ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙς ΒΡΩΜΑΝΕ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

772Κάθε χρόνο στις 28 Οκτώβρη και την 25η Μάρτη οι μαθητές στοιχίζονται σε σειρές κατηγοριοποιημένοι με βάση τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και παρελαύνουν μπροστά από μάζες πολιτών που παρακολουθούν, αποδίδονται παράλληλα τιμές στους επισήμους. Οι μαζικές τελετές τύπου παρέλασης συνδέονται άμεσα με τον ολοκληρωτισμό του προηγούμενου αιώνα καθώς η υποταγή και η πειθαρχία μαζί με την ομογενοποϊηση ήταν και είναι οι βασικές αρετές ενός λοβοτομημένου υπηκόου.

Η παρέλαση μαθητών είναι κάτι το φυσιολογικό για ένα κράτος που προπαγανδίζει ότι είναι ευρωπαϊκό και δημοκρατικό. Υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι καθόλου ασύμβατη με ολοκληρωτικές πρακτικές και το φασισμό; είναι απλά η δικλείδα ασφαλείας όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για την καθεστηκΐηα τάξη.

Το ιστορικό των μαθητικών παρελάσεων

Η πρώτη παρέλαση σχολείων στην Ελλάδα έγινε την 25η Μαρτίου 1924. και στην συνέχεια καθιερώθηκε επίσημα από τον Ι. Μεταξά ως συμπληρωματική της στρατιωτικής παρέλασης το 1936. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν η ανάπτυξη στρατιωτικής συνείδησης στις μικρότερες ηλικίες σε μίμηση των τελετών που διοργάνωνε το ναζιστικό καθεστώς στην Γερμανία και το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας. Η Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΟΝ) ήταν το εργαλείο του καθεστώτος για να μπορεί να ελέγχει τους νέους και να μπορεί να προπαγανδίζει αποτελεσματικά την φασιστική ιδεολογία του. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά η παρέλαση παραμένει θεσμός ο οποίος στηρίζεται όχι μόνο από τους αστούς και τους φασίστες αλλά  και από την σταλινική αριστερά.

Οι παρελάσεις είναι προβολή της καθημερινότητας μας

Τα προστάγματα “Ζύγιση”. “στοίχιση”, “κεφαλή δεξιά” για. απόδοση τιμών στους προύχοντες (παπάδες, πολιτικούς και στρατιωτικούς) υπενθυμίζουν ότι το ιδεολόγημα “Πατρίς- Θρησκεία-Οικογένεια” είναι ζωντανό και αναδεικνύουν τον ολοκληρωτικό και εξουσιαστικό χαρακτήρα της παρέλασης που προωθεί τον έλεγχο και την μαζική στρατιωτική πειθαρχία.

Το επιβλητικό θεατρικό σκηνικό της τελετής είναι πολύ καλά μελετημένο και με συγκεκριμένο σκοπό. Λοφία ,σπαθιά .παράτες με τρομπέτες και τύμπανα πέραν από το γελοίο του πράγματος προσπαθούν να εμφυσήσουν τον “πολιτισμό των στρατοπέδων” και να δημιουργήσουν μια ψευδή συνείδηση “εθνικής ενότητας και ομοψυχίας” ενάντια στους προαιώνιου.: εχθρούς του έθνους.

Οι εξωτερικοί εχθροί δημιουργούνται από κάθε κράτος για να εξυπηρετούν και να διαιωνίζουν την ύπαρξη πλουσίων και φτωχών, εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων. Γι’ αυτό και τα αφεντικά έχουν κοινά συμφέροντα και ανεξαρτήτως εθνικότητας είναι φίλοι μεταξύ τους. Ο πόλεμος διεξάγεται από τους προλετάριους και όχι από τους βιομηχάνους και τους μητροπολίτες.

Το κατάλοιπο της παρέλασης αντί να θαφτεί μαζί με τα ιδεολογήματα του μίσους (βρίσκεται Ζωντανό στο σήμερα και διδάσκει από νωρίς στους μικρούς μαθητές τον εθνικισμό, την τυφλή πειθαρχία και τη μισαλλοδοξία.

771

Είτε ως θεατής είτε ως συμμετέχων στη διαδικασία της παρέλασης, ο καθένας δικαιώνει το ρητό που δηλώνει:

“Όταν υψώνονται οι σημαίες, σκύβουμε τα κεφάλια”

Τα παράσιτα στα οποία αποδίδουμε τιμές: βρίσκονται πάνω στην υπερυψωμένη εξέδρα για να μαςυπενθυμίζουν ότι όσο υπάρχει εξουσία θα υπάρχουν παρελάσεις και στρατοί.Είναι μια δήλωση υποταγής και επιβεβαίωσης της θέσης του καθενός μας ως πειθήνιου δούλου οοποίος συντηρεί τα αφεντικά του με αντάλλαγμα άρτον και θεάματα.Εμείς πιστεύουμε ότι πορεία προς την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση θα ισοπεδώσει αυτές τις”αρετές” καθώς η παρέλαση είναι απλά προβολή της καθημερινότητας μας όπου ιεραρχία, πειθαρχία και εξαναγκασμός είναι τα κάγκελα του αόρατου κλουβιού όπου ζούμε.

Κατάληψη ΠΙΚΠΑ – Υγείας και Μεραμβέλλου γωνία Ηράκλειο Κρήτης

 

http://pikpairaklio.squat.gr/