Ηράκλειο : Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων – Πανελλαδική Απεργία Τετάρτη 17/4-ώρα: 10:00 π.μ. άγαλμα Βενιζέλου

Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων Ηρακλείου

Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 17/4

10:00 π.μ. άγαλμα Βενιζέλου

ανεξάρτητη, από τα κάτω, ταξική συγκέντρωση και πορεία

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΜΕ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΡΕΥΜΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΒΕΝΖΙΝΗ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΤΗΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ
  • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΟΣΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
  • ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την επανεκλογή της ΝΔ, η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου εντείνεται στο πλαίσιο της αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Την ίδια ώρα που καταγράφονται τεράστια κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (αύξηση 320% τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών το 2023!) οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με χαμηλούς μισθούς, ατελείωτες ώρες δουλειάς, φοβερή εντατικοποίηση, ακρίβεια παντού, βαριά φορολογία και εργατικά ατυχήματα (182 νεκρούς και 286 τραυματίες το 2023). Η ακρίβεια δεν είναι ούτε «εισαγόμενη» ούτε τυχαία όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση και ΜΜΕ, οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών, στη μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από το μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, στη διαμόρφωση τιμών βάσει χρηματιστηρίων (καρτέλ ενέργειας, τροφίμων κλπ.) και στην κρατική υπερφορολόγηση των βασικών αγαθών.

Παιδεία και Υγεία βρίσκονται υπό διαρκή επίθεση με σκοπό τη μετάθεση του κόστους στον λαό και την ιδιωτικοποίηση τους μέσα από αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η «αξιολόγηση» κ.α., ενώ παράλληλα δίνεται πακτωλός χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο (βλ. Ταμείο Ανάκαμψης), σε πολεμικές δαπάνες (8,5 δισ. € για αγορά F35) και την αστυνομία. Η πρόσφατη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα μπροστά στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της με την αστυνομία να της αρνείται μεταφορά σπίτι της με περιπολικό αποδεικνύει περίτρανα ότι η ενίσχυση της αστυνομίας δεν γίνεται για την προστασία μας, αλλά για την καταστολή μας, καθώς πάντα υπάρχουν διαθέσιμα περιπολικά όταν πρόκειται για μαζικές συλλήψεις φοιτητών που αντιστέκονται ή για εξώσεις οικογενειών προς εξυπηρέτηση τραπεζών και funds. Η «δικαιοσύνη» τους χαϊδεύει τους δυνατούς και εξαντλεί την αυστηρότητά της στους αδύνατους ενώ έχει στηθεί βιομηχανία συνδικαλιστικών – πολιτικών διώξεων απέναντι σε σωματεία και αγωνιστές βασισμένη στις αντεργατικές διατάξεις των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και στο νέο ποινικό κώδικα. Ο νέος ποινικός κώδικας είναι ταξικός και στοχοποιεί οποιοδήποτε αγωνίζεται. Ένα ακόμα βέλος στην φαρέτρα του κρατικού οπλοστασίου εναντίον μας. Όμως οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις, δεν μας φοβίζουν αλλά μας πεισμώνουν. Η καταστολή σε εργατικούς αγώνες αλλά και σε αυτοοργανωμένα κέντρα αγώνα (όπως ο Λόφος Καστέλι στα Χανιά και η Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο), θα μας βρει ενωμένες απέναντι.

Διεθνώς, η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στη σφαγή στη Γάζα βαθαίνει σε πολιτικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο. Δεν διστάζουν να αποστείλουν τη φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη φρεγάτα Λήμνος στον Λίβανο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ελλήνων εφοπλιστών και του Κεφαλαίου. Ειδικότερα η εμπλοκή της Κρήτης λόγω της γεωστρατηγικής της σημασίας, την έχει μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο αλλά και το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο (βάση της Σούδας), καθιστώντας μας στόχο λόγω των διευκολύνσεων που παρέχονται στο Ισραήλ και τους συμμάχους του στην περιοχή.
Ο κλοιός του πολέμου μας περιβάλλει όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, απέναντι σε όλα αυτά η οργή ξεχειλίζει και ξεσπά, στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στους αγώνες των αγροτών, των υγειονομικών ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, των εκπαιδευτικών ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου μέσω της «αξιολόγησης», στους συλλογικούς αγώνες ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, στην κοινωνική κατακραυγή για την απόπειρα συγκάλυψης του κυκλώματος παιδοβιαστών. Όλα δείχνουν, ότι οι αγώνες θα ξεσπούν και θα αναζητούν ενότητα, αλληλεγγύη και συντονισμό για να μπορούν να νικήσουν.

Στην επίθεση που δεχόμαστε, η ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομηχάνους και τα αφεντικά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, βρίσκεται απέναντι μας, καθηλώνει και, όταν χρειάζεται, στέκεται ανοιχτά απέναντι στους αγώνες! Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα λειτουργεί δημοκρατικά, θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων θα οργανώνει και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Μόνο ο μαχητικός, ταξικός αγώνας των ίδιων των εργαζομένων, σε αντιπαράθεση με την υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ξεκαθαρίζει τις δύο πλευρές της ιστορίας: Από τη μια το κεφάλαιο, που τρέφεται, αναπαράγεται και επεκτείνεται από την εργασία μας, και από την άλλη όλοι και όλες εμείς οι εργαζόμενοι/ες που παράγουμε τον πλούτο και την γνώση και οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας.

Καλούμε εργαζομένους ανέργους, φοιτητές σε οριζόντιο μαχητικό συντονισμό γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε!

Ή εμείς και οι ανάγκες μας ή αυτοί και τα κέρδη τους!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/4

10:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Aνεξάρτητη, από τα κάτω, ταξική συγκέντρωση και πορεία

Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων Ηρακλείου

*Μετά την πορεία θα ακολουθήσει ανοιχτή συνέλευση στην πλατεία στο άγαλμα Βενιζέλου.