Λασίθι: Κοινωνικός χώρος Πυρόβολος-Το οικονομικό μοντέλο της Κρήτης αλλάζει !! (Β’ μέρος)

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ !!
Β’ μέρος
Όπως έγινε φανερό στο Ά μέρος του άρθρου, το πρόβλημα δεν είναι η παραγωγή, καθώς για την επάρκεια της όλη η Κρήτη σε περίοδο αιχμής η κατανάλωση χρειάζεται περίπου 800 ΜW. Το πρόβλημα είναι το δίκτυο μεταφοράς και η αποθήκευση για τις ώρες που δεν έχουμε παραγωγή, δηλαδή το βράδυ και όταν δεν φυσάει. Το αίτημα για σύνδεση της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο υψηλής τάσης μετράει πολλές δεκαετίες πίσω. Τώρα διαθέτουμε δύο συνδέσεις, Χανιά – Πελοπόννησος, η «μικρή» όπως λέγεται και Ηράκλειο (Δάμαστα) – Αττική η «μεγάλη» που ολοκληρώνεται εντός του 2024. Μέσω της δικτύωσης μπορούμε να πάρουμε αλλά και να δώσουμε ενέργεια (!). Σήμερα ο Διαχειριστής προωθεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση μιας νέας γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που θα συνδέει τους υποσταθμούς Χανιά – Ηράκλειο ώστε να υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση και να αυξηθεί η ισχύς των ΑΠΕ. Στις εξαγγελίες του υπουργείου ανέφεραν για υπογειοποίηση του, αλλά αλλάξανε τα πλάνα τους, καθώς ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. αδυνατεί λόγω κόστους και τεχνικών δυσκολιών. Έτσι προτάσσει τη λύση υπέργειων πυλώνων, κοντά σε οικισμούς, στα «Απάτητα Βουνά» κτλ. αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Μετά από την αποτυχημένη σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης μεταξύ τοπικών φορέων και της εταιρείας υπήρξε κάλεσμα διαμαρτυρίας από τη δημοτική αρχή Αποκόρωνα όπου ο δήμαρχος δήλωσε την κάθετη αντίθεση του στο έργο.
Λόγω του περιορισμένου ενεργειακού χώρου που διαθέτει το νησί, του δικτύου υψηλής τάσης δηλαδή που χρειάζεται επέκταση και αναβάθμιση, οι επενδύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν προς το παρόν είναι περιορισμένες. Παρόλαυτα η υλοποίηση μεγάλων έργων ΑΠΕ προωθείται ενώ δεν υπάρχει χώρος για σύνδεση έργων ΟΤΑ, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων. Ακόμα και σε έτοιμα ολοκληρωμένα έργα κοινής ωφέλειας ο ενεργειακός χώρος είναι «κλειδωμένος». Η δέσμευση του χώρου για την υπό κατασκευή επενδυτικών έργων δεν αφήνει περιθώρια για παραγωγή ευρείας βάσης πολιτών, ακόμα και όταν επιχειρήσεις όπως ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ κ.α. αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους. Πολλώ δε μάλλον που το τιμολόγιο του ρεύματος για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν είναι όσο το βιομηχανικό με μεγάλη έκπτωση αλλά οικιακό. Προωθούνται βέβαια μέσω του προγράμματος «Απόλλων» τα συμβόλαια προμήθειας (PPA’s) αλλά αποτελούν μια αγοραπωλησία μεταξύ παραγωγών και φορέων και όχι αυτοπαραγωγή ή όπως θα έπρεπε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε δημόσιας ωφέλειας οργανισμούς.
Αλήθεια γιατί η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έγινε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας, Υδάτων) και προωθείται η ενοποίηση της διαχείρισης των υδάτων ανά περιφέρεια; Λειτουργεί τόσο όμορφα και σωστά που της δώσαμε την διαχείριση του νερού; Μόνο για να «λύσουν» τα προβλήματα με έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση; Ή μήπως επίσης το νερό είναι το καλύτερο μέσο αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλιοταμιευτήρων αλλά και τη διευκόλυνση εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στις τεχνητές και φυσικές λίμνες;
Συμπερασματικά, η ενέργεια είναι το καινούργιο προϊόν που θέλει να πουλήσει η Ελλάδα. Είτε ως ενδιάμεσος κόμβος είτε ως παραγωγική χώρα. Η κλιματική κρίση αποτελεί πρόφαση (και όχι πρόβλημα όπως θα έπρεπε) αφού την εξαγωγή ορυκτών καυσίμων δεν προτιθέμεθα να την μειώσουμε αλλά ψάχνουμε για υδρογονάνθρακες και Φ.Α. Οι πάγοι που λιώνουν στην Ανταρκτική είναι μια ευκαιρία για νέους μεταφορικούς δρόμους και όχι περιβαλλοντικές αλλαγές που θα μας πνίξουν. Η Κρήτη αλλά και όλη η Ελλάδα οδεύει προς μια εκβιομηχάνιση της θάλασσας, ακτών, κάμπων και ορεινών όγκων για μεγάλες επενδύσεις με την εγκατάσταση πάρκων, συνοδών κτιρίων, δρόμους και διασύνδεση αυτών με καλώδια υποθαλάσσια και υπέργεια καθώς και πυλώνες υψηλής τάσης. Φυσικά υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός περιορίζεται, η αγροτική παραγωγή μειώνεται. Όλα αυτά τελικά δεν βοηθάνε καν στη μείωση της ενεργειακής φτώχιας, με τη διάλυση κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, τα κέρδη τα καρπώνονται λίγοι και εκλεκτοί ενώ εμείς θα προσπαθούμε ως ιθαγενείς να πληρώσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και το σιτάρι για ψωμί που θα εισάγουμε.
Το οικονομικό μοντέλο της Κρήτης αλλάζει !!
Κοινωνικός χώρος Πυρόβολος
Χορτατσων 7 Άγιος Νικόλαος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.