Διεθνή ημέρα Αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας (από 23/5) Γιάννη Μιχαηλίδη | Παρασκευή 24/6

24/6/2022

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον Αναρχικό Απεργό Πείνας από 23/5 Γιάννη Μιχαηλίδη

“Μετά από 8,5 χρόνια εντός των φυλακών, μετά από όλες αυτές τις αυθαιρεσίες σε βάρος μου, αποφάσισα να δώσω ένα τέλος στην 11ετή ταλαιπωρία μου, υψώνοντας ανάχωμα στην πρακτική του προληπτικού εγκλεισμού, ή αλλιώς της επιπλέον τιμωρίας της απόδρασης με νομικά παραθυράκια. Έπειτα από 5 επιπλέον μήνες προληπτικής κράτησης, ξεκινάω απεργία πείνας με στόχο την αποφυλάκιση μου. Αυτή την επιλογή, με το βαθύ κίνητρο της πολυπόθητης ελευθερίας, σκοπεύω να τη στηρίξω με την ίδια συνέπεια που στήριξα τις επιλογές μου έως τώρα και για την οποία με εκδικούνται.”

Γιάννης Μιχαηλίδης, προληπτικά αιχμάλωτος στις φυλακές Μαλανδρίνου, 23/5/2022

O Γιάννης Μιχαηλίδης σε όλη του την ζωή αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο από αναρχική σκοπιά. Συμμετείχε από νεαρή ηλικία σε αναρχικές μαθητικές ομάδες, σε διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, σε αντικρατικές/αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης της περιόδου 2004-2006 και είχε συλληφθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων. Συμμετείχε στους φοιτητικούς αγώνες του 2006-2007 ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων, κατάργηση ασύλου κ.λπ.). Αγωνίστηκε ενάντια στη λεηλασία της φύσης και είχε συλληφθεί σε παρέμβαση ενάντια στην αποψίλωση του βουνού της Πάρνηθας το 2007. Αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της εξέγερσης του Δεκέμβρη, όταν αστυνομικοί δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον αναρχικό 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην περιοχή των Εξαρχείων. Ήταν παρών στις μάχες ενάντια στα μνημόνια το 2012. Επέλεξε να απαλλοτριώσει τα ματωμένα πλούτη των τραπεζών παραμένοντας αταλάντευτα αφοσιωμένος στο όραμα της ανατροπής κράτους και κεφαλαίου, κρατώντας μια αγωνιστική – μαχητική στάση, απέναντι στο αστυνομικό – δικαστικό σύμπλεγμα, την υλική έκφραση της κρατικής τρομοκρατίας.

Οι βαριές διώξεις εναντίον του Γιάννη ξεκινάνε το 2011, όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για συμμετοχή στην Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Ο λόγος ήταν οι σχέσεις αλληλεγγύης που διατηρούσε με καταζητούμενους αναρχικούς. Επιλέγει τον δρόμο της παρανομίας και συλλαμβάνεται το 2013 στο Βελβεντό Κοζάνης μετά από απαλλοτρίωση τράπεζας μαζί με άλλους 3 αναρχικούς, όπου και βασανίζονται από την αστυνομία. Μετά την σύλληψη του κατηγορείται, ως ο συνεργός του αναρχικού Θεόφιλου Μαυρόπουλου, στην ένοπλη συμπλοκή με μπάτσους στην Πεύκη (περιοχή στα βόρεια της Αθήνας) και καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης. Κατηγορείται, επίσης, ως “ατομικός τρομοκράτης” μαζί με τους συντρόφους από την υπόθεση του Βελβεντού και καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης για κατοχή πυρομαχικών και πλαστογραφία. Στα δικαστήρια που ακολουθούν θα αθωωθεί για την συμμετοχή του στην ΣΠΦ, ενώ θα καταδικαστεί για την ληστεία στην τράπεζα του Βελβεντού, την υπόθεση της Πεύκης και την υπόθεση της ατομικής τρομοκρατίας.

Στην φυλακή συμμετείχε ως αλληλέγγυος στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού το 2014, όπως επίσης και στη μαζική απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων το 2015. Το 2019 εξωθείται σε απόδραση από τις αγροτικές φυλακές, λόγω μιας κατασκευασμένης δίωξης για συμμετοχή στην εξέγερση ενάντια στην βίαιη αρπαγή του τότε απεργού πείνας Ντίνου Γιατζόγλου από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η συγκεκριμένη δίωξη ασκήθηκε εναντίον όλων των πολιτικών κρατούμενων με σκοπό να περιοριστούν τα δικαιώματα τους και να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραμονής τους στις φυλακές. Συνελήφθη ξανά στην Αθήνα μαζί με άλλες 2 συντρόφισσες(Δήμητρα Βαλαβάνη,Κωσταντίνα Αθανασοπούλου) το 2020 και κατηγορήθηκε για μια απαλλοτρίωση τράπεζας, πράξη την οποία ανέλαβε.

Ο αναρχικός σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης έχει εκτίσει από τις 29 Δεκεμβρίου 2021, μετά από 8,5 χρόνια κράτησης, τις τυπικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης για όλες τις ποινές του. Το δικαστικό συμβούλιο της Άμφισσας, ωστόσο, αρνείται την αποφυλάκιση του με το πρόσχημα ότι δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης. Αυτή η επιπλέον κράτηση χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τη δικαστική μαφία για να τιμωρήσει επιλογές και στάσεις αγώνα. Μετά την πρώτη απόρριψη της αίτησης του για υφ΄ όρων απόλυση το Φεβρουάριο, έρχεται η δεύτερη αρνητική εισαγγελική πρόταση, τώρα τον Μάιο, με τους αρμόδιους δικαστές να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν χρονικά την αποφυλάκιση του ή μάλλον να δηλώνουν ότι ο σύντροφος θα χρειαστεί να παραμείνει για αόριστο ακόμα χρονικό διάστημα στη φυλακή, έως ότου κριθεί, με βάση τις ορέξεις τους, ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο. Για να δικαιολογηθεί αυτή η επ’ αόριστον ομηρία του συντρόφου επιστρατεύεται το πρόσχημα ότι ο κρατούμενος “δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης, καθώς συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων”. Πρόκειται δηλαδή για προληπτική παράταση κράτησης ενός κρατουμένου χωρίς χρονικό ορίζοντα. Με βάση τον Ποινικό Κώδικα που εφαρμόζεται στην περίπτωση του συντρόφου, όλοι/ες οι κρατούμενοι/ες, που έχουν συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής τους δικαιούνται την υφ ‘ όρων αποφυλάκιση τους εφόσον δεν συντρέχουν ενεργές ποινικές υποθέσεις ή ενεργά πειθαρχικά παραπτώματα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η υφ’ όρων απόλυση είναι ένα αγωνιστικό κεκτημένο των κρατουμένων. Ένα κεκτημένο που μαζί με κάποια άλλα λίγα, όπως οι ολιγοήμερες άδειες, κερδήθηκαν την εποχή του σκληρού καθεστώτος εγκλεισμού και των αιματηρών εξεγέρσεων στις φυλακές. Η απεργία πείνας του Γιάννη διεξάγεται σε μια περίοδο που στην Ελλάδα βρίσκεται στην εξουσία μια δεξιά, συντηρητική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση η οποία εφαρμόζοντας το δόγμα “Νόμος και Τάξη” επιτίθεται και καταργεί τα κεκτημένα χρόνων που είχαν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες (κατάργηση οκταώρου, κατάργηση πανεπιστημικού ασύλου και είσοδο αστυνομίας στα πανεπιστήμια, περαιτέρω αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, νόμος περιορισμού διαδηλώσεων, δολοφονίες και pushbacks στα σύνορα, ποινικοποίηση των συλλογικών αντιστάσεων, φτωχοποίηση της κοινωνικής βάσης με ανατιμήσεις προϊόντων).

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην καταστολή εις βάρος πολιτικών κρατουμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η αδιάλλακτη στάση του κράτους στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα σχετικά με την άδεια που δικαιούταν ως φυλακισμένος. Κομμάτι της ίδιας τακτικής που ακολουθεί αποτελεί και η στάση της στον αγώνα του συντρόφου Γιάννη Μιχαηλίδη.

“Γιατί δεν ζητάω το ενδιαφέρον κανενός ως θύμα της κρατικής καταστολής, αλλά ως ενεργό κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενο που θεωρώ τη συνθήκη της αιχμαλωσίας μου ως κομμάτι της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου σε όσους συνειδητά τάσσονται εναντίον τους. Αντίθετα καλώ σε μια σχέση επαναστατικής αλληλεγγύης στη βάση των κοινών προταγμάτων και ενός κοινού αγώνα με πολλαπλές αιχμές, που συντονίζει την οργή που αισθάνονται διαφορετικοί άνθρωποι βιώνοντας διαφορετικές συνθήκες με τις ίδιες όμως αιτίες.”

Γιάννης Μιχαηλίδης, προληπτικά αιχμάλωτος στις φυλακές Μαλανδρίνου, 23/5/2022

Ορμώμενοι/ες από τα λόγια του ίδιου του συντρόφου δεν αντιλαμβανόμαστε την υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη σαν ένα αποκομμένο παράδειγμα εκδικητικότητας σε βάρος πολιτικού κρατούμενου. Είναι γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο πολιτικοί/ές κρατούμενοι/ες υφίστανται διακρίσεις και ειδικές συνθήκες κράτησης. Το γεγονός ότι παραμένουν αμετανόητοι/ες, ακόμα και μέσα στις φυλακές, συνεχίζοντας τον αγώνα τους και διατηρώντας μια μαχητική στάση εντός των τειχών, τους/τις φέρνει στο στόχαστρο των κρατών και των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον όσων πάλευαν και συνεχίζουν να παλεύουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολιτικοί/ές κρατούμενοι/ες, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποφυλακιστούν συνεχίζουν να κρατούνται προληπτικά μέσα από μια σειρά ειδικών νόμων, νομικίστικων ερμηνειών και πολιτικών αποφάσεων.

Στη Γερμανία ο Tomas Meyer Falk (https://www.prisonersolidarity.com/prisoner/thomas-meyer-falk)

Στις Η.Π.Α. ο Mumia Abu-Jamal (https://www.freemumia.com/who-is-mumia-abu-jamal/)

και μέλη του Black Liberation Army (https://ia801909.us.archive.org/24/items/on-the-black-liberation-army/OnTheBlackLiberationArmy_text.pdf)

Στην Παραγουάη η Carmen Villalba (https://agenciaparalalibertad.org/)

Στη Γαλλία ο Claudio Lavazza (https://anarquia.info/freedom-for-claudio-lavazza/)

και ο Georges Ibrahim Abdallah (https://prisonersolidarity.com/prisoner/georges-ibrahim-abdallah)

Στη Χιλή ο Marcelo Vellarroel (https://buscandolakalle.wordpress.com/2021/08/31/palabras-del-companero-marcelo-villarroel-desde-la-carcel-de-rancagua/)

Στην Ελλάδα ο Δημήτρης Κουφοντίνας (https://athens.indymedia.org/author/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%20%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CF%8C%20%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82%20%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%20%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1)

και ο Σάββας Ξηρός (https://kraygesapotakelia.espivblogs.net/category/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5-%CE%BF-17%CE%BD/%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%82-%CE%BE%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%82/)

Στην Τουρκία ο Ali Osman Köse (https://freealiosmankose.wordpress.com/)

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα αγωνιστών/ριών που δείχνουν αμετανόητη στάση και πίστη στον αγώνα για την απελευθέρωση. Για εμάς, η διεθνιστική αλληλεγγύη αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των επαναστατικών κινημάτων. Ο καπιταλισμός είναι ένα εξαθλιωτικό σύστημα οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ο αγώνας εναντίον του είναι κοινός και ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικά μέρη με διαφορετικές αφετηρίες που βιώνουν διαφορετικές συνθήκες με τις ίδιες όμως αιτίες. Για αυτό και ο αγώνας για την ελευθερία ενός είναι ο αγώνας για την ελευθερία όλων. Με αιχμή την υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη και την απεργία πείνας που διεξάγει, καλούμε σε διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης που εφαρμόζεται εις βάρος πολιτικών κρατουμένων.

Για την υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη προτείνουμε τη πολιτική στοχοποίηση των δομών-υποδομών του ελληνικού κράτους και των ελληνικών εταιριών ή/και με την ανάδειξη του αγώνα όσων βρίσκονται αντίστοιχα εκδικητικά στα χέρια της κρατικής μαφίας.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1619296/