Χανιά : Ενημέρωση σχετικά με την στάση της πρυτανείας μετα το άνοιγμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου Κρήτης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ

Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου Κρήτης

Στις 24/2/2024 πραγματοποιήθηκε κατάληψη σε χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης από ομάδα ατόμων με σκοπό την δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού κινηματικών διαδικασιών (Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Πολυτεχνείου Κρήτης). Ο χώρος επιλέχθηκε στοχευμένα, με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού στον ίδιο στεγαζόταν από τις 21/11/2010 το παλιό Α.Σ.Π.Κ., το οποίο εκκενώθηκε στις 5/4/2021 από την τεχνική υπηρεσία. Στην συνέχεια, ο χώρος δεν απέκτησε σαφή χαρακτηριστικά μίας λειτουργικότητας.

Από την επόμενη μέρα της κατάληψης, οι Πρυτανικές αρχές έκαναν φανερό με τη στάση τους ότι δεν θα ανεχτούν την δυναμική ενός κινηματικού χώρου στα πλαίσια του ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί στις 25/2/2024 ο Αντιπρύτανης κ. Αντωνιάδης εμφανίστηκε στο στέκι παρότι η περιφρούρηση της κατάληψης δεν επέτρεψε στον ίδιο την είσοδο του στο Πολυτεχνείο (το ίδρυμα τελεί υπό κατάληψη λόγω της αναθεώρησης του άρθρου 16). Βασικό κίνητρο του Αντιπρύτανη ήταν να μεταφέρει το “τελεσίδικο” ότι το στέκι θα εκκενωθεί με την λήξη της κατάληψης του ιδρύματος. Ο ίδιος πλαισίωσε τον λόγο του με διάφορους υπαινιγμούς και απειλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών είναι ότι η λεγόμενη εκκένωση του στεκιού θα γίνει με κάθε μέσο (μαζική παρέμβαση ατόμων, εισβολή μπάτσων). Παρατήρηση μείζονος σημασίας αποτελεί ότι ο λόγος του είχε ρωγμές, μέσα στην σύγχυση του να υπερασπιστεί ότι το στέκι δεν μπορεί να παραμείνει ενεργό, χωρίς να έχει ουσιαστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Αυτό αποδεικνύεται από την ομολογία του ίδιου ότι ο χώρος προορίζεται να αποτελέσει μέρος πώλησης προϊόντων του Πολυτεχνείου (π.χ. κούπες, μπλούζες), ενώ αρχικά υποστήριζε την λειτουργικότητα και την σημαντικότητα του ως γραφείο. Γίνεται ,λοιπόν, ξεκάθαρο ότι οι Πρυτανικές αρχές αποσκοπούν στην κερδοσκοπία χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, θέτοντας παράλληλα στο περιθώριο τους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Πρυτανεία ξεπούλησε τον λόφο Καστέλι σε εταιρία Ισραηλινών συμφερόντων με σκοπό την ξενοδοχοποίηση του, παρόλες τις δυναμικές καταγγελίες της αρχαιολογίας. Όλα κάπως συνδέονται, αφού ο Αντιπρύτανης υπονόησε ότι παρόλη την λύπη του για τα παιδιά της Γάζας το κέρδος του πανεπιστημίου είναι αρκετό ώστε να «καθαρίσει» η συνείδηση του.

Τα ξημερώματα στις 26/2/2024 πραγματοποιήθηκε διακοπή ρεύματος σε όλο το ίδρυμα λόγω κακοκαιρίας. Το πρωί της ίδιας, με παρουσία της τεχνικής υπηρεσίας και αφού είχαν γίνει παράπονα από λοιπούς φοιτητές επέστρεψε το ρεύμα σε όλο το ίδρυμα. Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα, όσο ήταν ακόμα εκεί η μόνιμη τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος, κόπηκε ξανά το ρεύμα, άλλα μόνο στον χώρο του στεκιού. Να αναφέρουμε ότι κανονικά εν μέσω κατάληψης η μόνη τεχνική υπηρεσία που βρίσκεται στον χώρο του Πολυτεχνείου είναι η εργολαβία (εξωτερικοί συνεργάτες του ιδρύματος) η οποία δεν έχει πρόσβαση στους κεντρικούς πίνακες του Πολυτεχνείου. Την επόμενη μέρα 27/2/2024, επικοινωνήσαμε με την τεχνική υπηρεσία του εργολάβου για την επαναφορά του ρεύματος αλλά οι ίδιοι μας είπαν ότι δεν περνάει καθόλου ρεύμα στον πίνακα του στεκιού και ότι έχει γίνει κάποια βλάβη στους κεντρικούς πίνακες που βρίσκονται υπόγεια, τους οποίους επισκέφτηκε η μόνιμη τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος την προηγούμενη μέρα.

Όλες οι παραπάνω κατασταλτικές κινήσεις των πρυτανικών αρχών δεν μας τρομάζουν, μας εξοργίζουν δίνοντας επιβεβαίωση στην αναγκαιότητα του αγώνα μας.

Και ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα.

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολυτεχνείου Κρήτης

πηγή:https://athens.indymedia.org/post/1629260/