→ Φεβρουάριος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιευύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

39 σχόλια

2 pings

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Μεγάλη επένδυση ετοιμάζει η εταιρία Cretan Group plc στην περιοχή των Περβολακίων Λασιθίου στο 17/02/2011 στις 20:06

    Μεγάλη επένδυση ετοιμάζει η βρετανική εταιρία Cretan Group plc στην περιοχή των Περβολακίων. Μετά από δημοσίευση σε ελληνική ιστοσελίδα για οικολογικά θέματα της Κρήτης το sitiapress.gr ερεύνησε τις πηγές του άρθρου και έρχεται να επιβεβαιώσει την πληροφορία αλλά και να δώσει τα στοιχεία για την επένδυση. Η εταιρία εδώ και καιρό αγόρασε το χωριό και σύντομα θα ετοιμάσει και την παρουσίαση του πλάνου της.

    Το πιο ώριμο σχέδιο της εταιρείας είναι αυτό στα Άνω Περιβολάκια του Δήμου Μακρύ Γιαλού:

    «Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 558.125 τ.μ. και αποτιμήθηκε από την Danos AtisReal σε 9,1 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2009.

    Ο Όμιλος διαθέτει ένα παλιό χωριό που ονομάζεται Άνω Περιβολάκια του Κοινοτικού διαμερίσματος Περιβολάκια, το οποίο είναι ακατοίκητο για περισσότερο από 20 χρόνια. Το χωριό έχει συνολική έκταση 60.000 τ.μ.. Ο Όμιλος σχεδιάζει να αναπτύξει 300 πολυτελείς κατοικίες των 100 τ.μ. μετά την έγκριση της οικοδομικής άδειας.

    Οικόπεδο στα Άνω Περιβολάκια: Το οικόπεδο είναι όμορο με το παλιό χωριό Περιβολάκια. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 804.716 τ.μ.. Το οικόπεδο αποτελείται κυρίως από ένα οροπέδιο το οποίο περιβάλλεται από βουνά. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας σχεδιασμού γηπέδων γκολφ Roger Jones, το οικόπεδο είναι ιδανικό για την ανάπτυξη γκολφ. Η Εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει στο οικόπεδο ένα κλαμπ για γκολφ στην Κρήτη.»

    Το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάφορα στάδια και συνολικά θα αποτελείται από 1.700 βίλες (κατοικίες πολυτελείας), ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων 600 κλινών και ένα γήπεδο γκολφ. Το αναμενόμενο τελικό κόστος του συνδυασμένου προγράμματος είναι 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αποφέρει μια απόδοση της επένδυσης της τάξης του 80%.

    Το κόστος της επένδυσης αναμένεται να είναι:
    Στάδιο 1: Βίλες: 170.000 τ.μ., κόστος:1500/ευρώ/τ.μ., Σύνολο: 255 εκ. Ευρώ
    Στάδιο 2: Γήπεδο γκολφ, 20 εκ. Ευρώ
    Στάδιο 3: Ξενοδοχείο: 40 εκ. ευρώ
    Στάδιο 4: Μαρίνα: 10 εκ. ευρώ
    Κόστος υποδομών: 40 εκ. ευρώ
    Θεματικό πάρκο και εγκαταστάσεις αναψυχής: 35 εκ. ευρώ

    Εκτός αυτού ο Όμιλος κατέχει γη και έχει σχέδια για επενδύσεις με βίλες στον Σχοινιά, στον κάβο Πλάκο και στο Ελαφονήσι ενώ έχει επιδοθεί σε αγορές όμορων ακινήτων για να επεκτείνει την ιδιοκτησία του.

    Μανώλης

    • Ηρακλειο-Αναβολη για αυριο παρασκευη 18/2/11 πηραν οι 4 συλληφθέντες στο 17/02/2011 στις 13:55

    Οι 4 συλληφθέντες πήραν αναβολή για αύριο Παρασκευή 15/2/11 ενω Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους αλληλέγγυους που ηταν συγκεντρωμενοι στα δικαστηρια Ηρακλειου , οι οποίοι τώρα αποχωρούν προς το κεντρο φωναζοντας συνθηματα.

    • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 16-2-11-ΩΡΑ 7 ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ στο 16/02/2011 στις 18:38

    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/2/11 ΩΡΑ 7 ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΙΚΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ

    • Ο πιο πλούσιος και ο πιο φτωχός νομός της Κρήτης στο 16/02/2011 στις 11:48

    Μελέτη για τους δείκτες ευημερίας και ανάπτυξης για όλους τους νομούς της Κρήτης, από το 2000 εώς το 2008, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο την οικονομική κατάσταση κάθε νομού.

    Η μελέτη που έχει σταλεί σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες του Νησιού, καταγράφει στοιχεία όπως το ποσοστό αποταμιεύσεων ανά κάτοικο, το ποσοστό ανεργίας καθώς και τη συμμετοχή ανά κλάδο απασχόλησης στο συνολικό πλούτο, για μια μακρά περίοδο από το 2000 εώς το 2008.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται την εφημερίδα “Κρητική Επιθεώρηση” προκύπτει ότι:

    Αποταμιεύσεις:

    Στις αποταμιεύσεις ανά κάτοικο το Λασίθι έχει την πρωτιά με ποσοστό 79,9%, ακολουθούν τα Χανιά με 76%, το Ηράκλειο με 71,4% και τελευταίο το Ρέθυμνο με ποσοστό 66,6%.

    Γεωργία:

    Στην τελευταία θέση βρίσκεται πάλι ο Νομός Ρεθύμνου στα ποσοστά συμμετοχής της γεωργίας στο ΑΕΠ του νομού με τάσεις διαρκούς μείωσης.
    Έτσι, το 2006 ο νομός εμφανίζει ποσοστό 8,7% επί του ΑΕΠ, όταν ένα χρόνο πριν, το 2005 το ποσοστό ήταν 20%, κατρακυλώντας κατά 11,3 μονάδες!
    Στον νομό Λασιθίου για το 2006 το ποσοστό ήταν 13,9%, για τα Χανιά 8,1% και για το Ηράκλειο 6,5%. Όμως, σε αυτούς τους νομούς τα ποσοστά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…

    Ανεργία:

    Ως προς την ανεργία το Λασίθι και πάλι φαίνεται ευνοημένο με ποσοστό 3,8%, ακολουθούν τα Χανιά με 4,6%, το Ηράκλειο με 6,7% και πάλι στη χειρότερη θέση βρίσκεται το Ρέθυμνο με ποσοστό 10,3%!

    Γενικά από τους χαμένους της έρευνας φαίνεται το Ρέθυμνο και από τους πιο ευνοημένους παρουσιάζεται ξεκάθαρα ο Νομός Λασιθίου.

    Τα στοιχεία που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν αφορούν το έτος 2008
    flashnews.gr

    • Έφοδος από την αστυνομία στο πρώην ΠΙΚΠΑ στο 16/02/2011 στις 10:28

    Έφοδος από την αστυνομία στο πρώην ΠΙΚΠΑ
    Έφοδο έκαναν σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ, προκειμένου να “σπάσουν” την κατάληψη. Στο κτίριο δεν υπήρχε κανένας, ωστόσο αστυνομικοί παραμένουν στο σημείο, έως ότου σφραγιστεί.
    Έφοδος από την αστυνομία στο πρώην ΠΙΚΠΑ
    Ενημερώθηκε: 16.02.2011 // 09:59

    Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε το πρωί από την ΕΛ.ΑΣ. με τη συμμετοχή διμοιρίας των ΜΑΤ, παρουσία και του Εισαγγελέα Ηρακλείου, Νίκου Μαρκάκη στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ, απέναντι από το ξενοδοχείο “Ατλαντίς” στο Ηράκλειο, στη συμβολή των οδών Μεραμβέλλου & Υγείας.

    Ο χώρος τελούσε υπό κατάληψη, εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο, από άτομα πο ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο χώρο στις 06.30 το πρωί, ωστόσο δε βρήκαν κανένα στο κτίριο, παρά τις πληροφορίες που είχαν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες κάποια άτομα διέμεναν στο χώρο.

    Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο κτίριο, το οποίο περιφρουρούν, μέχρι να σφραγιστεί, σημαίνοντας την οριστική άρση της κατάληψης.

    http://www.cretalive.gr/new/24675/crete/Ntou_apo_tin_astunomia_sto_proin_PIKPA

    • Εκκένωση Κατάληψης ΠΙΚΠΑ - Ηράκλειο Κρήτης στο 16/02/2011 στις 10:20

    Υπάρχει ήδη αλληλέγγυος κόσμος απ’ έξω από την κατάληψη και καλούν άμεσα σε συγκέντρωση έξω από το κτίριο.

    Οι μπάτσοι έχουν φέρει ένα φορτηγό και αδειάζουν τα πράγματα από μέσα.

    Το πρωί 2 άτομα που έφτασαν στο χώρο και ρώτησαν τι γίνεται συνελήφθησαν με τη αστεία δικαιολογία της εξακρίβωσης στοιχείων και κρατούνται ακόμη και τώρα στο αστυνομικό τμήμα.

    Τα ΜΑΤ είναι ιδιαίτερα προκλητικά και απειλούν διαρκώς τους συγκεντρωμένους.

    • Έρχεται… η «Ηλεκτρονική Κάρτα του Μετανάστη» και Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών στο 15/02/2011 στις 22:48

    «Εξυπνη» κάρτα αιτούντα άσυλο της Μ. Βρετανίας

    Τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας που θα περιλαμβάνει δύο βιομετρικά δεδομένα, δηλαδή μια ψηφιακή φωτογραφία προσώπου (τύπου διαβατηρίου) και δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς επίσης και ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (RFChip), ως μέσο αποθήκευσης, θα έχει πλέον η άδεια παραμονής των αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας. Η απόφαση για την ηλεκτρονική κάρτα που θα τεθεί σε ισχύ μετά τις 20 Μαΐου 2011 ελήφθη από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η έκδοση της κάρτας των αλλοδαπών, όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, θα συνοδευτεί και με τον σταδιακό μετασχηματισμό των Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε «υπηρεσίες μιας στάσης» («one stop shop»). Ο μετασχηματισμός αυτός θεωρείται επιβεβλημένος εν όψει, πρώτον, της δημιουργίας και διαχείρισης Βάσης Δεδομένων αποκλειστικά από εντεταλμένα όργανα, δεύτερον, της αναγκαιότητας λήψης αυστηρών και επαρκών μέτρων ασφαλείας και ελέγχου των σχετικών διαδικασιών κατά τη συλλογή και τη διαχείριση των βιομετρικών δεδομένων, τρίτον, της ανάγκης μείωσης του χρόνου έκδοσης των αδειών διαμονής και, τέταρτον, της παροχής ολοκληρωμένων και ικανοποιητικών υπηρεσιών και επαρκούς πληροφόρησης στους συναλλασσομένους για τις υποθέσεις τους.

    Οι «υπηρεσίες μιας στάσης» θα υποδέχονται τόσο τους υπηκόους τρίτων χωρών που θα προσέρχονται για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ή ανανέωσης των αδειών διαμονής τους, τη λήψη των βιομετρικών τους στοιχείων, την κατάθεση συμπληρωματικών εγγράφων, την αναζήτηση της πορείας εξέτασης του φακέλου τους και την παροχή πληροφοριών, όσο και τους έλληνες εργοδότες που ζητούν να προβούν στη διαδικασία της μετάκλησης. Σημειώνεται ότι η προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνει κεντρικά με μέριμνα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα ακολουθήσει και σχετική εκπαίδευση των χειριστών. Επιπλέον, θα διαθέτουν επαρκές προσωπικό για την ταχεία εξέταση του φακέλου, την έκδοση της σχετικής απόφασης και την αποστολή των σχετικών στοιχείων ηλεκτρονικά στο υπουργείο Εσωτερικών και θα καλούν τους ενδιαφερομένους προκειμένου να τους επιδώσουν τις εκτυπωμένες άδειες διαμονής (κάρτες μετανάστη). Ηδη σχεδιάζεται η δημιουργία 62 σημείων υποδοχής, δηλαδή ένα σημείο στην έδρα κάθε νομού με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και τις νησιωτικές περιοχές.

    Με την απόφαση του κ. Ραγκούση γίνεται γνωστό ότι οι υπηρεσίες μετανάστευσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων θα στελεχωθούν, εκτός των άλλων, και με νέο προσωπικό το οποίο θα μετακινηθεί από τους δήμους, ενώ θα λάβουν κατά το έτος 2011 (και τα επόμενα έτη) αυξημένη χρηματοδότηση, καθώς γίνονται ενέργειες για την αύξηση του ποσοστού του 10% επί του παραβόλου, το οποίο τους αποδίδεται σήμερα.

    Άρθρο 78
    Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

    1. Σε κάθε Δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ως συμβουλευτικό όργανο του Δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως μέλη ορίζονται δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων μεταναστών, εφόσον η έδρα αυτών ή παραρτήματος βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου, ή εκπρόσωποι που επιλέγονται από την κοινότητα των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στον οικείο Δήμο, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει σχετικός κανονισμός, που εκδίδει με απόφασή του το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν εντός της διοικητικής περιφέρειας του οικείου Δήμου δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών.

    Με την ίδια απόφαση ορίζεται Πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών ένας εκ των δημοτικών συμβούλων μελών του. Στα παραπάνω συμβούλια ορίζονται υποχρεωτικά ως μέλη αλλοδαποί δημοτικοί σύμβουλοι, που έχουν τυχόν εκλεγεί. Η συμμετοχή στα ανωτέρω συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη.
    2. Έργο των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου Δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.»Το συγκεκριμένο μέτρο, μαζί με τη δυνατότητα που, για πρώτη φορά, δίνεται στους ομογενείς και νόμιμους μετανάστες να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές αλλά και να είναι υποψήφιοι, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ισότιμη ένταξη τους στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Θέλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι, ο Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου Παναγιώτης Βορριάς, υλοποιώντας μια προεκλογική του δέσμευση, το 2007 είχε εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αποφάσισε τη συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής Μεταναστών στο Δήμο, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος των Μεταναστών. Η Επιτροπή εργάστηκε αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της ομαλής ένταξης των Μεταναστών στην τοπική κοινωνία.
    http://diktyochania.wordpress.com/

    • Η Ομάδα εργαζομένων- ανέργων "ΔΙΚΑΙΩΜΑ"καλεί εκδήλωση 16/2/11-ωρα 19:00-στον πολυχώρο ΞΑΣΤΕΡΙΑ στο 15/02/2011 στις 00:15

    Η ομάδα εργαζομένων και ανέργων σας καλεί στην εκδήλωση με θέμα:

    Η ανατίναξη των εργατικών κατακτήσεων

    την εποχή του μνημονίου και η απάντηση μας

    Ομιλητής-εισηγητής:

    Απόστολος Καψάλης, ερευνητής εργασιακών σχέσεων, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, στις 19:00, στον πολυχώρο ΞΑΣΤΕΡΙΑ (Ραδαμάνθυος 5, έναντι Αγίου Μηνά)Ηρακλειο Κρητης

    • Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΕΤΑΙ: ΔΕΝ "ΚΟΣΤΙΖΕΙ" ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ 4 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ στο 14/02/2011 στις 18:31

    Τις τελευταίες ημέρες, όποιος πολιτικός θέλει να δείξει την ανάγκη συγχωνεύσεων Νοσοκομείων αναφέρεται στα 4 Νοσοκομεία που λειτουργούν στο νομό Λασιθίου. Το επιχείρημα ακούγεται εντυπωσιακό: σε μια δύσκολη για τη χώρα οικονομική περίοδο, είναι πρόκληση να λειτουργούν 4 Νοσοκομεία σε ένα νομό 75.000 κατοίκων Ποιος όμως από όσους χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα εξέτασε το κόστος λειτουργίας των 4 Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου και το συσχέτισε με το κόστος λειτουργίας των άλλων νοσοκομείων της Κρήτης(και της Ελλάδας);

    Τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΥΠΕ Κρήτης πριν από μερικές ημέρες και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη συγχωνευσης των 4 Νοσοκομείων του νομού μας, τουλάχιστον για οικονομικούς λόγους

    Το μηνιαίο κόστος λειτουργίας ανά κλίνη στο σύνολο των 4 Νοσοκομείων του Λασιθίου είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης.

    Πληθυσμιακά , το ποσοστό δαπανών του νομού μας σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη (9.35%) είναι ανάλογο του πληθυσμού του.
    Βεβαίως στον πίνακα δαπανών της ΔΥΠΕ δεν υπάρχουν οι δαπάνες για τα Κέντρα Υγείας των άλλων νομών της Κρήτης. Αν προστεθούν και αυτά, το κόστος δημόσιων δαπανών υγείας ανά κάτοικο στο νομό Λασιθίου είναι από τα χαμηλότερα στην Κρήτη και στην Ελλάδα.

    http://taneatoumeramvellou.blogspot.com/2011/02/4_12.html

    • Η επένδυση ηλιοθερμικού σταθμού στην Αγία Τριάδα Λασιθίου στο 14/02/2011 στις 18:29

    Στο Δημοτικό συμβούλιο Σητείας συζητήθηκε εκτενώς το θέμα για ορθή επανάληψη της απόφασης του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης περί έγκρισης ΣΧΟΟΑΠ πρώην Δήμου Λεύκης. Μάλιστα η γνωμοδότηση του ΔΣ ήταν θετική κατά πλειοψηφία. Το ζήτημα αφορά την επένδυση που προγραμματίζεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και τη δημιουργία και λειτουργία ηλιοθερμικού σταθμού με παραγόμενη ισχύ 38 MW.

    Ο κ. Πατεράκης ενημέρωσε το σώμα για την σύμβαση στην οποία έχει προβεί ο πρώην Δήμος Λεύκης με την εταιρία που θα υλοποιήσει την επένδυση, τονίζοντας πως όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τους πρώην Δήμους είναι ενεργές και μεταφέρονται στο νέο Δήμο Σητείας.

    «Η σύμβαση ξεκινάει από φέτος και αναμένεται να δοθεί η πρώτη δόση στο Δήμο που αντιστοιχεί στο ποσό των 40.000 € ετησίως. Υπήρχε μία δυσκολία στην ολοκλήρωση των διαδικασιών προκειμένου να αρχίσει η ανέγερση των εγκαταστάσεων, η οποία αφορά μία λανθασμένη εκτίμηση του μελετητή του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Λεύκης σχετικά με το χαρακτηρισμό της περιοχής, στην οποία θα αναπτυχθεί η δραστηριότητα. Το ΔΣ σήμερα ζητάει την αποκατάσταση της πραγματικότητας όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της περιοχής», επεσήμανε ο κ. Πατεράκης.

    Η περιοχή της Σητείας είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες της Ευρώπης κι ως εκ τούτου φαντάζει ακατανόητο αυτό το αμόκ και αυτή η ακατάσχετη μανία που έχει πιάσει τους σητειακούς να επιβαρύνουν συνεχώς τη φυσικό ζωτικό τους χώρο και την ήδη υπερκορεσμενη περιοχή τους με νέες εγκαταστάσεις [ ότι να ναι ].
    Μια χούφτα άνθρωποι όλοι κι όλοι που χρειάζονται δε χρειάζονται 30MW για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
    Πληροφοριακά και μόνο το αιολικό πάρκο Αχλαδιών παράγει πάνω από 60 MW.

    Στο Αποπηγαδο Χανιων οι άνθρωποι εκεί έχουν ξεσηκωθεί ενάντια σε ενα υπο κατασκευή αιολικό πάρκο το οποίο καταστρέφει παντοιοτρόπως το περιβάλλον τους.

    http://www.anatolh.com/lasithi/sitia/item/9551-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1

    • Ρέθυμνο: 2η παρέμβαση σε ραδιοφωνικό σταθμό στο 11/02/2011 στις 15:44

    Σήμερα το πρωί έγινε στο Ρέθυμνο παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό team fm. Βγήκαν στον αέρα ζωντανά με τηλεφωνική σύνδεση ο μετανάστης Αμπντουλάχ Χάτζ καθώς και το μέλος της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης Μάρκος Χατζησάββας (είναι ανάμεσα σε αυτούς που είχε καλέσει ο εισαγγελέας με κατηγορίες υποκίνησης, παράνομης διακίνησης μεταναστών κλπ). Και οι δύο είναι μέλη του μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Μίλησαν για τις συνθήκες που διώχνουν τους μετανάστες από τις χώρες τους, τις επικίνδυνες διαδρομές που ακολουθούν, τη βία που αντιμετωπίζουν από τους συνοριοφύλακες, τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν στην ελλάδα, τον ρατσισμό, το ρόλο των μεταναστών ως φθηνή εργατική δύναμη, την νέα μεταναστευτική πολιτική, τη φροντεξ, το φράχτη του έβρου. Επίσης μίλησαν για την απεργία πείνας και τα αιτήματα, για τον ακηδεμόνευτο αγώνα των μεταναστών, τα γεγονότα στη νομική και τις ποινικές διώξεις σε μέλη της πρωτοβουλίας.

    • Κατέλαβαν το ταμείο εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου οι εργαζόμενοι στο 11/02/2011 στις 11:23

    Απέκλεισαν τη πρόσβαση στο ταμείο των εξωτερικών ιατρείων από τις 07:30 έως τις 11:30 οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, καταλαμβάνοντας συμβολικά το χώρο, ούτως ώστε να μην καταβάλουν οι προς εξέταση ασθενείς τα 5 €.

    Η πράξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τη Πανελλήνια τετράωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ, σε όλα τα νοσοκομεία.
    Όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Μηνάς Σουσαμλής, η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, στο οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν εδώ, ενώ αναφέρθηκε και στις παραπέρα κινήσεις του συλλόγου, όσον αφορά και τοπικά θέματα, όπως το μέλλον των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου.
    Δεν έλειψαν βέβαια και τα έκτροπα με το Π.Α.Μ.Ε., που θυμήθηκε πρωί – πρωί να προχωρήσει στην ίδια ενέργεια – κατάληψη, με αποτέλεσμα φραστική αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.
    το κείμενο που μοιράστηκε από το σύλλογο στους επισκέπτες του νοσοκομείου:
    Αγαπητέ επισκέπτη του Νοσοκομείου μας , δεν νομίζουμε πως ήρθες για τουρισμό πρωινιάτικα εδώ πέρα. Σίγουρα κάποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζεις.
    Εμείς είμαστε εδώ μέρα νύχτα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ,να σου παρεχουμε την επιβαλλόμενη φροντίδα.
    Από κει και πέρα σαν εργαζόμενοι , ουδεμία σχέση έχουμε με το χαράτσι των 5 ευρώ που καλείσαι να πληρώσεις το οποίο αύριο δεν αποκλείεται να πάει ακόμη παραπάνω.
    Έτσι κι αλλιώς αρκετά σου έχουν περικόψει από το μισθό ή τη σύνταξη σου και άλλα τόσα σου έχουν επιβάλλει να πληρώσεις με τις αυξήσεις στα διάφορα τιμολόγια , ΦΠΑ κτλ. όπως και σε μας.
    Τουλάχιστον το ελάχιστο δικαίωμα για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δωρεάν και για όλο τον κόσμο καιρός είναι να το διεκδικήσεις με κάθε τρόπο.
    Σ’ αυτό οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας θα είμαστε μαζί σου.
    Υλοποιώντας απόφαση της ομοσπονδίας μας σήμερα προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη του ταμείου των 5 ευρώ.
    Για σήμερα η επίσκεψη στο γιατρό είναι δωρεάν όπως πρέπει να είναι και αύριο και κάθε μέρα

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/02/0730-1130-5.html#more

    • Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 14,5% το Νοέμβριο από 11% που ήταν το 2009 στην Κρητη στο 11/02/2011 στις 11:22

    Αρνητική πρωτιά καταλαμβάνει πλέον και η Κρήτη στα ποσοστά ανεργίας, μία περιφέρεια που παραδοσιακά διατηρούσε χαμηλότερα ποσοστά στο παρελθόν. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το «επίσημο» ποσοστό ανεργίας στο νησί το Νοέμβριο του 2010 εκτοξεύτηκε στο 14,5% από 11% που ήταν το Νοέμβριο του 2009, φέρνοντας την Κρήτη στη δεύτερη θέση πανελλαδικά, μετά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
    Συνολικά, δε, στη χώρα το ποσοστό της ανεργίας έχει σκαρφαλώσει στο 13,9%.
    Στο 13,9% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το Νοέμβριο πέρυσι και οι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε 692.577 άτομα, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι νέοι σε ηλικία (άνω του ενός στους τρεις) και γυναίκες.
    Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,3 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2009 (10,6%), κατά 6,1 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2008 (7,8%) και κατά 0,4 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (13,5%).
    Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (αύξηση 1,2%). Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Νοέμβριο 2008, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παγκοσμίως (τον Οκτώβριο 2008 κατέρρευσε η Lehman Brothers), στον κατάλογο των ανέργων προστέθηκαν επιπλέον 307.589 άτομα. Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι το Νοέμβριο πέρυσι ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ήταν 4.320.927 άτομα και το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.307.054 άτομα.
    Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 157.176 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο 2009 (μείωση 3,5%) και κατά 62.489 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2010 (μείωση1,4%).
    Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15-24 ετών (35,6% το Νοέμβριο 2010 από 27,8% το Νοέμβριο 2009), 25-34 ετών (17,9% από 13,5%) και 35-44 ετών (12% από 9,3%).
    Στις γυναίκες, η ανεργία (17% το Νοέμβριο 2010 από 13,3% το Νοέμβριο 2009) συνεχίζει να είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη στους άνδρες (11,6% από 8,8%).http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/02/blog-post_9485.html#more

    • Εξώδικο κατά του νοσοκομείου από εργαζομένους προγραμμάτωνStage στο 10/02/2011 στις 11:10

    Κατά του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στρέφονται με εξώδικο έξι άτομα που εργάστηκαν στο ίδρυμα με προγράμματα stage, διεκδικώντας τη συμμόρφωση του με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δηλαδή να απασχολεί και να καταβάλει τις αντίστοιχες αποδοχές σε αυτούς μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της κύριας αγωγής τους.

    Οι εργαζόμενοι που κάλυπταν ανάγκες του Νοσοκομείου με διαδοχικές συμβάσεις από το 2006 έως το 2010 με το γνωστό καθεστώς «μαθητείας», μετά την κατάργηση των προγραμμάτων που άφησαν χωρίς δουλειά χιλιάδες κόσμου που κάλυπτε σε διάφορες υπηρεσίες πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσέφυγαν μαζί με άλλους στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Σύμφωνα με την απόφαση το Νοσοκομείο υποχρεώνεται να απασχολεί τους εργαζόμενους και να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους υπό τις ειδικότητες και τις θέσεις που απασχολούνταν, καταβάλλοντας αντίστοιχες αποδοχές μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της κύριας αγωγής τους.

    Στις 6/12/10 παραδόθηκε η απόφαση στο Νοσοκομείο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι εργαζόμενοι παρουσιάστηκαν στο ίδρυμα στις 8/12, ωστόσο όπως λένε χαρακτηριστικά εισέπραξαν «άγνοια και αδιαφορία, λαμβάνοντας ως απάντηση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση απασχόλησής μας».

    Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, υπήρξε από πλευράς Νοσοκομείου διαρκής «ύψωση εμποδίων στην εκτέλεση της απόφασης», ενώ «οι ιθύνοντες του Νοσοκομείου άρχισαν έναν ανηλεή πόλεμο νεύρων εις βάρος μας, με το να μην μας επιτρέπουν να υπογράφουμε στο βιβλίο παρουσιών, να μας καλούν να εργαστούμε χωρίς αμοιβή και να μας ειρωνεύονται συνεχώς. Επιπλέον μας καλούν να εργαστούμε χωρίς αμοιβή σε άλλες θέσεις από αυτές που κατείχαμε και με διαφορετικά καθήκοντα από αυτά που μας βάρυναν, χωρίς καν την έκδοση μιας έγγραφης εντολής προς ανάληψη υπηρεσίας υπό αυτές τις συνθήκες».

    Οι εργαζόμενοι τονίζουν στο εξώδικο πως εάν το Νοσοκομείο δε συμμορφωθεί άμεσα στο διατακτικό της απόφασης, θα απαιτήσουν την καταβολή της χρηματικής ποινής των 300 ευρώ την ημέρα στον κάθε ένα από τις 8/12/2010 μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης, πλέον των αποδοχών υπερημερίας για όλο αυτό το χρονικό διάστημα (κάτι που ορίζεται από το διατακτικό της απόφασης σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη).
    Παράλληλα τονίζουν πως θα κάνουν χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.

    “Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες”

    Συγκεκριμένα με την απόφαση 8732/2010 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνωρίσθηκε, όπως αναφέρουν οι έξι εργαζόμενοι στο εξώδικο, «ότι πραγματικός εργοδότης μας ήταν τα Νοσοκομείο και ότι καλύπταμε με την εργασία μας πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυτού, αφού δεν ήταν δυνατόν η μακροχρόνια απασχόλησή μας να είχε σκοπό μόνο την επαγγελματική μας κατάρτιση, μαθητεία, την ένταξη ή την επανεκπαίδευση μας επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού».

    Τονίζουν, δε, κάνοντας λόγο για «θράσος» πως οι ιθύνοντες του νοσοκομείου, «επικαλέστηκαν την υπ. αριθμ. 20/2007 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου προς αποφυγή της απασχόλησής μας, λέγοντας ότι αυτή τους παρέχει το δικαίωμα εξώδικης ανάκλησης της υπ. αριθμ. 8732/2010 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου».

    Αναφέρουν στο εξώδικο πως «εξανιστάμεθα κατά της θρασύτητας των εκπροσώπων σας να επικαλεσθούν μια απόφαση του Αρείου Πάγου, χωρίς καν να έχουν αναγνώσει το περιεχόμενό της. Είναι εξωπραγματικό να επικαλούνται την απόφαση εκείνη την οποία ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έλαβε υπόψιν του για να θέσει στο αρχείο και να αποφασίσει να μην προσβάλει με κανένα ένδικο μέσο την απόφαση του Μονομελούς που μας αφορά(…). Άλλωστε η επίκληση της εν λόγω απόφασης της Ολομέλειας δεν μπορεί, όπως κάθε νομολογιακό δεδομένο των ελληνικών δικαστηρίων, να αποτελέσει αντικείμενο εξώδικης επίκλησης για τη μη εφαρμογή μιας σαφούς δικαστικής αποφάσεως, όπως η προκειμένη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

    Επικαλούνται επίσης την άποψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την οποία έχει υιοθετήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πως το δημόσιο εν γένει είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (αλλά και προσωρινή διαταγή) πολιτικών δικαστηρίων, χωρίς να τίθεται ζήτημα ελέγχου της ορθότητας ή μη της συγκεκριμένης απόφασης.

    Η υποχρέωση μάλιστα πλήρους συμμόρφωσης με τις εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, επιβεβαιώθηκε και με πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου το οποίο αναφέρει πως «…σύμφωνα με τη νομολογία του επί ζητήματος, η υποχρέωση εκτέλεσης μια δικαστικής απόφασης, δεν περιορίζεται στο διατακτικό της τελευταίας. Είναι συγχρόνως η ουσία της απόφασης, η οποία οφείλει να είναι σεβαστή και εφαρμοστή».

    Επιπλέον αναφέρουν πως με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (6920/2010) «διατάχθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ως ο πραγματικός εργοδότης να αποδέχεται τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις είχαν χαρακτηριστεί καταχρηστικώς και παρανόμως ως stage και να καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές τους. Με το διατακτικό της υπόθεσης υποχρεώνεται με ισχύ δεδικασμένου το Ελληνικό δημόσιο να τις απασχολεί, αμείβει και ασφαλίζει ως απασχολούμενες εξαρτημένης εργασίας, να τις εντάξει στη μισθοδοσία του με αντίστοιχες αποδοχές δυνάμει των σχετικών διατάξεων και να τις ασφαλίσει πλήρως στο ΙΚΑ –ΕΤΑΜ».

    Σχετικά αξίζει να σημειώσουμε πως έχει αποφανθεί επίσης και το νομικό Συμβούλιο του κράτους με γνωμοδότησή του.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.