Ρέθυμνο: Παρέμβαση στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου για το ζήτημα της στέγασης

ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ – ΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΚΩΣ ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ

Η Casa Nostra πραγματοποίησε παρέμβαση στις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνης, με αίτημα τη πραγματοποίηση ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου, ανοιχτό στον κόσμο της πόλης για το ζήτημα της στέγασης.

Α) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΤΕΦΡΑ

“ Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας “ , “ ας κάνουμε το νησί μας πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο “. Έχουμε ακούσει πολλές φορές παραλλαγές αυτών των θέσεων. Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, κυβερνήσεις, ξενοδόχοι και όλοι οι καλοθελητές στα ΜΜΕ παλεύουν να μας πείσουν ότι είναι προς όφελος όλων το νησί να γεμίσει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ( όπως τα airbnb ) .
Τι σημαίνει όμως αυτό ; μεταξύ άλλων σημαίνει ότι τα σπίτια που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση σε κόσμο που εργάζεται, σπουδάζει , που γενικότερα θέλει να μείνει στο Ρέθυμνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ελάχιστα, αφού ολοένα και περισσότερα διαμερίσματα δίνονται μόνο σε τουρίστες. Με βάση έρευνα που πραγματοποιήσαμε το Σεπτέμβριο , στο νομό Ρεθύμνου τα σπίτια που διατίθονταν στις πλατφόρμες airbnb και vrbo ήταν 4.222. Την ίδια περίοδο, τα διαθέσιμα σπίτια προς μακροχρόνια ενοικίαση σε γνωστές ιστοσελίδες ήταν μόνο 156…
Και τι σημαίνει ελάχιστα σπίτια διαθέσιμα ;; Σημαίνει πολύ ψηλά ενοίκια ! Σημαίνει η γκαρσονιέρα πάνω από 200, μπορεί και κοντά στα 300 ευρώ. Σημαίνει επίσης ότι πολύς κόσμος διώχνεται από το διαμέρισμα που νοικιάζει τους θερινούς μήνες, για να μείνουν στο σπίτι τουρίστες.

Β) ΛΥΠΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ….

Αυτή η δύσκολη κατάσταση γίνεται δυσκολότερη για όσο κόσμο έχει την ατυχία να ανήκει σε κάποια κατηγορία ανθρώπων που να θεωρείται “ανεπιθύμητη” από τους ιδιοκτήτες . Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι που μπορεί κάποιος/α/ο να μη βρίσκει σπίτι . Ρόλο παίζουν και άλλα χαρακτηριστικά όπως
– αν είναι ΑΜΕΑ. Πόσα σπίτια άραγε έχουν τις απαραίτητες υποδομές για ανθρώπους με κάποιας μορφής αναπηρία ;; Πόσοι ιδιοκτήτες δέχονται να τους στεγάσουν;; Λίγους μήνες πριν , ήρθε στην δημοσιότητα καταγγελία οικογένειας που την έδιωχναν από το σπίτι επειδή το παιδί τους έχει αυτισμό.
– η εθνικότητα. Βλέπουμε συχνά ότι κάποιο διαμέρισμα δίνεται “μόνο σε Έλληνες “. Λες και οι μετανάστες/τριες δεν έχουν ανάγκη ένα αξιοπρεπές σπίτι όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Βολεύει τα αφεντικά που τους εκμεταλλεύονται (και εκμεταλλεύονται και τους Έλληνες εργαζόμενους) να τους κρατούν σε άθλιες συνθήκες και να μας μαθαίνουν να τους βλέπουμε σαν εχθρούς. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε με εκείνους/ες που ήρθαν για μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας. Μαζί πρέπει να παλέψουμε για καλύτερες συνθήκες για όλο τον κόσμο.
-το φύλο. Οι προκαταλήψεις και οι αποκλεισμοί εδώ δίνουν και παίρνουν . Συχνά γυναίκες ενοικιάστριες ή λοατκι άτομα αντιμετωπίζονται προσβλητικά ή πέφτουν θύματα κακοποίησης από ιδιοκτήτες. Άλλοι ιδιοκτήτες δεν δέχονται ενοικιαστές άνδρες, ειδικότερα νέους, γιατί υποτίθεται ότι κάνουν φασαρία ή ότι χαλούν τον χώρο.
– το αν έχουν κατοικίδιο. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά είναι ένας λόγος που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν σπίτι. Στην πραγματικότητα, το να απαγορεύεται να έχεις ζώο στο σπίτι είναι παράνομο με βάση τον αστικό κώδικα !

Γ) ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ;;
Άστεγος θεωρείται γενικά όποιος δεν διαθέτει ένα χώρο κατάλληλο για να μένει . Υπάρχουν διαφορετικά είδη αστεγίας, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κατάστασης του κάθε ανθρώπου.Παρότι δεν γίνεται συχνά λόγος για αυτούς , άστεγοι στο Ρέθυμνο υπάρχουν. Περιπλανιούνται, κοιμούνται σε πάρκα, εγκαταλελειμένα κτήρια κλπ για μεγαλύτερα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα. Για τους επίσημους θεσμούς είναι σχεδόν αόρατοι, αφού δεν υπάρχουν απ όσο γνωρίζουμε καταγεγραμμένα τα στοιχεία και ο αριθμός τους. Επίσης, στην πόλη δεν υπάρχει καμία δομή για να τους παρέχει στέγη, ρουχισμό, περίθαλψη .

Δ) ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ;;
Μόνο με συλλογικό αγώνα και πίεση μπορούμε να εκασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες. Σε πρώτη φάση έχουμε αίτημα να πραγματοποιηθεί ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το στεγαστικό, με δυνατότητα παρέμβασης εκείνη την ώρα από τον κόσμο της πόλης .

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα, ή σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε στην προσπάθεια για αξιοπρεπή στέγαση για όλο τον κόσμο της πόλης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας
Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται !

Casa Nostra, πρωτοβουλία για ισότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρεπή στέγαση για όλα τα άτομα της πόλης του Ρεθύμνου.

 

 

 

 

 


Από την αρχή της δραστηριότητάς μας, λαμβάνουμε καταγγελίες κατοίκων του Ρεθύμνου για καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει αναζητώντας στέγη στην πόλη, από αυθαιρεσίες ιδιοκτητών μέχρι ανυπαρξία βασικών υποδομών κ.α. Η δημοσιοποίησή τους έχει τον στόχο αφενός να συμβάλλει στην συζήτηση εντός της κοινωνίας για το πρόβλημα της στέγασης, αφετέρου να στοχοποιήσει συγκεκριμένες πρακτικές, στο βαθμό που είναι δυνατό διαφυλάσσοντας παράλληλα την ασφάλεια του καταγγέλλοντος προσώπου. Επιλέξαμε να κάνουμε μια πρώτη παρέμβαση σε ένα από τα σπίτια που μας είχαν επισημανθεί από καταγγελία ( το πρόσωπο που την έστειλε δεν διαμένει εδώ και αρκετό καιρό εκεί).

Μιλάμε για σπίτι που ανήκει σε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στη παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Αυτή τη στιγμή στεγάζει μέσα μετανάστες/στριες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης ( αναφέρουμε ενδεικτικά ότι δεν υπάρχουν παράθυρα και ότι ο βόθρος βγαίνει μέσα στο σπίτι) . Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άθλιο και επικίνδυνο οίκημα νοικιάζεται σε μετανάστες/τριες τονίζει μια ακόμα διάσταση του στεγαστικού προβλήματος που ήδη έχουμε αναφέρει, αυτή του αποκλεισμού που υφίστανται άνθρωποι λόγω της εθνικότητάς τους. Βλέπουμε συχνά αγγελίες ενοικίασης “ μόνο για Έλληνες “, την ίδια στιγμή που οικογένειες μεταναστών/τριων και προσφύγων/ισσων μπορεί να μένουν σε σπίτια-τρώγλες , και να υφίστανται την πιο άγρια εκμετάλλευση σε κάθε πτυχή της ζωής. Αυτό φυσικά καθόλου δεν απασχολεί τις κυβερνήσεις , το ελληνικό κράτος και την ΕΕ, που στοιβάζουν πρόσφυγες και μετανάστες μαζικά σε camps – στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ως Casa Nostra είμαστε στο πλευρό της καταπιεσμένης κοινωνικής πλειοψηφίας και όσων αγωνιούν για ένα αξιοπρεπές αύριο και αυτό θα το δείξουμε έμπρακτα. Αποφασίσαμε να προβούμε στη λιγότερη δυνατή ενέργεια προκειμένου να δείξουμε αφενός την αλληλεγγύη μας στα άτομα αυτά και αφετέρου για να ακούσει όποιος εκμεταλλεύεται τους κατατρεγμένους στην πόλη μας ότι πλέον η ασυδοσία τους δε θα είναι ανεκτή. Νικώντας το φόβο, με τη συλλογικότητα, μπορούμε να κερδίσουμε.

Η στέγαση δεν είναι εμπόρευμα! Όλα είναι δικά μας γιατί όλα είναι κλεμμένα, όλα στον λαό τα εγκαταλελειμμένα.

Casa Nostra, πρωτοβουλία για ισότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρεπή στέγαση για όλα τα άτομα της πόλης του Ρεθύμνου.

 

Πηγή: https://www.facebook.com/Casa-Nostra-726291431421275