου Κορυφή» των Δήμων Ρεθύμνης και Αμαρίου, του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    16. Αιολικός σταθμός ισχύος 30 ΜW στη θέση «Αγκάλη-Γάσπαρης-Αθάνατο» του Δήμου Ρεθύμνης, του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    17. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Κουρούπα-Ξηρόν» του Δήμου Αγίου Βασιλείου, του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    18. Αιολικός σταθμός ισχύος 36 ΜW στη θέση «Αγριμοκεφάλα-Καρανταλέ» των Δήμων Ρεθύμνης & Αγίου Bασιλείου, του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    19. Αιολικός σταθμός ισχύος 36 ΜW στη θέση «Κούπος-Φεγγάς-Χαλέπα» του Δήμου Ρεθύμνης, του Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    Επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης έχει χορηγήσει άδεια εγκατάστασης για:
    20. Αιολικό σταθμό ισχύος 2,4 MW στη θέση «Ασιδέρωτας» στα όρια του δήμου Λάμπης Νομού Ρεθύμνης, στην εταιρεία «ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
    21. Αιολικό σταθμό ισχύος 3,6 MW, στη θέση «Κουρούπα» στα όρια του δήμου Φοίνικα Νομού Ρεθύμνης στην εταιρεία «ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ»

    Νομός Λασιθίου

    1. Αιολικός σταθμός ισχύος 18ΜW στη θέση «Δρούπι» του Δήμου Λεύκης του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    2. Αιολικός σταθμός ισχύος 20 ΜW στη θέση «Πλακοκέφαλα» του Δήμου Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    3. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Χαντριανή Κεφάλα» του Δήμου Λεύκης του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    4. Αιολικός σταθμός ισχύος 16ΜW στη θέση «Σταυρός» του Δήμου Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    5. Αιολικός σταθμός ισχύος 28 ΜW στη θέση «Κουκιές» των Δήμων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    6. Αιολικός σταθμός ισχύος 32 ΜW στη θέση «Πεζά» του Δήμου Νεάπολης του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    7. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Βαρσάμη» των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    8. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Καθαρό» των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ»
    9. Αιολικός σταθμός ισχύος 42 ΜW στη θέση «Αφέντης-Παπούρα» του Δήμου Ιεράπετρας, του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    10. Αιολικός σταθμός ισχύος 33 ΜW στη θέση «Μούτσουνα Τούμπα-Βιργιωμένον» των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου του Νομού Ηρακλείου και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    11. Αιολικός σταθμός ισχύος 48 ΜW στη θέση «Κλήρος-Καψάς» των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας, του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    12. Αιολικός σταθμός ισχύος 24 ΜW στη θέση «Ρωμανάτη» του Δήμου Ιεράπετρας, του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    13. Αιολικός σταθμός ισχύος 45 ΜW στη θέση «Παπούρα-Κάτω Λιμνία-Χαντριανή Βίγλα-Αγριδομούρι» του Δήμου Σητείας, του Νομού Λασιθίου στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    14. Αιολικός σταθμός ισχύος 21 ΜW στη θέση «Αρμούλα» του Δήμου Σητείας, του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    15. Αιολικός σταθμός ισχύος 21 ΜW στη θέση «Κυμπάρα» του Δήμου Σητείας, του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    16.Αιολικός σταθμός ισχύος 42 ΜW στη θέση «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή» του Δήμου Σητείας, του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    17. Αιολικός σταθμός ισχύος 33 ΜW στη θέση «Μόδι-Χάρακας-Μούρες» του Δήμου Σητείας, του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    18. Αιολικός σταθμός ισχύος 39 ΜW στη θέση «Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο» του Δήμου Σητείας, του Νομού Λασιθίου στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    19. Αιολικός σταθμός ισχύος 27 ΜW στη θέση «Χάλαβρα-Μαυρόπετρα-Καστρί» του Δήμου Σητείας, του Νομού Λασιθίου στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»
    20. Ηλιοθερμικός σταθμός ισχύος 70ΜW στη θέση «Φουρνιά» του Δήμου Ιτάνου του Νομού Λασιθίου Κρήτης στην εταιρεία «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε.Π.Ε»
    21. Υυβριδικός σταθμός ισχύος 11,9ΜW (Αιολικά Πάρκα)-9 ΜW (Εγγυημένη), στη θέση «Μονοκαρά» και «Κεφαλές» των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας του Νομού Λασιθίου, στην εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων Α.Ε.»
    22. Ηλιοθερμικός σταθμός ισχύος 60ΜW στη θέση «Χώνος» του Δήμου Ιτάνου του Νομού Λασιθίου Κρήτης στην εταιρεία «SUSTAINABLE SOLAR THERMAL FUTURE EAST-CRETE Ε.Π.Ε»
    23. Ηλιοθερμικός σταθμός ισχύος 38ΜW στη θέση «Πλαγιές» Αθερινόλακκου του Δήμου Λεύκης του Νομού Λασιθίου Κρήτης στην εταιρεία «NUR-MOH A.E.»

    Νομός Ηρακλείου

    1. Αιολικός σταθμός ισχύος 18 ΜW στη θέση «Μαδάρα» των Δήμων Κόφινα και Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ- ΘΕΣΗ ΜΑΔΑΡΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
    2. Αιολικός σταθμός ισχύος 28 ΜW στη θέση «Σπασμένος Βώλακας» του Δήμου Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ-ΘΕΣΗ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΒΩΛΑΚΑΣ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
    3. Αιολικός σταθμός ισχύος 28 ΜW στη θέση «Ξεκέφαλα» του Δήμου Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ- ΘΕΣΗ ΞΕΚΕΦΑΛΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
    4. Αιολικός σταθμός ισχύος 30 ΜW στη θέση «Κορφάλια» του Δήμου Κόφινα του Νομού Ηρακλείου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ- ΘΕΣΗ ΚΟΡΦΑΛΙΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
    5. Υβριδικός σταθμός ισχύος 18ΜW (Αιολικά Πάρκα)-12ΜW (Εγγυημένη), στη θέση «Βοσκερό» και «Βουκολιά» του Δήμου Κρουσώνα, του Νομού Ηρακλείου, στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΒΟΣΚΕΡΟΥ Α.Ε.»
    6. Αιολικός σταθμός ισχύος 42 ΜW στη θέση «Μονοδένδρι» των Δήμων Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων, του Νομού Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    7. Αιολικός σταθμός ισχύος 21 ΜW στη θέση «Αυγερινός» των Δήμων Γόρτυνας, Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων, του Νομού Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    8. Αιολικός σταθμός ισχύος 42 ΜW στη θέση «Σαρακηνού-Αφέντης-Καμπιό» των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Οροπεδίου Λασιθίου, των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου αντίστοιχα, της Περιφέρειας Κρήτης, στην εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»
    9. Αιολικός σταθμός ισχύος 26 ΜW στη θέση «Λουλουδάκι» των Δήμων Χερσονήσου και Οροπεδίου Λασιθίου των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ- ΘΕΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
    10. Αιολικός σταθμός ισχύος 26 ΜW στη θέση «Σέλενα» των Δήμων Μαλίων, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ- ΘΕΣΗ ΣΕΛΕΝΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
    11. Υβριδικός σταθμός ισχύος 90,1ΜW (Αιολικά Πάρκα)-75ΜW (Εγγυημένη), στις θέσεις «Κουτρούλια & Άνω Λίμνη» του Δήμου Μαλίων του Νομού Ηρακλείου, «Καλή Συκιά» του Δήμου Φοίνικα του Νομού Ρεθύμνου, «Σπίνα» του Δήμου Βουκολίων και Καντάνου του Νομού Χανίων, «Λαμπινή» του Δήμου Φοίνικα και Λάμπης του Νομού Ρεθύμνου, «Πλακάκια» των Δήμων Βουκολίων, Πλατανιά και Μουσούρων του Νομού Χανίων, στην εταιρεία «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.»
    12. Αιολικός σταθμός ισχύος 6,3 MW, στη θέση «Επανωσήφης» στα όρια του Δήμου Ν. Καζαντζάκη Νομού Ηρακλείου, στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΚΙΚΟΝΤΟΡ Α.Ε.»

    http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=24381&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

    • Ρέθυμνο : 1,400 ευρώ έως και 10 χιλιάδες ευρώ για μια αφίσα στο 16/09/2011 στις 10:19

    Τέλος στο μεγάλο πρόβλημα της αφισορύπανσης επιχειρεί να βάλει τώρα η δημοτική αρχή στο Ρέθυμνο.

    Αυτό ανακοινώθηκε το μεσημέρι έπειτα από την ευρεία σύσκεψη που έγινε στο δήμο παρουσία όλων όσων εμπλέκονται με την υπαίθρια διαφήμιση.

    Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος εάν κάποιος παραβεί από τη νέα χρονιά, τις σχετικές αποφάσεις που θα ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, τότε το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα κυμαίνεται από 1,400 ευρώ έως και 10 χιλιάδες ευρώ.

    Ρέθεμνος

    • Ηράκλειο : Πολίτες Κατά του Χρέους» στο 16/09/2011 στις 01:49

    “Όλοι εμείς, οι «Πολίτες Κατά του Χρέους», μέλη του κινήματος των Αγανακτισμένων στο Ηράκλειο, που εδώ και μήνες συναντηθήκαμε στις πλατείες, στους δρόμους, σε συνελεύσεις και σε κάθε μορφής κινητοποιήσεις, αναζητούμε πλέον κοινό βηματισμό για το επερχόμενο διάστημα.

    Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο. Θέτουμε στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων μας την απαίτηση «Να φύγουν», τόσο η Τρόικα, όσο και η παρούσα και κάθε άλλη κυβέρνηση που θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Δηλώνουμε με κάθε τρόπο πως αυτό το Χρέος δεν είναι δικό μας.

    Οι «Πολίτες κατά του Χρέους» είμαστε κομμάτι του κινήματος των Πλατειών, συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση των αντιστάσεων των πολιτών, στην αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στη συγκρότηση δικτύων αλληλεγγύης που θα καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες όσων ανελέητα πλήττονται από το Δόγμα του Σοκ.

    Είμαστε άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και συλλογικότητες. Προχωράμε στο συντονισμό των δράσεων το επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο με στόχο την εξάπλωση των δράσεων στις γειτονιές και την ενδοχώρα του Νομού. Συντονίζουμε τον βηματισμό μας με τις δράσεις τοπικών πρωτοβουλιών, ομάδων πολιτών, του αγροτικού κόσμου και άλλων παραγωγικών ομάδων.

    Οργανώνουμε παρεμβάσεις στα ζητήματα της πόλης και του Νομού Ηρακλείου, ανακαταλαμβάνοντας τον χώρο που μας αναλογεί στο δημόσιο διάλογο γύρω από αυτά. Πέρα από την ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή, οργανώνουμε τη δράση μας σε ομάδες εργασίας.

    Η Ομάδα Επικοινωνίας αναζητά διαύλους πραγματικής ενημέρωσης αμφισβητώντας την κυριαρχία των μεγάλων ΜΜΕ. Η Ομάδα Αλληλεγγύης προτείνει δράσεις πραγματικής υποστήριξης σε κάθε έναν από μας που πλήττεται βάναυσα από τα σκληρά οικονομικά μέτρα.

    Στο κείμενο 10 σημείων, όπως υιοθετήθηκε από τη λαϊκή συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα: υπογραμμίζεται:

    1. ΜΝΗΜΟΝΙΟ & ΧΡΕΟΣ
    Δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος. Μη αναγνώριση του απεχθούς, επαχθούς, παράνομου και καταχρηστικού μέρους του.

    Διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων, αποζημιώσεων θυμάτων και επιστροφή κατοχικού δανείου από την Γερμανία. Αναγκαστική εκτέλεση των αποφάσεων των δικαστηρίων που έχουν δικαιώσει την Ελλάδα.

    Έξοδος της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) από την Ελλάδα. Κατάργηση μνημονίου, δανειακής σύμβασης, μεσοπρόθεσμου και των αντιστοίχων εφαρμοστικών νόμων τους.

    Δεν πωλείται ή παραχωρείται προς εκμετάλλευση η δημόσια περιουσία είτε έναντι χρέους είτε έναντι μελλοντικών διαπραγματεύσεων για περαιτέρω δανεισμό.

    2. ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ – ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ
    Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
    Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας
    Σχηματισμός επιτροπών διερεύνησης όλων των συμβάσεων που συνήφθησαν μεταξύ δημοσίου και τρίτων από την μεταπολίτευση και μετά.

    3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    Δίκαιη κλιμακωτή φορολόγηση όλων των πολιτών βάσει εισοδήματος. Άυξηση του αφορολόγητου εισοδήματος σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
    Πλήρης κατάργηση έμμεσων φόρων (πχ, ΦΠΑ) σε είδη πρώτης ανάγκης και σημαντική μείωση των υπολοίπων συντελεστών με εξαίρεση αυτών των ειδών πολυτελείας.
    Έλεγχος περουσιακών στοιχείων όλων των υψηλών εισοδημάτων (αλλά και πολιτικών, δημοσιογράφων, κάθε δημοσίου προσώπου με θέση ευθύνης) με πραγματικό “πόθεν έσχες” και ιδιαίτερη βαρύτητα στο “έσχες”.
    Υποχρεωτική δημοσιοποίηση μετοχολογίου off-shore εταιρειών. Φορολογική εξομοίωσή τους με το φορολογικό καθεστώς των υπολοίπων.
    Έλεγχος καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, δήμευσή τους σε περίπτωση παράνομης απόκτησης.
    Μειώσεις των βουλευτικών αμοιβών σε ένα λογικό επίπεδο. Μικρό, σταθερό επίδομα για υποχρεωτική συμμετοχή σε επιτροπές.
    Καταγραφή και φορολόγηση της πραγματικής εκκλησιαστικής περιουσίας. Διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας.
    Καθορισμός κατώτερου βασικού μισθού και σύνταξης που θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση.
    Απαγόρευση κάθε συμμετοχής σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Απαγόρευση συμμετοχής off-shore εταιρειών σε ΜΜΕ.

    4. ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΒΟΥΛΗ
    Σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης
    Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής
    Συνταγματική κατοχύρωση της συλλογής υπογραφών για διενέργεια δεσμευτικών δημοψηφισμάτων.
    Θεσμοθέτηση των Λαϊκών Συνελεύσεων σε όργανα ελέγχου και καθορισμού πολιτικής. Όλες οι αποφάσεις να εγκρίνονται από τις Λαϊκές Συνελεύσεις.

    5. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    Πλήρης Ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας από Εκτελεστική-Νομοθετική
    Κατάργηση του “τρομονόμου” και του ιδιωνύμου.
    Αυξημένη συμμετοχή των πολιτών ως ενόρκων σε κάθε δίκη

    6. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
    Αναδρομικός έλεγχος από ανεξάρτητη, κληρωτή και άμεσα ανακλητή επιτροπή από ειδικούς αλλά και λοιπούς κοινωνικούς φορείς του πόθεν έσχες, μέχρι τρίτου βαθμού συγγένειας, καθώς και άρση τραπεζικού και κάθε είδους απορρήτου όσων έχουν αποκτήσει βουλευτικό αξίωμα, υπουργών, υφυπουργών, δικαστικών υπαλλήλων, συμβούλων κυβερνώντων κομμάτων, διοικητικών στελεχών ΔΕΚΟ, δημάρχων, νομαρχών, μελών των διοικητικών συμβουλίων όλων των συνδικαλιστικών σωμάτων των ΔΕΚΟ (ΓΕΝΟΠ κλπ) καθώς και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, ανώτερων στρατιωτικών, ανώτερων αστυνομικών, μελών διοικητικών συμβουλίων τραπεζών, ανωτέρων κληρικών που έχουν περάσει από Διαρκή Ιερατική Σύνοδο, από την μεταπολίτευση και μετά. Δήμευση περουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από δηλωμένα εισοδήματα.

    7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
    Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
    Απαγόρευση της ιδιωτικής ασφάλισης σε Υγεία, Πρόνοια, Συντάξεις
    Καθορισμός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε οικογένεια ανάλογα με το μέγεθος της.

    8. ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    Εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών και δυνατότητα δημιουργίας και/ή εξαγοράς τραπεζών από δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
    Διαφάνεια στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
    Απαίτηση να δημοσιευτούν όλα τα στοιχεία και οι συναλλαγές της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και να δοθούν ονομαστικά στην δημοσιότητα τα φυσικά πρόσωπα των μετόχων της Τράπεζας.

    9. ΠΑΡΑΓΩΓΗ
    Στροφή στις παραγωγικές διαδικασίες στον πρωτογενή, αρχικά, τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κλπ) αλλά και στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση τοπικής παραγωγής, δημιουργία ελαφριάς βιομηχανίας ή εξόρυξη ορυκτού πλούτου).
    Χρηματοδότηση και ενίσχυση της έρευνας.

    10. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    Αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη
    Διαχείριση απορριμάτων με ανακύκλωση και σεβασμό στο περιβάλλον μόνο από δημόσιους και/ή δημοτικούς φορείς.

    • Διακήρυξη της Πανελλαδικής Επιτροπής κατά των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων στο 15/09/2011 στις 19:09

    Διακήρυξη της Πανελλαδικής Επιτροπής κατά των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων (ΒΑΕ)

    Ο, ΤΙ ΓΥΑΛΙΖΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ…

    Είμαστε οικολογικά ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι φορείς, συλλογικότητες, επιστήμονες, καλλιτέχνες μα πάνω απ’ όλα πολίτες που ενδιαφερόμαστε για τα τοπικά προβλήματα πάντα εντασσόμενα στα ευρύτερα.

    Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα ενός- δυστυχώς απατηλού- οικολογικού οράματος, είμαστε μάρτυρες μιας άκριτης εισβολής βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων (ΒΑΕ), σε βουνά, νησιά, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιοχές απόλυτης προστασίας, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τις τελευταίες δηλαδή αδιατάρακτες περιοχές.

    Αμφισβητούμε την συνεισφορά των ΒΑΕ στον ουσιαστικό περιορισμό, πόσω μάλλον τη δυνατότητα για υποκατάσταση των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες φορτίων βάσης ή των φορτίων αιχμής. Αμφισβητούμε συνεπακόλουθα και τα περί δήθεν σημαντικής μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει τεκμηριωθεί στην διεθνή βιβλιογραφία, σε σχετικές δημοσιεύσεις και κυρίως στην πράξη π.χ. από το γεγονός ότι η Γερμανία, με δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες αδυνατεί να θέσει εκτός λειτουργίας πυρηνικούς ή λιθανθρακικούς σταθμούς, ακόμη και υπό τη σκιά του ατυχήματος στην Ιαπωνία.

    Εκτιμούμε ακόμη ότι οι ΒΑΕ, όπως προωθούνται, αντίθετα με την εξαγγελλόμενη άποψη (δυστυχώς η ενημέρωση των πολιτών έχει υπάρξει μονομερής και προκατειλημμένη), προσκρούουν στην κατοχυρωμένη αρχή της αειφόρου ανάπτυξης και με την εγκατάστασή τους τίθεται επίσης συχνά θέμα παραβίασης του άρθρου 24 του Συντάγματος (δασικές εκτάσεις).

    Η πολιτεία εξακολουθεί να αγνοεί, στην πράξη, τη θεσμοθετημένη (ν. 2773/1999, άρθρο 3, παρ. 1) υποχρέωσή της για τη διαμόρφωση και εφαρμογή μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. «Εναποθέτοντας» αυτό το έργο στις δυνάμεις της αγοράς, περιορίζεται στην εκ των υστέρων νομιμοποίηση των όσων διαμορφώνονται με βασικό κριτήριο τη λογική του εύκολου κέρδους (οι πρωταγωνιστές είναι συμμαχίες μεγάλων, συχνά πολυεθνικών, ενεργειακών ομίλων με μακρά παράδοση στην καταστροφή του περιβάλλοντος). Σε αυτά τα πλαίσια, χωρίς να έχει υπάρξει συνεκτίμηση οφελών και κόστους από την ένταξη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων στο ενεργειακό μείγμα, πριμοδοτείται μονομερώς η εγκατάσταση τους. Η νομοθεσία για τις ΒΑΕ συνιστά ατυχώς μια μηχανιστική μεταφορά, στον ελληνικό χώρο, της νομοθεσίας άλλων χωρών, με εντελώς διαφορετικά οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

    Η έμφαση σε πολιτικές μείωσης εκπομπών, προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, θα είχε πολλαπλάσια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

    Η πολιτική της επιδότησης μιας ατελέσφορης μορφής συμπληρωματικής ενέργειας, όπως οι ΒΑΕ, συντελεί στην σημαντική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που ισοδυναμεί με άδικη έμμεση φορολόγηση και η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τόσο το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, όσο και την ανταγωνιστικότητα της πολύπαθης οικονομίας της. Ακόμη, απαιτούνται πανάκριβες δημόσιες επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς, αυτοματισμούς, συντήρηση υπολειτουργουσών εφεδρικών συμβατικών θερμικών μονάδων, για την ομαλή απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν με αβεβαιότητα και με μη καθορισμένο ρυθμό οι αιολικοί σταθμοί και για την εξισορρόπηση του δικτύου μεταφοράς.

    Επιπροσθέτως, η ως επί το πλείστον απαράδεκτη χωροθέτηση των αιολικών εγκαταστάσεων, έχει προκύψει στην ουσία από της ενδιαφερόμενους επενδυτές ανατρέποντας υφιστάμενους χωροταξικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς ή ενεργειακούς σχεδιασμούς καθώς και της εναλλακτικές βιώσιμες πολιτικές. Συνειδητοποιούμε την πρωτοφανή απειλή που αποτελεί για το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας η χωρίς κανένα ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο εξάπλωση πολυάριθμων αιολικών σταθμών παραγωγής αιολικής ενέργειας, αποτελούμενων από χιλιάδες ανεμογεννήτριες (Α/Γ), με ύψος που φτάνει τα 140 μέτρα, σε πλήρη αντίθεση με την κλίμακα του ελληνικού τοπίου, πλήττοντας τον τουρισμό και της (με οποιοδήποτε τρόπο νοούμενες) αξίες της γης.

    Θεωρούμε αδιανόητο να καταστρέφονται μοναδικά και αναντικατάστατα ποιοτικά χαρακτηριστικά, της η βιοποικιλότητα και το τοπίο, για αμφίβολα ποσοτικά ενεργειακά οφέλη, σε πλήρη δυσαρμονία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, που το Φεβρουάριο του 2010 κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, όσο και με την αντίστοιχη για τη βιοποικιλότητα.

    Ας σημειωθεί τέλος, ότι η κριτική αυτή έχει αποκτήσει ένα γενικευμένο χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πληθαίνουν τα κινήματα διαμαρτυρίας που τεκμηριωμένα απαιτούν το σταμάτημα της εξάπλωσης των αιολικών σταθμών βιομηχανικού τύπου σε όλο τον κόσμο, ακόμη και της Χώρες που πρωτοστατούν της ενεργειακές επιλογές αυτού του είδους. Όταν υπάρχει σφαιρική ενημέρωση, η αρχική εκ της άγνοιας ανοχή μετατρέπεται σε ολοένα ογκούμενη αντίδραση.

    Συμπερασματικά οι τεράστιες, εισαγόμενες ανεμογεννήτριες εξελίσσονται σε εργαλείο μη αντιστρέψιμης υποβάθμισης και ομογενοποίησης του φυσικού, δομημένου και μνημειακού περιβάλλοντος της Χώρας αλλά και καταβύθισης της οικονομίας της, στην καταστροφικότερη ίσως φούσκα ως τώρα.

    Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αποφασίζουμε τη συγκρότηση Πανελλαδικής Επιτροπής κατά των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων (ΒΑΕ) και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης αξιόπιστου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα προτάσσει την εξοικονόμηση, τη συγκράτηση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατά το δυνατό επιτόπου παραγωγή – κατανάλωση, ζητάμε:

    Την ανάσχεση της δρομολογημένης διαδικασίας μαζικής ανάπτυξης των ΒΑΕ
    Ανάλυση κόστους – οφέλους και ιεράρχηση για κάθε πολιτική μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.
    Εκτίμηση συνολικού οικολογικού αποτυπώματος (όχι μόνο άνθρακα) στον κύκλο ζωής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
    Οικονομικοτεχνική εκτίμηση των θετικών και των αρνητικών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αιολικών σταθμών ειδικότερα.
    Τέλος, ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό, που:

    Θα είναι προσαρμοσμένος της περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

    Θα προκύπτει από διευρυμένη και ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή και όχι από της μονομερείς επιδιώξεις και τα συμφέροντα επιχειρηματιών.

    Θα αποκλείει, εκ προοιμίου, της τεράστιες, εκτός κλίμακας, μηχανές, και

    Θα εξαιρεί περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (NATURA, IBA, Τοπία κ.ά.) βασιζόμενος στην αρχή της προφύλαξης.

    ΜΑΪΟΣ 2011

    Υπογράφουν:

    Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου στο οποίο συμμετέχουν οι ακόλουθες οργανώσεις:

    – Περιβαλλοντική Ομάδα Κυκλάδων «Γαία»
    – Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας
    – Ναυτίλος εν Δράσει (Νομός Λέσβου)
    – Ένωση Πολιτών Σύρου «Εύπλοια»
    – Σύλλογος Οικολογίας Χίου
    – Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Εύβοια)
    – Αρχίλοχος Πάρου
    – Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου
    – Ένωση Πολιτών Σκύρου
    – Ένωση Πολιτών Τήνου
    – Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (Εύβοια)
    – Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς

    Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κόρης Πύργος» (Τήνος)

    Πρωτοβουλία Κατοίκων χωριών Αποπηγαδιού (Κρήτη)
    Πρωτοβουλία Κατοίκων από το Νομό Χανίων Κρήτης ενάντια στη βάναυση καταστροφή του Από-πηγαδιού και κατά της επερχόμενης πράσινης λαίλαπας στα Λευκά Όροι, Γραμβούσα, Σπάθα κ.ά.
    Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον
    Διαδημοτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες Τεχνολογίες»
    Περιβαλλοντική παρέμβαση η Αντινιώτη (Κέρκυρα)
    Σύλλογος Προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς Νοτιοδυτικής Λευκάδας ΣΑΠΦΩ
    Ένωση Φορέων και Πολιτών Βόρειας Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
    Ινστιτούτο Αιγαίου, Πάρος
    Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος
    Κίνηση Πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας
    Αυτόνομη Ομάδα Οικολογικής Δράσης νομού Λάρισας «Η Γη μας»
    Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών ο Κάβος Μαλιάς (Βάτικα Λακωνίας)
    Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον (Κρήτη)
    Οργάνωση «Φοίνιξ» Εφαρμογές Βιώσιμης Ανάπτυξης (Κρήτη)
    Καταφύγιο ζώων (Ζωοφιλικό σωματείο – Θεσσαλονίκη)
    Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου «Σ.Ε.Κ.Ν.Η.»

    Ε. Ξανθούλης (Συντονιστής των φορέων Σκύρου για τις Α/Γ)
    Μπιλίνης Χαράλαμπος (Εφημερίδα τα Βάτικα)
    Σταύρος Ξυρουχάκης (Κρήτη)
    Σοφία Σιδέρη
    Βασιλική Λάππα
    Δημήτρης Σουφλέρης (Εύβοια)
    Γιάννης Μακριδάκης (Χίος)

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.