Χανιά: Ανταπόκριση από τη διαδήλωση οργής, για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη (16/9)

Ανταπόκριση από τη διαδήλωση οργής στα Χανιά, για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη το Σάββατο 16/09

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στα Χανιά συγκέντρωση και πορεία για τη δολοφο­νία του Κωστή Μανιουδάκη από τα ΤΑΕ Σούδας. Η διαδήλωση αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων δράσεων, στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη, το βράδυ της Πέμπτης 14/09.

Σημείο συγκέντρωσης ορίστηκε η πλατεία δημοτικής Αγοράς, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Από τις 12:00 άρχισε να μαζεύεται αρκετός κόσμος και να μοιράζονται κείμενα στα άτομα που περνάνε από το σημείο.

Κάποιες μηχανές της τροχαίας ήταν παρούσες ήδη πριν τις 12:00. Γενικά στην πόλη, οι μπάτσοι πε­ριτριγυρίζουν τις συγκεντρώσεις, άλλοτε με κλούβα σε παράλληλο στην Αγορά δρόμο και άλλοτε με μεγαλύτερη εγγύτητα. Μόλις συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος, εκδιώχθηκαν άμεσα με αποδοκι­μασίες από συντρόφισσες και συντρόφους.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 13:00, με περισσότερα από 500 άτομα να βρίσκονται στον δρόμο. Κεντρικό πανό ήταν αυτό της ανοιχτής συνέλευσης, με σύνθημα «Κώστας Μανιουδάκης, άλλος ένας δολοφονημένος από μπάτσους – Καμία δολοφονία αναπάντητη», το οποίο ακολουθούσε την οικογένεια του Κώστα Μανιουδάκη, που προπορευόταν. Η πορεία υποστηρίχθηκε από άλλα μπλοκ με δικά τους πανό, από σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Ακολουθώντας ένα μεγάλο κεντρικό δρομολόγιο, η πορεία διέσχισε την οδό Χατζημιχάλη Γιάννα­ρη, έστριψε στην πλατεία 1866 και βγήκε στην Κυδωνίας, για να περάσει έτσι από το Δημαρχείο Χανιών, όπου και γράφτηκαν συνθήματα. Στη συνέχεια, έστριψε στην οδό Αποκορώνου, την οποία ακολούθησε μέχρι το μπατσομέγαρο Χανίων. Εκεί, βρήκε παρατεταγμένες δύο διμοιρίες, ενώ ακόμα δύο βρίσκονταν στα γύρω στενά. Το κεντρικό πανό, με την οικογένεια του Κώστα μπροστά από αυτό, στάθηκε απέναντι από τους μπάτσους για περίπου μισή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα, στοχοποιώντας την αστυνομία για τη δολοφονική της δράση.

Η πορεία επέστρεψε στο κέντρο της πόλης, από την οδό Νεάρχου και έπειτα Τζανακάκη, για να διαλυθεί στην πλατεία Αγοράς.

Διατήρησε έντονο παλμό καθ’ όλη τη διάρκειά της, ειδικά στο πρώτο μπλοκ, ο οποίος και εντάθηκε μπροστά από τα παραταγμένα σκουπίδια. Τα συνθήματα επικεντρώθηκαν στην κρατική δολοφονία του Κωστή από τα ΤΑΕ Σούδας, στην ύποπτη στάση που έχει τηρήσει η ιατροδικαστική αρχή (κα­χυποψία που ενισχύεται και από την πρόσφατη καταγγελία που κατέθεσε η οικογένεια της Έφης Τσιχλάκη στα Χανιά), καθώς επίσης και στη μεροληπτική θέση που κρατάει η πλειοψηφία των το­πικών ΜΜΕ. Τα τοπικά media αφενός βιάστηκαν να αποδώσουν τον θάνατο του Κώστα σε «ανακο­πή καρδιάς μετά από τυχαίο έλεγχο της τροχαίας στον ΒΟΑΚ», υιοθετώντας την αστυνομι­κή αφήγηση, και αφετέρου έχουν αποσιωπήσει την καταγγελία που δημοσιοποιήθηκε από τον γιο του τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθούν τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση:

Σ αυτή την κοινωνία, την αστυνομική // μια βόλτα με τ’ αμάξι κοστίζει μια ζωή

Ελλάς Ελλήνων ιατροδικαστών // ρουφιάνων, διεφθαρμένων και συγκαλυπτών

Τους ξέρουμε καλά του τόπου τους φονιάδες // σκοτώνουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν εργάτες

Για τον Μαραγκάκη και τον Μανιουδάκη // της Κρήτης τα ΤΑΕ σ’ ένα βαθύ χαντάκι

Τον Κώστα Μανιουδάκη τον σκότωσαν οι μπάτσοι // τη δολοφονία κανείς να μην ξεχάσει

Κώστας Μανιουδάκης, Σαμπάνης, Καλτεζάς // Φραγκούλης, Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η Ελλ.Ασ.

Για πάντα του συστήματος θα είστε το τσιράκι // εσείς δολοφονήσατε τον Κώστα Μανιουδάκη

Δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη // δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Κωστή

Σε έλεγχο των μπάτσων έχουμε νεκρό // τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ

Ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά // τσακίστε τα ΤΑΕ, σε πόλεις και χωριά

Ελλάς ελλήνων αστυνομικών // Ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών

Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει

Μπάτσοι TV νεοναζί // Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί

Όσο περνούν τα χρόνια το μίσος μεγαλώνει // μπάτσοι φασίστες δολοφόνοι

Σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία // αυτό δεν είναι χούντα, είναι δημοκρατία

Ούτε βήμα πίσω, καμία υποταγή // στον δρόμο να τσακίσουμε την καταστολή

Επόμενες δράσεις στα Χανιά και την Αθήνα:

– [Χανιά] Ανοιχτή συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη, Τρίτη 19/09/2023 στις 19:00, στην αυλή στον κατειλημμένο λόφο Καστέλι.

– [Αθήνα] Ανοιχτή συνέλευση από την πρωτοβουλία ενάντια στην δολοφονία του Κώστα Μανιου­δάκη, την Τρίτη 19/09/2023 και ώρα 18:00, στην ΑΣΟΕΕ.

– [Αθήνα] Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για την υπόθεση της κρατικής δολοφονίας του Κώστα Μανιουδάκη, την Κυριακή 24/09/2023 στις 15:00, στην πλατεία Πρωτομαγιάς.

Σάββατο 30 Σεπτέμβρη: Πανελλαδική ημέρα δράσεων ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα.

** [Αίτημα της οικογένειας που ανέβηκε από την ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:] Καλούμε όσους πέρασαν από το σημείο την Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου από τις 18:45 – 19:45 στον επαρχια­κό δρόμο Φρε-Βρυσσων και έχουν πληροφορίες να επικοινωνήσουν μαζί μας. **

Συντακτική ομάδα Χανίων | εφημερίδα δρόμου Άπατρις

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1626559/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.