Ηράκλειο : Ενημέρωση απο την σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 8 συλληφθέντες της 6/12

Ανταπόκριση σχετικά με τις διώξεις των οχτώ συλληφθέντων και την αλληλεγγύη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ένα μικρό χρονικό

Η πορεία της 6ης Δεκέμβρη φέτος στο Ηράκλειο ήταν μαζικότατη και με παλμό. Ο κόσμος πολύ δεκτικός στα εκατοντάδες κείμενα που μοιράστηκαν από το αναρχικό μπλοκ το οποίο είχε μεγάλη συμμετοχή αποτελώντας το μεγαλύτερο μέρος της πορείας. Οι μπάτσοι προκλητικοί, ενώ σε μία στιγμή παραλίγο να ξεφύγει η κατάσταση με κίνδυνο για τα μικρά παιδιά και τις οικογένειες που βρισκόταν πάνω στην πλατεία ελευθερίας όταν οι διμοιρίες περικύκλωσαν από μπροστά και πίσω τη διαδήλωση μόλις έφτασε εκεί. Η ψυχραιμία του αναρχικού μπλοκ είναι αυτή που ουσιαστικά προστάτευσε τους παρευρισκόμενους από τα χειρότερα. Αυτό όμως τελικά δεν αποφεύχθη, όταν η πορεία κατέληξε στην πλατεία των Λιονταριών μέσω της Δαιδάλου με σκοπό τον τερματισμό της στην Κατάληψη Ευαγγελισμού. Στο πάρκο Θεοτοκοπούλου ήταν που ξέσπασε η προσχεδιασμένη επίθεση της αστυνομίας με σκοπό τη διάλυση του αναρχικού μπλοκ με τυφλή βία. Επανελήφθη η κυκλωτική κίνηση όπως πριν στην πλατεία Ελευθερίας, με τη διμοιρία που είχε τοποθετηθεί εξαρχής πίσω από το δημαρχείο να πλαγιοκοπεί την πορεία, ενώ το μπλοκ δεχόταν επίθεση στην πίσω πλευρά του. Η περιφρούρηση στάθηκε αξιοπρεπώς αποκρούοντας την επίθεση, όπου κρότου λάμψης και δακρυγόνα έπεφταν ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και τους θαμώνες του κέντρου του Ηρακλείου. Οι οχτώ προσαχθέντες μετά από τραμπουκισμούς των μπάτσων κατέληξαν στην ΓΑΔΗ και την επόμενη μέρα, Τρίτη 07/12 το πρωί θα περνούσαν αυτόφωρο. Στη ΓΑΔΗ για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν επιτρεπόταν παρατύπως η πρόσβαση των δικηγόρων στους συλληφθέντες, ενώ κάποιοι είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια της επίθεσης των ΜΑΤ ανάμεσα στις καφετέριες του πάρκου Θεοτοκοπούλου.

Η παρουσία στα δικαστήρια

Η παρουσία των αλληλέγγυων έξω από τα δικαστήρια στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου ξεκίνησε γύρω στις εννιάμισι το πρωί. Στήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα αναφορικά με τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, της επίθεσης της αστυνομίας με το πέρας της πορείας και την διαστρέβλωση των γεγονότων από γνωστούς ρουφιάνους των ΜΜΕ του Ηρακλείου. Η παρουσία της αστυνομίας στα δικαστήρια ήταν διακριτική, ενώ άλλες φορές οι αλληλέγγυοι έχουν δεχθεί επίθεση και χημικά. Διμοιρία υπήρχε στην είσοδο του δικαστηρίου όπου γινόταν και ο έλεγχος για την είσοδο και έξοδο των προσώπων. Το μπλοκ των αλληλέγγυων στήθηκε πολύ κοντά στην είσοδο ώστε οι οχτώ συλληφθέντες να μπορούν να ακούν τα συνθήματα και να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι μόνοι. Λόγω υπόθεσης ανθρωποκτονίας, είχαν παραταχθεί και ειδικές δυνάμεις των μπάτσων πλαγίως των δικαστηρίων όπου και γινόταν η μεταγωγή των κρατουμένων για την εκδίκαση των υποθέσεων. Γύρω στις έντεκα το πρωί μετήχθησαν οι οχτώ συλληφθέντες στα δικαστήρια, όταν και ο παλμός από την πλευρά των συγκεντρωμένων ανέβηκε. Συνολικά η προσέλευση έφτασε τα εβδομήντα με ογδόντα άτομα υπενθυμίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και ότι κανένα δεν θα αφεθεί όμηρος πίσω. Γύρω στις μία το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι το δικαστήριο παίρνει αναβολή για την Πέμπτη 09/12 και το σώμα των αλληλέγγυων μαζί με τους συλληφθέντες αποχώρησε με μίνι πορεία. Την Πέμπτη 09/12 αποφασίστηκε η αναβολή της δίκης για τον Φλεβάρη του 2023.

Οι κατηγορίες

Τα πλημμελήματα με τα οποία κατηγορούνται οι συλληφθέντες είναι της διατάραξης κοινής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, κατά συρροή και κατά συναυτουργία, για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, για απείθεια και για κάποιους για παράνομη οπλοφορία ροπάλου.

Απατρις Σ.Ο Ηρακλείου


Ηράκλειο 7/12/21 : Σχετικά με τα γεγονότα στο Ηράκλειο  στη χθεσινή πορεία και την επίθεση των μπάτσων Αυτή την ώρα λαμβάνει χώρα συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 8 συλληφθέντες με  50 αλληλεγγιους/ες .

H συγκέντρωση σε αλληλεγγύη στους 8 συλληφθέντες συνεχίζεται,έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου. Παράλληλα γίνεται και μικροφωνικη παρέμβαση και μοίρασμα ενημερωτικών κειμένων

Oι  κατηγορίες αποδόθηκαν στους 8 είναι πλημμεληματικες. Αφέθηκαν ελεύθεροι. Το δικαστήριο τους θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 9/12/21 .