Ηράκλειο : Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο της ελευθεριακής συλλογικότητας ΕΛΜΕΠΑ Τριβόλια.

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο ελευθεριακής συλλογικότητας ΕΛΜΕΠΑ Τριβόλια.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΕΛΙΑ: ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, ΘΑ ΤΑ ΧΤΥΠΑΜΕ ΠΑΝΤΑ
Τα Τριβόλια φύτρωσαν ξαφνικά στα γρασίδια του ΕΛΜΕΠΑ την άνοιξη του 2023 ως απάντηση στην ανάγκη μας να υπάρξει ένας αυτόνομος και πολιτικά ελευθεριακός χώρος ζύμωσης και έκφρασης/δράσης εντός του πανεπιστημίου.
Ερχόμενα αντιμέτωπα με την πραγματικότητα και το πολιτικό γίγνεσθαι τόσο του ΕΛΜΕΠΑ όσο και της ευρύτερης κοινωνίας, αντικρίζουμε καθημερινά έναν κόσμο στον οποίο οι ζωές μας αυτοματοποιούνται, οι καταπιέσεις αυξάνονται, η κοινωνική καταστολή εντατικοποιείται, ανοίγοντας τον δρόμο στην έξαρση κρατικών δολοφονιών και εκφοβισμού, διακρίσεων, φοβικών συμπεριφορών και αλλοτρίωσης.
Με αφορμή τα παραπάνω, νιώσαμε ότι η πολιτική διεκδίκηση και αντίσταση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το πανεπιστήμιο, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση, αναπαράγει τις ίδιες συνθήκες, παρόλο που φαινομενικά στοχεύει στην προαγωγή της γνώσης. Εν τέλη, η ακαδημία αδυνατεί ή δεν έχει πραγματικά σκοπό να δημιουργήσει ανθρώπους με κριτική σκέψη και αντίληψη αλλά κυρίαρχος στόχος της δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των επόμενων εργατικών χεριών για την διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος. Επιθυμούμε, λοιπόν, να αντιταχθούμε στα ακαδημαϊκά μας κελιά, να μην καταλήξουμε πειθήνια γρανάζια σε μια μηχανή που δεν μας χωράει.
Το φοιτητικό σώμα έχει ως μία και μοναδική επιλογή για πολιτική δράση τον φοιτητικό σύλλογο, ο οποίος πλαισιώνεται από τις παρατάξεις. Όσα από εμάς δεν εκφραζόμαστε από αυτές, βρισκόμαστε σε συνελεύσεις χωρίς να μπορούμε ουσιαστικά να εκφραστούμε. Η διαδικασία ψήφισης μη συνδιαμορφωτικών αλλά ιεραρχικά δομημένων αποφάσεων είναι γεγονός που κρίνουμε οτι φιμώνει και περιορίζει πολιτικά τα φοιτητά που επιθυμούν να έχουν ενεργή συμμετοχή στον πολιτικό χώρο του πανεπιστημίου.
Ως Τριβόλια αντιπροτάσσουμε οριζόντιες διαδικασίες, αντι-ιεραρχία, αυτό-οργάνωση, αλληλεγγύη και συμπερίληψη. Συνδιαμορφώνουμε πολιτικά στα πλαίσια της αντιεξουσίας, του τρανς/queer φεμινισμού, της αναρχίας και του κοινοτισμού από τα κάτω. Οι διαδικασίες μας είναι ανοιχτές για όσα συμφοιτητά νιώθουν την ανάγκη για πολιτική ζύμωση, μοίρασμα γνώσεων και ιδεών αλλά και άμεσης δράσης και αγώνα στον χώρο της σχολής. Τασσόμαστε κατά ομοφοβικών, τρανσφοβικών, σεξιστικών, φασιστικών και οποιωνδήποτε άλλων καταπιεστικών και εξουσιαστικών συμπεριφορών.
Συσπειρωνόμαστε και απελευθερωνόμαστε από τις υπάρχουσες εξουσιαστικές δομές του Πανεπιστημίου, άμεσα και αυτό-οργανωμένα, χωρίς μεσάζοντες. Η ΜΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ!
-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
-ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
-ΙΣΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ
-ΕΞΕΓΕΡΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΑΡΧΙΑ
Eλευθεριακή συλλογικότητα ΕΛΜΕΠΑ Τριβόλια