Tο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την 1185/2010 απόφασή του, που έγινε γνωστή χθες, απέρριψε αίτηση αναστολής, την οποία είχαν καταθέσει εννέα κάτοικοι της περιοχής για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι. Η υπόθεση εκδικάστηκε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.Mε αυτή την απόφαση το ΣΤΕ ανοίγει ξανά τον ασκό του Αιόλου δίνωντας το πράσινο φώς ( για 2η φορά μετά την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ) για την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων των ευρύτερων περιοχών. Ο πράσινος καπιταλισμός δεν είναι άλλος, από αυτό το ίδιο σάπιο σύστημα που τόσο πολύ γνωρίσαμε και τόσο πολύ μισούμε. Η οικολογικές ευαισθησίες των αφεντικών σταματάνε μαζί με τα περιθώρια κέρδους τους και το να ελπίζει κανείς σε αυτές δεν έχει καμία διαφορά από το να πιστεύει στις καλές προθέσεις του δήμιου ενώ ακονίζει το τσεκούρι πάνω απ’ το κεφάλι του. Ο αγώνας ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά , ο αγώνας ενάντια στους μεγαλονταβατζήδες της φύσης, είναι αγώνας για την γη και την ελευθερία . Δέν πρόκειται να αφήσουμε το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης να καταστραφεί , να ερημοποιοηθεί και να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας μονο και μόνο για το κέρδος ,την εδραίωση & την ανάπτυξη του πράσινου καπιταλισμού.Θα μας βρουν μπροστά τους …!
Anarchists against environmental destruction in Crete
Ακολουθεί άρθρο απο τοπικό μέσο:
Το πράσινο φως για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Αποπηγάδι έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την 1185/2010 απόφασή του, που έγινε γνωστή χθες, απέρριψε αίτηση αναστολής, την οποία είχαν καταθέσει εννέα κάτοικοι της περιοχής. Η υπόθεση εκδικάστηκε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το επίμαχο αιολικό πάρκο συνιστά έργο χαμηλής οχλήσεως, αποτελούμενο από μικρό αριθμό ανεμογεννητριών» και «δεν πρόκειται να εγκατασταθεί εντός περιοχής Natura ή περιοχής χαρακτηρισμένης ως σημαντικής για τα πτηνά, δεν πιθανολογείται ότι η εγκατάσταση του επίμαχου αιολικού πάρκου θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην ορνιθοπανίδα, είναι δε απορριπτέος ο ισχυρισμός των αιτούντων που στηρίζεται στην επίκληση βλάβης της ορνιθοπανίδας».
Επιπλέον σημειώνεται ότι «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνιστούν πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον» και ότι «η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προς τον σκοπό της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, αποτελεί βασικό μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος και εξυπηρετεί γενικότερα το δημόσιο συμφέρον».
Ακόμα το ΣτΕ αναφέρει ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως όπως «ανεπαρκής αιτιολογία της πρώτης προσβαλλομένης αποφάσεως, έλλειψη συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, παράβαση της αρχής της προστασίας των δασών, έλλειψη σύνταξης ολοκληρωμένης Μ.Π.Ε., δεν παρίσταται ως προδήλως βάσιμος» και γι» αυτό «απορρίπτει την αίτηση».
“Αιολική Μουσούρων”
Σε σχετική ανακοίνωσή της με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η «Αιολική Μουσούρων» σημειώνει:
«Με την υπ’ αριθμ. 1185/2010 απόφασή της η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας απέρριψε την από 14.4.2010 Αίτηση Αναστολής 9 κατοίκων κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, με την οποία επιδιώκετο η αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων της Διοικήσεως με τις οποίες χορηγούνταν στην εταιρεία μας οι απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση του αιολικού της πάρκου ισχύος 2,55 MW στην περιοχή «Στρογγυλή Κορυφή» ή «Αποπηγάδι» Νομού Χανίων».
Η «Αιολική Μουσούρων» συνεχίζοντας αναφέρει:
«Με την απόφασή του αυτή το Δικαστήριο απέρριψε τους προβαλλόμενους από τους λιγοστούς κατοίκους ισχυρισμούς, περί δήθεν ανεπανόρθωτης βλάβης του δασικού οικοσυστήματος στην περιοχή εγκατάστασης του έργου, περί δήθεν οπτικής υποβάθμισης και εν γένει αλλοίωσης του φυσικού κάλλους του τοπίου και περί δήθεν απειλής των υπαρχόντων ειδών ορνιθοπανίδας.
Η εταιρεία μας από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αιολικού πάρκου και καθ» όλη τη διάρκεια της δικαστικής διένεξης με τους αντιδρώντες στο έργο, έχει ενεργήσει σεβόμενη τον νόμο παρά τις απειλές και τις συκοφαντίες που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοί της από αυτούς.
Συμμορφούμενη δε με την Προσωρινή Διαταγή που εξέδωσε το Δικαστήριο, σταμάτησε κάθε εργασία στην περιοχή μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της Αιτήσεως Αναστολής.
Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα πράξουν και οι λιγοστοί αντιδρώντες στο έργο, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ των αβάσιμων και παραπλανητικών ισχυρισμών τους με τους οποίους προσπάθησαν να σταματήσουν την υλοποίηση ενός νόμιμου και φιλικού για το περιβάλλον έργου.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και στην αποφυγή τυχόν αποσπασματικών και ίσως καθοδηγούμενων αντιδράσεων από εκείνους που εναντιώνονται για τους δικούς τους λόγους στο έργο».
Την ανακοίνωση υπογράφει για την Αιολική Μουσούρων ο διευθύνων σύμβουλος Εμμ. Νικηφοράκης.
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και EDF για έργο και στη Σπίνα
Εξάλλου χθες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η γαλλική EDF Energies Nouvelles (θυγατρική της οποίας είναι η εταιρεία EEN Hellas, η οποία συμμετέχει στον υβριδικό σταθμό αιολικής ενέργειας στην Κρήτη), ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.
Η συμφωνία αφορά κυρίως την αξιοποίηση της συνδυασμένης γνώσης και εμπειρίας των δύο ομίλων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σκοπό την ανάπτυξη μεγάλων, πολύπλοκων και τεχνολογικά προηγμένων ενεργειακών έργων στην Ελλάδα.
Βάσει αυτής της συνεργασίας οι δύο όμιλοι μελετούν την από κοινού ανάπτυξη ενός αριθμού έργων με προτεραιότητα έργα αιολικής ενέργειας από την EDF Energies Nouvelles στη Φλώρινα, περιοχή μεγάλου δυναμικού, ισχύος τουλάχιστον 200 ΜW καθώς επίσης και ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη που θα συνδυάζει αιολικό πάρκο ισχύος 90 MW (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες η παραγόμενη ενέργεια αφορά 40 MW από τη Σπίνα των Δήμων Βουκολιών και Καντάνου, 10 MW από τα Πλακάκια του Δήμου Μουσούρων και 50 MW από αιολικά πάρκα σε περιοχές του Νομού Ρεθύμνου) και υδροηλεκτρικό σταθμό με αντλιοστάσιο.
Η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία του Ομίλου ΔΕΗ με την EDF Energies Nouvelles στην Ελλάδα που έχει ξεκινήσει με την από κοινού λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 38ΜW στη Βοιωτία».
Σύμφωνα με πληροφορίες το αιολικό έργο στην Κρήτη, για το οποίο γίνεται λόγος, αφορά τη Σπίνα στο Αποπηγάδι.
πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/56912-%20%CE%91%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%B4%CE%B9%20.html
αναδημοσίευση από : http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/