Ηράκλειο: Συγκέντρωση ενάντια στην γνωμοδότησή του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανιά – Δαμάστα.Παρασκευή 18/10/24-ώρα:11:00 ,στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ηράκλειο: Συγκέντρωση ενάντια στην γνωμοδότησή του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανιά – Δαμάστα.Παρασκευή 18/10/24-ώρα:11:00 ,στην Περιφέρεια Κρήτης.Προσυγκέντρωση 18/10-ώρα:07:30 στην γέφυρα Μπαμπαλή | Συνέλευση για τα Κοινά Αποκόρωνα Χανίων .
ΦΩΤΟ: Η Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης στο Αρκάδι ανάμεσα στα αιολικά της ΤΕΡΝΑ και η Μονή περικυκλωμένη ( πράσινο χρώμα οι Ανεμογεννήτριες, βεραμάν χρώμα οι πυλώνες ).
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 11:00 πμ, στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος για την γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – Δαμάστα.
Καλούμε τους φίλους και όσους υποστηρίζουν τον αγώνα μας κατά των ΒΑΠΕ να εκφράσουμε όλοι μαζί στην Περιφέρεια την αντίθεση μας στους σχεδιασμούς που θέλουν την Κρήτη ενεργειακό κόμβο-μπαταρία της Ευρώπης.
Η Νέα Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης από Χανιά μέχρι Δαμάστα, με πυλώνες βαρέως τύπου κάθε 350 μέτρα, θα διατρέχει κατά μήκος όλη την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου περνώντας μέσα από 45 τοπικές κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Λαππαίων, Ν.Φωκά, Ρεθύμνης, Αρκαδίου, Συβρίτου, Γεροποτάμου, Κουλούκωνα, Μυλοποτάμου. Θα περνά δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, θα διασχίζει τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤURΑ και το Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη με 106 πυλώνες σε μήκος 35 km.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της ενδοχώρας περιγράφονται στις τεκμηριωμένες απόψεις που κατέθεσαν στην Περιφέρεια το ΤΕΕ/ ΤΔΚ, το ΓΕΩΤΕΕ /ΠΚ, ο ιατρικός Σύλλογος Χανίων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο πρόεδρος του παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος LIFE17 NAT/GR/000522 – LIFE GRECABAT και ο Δήμος Αποκορώνου, που σύσσωμος έχει ταχθεί κατά του έργου.
Παράλληλα, πλήθος σύλλογοι και συλλογικότητες από Χανιά, Αποκόρωνα, Σφακιά και Ρέθυμνο δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αποτρέψουν θυσία της ενδοχώρας στα συμφέροντα των εταιρειών ΑΠΕ.
Διότι η Νέα Γραμμή Υψηλής Τάσης αποτελεί προαπαιτούμενο για να γεμίσει η ενδοχώρα ανεμογεννήτριες.
Όσο και αν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επαναλαμβάνει ότι “το έργο είναι υψίστης σημασίας για την ευστάθεια του Συστήματος της Κρήτης” η αλήθεια αποκαλύπτεται σε παραγράφους όπως “η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί τα επόμενα χρόνια καθιστά το υφιστάμενο δίκτυο ανεπαρκές ως προς τη μεταφορική του ικανότητα” (§2.5) ότι “η προβλεπόμενη μεγάλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας μεταφοράς” (σελ 55 ).
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στις 20-6-24 γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά για το έργο βάζοντας ως προϋπόθεση να υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ τεκμηρίωση για την σκοπιμότητα της γραμμής μεταφοράς και τη δυνατότητα υλοποίησης εναλλακτικών λύσεων.
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, επαναλαμβάνοντας δογματικά όσα γράφονται στην ΜΠΕ, είναι χαρακτηριστικό της περιφρόνησης που επιδεικνύουν προς τους πολίτες όσοι ερήμην τους αποφασίζουν :
” Το έργο πρέπει να γίνει διότι αποτελεί τμήμα του ενεργειακού σχεδιασμού και προβλέπεται στο ισχύον Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης.” δηλώνει ο ΑΔΜΗΕ! Ποιοι, πότε, πως αποφασίσανε να κάνουν την Κρήτη μπαταρία ;
“Το κόστος για οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση είναι απαγορευτικό”
αποφαίνεται ο ΑΔΜΗΕ. Κόστος για ποιον ;
Με μια ματιά στον χάρτη της ΡΑΕ γίνεται αντιληπτό ότι η όδευση της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης στην ενδοχώρα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις εταιρείες ΑΠΕ που θα κατασκευάζουν μικρότερες γραμμές σύνδεσης στο Δίκτυο αφού με δικά μας χρήματα και θυσία του τόπου μας το Δίκτυο θα περνάει δίπλα στις εγκαταστάσεις τους.
“Επιπτώσεις στην υγεία από την Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν υπάρχουν επειδή τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από κατοικίες ενώ με ευθύνη της εταιρείας θα διενεργούνται μετρήσεις για την ακτινοβολία κάθε τρία χρόνια! ” Υπόσχεση του ΑΔΜΗΕ !
Και αν η γραμμή αναβαθμιστεί σε υπερ-υψηλή τάση, κάτι που είναι πιθανό και εφικτό ; Πόσο θα μικρύνει η απόσταση ασφαλείας;
Όσο για τα πουλιά, “ένας από τους λόγους που δεν θα κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία είναι επειδή στα καλώδια αναπτύσσεται θερμοκρασία 80ο-90ο C που αποτρέπει την προσέγγιση !
“Μηδενικές οι επιπτώσεις” και στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη που δεν θα κινδυνεύσει από πυρκαγιά, καθώς ( μεταξύ άλλων ενεργειών ) τα δέντρα που προσεγγίζουν τα εναέρια καλώδια θα κόβονται (!) και θα γίνεται αποκλάδωση της φυσικής αναβλάστησης …
Γι αυτήν την “μελέτη” που δεν είδε πουθενά καμιά επίπτωση και γι αυτό το έργο, που αν γίνει θα μετατραπεί η ενδοχώρα σε βιομηχανική ζώνη, θα συζητήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης .
Κι εμείς όλοι θα είμαστε εκεί. Όσοι δεν θέλουμε να χαθεί ο χαρακτήρας του Κρητικού τοπίου και να υποβαθμιστεί η ζωή στην ενδοχώρα. Όλοι όσοι αγωνιζόμαστε να μην καταστραφεί ο τόπος μας στο όνομα της αδηφάγου ανάπτυξης που θέλουν να μας επιβάλουν.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ